Testissä Asus ZenBook UX305 (Intel Core M)

30.06.2015 13:07 | | 798 | 20

Intel julkaisi viime syksynä ensimmäiset 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat prosessorinsa ja ensimmäisenä markkinoille saapuivat Broadwell-Y-arkkitehtuuriin perustuvat Core M -mobiiliprosessorit. 4,5 watin TDP-arvolla varustettu Core M on suunnattu ennen kaikkea erityisen ohuisiin ja passiivisesti jäähdytettyihin kannettaviin laitteisiin. Tämän vuoden alussa Intel julkaisi suorituskykyisemmät ja 15-28 watin TDP-arvolliset Broadwell-U-koodinimelliset Core i3/i5/i7 5000 -sarjan prosessorit.

Saimme Asukselta testiin Core M 5Y10 -prosessorilla varustetun ZenBook UX305 -mallisen kannettavan, jossa käyttöjärjestelmänä toimii Windows 8.1 ja painoa laitteelta löytyy 1,2 kiloa. UX305:n kohdalla mielenkiintoisimpia osa-alueita ovat sen Core M -prosessori, ohut rakenne, täysin passiivinen jäähdytys sekä 3200×1800-resoluution näyttö.

ZenBook UX305:stä on myynnissä Full HD -resoluutiolla varustettu malli sekä nyt testiin saapunut QHD+- eli 3200×1800-resoluution laite. Lisäksi myynnissä on 128 ja 256 gigatavun SSD-asemalla varustettuja variantteja. Full HD -version hinta Suomessa on alkaen noin 800 eurosta ja kalliimman QHD+-mallin hinta taas on alkaen noin 1000 eurosta.

Tässä artikkelissa tutustumme Core M -prosessoreihin ja ZenBook UX305 -kannettavan ominaisuuksiin. Vertailun vuoksi Asus toimitti testiin myös ZenBook UX303 -mallin, jonka lähtökohdat ja myyntiargumentit ovat kuitenkin hyvin erilaiset UX305:een verrattuna. Siinä missä ZenBook UX305:n vahvuuksia ovat ohut rakenne, vähävirtainen ja passiivisesti jäähdytetty Core M -prosessori, ZenBook UX303 on varustettu suorituskykyisemmällä Core i5/i7 -sarjan prosessorilla, mutta se on hieman paksumpi ja painavampi.

Huom! Testissämme oli Haswell-sukupolven Core i7-4510U -prosessorilla varustettu ZenBook UX303 -malli, mutta Asus päivitti siihen juuri kesän kynnyksellä Broadwell-U-arkkitehtuurin Core i5/i7 5000 -sarjan prosessorit. Jos siis haluat suorituskykyisen ZenBookin, osta UX303. Jos haluat vähävirtaisen ja ohuen ZenBookin, osta UX305.

Sisältö

  1. Testissä Asus ZenBook UX305 (Intel Core M)
  2. Intelin Broadwell-Y-arkkitehtuuri & Core M -prosessorit
  3. ZenBook UX305:n esittely ja ominaisuudet
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Käyttökokemukset ja akkukesto
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Kiitos arvostelusta ja ymmärrän miksi valmistajat tuuppaavat mukaan noita bloathware ohjelmistoja mutta sen takia jos haluaa hyvän läppärin ilman turhia hidasteluja niin joutuu ostamaan ylimääräisen windows käyttiksen.
Ongellma vaivaa erityisesti näitä 400-700€ läppäreitä kun niissä on harvoin kovin tehokasta rautaa tai on rampautettu esim yhdellä muistkammalla vaikka ne vaativat kaksi.
Eikö ne voisi tehdä palveluksen jja ensimmäisen käynnistyskerra yhteydessä saisi valita asennettavt ohjelmat?

Kyseisen läppärin hintataso on kyllä turhan korkea kun se ei tarjoa mitään erityistä ja myös 13" näyttö on turhan pieni ja rajoittaa käyttöä.
Voisitte myös lisätä arvosteluihiin joutuuko esim käyttämään valmisajan omia ajureita vai toimiiko intelin ja muiden valmisajien versiot kun se lisää tuntuvasti käyttöikää.
Itsellä on sony vaio S15 läppäri varakoneena ja näytönohjan ajurit ovat sonyn omaa alaa ja 3vuoden aikana ne ovat julkistaneet 3 päivitystä ja uusin on heidän tukisivulla vuonna 2012 eli tämä on se kuuluisa uuden koneen pakkopäivitys tapa miteen saada asiakas ostamaan uuden koneen.

