Konsoli-PC: Asus ROG GR8

25.12.2014 00:23 | | 267 | 17

Tammikuussa 2014 Muropaketissa ihmeteltiin Intelin minikokoista NUC-PC-runkoa ja pohdittiin sen monia mahdollisuuksia HTPC-käytössä. Silloin suorituskyvyltä tehokkaan paketin heikoiksi puoliksi jäi prosessoriin integroidun grafiikkaohjaimen vaatimaton suoriutuminen pelikäytössä ja 2,5-tuuman massamuistipaikan uupuminen perusmallista.

Asuksen vastaus heikkoon grafiikkasuorituskykyyn ja näkemys täydellisestä HTPC-koneesta on kesällä julkaistu ja juuri kauppoihin ilmestyvä PC-konsoli ROG GR8 (GREight – Great). Maxwell-arkkitehtuuriin perustuvan NVIDIA GeForce GTX 750 Ti -näytönohjaimen ympärille kasattu paketti sisältää kahdeksan gigatavua keskusmuistia, kaksiytimisen Core i7 -mobiiliprosessorin, teratavun kiintolevyn, laajat liitäntämahdollisuudet sekä yhden 2,5 tuuman laajennuspaikan. ROG GR8 toimitetaan Windows 8.1 -käyttöjärjestelmällä, mutta pohjimmiltaan kyse on Steam Machine -konsolista. Konseptin keskeneräisyyden johdosta (tulossa vuonna 2015) olohuoneen valloitus on toistaiseksi Windowsin harteilla, mikä ei todennäköisesti useimpia käyttäjiä erityisesti häiritse.

Tässä artikkelissa tutustutaan Asus ROG GR8:n teknisiin ominaisuuksiin, suorituskykyyn työpöydällä ja pelikäytössä sekä tehdään lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset. Kauppoihin ROG GR8 saapuu kahtena eri versiona, joista halvemmassa vajaan 1000 euron mallissa tallennustilan virkaa hoitaa nyt esittelyssä oleva yhden teratavun kiintolevy ja noin sata euroa kalliimmassa mallissa tallennustilana on 256 gigatavun SSD-asema.

Sisältö

  1. Konsoli-PC: Asus ROG GR8
  2. Laitteen esittely ja ominaisuudet
  3. Prosessori- ja 3D-suorituskyky
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Mitähän järkeä tunkea tuohon U-sarjalainen prossu ja 750Ti näytönohjaimeksi. On ainakin katteet kohdallaan!

@2:

750Ti on kelpo valinta kevyeen pelaamiseen tarkoitettuun pieneen tietokoneeseen, mutta tuo U-sarjan prossu ei kyllä vakuuta, kun Intel listaa sen suositushinnaksi 393 dollaria, eli kolme kertaa halvemmalla saisi desktop-puolelta tehokkaamman i3:n.

En vieläkään tajua mitä ideaa on ostaa ylihinnoiteltuja steam machineita, jotka ovat periaatteessa sama asia kuin ylihinnoitellut pakettitietokoneet joihon on asennettu steam.

Jos tuon hinta olisi hieman alta 500e niin ymmärtäisin mutta 1000e?? My god kuinka pässi pitää olla että ostaisi tuollaisen. Okei, ymmärrän että ainahan tuotteita tehdään jollekkin markkina-alueelle mutta voisin kuvitella että tuon kapistuksen myyntiluvut ei varmasti tule huimaamaan kenenkään päitä :/

Tonnilla pitäisi saada suht tykki vehje, jota tämä masiina ei edusta. Kyseessä kuitenkin pelkkä "keskusyksikkö". Steam machine olis oem:lle loistava paikka käyttää valmisvesijäähyjä (tai suunnitella ihan oma kotelon ympärille), mutta ei. Nää pölvästit laittaa jotain energiapihejä läppäriprossuja jotka on hitaampia kuin mun kahdeksatta vuotta käytössä oleva desktop puolen extreme prossu. Sitten ihmetellään kun asiakaspalaute on surkeaa ja tavara jää kaupan hyllylle. Lopuksi todetaan että vika oli steam OS:ssä, eikä missään tapauksessa itse laitteessa.

alkaa olla i omenan hinnoittelu ku itse kasaaman koneen saa halvemmalla.

lein

@2:

750Ti on kelpo valinta kevyeen pelaamiseen tarkoitettuun pieneen tietokoneeseen, mutta tuo U-sarjan prossu ei kyllä vakuuta, kun Intel listaa sen suositushinnaksi 393 dollaria, eli kolme kertaa halvemmalla saisi desktop-puolelta tehokkaamman i3:n.

