Uusimmat

Laitteen esittely ja ominaisuudet

30.06.2015 23:40 Muropaketin toimitus

Magnesiumista valmistettu harmaa kotelointi noudattelee aiempien Surface-mallien teollista muotokieltä. Yläreunaa muovista sovitepalaa lukuun ottamatta yhdestä palasta tehty kotelo on äärimmäisen jäykkä rakenteeltaan. Surface 3 ei nitku eikä vääntyile vaan seisoo takajalkansa varassa jämäkästi niin pöydällä kuin sylissäkin. Passiivisesti jäähdytetyn Surface 3:n sisälle on sullottu Intelin 14 nanometrin prosessilla valmistettu 64-bittinen Atom x7 Z8700 -järjestelmäpiiri. Cherry Trail -koodinimelliseen alustaan siirtyminen Surface RT:n ja Surface 2:n ARM-pohjaisista ratkaisuista on Windowsia käyttävälle taulutietokoneelle paitsi lähes pakollinen, niin myös erittäin järkevä ratkaisu. X86-pohjainen Cherry Trail mahdollistaa Windows 8.1:n ja pian Surface 3:n omistajille ilmaiseksi jaettavan Windows 10 käytön ja tämän myötä verrattoman yhteensopivuuden.

Sisuskalujen lisäksi uusi Surface 3 on joutunut myös lievälle laihdutuskuurille. Massaa on saatu karsittua noin 50 grammaa, viisarin osoittaessa nyt 0,622 kilogrammaan. Fyysiset ulkomitat ovat muuttuneet merkittävästi uuden 10,8-tuumaisen ja 4:3-kuvasuhteen näytön ansiosta. 267 x 187 x 8,7 mm on kohtuullinen saavutus, mutta ei varsinkaan paksuuden suhteen ole kilpailukykyinen markkinoiden siroimpien taulutietokoneiden kanssa.

Type Cover -näppäimistö on paitsi lähes pakollinen, niin myös varsin tyyris hankinta Surface 3:n ostajalle. Mustana, sinisenä ja kuvan punaisena saatavilla oleva taustavalaistu näppäimistö on hinnaltaan noin 150 euron pinnassa. Hinnalla saa vastineeksi laadukkaan magneettisesti kiinnittyvän näppäimistön, joka toimii kuljettaessa myös näytön suojana. Tässä kokoluokassa erinomaisen kirjoitustuntuman antava Type Cover on muuttunut joka malliin hiukan näppäimistöasettelun ja koon osalta. Harmillinen epäyhteensopivuus on tietysti ymmärrettävää, koska näppäimistön tulee olla tarkalleen itse laitteen kokoinen. Pienestä koostaan huolimatta kohtuullisesti toimiva tasohiiri tukee kosketuseleitä ja hyväksyy napin painalluksen mistä tahansa tasolta. Hiiren puutteita korvaa tietysti lähellä sijaitseva kosketusnäyttö, jonka käyttöön näppäimistön kaverina tottuu nopeasti.

Surfacen muista taulutietokoneista erottava jalka on kehittynyt versioiden myötä yhden asennon ihmeestä Surface Pro 3:n portaattomasti säätyvään jalkaan ja tästä versiosta löytyvään kolmeportaiseen kevennettyyn versioon. Näppäimistöä käytettäessä pakollinen seisontatuki mahdollistaa ääriasennoissaan normaalin työpöytäkäytön ja lepuuttamisen reisien päällä mikäli pöytää ei ole saatavilla. Tarvittaessa näppäimistön saa käännettyä seisontatuen alle lisätueksi, jolloin laite pysyy pystyssä vaativallakin pinnalla.

Panasonicin valmistama 1920×1280-resoluution näyttöpaneeli on 3:2-kuvasuhteeltaan tuttu Pro-mallista, mutta tarkkuudeltaan se on pykälän pienempi. Surface 2:n 16:9-kuvasuhteeseen ja 10-tuumaiseen näyttöön verrattuna Surface 3:n 3:2-kuvasuhteen tarjoama suurempi näyttöpinta-ala soveltuu huomattavasti aiempaa paremmin käytettäväksi myös pystyasennossa. Uuden kuvasuhteen lisäksi huomio kiinnittyy aiempia sukupolvia huomattavasti kirkkaampaan kuvaan. Ero aiempiin sukupolviin ja jopa Surface Pro 3:n näyttöön kirkkaassa valossa käytettäessä on silmiinpistävä. Tarkempi kuvanlaadun tarkastelu paljastaa pieniä puutteita mustan toistossa, mutta väreissä ja vaikeiden harmaasävyjen toistossa ei ole silmämääräisesti mitään moitittavaa.

Liitäntöjen puolesta Surface 3 kantaa itsensä varsin kelvollisesti. Itse laitteesta löytyy Mini DisplayPort -näyttöliitin, täysikokoinen USB 3.0 -liitin, Micro-USB-latausliitin, Micro-SD-muistikorttipaikka ja 3,5 mm:n kuulokeliitin äänelle. Tehokäyttäjää ajatellen Surface 3:seen on saatavilla myös telakointiasema, joka lisää liitäntöjen määrää huomattavasti. Telakassa on neljän USB-portin lisäksi gigabitin RJ-45-liitin, äänen ulostulo/lähtö-liitin, Mini DisplayPort -liitin ja paikka Surface-kynälle.

Langattomista yhteyksistä vastaa Marvel Avastar -sovitin, joka tukee 802.11ac:n lisäksi Bluetooth 4.0 -standardia. Cherry Trail -alustan yksi merkittävistä suunnittelulähtökohdista on ollut 4G-yhteydet, mutta valitettavasti sellaista ei vielä Surface 3:sta löydy. Langattomien yhteyksien kuuluvuus on varsin hyvä, sillä yläreunan muovinen pala päästää radiosignaalit kuulumaan läpi ilman vaimennusta. Sisäisen tallennustilan virkaa toimittaa testikappaleessa eMMC-liitäntäinen Toshiban valmistama asema. EMMC-asema ei ole Windows-käytössä kaikkein nopein valinta, niinpä vaativa levynkäyttö ja käyttöjärjestelmän käynnistyminen ottaa aikansa. Antureita Surface 3:n sisällä on lueteltuna seuraavasti: valaistus-, läheisyys- ja kiihtyvyystunnistimet sekä gyroskooppi ja magnetometri.

Fyysisiä painikkeita laitteessa on kaksi, joista yläkulman virtanappi laittaa ja herättää nopeasti lepotilasta ja äänenvoimakkuusnappi toimii odotetulla tavalla. Molemmissa napeissa on miellyttävä ääni ja hyvä haptinen palaute. Myös näytön reunalle istutettu Windows-kosketusnäppäin antaa pienen sormeen tuntuvan ja korvin kuultavan aistimuksen sitä kosketettaessa. Äänentoiston suhteen Microsoft on saanut tehtyä ihmeitä asentamalla kaiuttimet osoittamaan näyttöpaneelin reunoilta suoraan eteenpäin. Stereokuva on miellyttävä ja korkeat äänet toistuvat kirkkaasti ilman häiriöitä. Matalan pään toisto loppuu hyvissä ajoin, kuten tämän kokoluokan äänentoistolta voi odottaa. Hyvästä parannuksesta huolimatta parempia äänentoistoja löytyy lähes jokaisesta hiukankin isommasta laitteesta.

Takakameran resoluutio on kahdeksan megapikseliä ja se on varustettu automaattisella tarkennuksella. Etukamera on 3,5 megapikselin mallia ja ilmeisesti samaa perua kuin aiemmissa Surface-malleissa. Kameroiden suhteen Surface 3 on käyttötarkoituksen mukaisesti varustettu. Etukameran tarkkuus ja kuvanlaatu erityisesti hämärässä on hyvä ja riittävä näyttäviin yöllisiin Skype-puheluihin. Takakamera on vielä astetta parempi, mutta sen varsinainen tarkoitus taulutietokoneessa jättää pohdinnan varaa.

Surface 3:n lisävarusteena saatava kynä on sama laite kuin Pro-mallissa. Wacomin induktioon perustuvasta kynästä on luovuttu ja tilalla on NTRigin aktiivinen kynä, jota luetaan näytön pinnassa olevan kalvon kautta. Kosketusvoimakkuuden tunnistus on 256 portainen ja nappeja kynässä on kolme. Päätynapin painallus herättää koneen virransäästötilasta reilussa sekunnissa ja avaa One Note -muistiinpanosovelluksen. Uusi painallus avaa uuden sivun. Kaksi muuta nappia ovat käyttäjän muokattavissa, mutta oletuksena One Notessa alempi nappi toimii pyyhekumina ja ylempi nappi valitsimena. Viive kynän käytössä on selkeästi havaittavissa, mutta siedettävällä tasolla.

Kynä on pituudeltaan 137 millimetriä ja halkaisijaltaan 9,5 millimetriä. Paino on melko massiivinen 23 grammaa. Kynälle voi keksiä käyttöä muistiinpanojen lisäksi esimerkiksi teknisessä piirustuksessa, nuottien kirjoittamisessa tai Drawboard PDF:n avulla muistiinpanojen lisäämisessä PDF-tiedostoihin.

