Uusimmat

ZenBook UX305:n esittely ja ominaisuudet

30.06.2015 13:07 Muropaketin toimitus

ZenBook UX305:n myyntipakkaus on värimaailmaltaan tumma ja laatikkoa koristaa kuva itse laitteesta. Tietokoneen lisäksi pakkauksesta löytyy laturi, takuukortti, ohjekirja, suojapussi sekä Asuksen logolla varustettu tarranauha johtojen niputtamista varten.

Muropaketin testiin saapunut noin 1000 euron hintainen malli oli varustettu 3200×1800 pikselin resoluutiolla, mutta laitteesta löytyy myös hieman edullisempi Full HD -resoluution versio. Asuksen kannettavien tuotenimet ja mallinumerot eivät välttämättä ole kuluttajille helpoimmasta päästä tulkita. Näin on myös UX305:n kohdalla, kun Suomessa on myynnissä kahdella eri näyttöresoluutiolla ja SSD-aseman koolla varustettuja malleja yhteensä neljä eri varianttia. Kannattaa siis tarkistaa ennen ostopäätöstä huolellisesti, mitkä ovat laitteen todelliset speksit.

Alumiinista valmistettu UX305 antaa itsestään laadukkaan ensivaikutelman. Kansi aukeaa kevyesti ja laitteen pinnat tuntuvat käteen mukavilta. Asuksen tuotos on erittäin ohut 12,6 millimetrin paksuudellaan, joten vähemmän yllättävästi laite antaa taivuteltaessa hieman periksi etenkin näyttö-/kansiosastaan. Tällaisen siron ja helposti liikuteltavan laitteen tapauksessa tosin tätä ei voi oikeastaan laskea heikkoudeksi. Kannessa on nähtävissä pyöreää harjauskuviota, mutta muutoin laite on tasaisen mattapintainen kauttaaltaan. Kaikki UX305:n pinnat keräävät jonkin verran sormenjälkiä, mutta ne eivät ole kovinkaan häiritsevää laatua.

Testattavan laitteen suorituskyvystä Core M 5Y10 -prosessori, joka toimii 0,8 GHz:n peruskellotaajuudella ja rasituksessa maksimissaan 2,0 GHz:n Turbo-taajuudella. Grafiikkaohjaimena toimii HD Graphics 5300. Tallennustilasta vastaa 256 gigatavun SSD-asema ja keskusmuistia laitteesta löytyy kahdeksan gigatavua.

13,3-tuumainen IPS-näyttö on näppärä kokonaisuus. Ainoana heikkona puolena on mainittava ainakin testikappaleen pieni valovuoto, jota esiintyy tummalla pohjalla, mutta yleisesti ottaen kyseessä on todella laadukkaan oloinen näyttö. IPS-näyttö on mattapintainen ja sen katselukulmat ovat hyvää tasoa. Kirkkaus on riittävä ja värit toistuvat mukavan eloisina. 3200×1800 pikselin resoluutio on näin pienessä näytössä toki jopa hieman liioiteltu, mutta kieltämättä hienon näköinen esimerkiksi kuvia katseltaessa. Mikäli näytön resoluutio tuntuu liioitellulta, kannattaa ottaa huomioon myös saatavilla oleva edullisempi Full HD -malli.

Näppäimistön ja tasohiiren osalta UX305 ansaitsee kehut muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Kirjoittaminen on mukavan tuntuista ja näppäimet tuntuvat olevan sopivalla etäisyydellä toisistaan. Näppäimistön heikkona puolena voidaan nähdä taustavalon puute, joten mikäli kaikkien näppäinten paikat eivät tule suoraan selkärangasta, voi pimeässä tihrustaminen joitain käyttäjiä turhauttaa. Tasohiiri taas ajaa asiansa sujuvasti, mutta tuottaa jokseenkin äänekkäitä näppäilyääniä, jotka voivat hiljaisissa tiloissa olla pidemmän päälle ärsyttäviä.

UX305:n pohjasta löytyy vain neljä kumitassua, jotka pitävät sen hyvin paikallaan pöydälle laskettaessa. Laitteessa ei ole erillistä ”huoltoluukkua”, josta pääsisi käsiksi sisuksiin eikä irrotettavaa akkua.

Pohjan oikeaan ja vasempaan reunaan on sijoitettu laitteen Bang & Olufsen ICEpower -kaiuttimet, jotka ovat muuten siedettävää tasoa, mutta kaipaisivat hieman lisää äänenvoimakkuutta. Laitteen pohjaan asetetut kaiuttimet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun tietokone on sijoitettu kovalle pinnalle. Näinkään asetettuna ne eivät kuitenkaan tarjoa kovinkaan kummoista kuuntelukokemusta, vaan ääni on lattean kuuloista.

Pienestä koostaan huolimatta UX305:stä löytyy hyvä määrä erilaisia liittimiä. Oikealta kyljeltä löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitin, Micro HDMI -näyttöliitin, USB 3.0 -liitin sekä latausliitin.

Vasemmalle kyljelle on sijoitettu kaksi USB 3.0 -liitintä sekä SD-muistikorttipaikka.

Sisältö

  1. Testissä Asus ZenBook UX305 (Intel Core M)
  2. Intelin Broadwell-Y-arkkitehtuuri & Core M -prosessorit
  3. ZenBook UX305:n esittely ja ominaisuudet
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Käyttökokemukset ja akkukesto
  6. Loppuyhteenveto