Uusimmat

Laitteen esittely ja ominaisuudet

25.12.2014 00:23 Muropaketin toimitus

Tilavuudeltaan vain 2,5 litran koteloon kasattu ROG GR8 painaa 1,28 kilogrammaa. Kotelon kylkipaneelit on valmistettu muovista ja runko magnesium-seoksesta. Muotoilukieli on Asuksen muiden ROG-sarjan tuotteiden tapaan särmikäs ja näyttävä. Pienen kokonsa ansiosta laite on tarpeen vaatiessa helppo piilottaa mikäli räväkkä muotoilu ei sovi olohuoneen sisustukseen. Etupaneelista löytyy punaisena hehkuvan virtanapin lisäksi Miracast-pikavalinta, kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä kaksi USB-liitäntää joista toinen kykenee tarjoamaan yhden ampeerin latausvirtaa. Alakulmassa hehkuu sykkivä Republic of Gamers -logo koneen ollessa käynnissä.

Pelkän konsolin lisäksi Asus tarjoaa kotisivuillaan pelikoneelle pariksi langatonta ROG Gladius -pelihiirtä ja mekaanista M801-näppäimistöä, mutta ainakaan toistaiseksi suomalaiset verkkokaupat eivät ole ottaneet koko pakettia valikoimiinsa. Ehkäpä Steam-ohjaimen valmistuessa vuonna 2015 (tarkka ajankohta ei ole tiedossa) sellainen saadaan mukaan.

Kiilamaisesti kohti etuosaa kapeneva kotelo on ohuimmillaan etu-yläkulmastaan. Tuuletusaukot laitteesta löytyvät ylä-, etu- ja alapaneeleista. Asuksen mukaan kokoonpanon melutaso on levossa alimmillaan noin 20 desibeliä ja täydellä kuormalla 28 desibeliä. Matalan melutason johdosta varsinaisia melumittauksia ei tässä testissä nähdä, sillä koneen ääni peittyy lähes kokonaan taustameluun. Korvakuulolta levossa lähes äänetön kone pitää rasituksessa pienen suhinan, jonka kuulee helposti vielä metrin päästä. Suurin melun lähde normaalikäytössä on kiintolevy.

ROG GR8:n muotoilussa ei ole tehty kompromisseja edes pohjan osalta. Kuvassa näkyy nerokas ja lähes huomaamaton ratkaisu kevyelle kotelolle tarpeellisten kumijalkojen toteutukseen. Sivulevyjen pohjaan integroitu kumikaistale ei ota silmään, mutta pitää laitteen erittäin tukevasti paikoillaan pöydällä. Pystyasennon lisäksi GR8 voidaan asentaa myös kyljelleen jäähdytystehon tai ulkonäön siitä kärsimättä. Tarvittaessa erittäin pieneen rakoon mahtuva konsoli on paksuimmasta kohdasta mitattuna vain 4,4 senttimetriä. Syvyysmitta on 24,5 senttimetriä ja korkeus 23,8 senttimetriä. Syvyyttä kuitenkin kasvattaa muutamalla sentillä takapaneelin liitäntäjohdoille varattava tila.

Vaakatasossa koteloa pitävät paikallaan toiseen kylkeen integroidut neljä kumitassua. Etupaneelin mustat USB-paikat tukevat vain 2.0-standardia. Nopeammat 3.0-standardin mukaiset liitännät löytyvät takapaneelista. Etupaneelin kuulokeliitin on kytketty erilliseen kuulokevahvistimeen, jonka ominaisuuksia on mahdollista säätää biosista tai äänikortin ajureista. Asus mainostaa käyttäneensä Sonic SenseAmpin kanssa japanilaisia erityisesti äänentoistotarkoitukseen soveltuvia ELNA-merkkisiä kondensaattoreita.