Marti77

jos haluaa hyvän läppärin ilman turhia hidasteluja niin joutuu ostamaan ylimääräisen windows käyttiksen.

Miksi ihmeessä ostaisit uuden Windows lisenssin kun koneessa on sellainen jo valmiina. Sen kuin vain asennat puhtaan Windows asennuksen.

LaDeX

Miksi ihmeessä ostaisit uuden Windows lisenssin kun koneessa on sellainen jo valmiina. Sen kuin vain asennat puhtaan Windows asennuksen.

Käsittääkseni nämä koneiden mukana tulevat lisenssit eivät kelpaa erikseen hankittujen Windowsien kanssa. Tällaiseen olen ainakin itse joskus törmännyt. Ja kun koneen palautusosiolta asentaa Windowsin uudestaan, niin siellä tulee valmistajan ylimääräiset romut automaattisesti mukana.

Juha Kokkonen

Käsittääkseni nämä koneiden mukana tulevat lisenssit eivät kelpaa erikseen hankittujen Windowsien kanssa. Tällaiseen olen ainakin itse joskus törmännyt. Ja kun koneen palautusosiolta asentaa Windowsin uudestaan, niin siellä tulee valmistajan ylimääräiset romut automaattisesti mukana.

Yleensä ne bloatwaret saa kyllä siististi uninstalloitua, joten palautusosioon ei tarvitse turvautua. Jippo on lähinnä siinä, että asennettujen ohjelmien listaa selatessa osaa tunnistaa, mitkä asennukset ovat turhaa bloattia ja mitkä sisältävät normaalin toiminnan kannalta tärkeitä ajureita. Jos oma osaaminen ei tähän riitä, voi käyttää apuohjelmia kuten Decrapifier.

Joidenkin laitevalmistajien palautusosiot (esim. HP) sallivat bloattiasennusten ruksimisen pois Windowsia palautettaessa.

Kaipaisin suorituskykytestipatteriston kustomointia laitteen käyttötarkoituksen mukaan ja synteettisten testien rinnalle enemmän myös reaalimaailmaan pohjautuvia testejä. Tuollaisen läppärin pääasiallinen käyttötarkoitus on todennäköisesti toimistosovelluksissa, surffailussa ja mahdollisesti raskaammissa työpöytäsovelluksissa. Nyt suorituskykyosioissa on ajettu käytännössä pelkästään synteettisiä testejä eikä testistä saa oikein minkäänlaista kuvaa arkipäivän käytöstä. PCMarkkikin olisi varmaan ollut laitteen käyttötarkoituksen huomioiden soveltuvampi synteettinen testi kuin nyt käytetty Cloud Gate. Vaikea nähdä että tämmöistä läppäriä kukaan oikeasti käyttäisi pelaamiseen, joten sen pitäisi olla testauksessa lähinnä sivujuonne.

Testin alussa todettiin: "Tässä artikkelissa tutustumme Core M -prosessoreihin ja ZenBook UX305 -kannettavan ominaisuuksiin."
Käytännössä suorituskyvystä todettiin synteettisten testien rinnalla lyhyesti seuraavaa: "Core M -suoritin suoriutui arkipäiväisistä haasteista helposti. Ongelmiin törmättiin lähinnä raskaampien sovelluksien ja pelien kohdalla. Pelikäytöstä voidaan todeta, että kevyet selainpelit ja muut rasitustasoltaan vaatimattomat pikkupelit luonnistuivat, mutta yhtään vaativampaan pelikäyttöön laitetta ei kannata edes harkita."

Testistä itsestään ei kuitenkaan käy ilmi mitä nämä "raskaammat sovellukset" käytännössä ovat saati sitten miten Core M aidosti jaksaa esim. toimisto/työpöytä-ohjelmistojen moniajoa. Hihasta heitettynä vaikka case: "selain kymmenillä raskailla välilehdillä" tai "kevyt/raskaampi kuvankäsittely (lue: Photoshop)" eli konkreettisia käyttötapauksia, joita tuommoisella läppärillä käytännössä voidaan tehdä. Nyt käteen jää oikeastaan enemmän tai vähemmän subjektiivinen mielipide, jonka taustoista ei saa suoraa selvyyttä (eli mihin käyttöön mielipide perustuu).