Latauspistoke on mallia Micro-USB, joten virtaa laitteeseen saa tarvittaessa millä tahansa liitännän kanssa yhteensopivalla laturilla. Mukana toimitettava laturi on teholtaan peräti 2,5 A ja imee tehoa verkosta 18 watin edestä. Mitoitus on valittu Surface 3:n maksimikulutuksen mukaan, eli akkua ei saa tyhjenemään millään konstilla, kun laite on kytketty verkkovirtaan. Toisaalta maltillinen 18W ei riitä lataamaan Surfacea käytön aikana kuin 5 watin teholla, jolloin akun lataaminen kestää noin viisi tuntia. Hyvänä puolena useimmat älypuhelimet osaavat hyödyntää tehokkaan laturin ja lataantuvat ennätysajassa.

Käytettävyydeltään Surface 3 on saavuttanut tason, jossa sen toimivuus kannettavan tietokoneen korvikkeena on mainio. Irrotettavan näppäimistön ja takaa tukevan jalan kombinaatio on vastoin odotusta tukevamman oloinen sylissä pidettäessä kuin keskikokoisen kannettavan. Materiaalit on valittu tarkoin ja laatutuntuma on erinomainen, joskin tyylillisesti tylsähkö. Sormenjälkien suhteen näytön ja laitteen muut pinnat pysyvät hämmästyttävän siisteinä. Taulutietokonekäytössä pienemmät vain taulutietokoneiksi tarkoitetut mallit pieksevät Surfacen.

Windows 8.1:n käyttö Atomilla on toisinaan vaivalloista. Prosessoritehon osalta paketti tuntuu riittävältä, mutta eMMC-tallennusmedia jumittaa suorituskyvyn vaativissa levyoperaatioissa. Hidastelun huomaa myös kuvanruudun vierityksessä ja muissa näytönohjainta kuormittavissa pienissä toimenpiteissä. Videoiden toistossa ja muussa rautakiihdytetyssä toiminnassa ei ole sen sijaan juurikaan moittimista. Peruskellotaajuus HD Graphics -grafiikkaohjaimella on 200 megahertsiä ja rasituksessa Burst-kellotaajuus maksimissaan 600 MHz. Rautapurku onnistuu aina H.265-koodekille asti, kuten tehokkaimmilla työpöytämalleilla.

Sisäiselle näytölle eDP-liitännän kautta Cherry Trail -järjestelmäpiiri asettaa resoluution rajaksi 2160×1440-tarkkuuden, mutta ulkoinen DisplayPort-liitin tukee resoluutiota aina 2560×1600 60 Hz:iin asti ja HDMI 1.4b:n kautta tuettuna on 4K/30 Hz -tarkkuus. Muiden vähävirtaisten Intelin integroitujen grafiikkaohjainten tapaan tukea 60 hertsin 4K-näytöille ei ole. Sama rajoitus vaivaa myös Surface 3 Pro -mallia.

 

Intel Cherry Trail -alusta pähkinänkuoressa

Intel päivitti tämän vuoden alussa erityisesti taulutietokoneisiin tarkoitetun 22 nanometrin Bay Trail -alustan pikavauhtia 14 nanometriin. Edellisen sukupolven Bay Trail -alusta esiteltiin Muropaketissa lyhyesti vasta alkuvuodesta 2014. Cherry Trail -nimeä kantava uusi alusta sisältää pienemmän valmistustekniikan lisäksi joukon muita parannuksia, joista tärkeimpänä on integroidun näytönohjaimen parantunut suorituskyky. Uusi grafiikkaohjain pohjautuu Broadwell-koodinimellisistä prosessoreista tuttuun Gen8-tekniikkaan ja sisältää 16 Execution Unit- eli EU-yksikköä entisen neljän sijaan. Vertailun vuoksi työpöytäprosessorit sisältävät yleisesti 24 (Intel HD 5500) tai 48 (Intel HD 6000) EU-yksikköä.

Surfacen sisältä löytyvä Atom x7-8700 -järjestelmäpiiri on nykymalleista nopein. Neliytiminen x7 on pienentynyt fyysiseltä kooltaan yli 60 prosenttia edellisen sukupolven Atom Z3700:een verrattuna ja pakatun alustan koko on nyt vain 17 x 17 millimetriä. Perusrakenne on pysynyt samana, mutta pieniä suorituskykyyn ja tehonkulutukseen vaikuttavia muutoksia on tehty. Airmont-koodinimellä tunnettu Atom-ydin tukee nyt LP-DDR3- ja DDR3L 1600 -muisteja kahden muistikanavan konfiguraatiossa. Tehonkulutus ilmoitetaan TDP-arvon sijaan Scenario Design Power -arvona (SDP), joka on nyt virallisesti kaksi wattia. Atom x7-8700:n 1,6 gigahertsin peruskellotaajuus laskee virransäästötilassa 480 megahertsiin, mutta nousee rasituksessa tarvittaessa maksimissaan 2,4 gigahertsin pintaan.

Sisältö

  1. Testissä Microsoft Surface 3
  2. Laitteen esittely ja ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä meluanalyysi
  5. Loppuyhteenveto