Äänentoistovehkeissä kondensaattoreiden laatu ja niiden vaikutus ääneen on tarkkaa puuhaa. Menemättä sen syvemmälle aiheeseen kondensaattorin helposti mitattavien ominaisuuksien ja kestävyyden ohella laatuun ja erityisesti äänenlaatuun vaikuttaa kondensaattorin sisäiset muodonmuutokset äänisignaalin kulkiessa komponentin läpi. Signaalin saapuessa kondensaattoriin, sen seinämät reagoivat signaaliin, kuten kaiutin reagoi äänisignaaliin. Kondensaattorissa käytetyt materiaalit, koko, muoto ja valmistustekniikka määräävät paljonko kondensaattori mekaanisesti resonoi ja miten se vaikuttaa vahvistimen tuottamaan ääneen. Kuuleeko kondensaattorien eron sitten kuulokevahvistimen käyttämällä energiamäärällä, onkin sitten toinen kysymys.

Takapaneelin liitinrivistö alkaa vasemmalta sivupaneelien avauskytkimellä, jonka vierestä löytyy 19 voltin liitin virtalähteelle. Neljää USB 3.0 -liitintä ei ole onneksi väritetty siniseksi. RJ-45-verkkoliitin on toteutettu erinomaisella vähän prosessoritehoa kuluttavalla Intelin gigabitin verkko-ohjaimella ja verkkoyhteyden säätöön Asus tarjoaa GameFirst III -ohjelmiston. GameFirst III priorisoi verkkoyhteyden pelikäyttöön tai muuhun toimintaan näppärän ohjelmiston avulla. Kovasta yrityksestä huolimatta priorisoinnilla ei saatu vähemmän yllättävästi yhtään parempaa viivettä tai kaistanleveyttä 4G-mokkulaa käytettäessä. Ominaisuus toiminee paremmin, kun yhteydet ovat oikeasti kunnossa ja verkossa streamataan esimerkiksi videota ja pelataan samaan aikaan.

Displayport-liitäntä tukee 4K-kuvaa 60 hertsin taajuudella, mutta vain 3D-tilassa, kun käytössä on NVIDIAn näytönohjain. Työpöydällä käytössä oleva Intel HD Graphics 4400 -grafiikkaohjain ei tue kuin 30 hertsin tilaa. HDMI-liitännällä käytössä on 4K-resoluutiolla aina 30 hertsiä. 4K-hypetyksestä huolimatta ROG GR8:n todellinen suorituskyky ja ominaisuudet 4K-resoluutiolla ovat vajaavaiset. Optisen äänen ulostulon lisäksi tarjolla on koko kattaus analogisia liittimiä. Takapaneelin analoginen äänen ulostulo ei ole kytketty kuulokevahvistimeen. Reunassa oikealla on lisäksi vielä punainen kiintolevyn käyttöä ilmaiseva valo.

Konsolin lisäksi myyntipakkaus sisältää käyttöohjekirjan, pikaoppaan ja 120 watin ulkoisen virtalähteen. Mukana ovat myös kiinnitysruuvit toista massamuistia varten. Kevyt virtalähde on reilusti ylimitoitettu ROG GR8:n tehonkulutusta ajatellen ja pysyy normaalikäytössä viileänä lämmeten raskaissa pelisessioissa vain vähän.

 

Pintaa syvemmältä

Sivupaneeli liukuu pois pikakiinnikkeistä, kun takapuolelta löytyvä lukitussalpa avataan. Sivulevy on yllättävän paksu ja jämäkkä kotelomaisen rakenteensa johdosta. Kun paneelin ottaa irti käynnissä olevasta koneesta; alkaa tuulettimen ja kiintolevyn ääni kuulua selvästi. Sivupaneelit eristävät koneen tuottaman melun hämmästyttävän hyvin.