Linux -käyttäjille kerrottakoon, että itse ostin ton halvemman version verkkokauppa.com:sta 800 eurolla ja Ubuntu tuntuu toimivan todella hyvin tuossa. Ainoa ongelma, minkä olen kohdannut, on tilden (~) toimimattomuus. Koitin laittaa erillisen USB -näppiksen ja sillä tilde toimii oikein. Integroidulla näppiksellä saan tilden painamalla F6. Bashissa ja C++:aa kirjoittaessa tilden toimimattomuus on kyllä aika ärsyttävää…

Asennuskokemuksista sen verran, että näin Linux -käyttäjänä tuo "esiasennetun" Windowsin tunkkaus oli todella perseestä. Mitään asetuksia ei osattu arvata ja kieliäkin piti valita kaksi (??). Edes väriteemaa ei voinut skipata. Vaikka homman vetäisi miniajassa niin jotain yli 30min siinä kyllä menee, kun Windows tekee kaikenlaista ensimmäisen käytön yhteydessä.

Konetta avattaessa se ei tietenkään kerro mitään näppäintä millä (UEFI) BIOSiin pääsisi. Myöhemmin luin netistä, että ESC voisi olla toimiva. Ennen tätä kuitenkin väänsin Windowsista käsin BIOSin "fast bootin" tms pois päältä. En tiedä onko tämä välttämätön toimenpide USB -asennustikulta käynnistämiseen.

Ubuntu USB tikku koneeseen, virrat päälle, ESC:n rämppääminen, USB -tikun valitseminen boottimediaksi ja homma pelittää. Karsean Windows -säädön jälkeen on ihana tunne päästä Ubuntun asennusvaiheeseen, jossa se vain kysyy wlanin tunnuksia ja sen jälkeen osaa arvata kaikki kieli-, paikka-, aika- yms konfiguraatiot ja ainoat, mitkä jää itselle täydennettäviksi on oma nimi, käyttäjätunnus, salasana ja tietokoneen nimi.

Käytän tuota konetta github -profiilini päivittämiseen kahviloista yms ja se on palvellut tosi hyvin tämmöisessä käytössä.

ps. Ubuntun asennus osasi tunnistaa olemassa olevan Windows asennuksen, muutti Windowsin käyttämään puolta tallennusmediasta ja Ubuntulle toinen puoli. En tosi ole kertaakaan bootannut Windowsiin, joten en tiedä toimiiko se dual-boot oikeasti. Vaan kukapa sitä kaipaa?

Juha Kokkonen

Käsittääkseni nämä koneiden mukana tulevat lisenssit eivät kelpaa erikseen hankittujen Windowsien kanssa. Tällaiseen olen ainakin itse joskus törmännyt. Ja kun koneen palautusosiolta asentaa Windowsin uudestaan, niin siellä tulee valmistajan ylimääräiset romut automaattisesti mukana.

Itse taas olen käsittänyt että normaalin asennusmedian pitäisi toimia ihan hyvin. Asennusohjelma haistelee lisenssin UEFI:sta ja aktivoituu normaalisti.

LaDeX

Itse taas olen käsittänyt että normaalin asennusmedian pitäisi toimia ihan hyvin. Asennusohjelma haistelee lisenssin UEFI:sta ja aktivoituu normaalisti.

Kokemukseni rajoittuu lähinnä pariin IBM:n 2-3 vuotta vanhaan yrityskannettavaan, joiden lisenssiä ei pystynyt käyttämään erillisen puhtaan Windows-asennuksen kanssa.

Puhdas asennus ei ei onnistu kiintolevyllä olevan asennus osion kanssa vaan siihen on ängetty kaikki turhakkeet.
Ainoa vaihtoehto on ostaa uusi lisenssi tai koittaa poistaa ohjelmat käsin mutta niistä tietysti jää aina jotain jäljelle.
Sony läppärissä tuli ainakin mcafee viirustorjunta,vanha adobe reader, vanha powerdvd, mirosoft office rampautettu versio,sony care(ihan turha),sony uppdate(olisi hyödyllinen jos julkasi ajuripäivityksiä),erikoisnäppäinten soveltuva ohjelma(pakko pitää asennettuna jos haluaa säätää taustavaloa ja muuta),intelin app up ohjelmisto mistä saa vanhoja ohjelmia lisää ja 1 vuoden lisenssi anti theft ohjelmaan,sonyn omat kuvanmuokkusohjelma,sonyn videoeditointi ohjelma.
Siinä ainakin mitä muistin ulkoa ja sitten vielä win8 turhat ohjelmat mitä oli asennettu vakiona eli meni koko päivä poistellessa ohjelmia.
Varman kaikki keksivät jotain parempaa tekemistä uuden koneen kanssa.
Oli ensimmäinen läppäri osto ja tilasin sonyn sivuilta kun oli muokkaus mahdollisuuksia ja ei tarvinnut maksaa järjettömiä summia ylihintaisista vakio muisteista ja kiintolevyistä kun niitä saa nettikaupoista 30-40% halvemalla mitä valmistajat tarjoavat.

Joda

Kaipaisin suorituskykytestipatteriston kustomointia laitteen käyttötarkoituksen mukaan ja synteettisten testien rinnalle enemmän myös reaalimaailmaan pohjautuvia testejä. Tuollaisen läppärin pääasiallinen käyttötarkoitus on todennäköisesti toimistosovelluksissa, surffailussa ja mahdollisesti raskaammissa työpöytäsovelluksissa. Nyt suorituskykyosioissa on ajettu käytännössä pelkästään synteettisiä testejä eikä testistä saa oikein minkäänlaista kuvaa arkipäivän käytöstä. PCMarkkikin olisi varmaan ollut laitteen käyttötarkoituksen huomioiden soveltuvampi synteettinen testi kuin nyt käytetty Cloud Gate. Vaikea nähdä että tämmöistä läppäriä kukaan oikeasti käyttäisi pelaamiseen, joten sen pitäisi olla testauksessa lähinnä sivujuonne.

Testin alussa todettiin: "Tässä artikkelissa tutustumme Core M -prosessoreihin ja ZenBook UX305 -kannettavan ominaisuuksiin."
Käytännössä suorituskyvystä todettiin synteettisten testien rinnalla lyhyesti seuraavaa: "Core M -suoritin suoriutui arkipäiväisistä haasteista helposti. Ongelmiin törmättiin lähinnä raskaampien sovelluksien ja pelien kohdalla. Pelikäytöstä voidaan todeta, että kevyet selainpelit ja muut rasitustasoltaan vaatimattomat pikkupelit luonnistuivat, mutta yhtään vaativampaan pelikäyttöön laitetta ei kannata edes harkita."

Testistä itsestään ei kuitenkaan käy ilmi mitä nämä "raskaammat sovellukset" käytännössä ovat saati sitten miten Core M aidosti jaksaa esim. toimisto/työpöytä-ohjelmistojen moniajoa. Hihasta heitettynä vaikka case: "selain kymmenillä raskailla välilehdillä" tai "kevyt/raskaampi kuvankäsittely (lue: Photoshop)" eli konkreettisia käyttötapauksia, joita tuommoisella läppärillä käytännössä voidaan tehdä. Nyt käteen jää oikeastaan enemmän tai vähemmän subjektiivinen mielipide, jonka taustoista ei saa suoraa selvyyttä (eli mihin käyttöön mielipide perustuu).

Kiitos rakentavasta palautteesta. Päivitän tänään/huomenna tarkemmin eri ohjelmien ja pelien osalta käyttökokemukset.
EDIT: Lisäilty käyttökokemusten yhteyteen tarkempia havaintoja käytännön softien kohdalla: Photoshop CC, selain useammalla välilehdellä ja CS:GO.

Lainaus TÄSTÄ VIESTISTÄ:

Jos tältä uudelta Windows 8.1 asennusmedialta suoritat puhtaan asennuksen Windows 8/8.1 OEM-koneseen (jolloin koneen UEFI-biosissa on Windows 8 tai Windows 8.1 tuoteavain), silloin ei tarvita asennuksessa/aktivoinnissa UEFI-biosin tuoteavainta, koska asennusohjelma lukee automaattisesti UEFI-biosissa olevan Windows 8/8.1 tuoteavaimen (mikäli olet ladannut oikean asennusmedian) ja asennuksen jälkeen Windows 8.1 on automaattisesti aktivoitu (jos netti on päällä).