Ihan turha kyllä mennä arvailemaan mitä Intel noista prossuista tehtailijoilta veloittaa kuluttaja-suositushintojen pohjalta :rolleyes:

Itse en kyllä näe mitään idea ostaa tuollaista vajatehoista laitetta mikä ei sovi kunnolla pelamiseen eikä htpc käytössä myös pahasti rampautettu kiintolevytila ei innosta.
Mielummin ostan kasattu kone vaikka fractal design node 804 kotelolla missä on kunnolla tilaa kiintolevyille eikä osat maksa ehkä aavistuksen enemmän ja silloin saa nopean pelikoneen missä on ssd asema ja ainakin 2-3tb kiintolevytilaa ja polttava slim bd asema.
Tuo laite tietysti sopii hyvin gigantin ja citymarketin hyllyille missä asiakas luulee saavansa hyvän koneen mutta pettyy pahasti kuin koittaa jotain uutta peliä.
Ainoan positiivisen asian mitä löydän on alhainen virrankulutus mutta senkin asian saa korjatuksi jos ostaa s tai T sarjan prosessorin mikä pienentää virrankulutusta.

Onhan se pieni, onhan se PC ja onhan siinä tehokas prossu mutta miksi ihmeessä näyttispuoli jätetty retuperälle? XBonessakin saman verran graffavääntöä (1,31 vs. 1,306 Gflops) pleikasta sitten puhumattakaan…

Edit: Itse itselleni vastaten: tuplat rammia ja tehonäyttis + yhtä hiljaiseksi = 2000+ € -> markkinoita jopa vähemmän.

Eepos

Ihan turha kyllä mennä arvailemaan mitä Intel noista prossuista tehtailijoilta veloittaa kuluttaja-suositushintojen pohjalta :rolleyes:

Nuo Intelin suositushinnat koskevat tyypillisesti tuhannen kappaleen eriä ja U-sarjan prossut ovat kaikki piirilevylle juotettavia, eli ei niitä yksikään kuluttaja ole ostamassa.

Toki on mahdotonta tietää minkälaiset sopimukset siellä on taustalla, mutta jos suositushinnoissa on yli kolminkertainen ero, niin eiköhän se yleensä tuppaa myös realisoitumaan edes jossain määrin.

Pointtini oli myös tuon lisäksi, että tässä otetaan seinästä virrat, eli virtapihiys ei ole niin olennaista, mutta olettaisin tuon 15W TDP:n hidastavan jo selvästi menoa.

Näytönohjaimelle lisää jäähdytystehoa antaa pienempi lämpöputki. Monista pelikannettavista poiketen Asus ei ole ROG GR8:n osalta lähtenyt käyttämään erillistä PCI Express mini -paikkaan kytkettävää mobiilinäytönohjainta, joten päivitys parempaan ja tehokkaampaan ei ole mahdollista.

Toisella sivulla lukee tekstissä noin, tuolla ilmeisesti tarkoitetaan MXM liitäntää, Mobile PCI Express Module, eikä lisäkorteille, wlan yms., tarkoitettua pienempää liitäntää?

hakarkka

Onhan se pieni, onhan se PC ja onhan siinä tehokas prossu mutta miksi ihmeessä näyttispuoli jätetty retuperälle? XBonessakin saman verran graffavääntöä (1,31 vs. 1,306 Gflops) pleikasta sitten puhumattakaan…

Edit: Itse itselleni vastaten: tuplat rammia ja tehonäyttis + yhtä hiljaiseksi = 2000+ € -> markkinoita jopa vähemmän.

No ei siinä kyllä mikään tehokas prossu ole… ihan hävyttömän hidas U sarjalainen (ei kannata "i7" antaa hämätä). Kuten sanoin tonnilla saa aika paljon paremman… Nopea esimerkki (parempiakin varmasti on):

https://www.verkkokauppa.com/fi/car…[51483]=1&products[17620]=1&products[56575]=1

Toki tuo pitää enemmän meteliä, mutta eipä tarvi kärvistellä surkean prossun ja näyttiksen kanssa. 8gb rammia on suht riittävä jos siihen on tarkoitus linuxiin pohjautuva käyttis laittaa, ja ihan kohtalaisesti sillä windows8 kanssakin pärjää.

edit (en tarkastanut kotelon ja näyttiksen yhteensopivuutta, tuolla hinnalla tosin saa ihan varmasti sellaisen kopan johon saa tuon näyttiksen mahtumaan). lopulla ~55€ voi ettiä hiljaisen cpu jäähyn tolle prossulle.

No se on nyt vähintäänkin päivänselvää, että isoon koteloon saa isoa ja tehokasta rautaa kohtuulliseen hintaan. Näin pieneen koteloon 750ti on suunnillen ainoa vaihtoehto jos hiljaisuus ja pelisuorituskyky on yhtään minkäänlainen kriteeri.
Ainut selkeä miinus GR8:ssa vaikuttaa olevan hinta ja kaksiytiminen prossu. 750Ti ja kahdeksan gigaa riittää aika mukavasti uusienkin pelien pelailuun, ei ehkä murostandardien mukaiseen 4k60, mutta 1080p60 suunnilleen high-asetuksilla ilman isoja antialisointeja. :think:

Tietysti olennaista olisi tietää miten tuo suorituskyky vertautuu PS4/Xoneen. Eli esim minkä verran konsolit saavat markeista yms jotta olisi osviittaa.

Smanci

No se on nyt vähintäänkin päivänselvää, että isoon koteloon saa isoa ja tehokasta rautaa kohtuulliseen hintaan. Näin pieneen koteloon 750ti on suunnillen ainoa vaihtoehto jos hiljaisuus ja pelisuorituskyky on yhtään minkäänlainen kriteeri.

Aiwan… matx ei nyt mikään valtava ole, ja sillä standardilla taitaa olla vahvistimen näköisiä koppiakin esim silverstonella myynnissä ja mun mielestä konsoli sais olla sen vahvistimen kokoinen. Sellaiseen mahtuu hyvin vaikka millanen jäähy, mutta toki tuo tonnin hinta rajoittaa. Tonnin koneella olis kuitenkin varmaan tarkoitus pelata vielä muutaman vuodenkin päästä ilmestyviä pelejä, niin mieluummin ottaisin isomman ja vähän äänekkäämmän. Omaan makuun joutuu vaan liian paljon karsimaan pelkästään sen takia että konsoli on saatu pieneen tilaan jolle en itse laske yhtään arvoa. Itse en näe tässä muuta hyvää kuin sen että on sentään 8gb kehdattu laittaa muistia ja sen että paljon matkustava voi pakata tuon vaikka reppuun. Toisaalta voisi miettiä, että olisiko peli kannettava sitten tuossa vaiheessa jo parempi ratkaisu niin saisi sen näytönkin siihen mukaan.

Vaikka tästä nyt ei taida ihan konsolien tappajaa olla ja muutenkin softan/raudan puolesta ihan balanssissa ole (+hinnan), tai CPU sinänsä on merkittävästi hitaampi kuin monella murottajalla oleva 4,5 GHz kelloilla pyörivä i5 tai jokin. On silti tehonkulutuksen suhteen melko hurja tulos loadissa (Olisi ehkä kiva nähdä keskivertoja tehonkulutuksia koko pelin benchmarkin ajalta). Vaikka rauta on sinänsä uudempaa ja Intelin prosessit taitaa olla huomattavasti kehittyneempiä/parempia, mutta hirveän montaa sukupolvea ei tämän ja PS4/Xbone arkkitehtuurien välillä oikeastaan ole.

Varsinkin jos vertaa siihen, että PS4/Xbone ottaa seinästä sitä sähköä melko paljon enemmän. GPU:ssa ja muutenkin tosin taitaa jäädä tämä Asus Rog GR8 jälkeen konsoleita, mutta olisi ehkä ollut kiva nähdä lisää testejä ja asetuksilla, jotka jotenkin vastaavat multi-platformien asetuksia (Uusi Far Cry, Assassin's Creed, Shadow of Mordor, BF4 @ ~60fps setupil, Wolfenstein: The New Order/The Evil Within etc.) ja miten se väittämä pitää paikkansa. Voihan totuus olla toinenkin ja CPU-intensiivisissä sovelluksissa ei tämä töki yhtä pahasti kuin uudet konsolit. Vaikka kovin luotettavia nuo testit ole.

Tuosta koko laitteesta huokuu kyllä tuollainen "insinööri tekee koska pystyy" mentaliteetti. Varsinkin tuo CPU valinta on kummallinen, kun samaan hintaan olisi saanut aidon quadcore mobiiliprossun ja tehonkulutus olisi noussut 30W, mutta laitteessa olisi n. 2,5x enemmän CPU-tehoa ja olisi saanut siltä osalta vedettyä selkeästi kaulaa ns. next-gen konsoleihin.

En oikein usko että ASUS odottaa tuon myyvän mitään tuolla hintalapulla, kuhan vain lähettelevät noita arvosteltavaksi, niin saa vähän lisää pressiä omille innovaatioilleen.

Muropaketin uusimmat