Uusimmat

Asus ROG G751JY esittely ja ominaisuudet

24.02.2015 14:49 Muropaketin toimitus

Asuksen näkemys parhaasta mahdollisesta pelikannettavasta on muuttunut G751:n myötä edellisen version kokomustasta aavistuksen räväkämpään suuntaan. Punaisin ja metallin värisin yksityiskohdin viimeistelty ulkoinen habitus on säilynyt tunnistettavana. 4,8 kilon omamassa ja käsimitalla 420 x 320 x 50 millimetriksi todennetut ulkomitat paljastavat kannettavan todellisen koon. Laite maksaa Suomessa noin 2000 euroa ja takuuta sillä on kaksi vuotta.

17,3-tuumaisen IPS-paneelilla varustetun näytön resoluutio on 1920×1080 pikseliä. LG Philipsin valmistaman LGD046C-paneelin katselukulmat ovat erittäin hyvät ja se toistaa värit tarkasti. Mustan toistosta voi kuitenkin havaita pimennetyssä huoneessa toivomisen varaa.

Tällä hetkellä G751:n näytön tekee erittäin mielenkiintoiseksi NVIDIAlta nettiin lipsahtaneet Alpha-ajurit, jotka vaikuttaisivat tukevan G-Sync-ominaisuutta, eli näytön virkistystaajuuden tahdistusta kuvan päivitysnopeuteen. Odotettavissa on mitä todennäköisimmin viralliset G-Sync-ajurit, jotka toimivat ohjelmistopohjaisesti ainakin mobiilinäytönohjaimilla. Tällä hetkellä voidaan arvella, että tuki saadaan kaikkiin GeForce GTX 6M – 9M -sarjojen näytönohjaimen sisältäviin kannettaviin, joiden näyttö on liitetty näytönohjaimeen eDP-yhteyttä käyttäen.

Nopean testin perusteella G-sync tunnistui ja toimi ongelmitta. Näytön maksimi virkistystaajuus asettui vakiona 75 hertsiin ja muuttui tästä alemmas kuormituksen kasvaessa. Näyttö tuntui kestävän myös pientä ylikellotusta pikatestin perusteella.

Näyttöä tukeva harjattua alumiinia imitoiva tuki on tehokas. Liki 10 millimetriä paksu näyttö on vankkaa tekoa ja saranan toiminta on miellyttävä. ROG-logo näytön takana on totta kai valaistu. Mattamustalla kumimaisella pinnoitteella käsitelty magnesium-seosrunko on kädelle miellyttävän tuntuinen, mutta harmittavan herkkä sormenjäljille.

Näppäimistön taustavalaistus on punainen ja kirkkaat ledit pilkottavat näppäinten välistä pienimmälläkin kirkkausasetuksella varsin kirkkaasti. Näppäinten pitkä liikerata tekee kirjoittamisesta ja pelaamisesta luontevaa. G751:n kiilamaisesta runko-osasta johtuen näppäimet on miellyttävästi kallistettu eteenpäin.

Asus on tavanomaisten fn-napin takaa löytyvien lisätoimintojen lisäksi mallannut ylänurkkaan kolme mukana tulevalla ohjelmalla ohjelmoitavaa macro-näppäintä sekä Steam- ja Shadow-play-pikanäppäimet. Hämärässä ja pimeässä pelaamista helpottamaan W-kirjaimesta löytyy tuntokohouma ja WASD-näppäimien reunat on jätetty räikeän punaisiksi. Samaa tunnistamisen helppoutta ei sen sijaan löydy näppäinhattujen punaisista kirjainmerkinnöistä, jotka katoavat helposti ilman taustavalaistusta.

Massiivinen 120 x 65 millimetrin tasohiiri on erinomaisen tunnokas ja toimiva. Näppäimien vaste on elegantti ja hienostunut. Vaikka pelikannettavan seurana usein on optinen hiiri, niin hyvästä tasohiirestä ei varsinaisesti ole haittaa.

Oikean kyljen liitinrivistö on kattava ja oikealta vasemmalle lueteltuna kyljestä löytyy virtaliitin, VGA-näyttöliitin, RJ-45-verkkoliitin, HDMI 1.4 -näyttöliitin, DisplayPort / Thunderbolt -liitin, kaksi USB 3.0 -liitäntää ja äänelle analogiset sisään ja ulos sekä digitaalinen äänen ulostulo. Miellyttäviä yllätyksiä ovat VGA-liitin vanhojen näyttöjen ja videotykkien hyödyntämistä ajatellen sekä Thunderbolt. RJ-45 tukee gigabitin yhteyksiä ja WLAN on nopeaa AC-standardia. Langattoman kuuluvuus on erinomainen. Muina yhteyksinä mainittakoon Bluetooth 4.0 -tuki.

Vasemmasta kyljestä löytyy Kensington-lukko, kaksi USB 3.0 -liitintä, polttava DVD-asema ja SD-muistikortin lukija. G751 on mahdollista saada myös Blu-ray-asemalla, mutta toistaiseksi se ei kuulu Suomen valikoimaan. Koneen takana tai etu-osassa ei ole ainuttakaan liitintä.