Asuksen tarjoamat laajennus- ja päivitysmahdollisuudet ovat rajalliset. Sivupaneelin alta löytyy kaksi DDR3L-muistipaikkaa, jotka 8 gigatavun versiossa on täytetty tehtaalla kahdella neljän gigatavun Samsungin valmistamilla 800 megahertsin muistikammoilla. Päivitys onnistuu periaatteessa millä tahansa 1,35 voltin DDR3L SO-DIMM -muistimoduuleilla. 2,5 tuuman massamuistipaikka hyväksyy sisäänsä kooltaan sopivan HDD- tai SSD-aseman.

Helposti irtoavan magnesium-seoksesta valmistetun paneelin alta löytyy emolevy. PCI Express mini -liittimeen on tökätty paikalleen Miracast-ohjainkortti, jonka USB-liittimeen on liitetty AC-yhteyksiä tukeva Intelin valmistama WLAN-tikku. Merkillisen kuuloisella järjestelmällä on tietysti tarkoituksensa, sillä Miracast-yhteyden voi muodostaa etupaneelin pikanäppäimellä silloinkin, kun kone ei ole käynnissä, tai koska vaan koneen ollessa käynnissä. Langattoman verkon läpi toimivaa Miracastia testattiin yhdistämällä puhelin kiinni ROG GR8:aan ja katselemalla viime kesän lomareissukuvat videotykin kautta. Uusimpien Android-versioiden lisäksi Miracast-yhteyden voi saada aikaiseksi Windows 8.1:n työpöytä tai mobiiliversiolla. Käyttöjärjestelmätuen lisäksi käyttö vaatii tietysti myös yhteensopivan raudan.

Miracastin tarpeellisuutta olohuoneen HTPC-koneessa tai pelikonsolissa voidaan kritisoida sillä nykypäivänä useimmat televisiot tukevat kyseistä standardia ja tällaista väliporrasta ei välttämättä tarvita. Toisaalta ROG GR8:aa käyttämällä Miracast-sisältöä voi streamata myös vanhempaan televisioon tai videotykkiin. Mutta mikäli äänet eivät tällöin kulje HDMI:n kautta, ei ääntä ole mahdollista sillata laitteen muihin äänilähtöihin.

Hauskana yksityiskohtana kuvan vasemmasta reunasta voi bongata etupaneelin taakse piilotetun USB-liittimen. Paikasta ja tilasta päätellen kyseinen yksityiskohta on suunniteltu erillistä infrapuna-vastaanotinta varten, jotta useimmat ohjelmoitavat kaukosäätimet toimisivat ROG GR8:n ohjailuun HTPC-käytössä. Näinkin valmiiksi suunnitellun ominaisuuden puute ihmetyttää, mutta toisaalta on mukava tietää, että koneen ulkonäköä ei tarvitse pilata mikäli dongelin haluaa jälkikäteen asentaa.

Emolevy nousee pois paikaltaan kaikkine lisälaitteineen. Kuvasta näkyy hyvin sormenjälkien lisäksi rungon materiaali ja runsaasti korotetut emolevyn jalat. Langattoman verkkokortin kuuluvuus osoittautui testeissä perustasoa heikommaksi. Yhteys langattomaan verkkoon kyllä muodostui herkästi, mutta yhteyden nopeus jäi pienemmäksi kuin esimerkiksi useimmilla kannettavilla.

Emolevyn toinen puoli paljastaa monia harkittuja yksityiskohtia. Kiintolevyn ilmava asennus prosessorin päälle on hyvää tilankäyttöä ja ilmavirran kulun kannalta erinomainen. Oikeassa reunassa puolestaan on erillisenä osana kuulokevahvistin ja paljon mainostetut HiFi-kondensaattorit.

Piirilevylle integroitu Intel Core i7 -prosessori jäähtyy kuparisen lämmönlevittimen ja paksun lämpöputken avustuksella. Samaan kiertoon on kytketty myös GeForce GTX 750 Ti -näytönohjain. Näytönohjaimelle lisää jäähdytystehoa antaa pienempi lämpöputki. Monista pelikannettavista poiketen Asus ei ole ROG GR8:n osalta lähtenyt käyttämään erillistä PCI Express mini -paikkaan kytkettävää mobiilinäytönohjainta, joten päivitys parempaan ja tehokkaampaan ei ole mahdollista.

Tällä kertaa tiukasti pakattua jäähdytysjärjestelmää ei lähdetty purkamaan, sillä sopivaa materiaalia muistipiirien jäähdytyssiilien alle ei löytynyt varastosta. Delta Electronicsin valmistama keskipakoispuhallin toimii viiden voltin käyttöjännitteellä ja on teholtaan 2 wattia. Jäähdytysratkaisu on mielenkiintoinen, sillä puhallin imee ilmaa molemmilta puolilta piirilevyä kiitos tuulettimen kokoisen reiän keskellä emolevyä. Lämpimän ilman puhallus tapahtuu suoraan ylöspäin ja korvausilma koteloon otetaan pohjasta sekä etupaneelin kautta. Kaikki emolevyn komponentit jäähtyvät tasaisesti, mutta kylkiasennettu erillinen 2,5 tuuman massamuistipaikka jää vaille aktiivista jäähdytystä.

ROG GR8:ssa näytönohjaimena toimii täysverinen työpöytäversio NVIDIAN GeForce GTX 750 Ti -näytönohjaimesta sopivasti ylikellotettuna. GM107-grafiikkapiiriin perustuvan näytönohjaimen Boost-kellotaajuus on 1150 megahertsiä ja GDDR5-muistien 1325 megahertsiä. Kellotaajuuksia lukuun ottamatta näytönohjain on sama kuin saman hintaluokan pelikannettavista löytyvä GeForce GTX 860M.

22 nanometrin viivanleveydellä valmistettu Core i7-4510U perustuu Haswell-arkkitehtuuriin. Kyseessä on kaksiytiminen prosessori Hyper-Threading-ominaisuudella varustettuna eli se kykenee käsittelemään yhtäaikaisesti neljää säiettä. 15 watin TDP-arvo raamittaa prosessorin käyttämät kellotaajuudet melko alas varsinkin kaikkien ytimien rasituksessa. Nimelliskellotaajuus on vain kaksi gigahertsiä, mutta yhden ytimen rasituksessa prosessori toimii maksimissaan 3,1 gigahertsin taajuudella. Täydellä kuormalla prosessorin kellotaajuus putosi nopeasti 2,3 gigahertsin tuntumaan.

Asus ROG GR8:n UEFI-BIOS ei tarjoa ylikellotusominaisuuksia eikä edes muistiasetusten säätömahdollisuuksia. Lisälaitteet, tärkeimmät lämpötilatiedot, massamuistien käynnistysjärjestykset ja muut perusominaisuudet sentään löytyvät ja ovat helposti käytettävissä.

Advanced-valikon takaa ei paljoa säädettävää löydy. Huomion arvoista on kuitenkin, että esimerkiksi etupaneelin sykkivän ROG-logon asetuksia pystyy muuttamaan ja tarpeen vaatiessa valot pimentämään.

Tilatietoja BIOS kerää vain prosessorin lämpötilasta ja jännitteestä, tuulettimen pyörimisnopeudesta ja grafiikkapiirin lämpötilasta. Mitään tuulettimen lämpöprofiilin säätöä tai muuta herkkua ei ole valittavissa.

Mielenkiintoisimpia ominaisuuksia ovat ehkä kuulokevahvistimen säädöt, jotka tosin voi tehdä myös äänikortin ajureista käsin. Kuulokkeille tarpeellinen crossfeed stereokuvan säilyttämiseksi löytyy digitaalisena täysin säädettävänä versiona.

Sisältö

  1. Konsoli-PC: Asus ROG GR8
  2. Laitteen esittely ja ominaisuudet
  3. Prosessori- ja 3D-suorituskyky
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto