Uusimmat

Lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset, suorituskyky ja loppuyhteenveto

26.10.2016 21:38 Sampsa Kurri

Lämpötila, melu ja tehonkulutus

Poikkeuksellisen pieni koko ja hyvä suorituskyky eivät usein kulje käsi kädessä, joten yleensä suunnittelussa on ollut pakko tehdä kompromisseja. HP Spectren kohdalla asia tulee selväksi heti, kun prosessoria aletaan kuormittaa ja lämpötila alkaa nousta.

Tuulettimien käynnistymiseen riittää yksinkertaisesti nettiselaimella vierailu suomalaisen iltapäivälehden kotisivuilla ja parissa minuutissa tuulettimien kierrosnopeus on jo noussut pari pykälää ylöspäin puhisemaan oikein kunnolla.

Kun tähän päälle lyödään lisää löylyä kiukaalle eli käynnistetään 100 % käyttöasteella prosessoria kuormittava hyötysovellus niin tuuletinprofiili nostaa kierrokset täysille ja prosessoriytimien lämpötila nousee hetkessä 80 asteen tuntumaan. Spectren tapauksessa pienikokoisten tuulettimien ongelma on korkeilla kierrosnopeuksilla äänekäs suhina ja äänensävystä on havaittavissa korkeataajuista vingahtelua.

Lepotilassa tuulettimet ovat kokonaan pois päältä ja prosessoriytimien lämpötila pysytteli vajaassa 40 asteessa.



Tutkimme Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelman avulla Core i5-6200U -prosessorin käyttäytymistä 100 % käyttöasteella. Välittömästi rasituksen alettua prosessoriytimien lämpötila nousi 76-78 asteeseen ja prosessorin kellotaajuus 2,7 GHz:iin. Noin minuutin rasituksen jälkeen prosessorin Power Limit -throttlaus aktivoitui 14 watissa ja prosessorin kellotaajuus laski 2,3 GHz:iin ja tehonkulutus 10 wattiin.

Seinästä mitattuna Spectren tehonkulutus oli 100 % käyttöasteella aluksi 45 wattia, josta se tippui kellotaajuuden laskettua 36 wattiin ja lepotilassa 18 wattia (näytön kirkkaus täysillä).

Suorituskyky

spectre10

Ajoimme HP Spectrellä läpi joukon testiohjelmia, kun kannettava oli kytkettynä verkkovirtalaturiin.

Graafeissa vertailukohtana on Intelin Skylake-sukupolven suorituskykyisin Core i5 -työpöytäprosessori eli 6600K-malli. Vertailu ei missään nimessä ole reilu, mutta tarkoituksena on näyttää, että vaikka Intel markkinoi mobiiliprosessoreitaan suorituskykyisinä Core i5- ja i7-malleina, todellisuudessa erot mobiiliprosessoreiden ja työpöytäprosessoreiden kesken ovat valtavat.

Käytännössä 95 watin TDP-arvolle speksattu Core i5-6600K toimi kaikkien neljän ytimen rasituksessa 3,6 GHz:n kellotaajuudella, kun taas 15 watin TDP-arvolle speksattu Core 5-6200U toimi kahden ytimen ja neljän säikeen rasituksessa 2,7-2,1 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi Core i5-6600K:lla oli käytössä DDR4-2133-muistit, kun Core i5-6200U:lla oli käytössä DDR3-1866-muistit.

spectre-bench-cine

Cinebench R15- renderöintitestissä Core i5-6600K oli noin kaksi kertaa suorituskykyisempi kuin Core i5-6200U.

spectre-bench-ss

Myös Sisoft Sandran prosessoritestissä Core i5-6600K oli noin kaksi kertaa suorituskykyisempi kuin Core i5-6200U.

spectre-bench-x264

Core i5-6600K oli x264-testissä, jossa HD-laatuinen videopätkä koodataan 1-pass-pakkauksella x264-videotiedostoksi, noin 2,5 kertaa suorituskykyisempi kuin Core i5-6200U.

spectre-bench-aida

Core i5-6600K:n  DDR4-2133-muisteilla muistiväylän kaistanleveys oli AIDA64:n luku-, kirjoitus- ja kopiointitestissä noin 4000-5500 Mt/s parempi kuin Core i5-6200U:lla ja DDR3-1866-muisteilla.

Loppuyhteenveto

spectre06

Maailman ohuimman kannettavan titteliä kantava HP Spectre on persoonallisen näköinen ja tuntuinen ultrakannettava, jonka suorituskyvystä vastaa tässä kokoluokassaan poikkeuksellisesti Intelin Core i5- tai i7-mobiiliprosessori. Pienen koon ja suorituskykyisen prosessorin takia laitteen tuulettimet alkoivat kuitenkin suhista jo nettisivuja selatessa.

Kun kannettavalla käynnistetään 100 % käyttöasteella prosessoria kuormittava hyötyohjelma, nousi tuulettimien kierrosnopeudet tappiin ja äänensävystä oli kuultavissa korkeataajuuksista ulvomista.

Taakse sijoitetut kolme Type-C-mallista USB-liitintä saattavat aiheuttaa ainakin toistaiseksi ylimääräistä vaivaa, kun tavallisia USB-muistitikkuja ja laitteita joutuu kytkemään laitteeseen mukana toimitettavan adapterin avulla. 3,5 millimetrin kuulokeliitin on kuitenkin vielä jätetty edustamaan vanhan koulukunnan liitäntöjä.

13-tuumaisella IPS-näytöllä ja Full HD -resoluutiolla kuva ja värit näyttivät hyvältä. Näyttöä suojaava Gorilla Glass -suojalasi tuo mukanaan konseptiin sopivaa hienostuneisuutta. Runkoon piiloutuvat saranat toimivat mekaanisesti juuri niin kuin niiden on tarkoitus, mutta painava näyttöosa tuntui hieman huteralta laitetta liikuteltaessa.

Matalaprofiilista näppäimistöä oli yllättävän hyvä käyttää ja se tarjosi kunnon vasteen painalluksiin. Lasipintainen tasohiiri ei tarjonnut mitään erikoista ja Bang & Olufsenin kaiuttimista ei irronnut odotetusti kovinkaan ihmeellistä äänielämystä.

Suomessa noin 1500 euron hintainen HP Spectre poikkeaa sopivalla tavalla massasta ja tarjoaa varmuudella kokoluokassaan hyvän suorituskyvyn, jos on valmis kuuntelemaan raskaampien työtehtävien lomassa tuulettimien suhinaa.

Yksittäisen tuotteen sijaan on mielenkiintoista nähdä isommassa kuvassa, jatkaako HP konseptin kehittämistä ja nähdäänkö vastaavia innovaatioita ja kädentöitä myös muissa tuoteryhmissä.

spectre02

Sisältö

  1. HP Spectre: laitteen ominaisuudet ja esittely
  2. Lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset, suorituskyky ja loppuyhteenveto