How to download and clean install Windows 8.1 if you have an OEM computer with UEFI firmware (BIOS) embedded Windows 8/8.1 product key. -> link

Eräässä HP envy läppärissäni sai poikkeuksellisesti valita asennusmediasta asentaako ihan puhtaana, joillain softilla vai kaikella roskalla. Soisi olevan yleinen ominaisuus noissa.

sardelli

Lainaus TÄSTÄ VIESTISTÄ:

How to download and clean install Windows 8.1 if you have an OEM computer with UEFI firmware (BIOS) embedded Windows 8/8.1 product key. -> link

Suuri kiitos en tiennyt että löytyy kyseinen ohjelma.
Pitää koittaa jos saisi sen toimimaan.

sardelli

Lainaus TÄSTÄ VIESTISTÄ:

How to download and clean install Windows 8.1 if you have an OEM computer with UEFI firmware (BIOS) embedded Windows 8/8.1 product key. -> link

clean Windows 8.1 on kyllä terminä samaa tasoa kuin terve tippuri :)

Mama70

clean Windows 8.1 on kyllä terminä samaa tasoa kuin terve tippuri :)

Jos nyt kumminkin jätettäisiin se trollailu räbän puolelle :)

Suosittelin tuttavaperheelle tätä mallia. Kriteerinä oli, että lukioon menevä poika ei todellakaan pysty pelaamaan sillä mitään pelejä :p Muuten olis ehkä mennyt tuo 303. Huomattiin että tällä 305 mallilla on yllättävän huono saatavuus Suomessa? Fiksuin versio tuntuisi oleva tuo Full HD + 256gt ssd, mutta sellaista ei taida ollakaan?

Eiji

Suosittelin tuttavaperheelle tätä mallia. Kriteerinä oli, että lukioon menevä poika ei todellakaan pysty pelaamaan sillä mitään pelejä :p Muuten olis ehkä mennyt tuo 303. Huomattiin että tällä 305 mallilla on yllättävän huono saatavuus Suomessa? Fiksuin versio tuntuisi oleva tuo Full HD + 256gt ssd, mutta sellaista ei taida ollakaan?

Suomessa yleisimmät variantit taitavat olla 128 gigatavun SSD + FullHD ja 256 gigatavun SSD ja QHD+. Parin kaupan sivuilla on listattuna myös FullHD + 256 gigatavua, mutta ovat hinnaltaan suurempia kuin QHD-mallit, joten varmaan virheellisiä tietoja.

Pekko Lainiala

Suomessa yleisimmät variantit taitavat olla 128 gigatavun SSD + FullHD ja 256 gigatavun SSD ja QHD+. Parin kaupan sivuilla on listattuna myös FullHD + 256 gigatavua, mutta ovat hinnaltaan suurempia kuin QHD-mallit, joten varmaan virheellisiä tietoja.

Nyt muutamaa viikkoa myöhemmin näyttäisi saatavuus parantuneen ja ainakin kivijalkaliikkeestä tuli bongattua Full HD + 256 Gt -variantti valkoisen värisenä. Hinta taisi huidella lähellä 900 euroa.

Ne jotka tämän koneen ovat ostaneet: onko teille tullut mukana tuo suojapussukka? Ja mitenhän kannattaisi toimia jos se ei tullut?

Eipä tullut suojapussukkaa, pitäisikö tulla? Itse ajattelin jostain jonkin sopivan tilailla.

Mutta onko kukaan päivittänyt Win10? Täällä ainakin suorituskyky putosi todella merkittävästi. ATTO antaa todella surkeita tuloksia nopeudesta (pomppii ihan mielivaltaisesti). Youtubessa pyöri jopa 4k videot Win8.1:llä cpu kuorman ollessa luokkaa 25-30%, nyt on kokoajan 100% ja pätkii. Edes FullHD videot ei jaksa pyöriä. Asuksen sivuilta uusimmat ajurit kaikki asennettu mutta ei apua. Kellään hyviä ideoita? :)

Edit:
Chromessa ei videot pyöri mutta IE:llä näemmä pyörii. Win8.1 kuitenkin toimi Chromellakin. Loistavaa…

Muropaketin uusimmat