G751:n jäähdytysratkaisu on tuttu Asuksen edellisistä malleista. Kuparinen jäähdytysrivasto on yhdistetty kolmella lämpöputkella lämmönlevittäjään ja ilmanvaihtoa hoitaa suurikokoinen keskipakopuhallin. Sekä grafiikkapiirillä että prosessorilla on molemmilla omat lähes identtiset järjestelmät. Tuulettimien ääni on hiljainen myös rasituksessa. Asus on päässyt tasolle, jossa useimmat vastaavan tehoiset pöytäkoneet ovat huomattavasti meluisampia kaikissa käyttöolosuhteissa, joka ei ole laisinkaan huonompi saavutus.

Pohja on voimakkaasti muotoiltu ja korotettu alusta neljällä muovisella jalalla. Silmiinpistävää on se, että akku on piilotettu koteloinnin sisään ja ei ole helposti vaihdettavissa. Kahdeksankennoinen 88 Wh:n akku riittää työpöytäkäytössä vajaan kolmen tunnin nettisurffailuun. Pelikäytössä puhutaan GeForce GTX 980M:n virransäästöominaisuuksia hyödyntäen alle tunnin pelikokemuksesta. Tämän teholuokan kannettavaa on syytä pitää jatkuvasti virtajohdon päässä ja akku onkin lähinnä sisäänrakennettu UPS sähkökatkojen ajaksi ja lepotilan ylläpitämiseen konetta siirreltäessä.

Samsungin XP941-sarjan M.2-liitäntää hyödyntävä 256 gigatavun SSD-levy on yksi G751:n mainioita päivityksiä edelliseen malliin nähden. Huippunopea liitäntä tarjoaa perinteisiin SATA-väyläisiin levyihin nähden merkittävän suorituskykyeron. Pelejä varten G751:n teratavun kokoinen TravelStar 7K1000 -kiintolevy tarjoaa paljon tilaa kohtuullisella suorituskyvyllä.

Näytön yläosasta löytyy 720p-videokamera ja stereomikrofoni videopuheluihin. Videokameran laatu ei ole kovin hyvä varsinkaan hämärässä. Videokameran linssin vieressä on lähes häiritsevän kirkas valkoinen ledi, joka palaa kameran ollessa päällä.

Äänentoiston laatu ei yllä muun koneen tasolle. Pohjaan piilotettu pieni subwoofer on äänekäs, mutta yhdessä kahden pääkaiuttimen kanssa aikaansaatu ääni on tunkkainen. Ulkoista äänentoistoa tai kuulokkeita käyttäen järjestelmästä saadaan niin sanotusti soiva peli.

Viimeistelyn tasoa on sen sijaan parannettu jälleen kerran. Uutena ihmeteltävänä on hienosti muotoillut ruuvinreikien tulpat. Vaikutelma on sama joka puolella konetta: yksityiskohdat on viimeistelty, materiaalit ja pinnanlaadut on tarkkaan harkitut.

Helposti irrotettavan huoltoluukun takaa löytyvät vapaat keskusmuisti- ja SATA + M.2-paikat. Tätä syvemmälle koneeseen on vaikea päästä ja esimerkiksi tuulettimien putsaus on yritettävä hoitaa imurilla tai paineilmalla.

230 watin virtalähde on mitoitettu huippukuormaa varten ja ei hyydy pahimmassakaan rasituksessa. Tehokkaan virtalähteen huonona puolena on melkoinen koko. Työpöydälle sijoitettavassa pelikannettavassa en ymmärrä myöskään virtaliittimen sijoittamista koneen oikealle sivulle, jossa se on eniten hiirikäden tiellä.

Intelin Haswell-arkkitehtuuriin perustuva neliytiminen Core i7-4710HQ toimii 2,5 GHz:n peruskellotaajuudella ja rasituksessa sen maksimikellotaajuus on 3,5 GHz. 22 nanometrin viivanleveydellä valmistettava prosessori tukee Hyper-Threading-ominaisuuden myötä kahdeksaa säiettä ja sen TDP-arvo on 47 wattia. Samsungin valmistamat DDR3L-muistit toimivat 800 MHz:n kellotaajuudella (DDR3-1600) 11-11-11-28-1T-asetuksilla.

GeForce GTX 980M:n GM204-grafiikkapiiri perustuu Maxwell-arkkitehtuuriin ja valmistetaan TSMC:n 28 nanometrin tekniikalla. CUDA-ytimiä on käytössä 1536 ja ROP-yksiköitä 64 kappaletta. NVIDIAn edellisen Kepler-sukupolven GeForce GTX 880M -huippumalliin ja GK104-grafiikkapiiriin nähden GM204:ssä on liki 50 prosenttia enemmän transistoreita, joka johtuu siitä että GM204:ssä on todellisuudessa 2048 CUDA-ydintä ja L2-välimuistia kasvatettu 512 kilotavusta kahteen megatavuun. Myös grafiikkapiirin kellotaajuus on noussut n. 100 MHz ja nyt Boost-taajuus 3D-rasituksessa on 1127 MHz. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on neljä gigatavua 1250 MHz:n kellotaajuudella toimivaa GDDR5-muistia.

Sisältö

  1. Pelikannettavat: Asus ROG G751 & Acer Aspire V Nitro
  2. Asus ROG G751JY esittely ja ominaisuudet
  3. Acer Aspire Nitro VN7-791G esittely ja ominaisuudet
  4. Prosessoritestit
  5. 3D-testit
  6. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto