Uusimmat

Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä meluanalyysi

30.06.2015 23:40 Muropaketin toimitus

Prosessorin ja näytönohjaimen lämpötiloja seurattiin käyttäen Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelmaa sekä AIDA64:ää Surface 3:n osalta. Prosessorirasitus suoritettiin Prime95:llä ja grafiikkapiirin rasitus 3DMarkilla. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Toisin kuin tehokkaammissa Pro-malleissa, eivät Surface 3:n lämpötilat nouse raskaassakaan kuormituksessa. Järjestelmäpiirin kahden watin tehonkulutus on sitä luokkaa, että täysin passiivinen jäähdytys pitää piirin viileänä tilanteessa kuin tilanteessa. Minkäänlaista lämpökuormitusta ei pystynyt havaitsemaan edes koteloinnin pinnasta, vaan koko Surfacen pinta pysyi tasalämpöisenä. Pintaan saa selkeän lämpöisen kohdan aikaiseksi vain akun latauksen aikana.

Tehonkulutusta seurattiin DEM1379-energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus. Prosessorirasituksessa käytettiin Prime95-ohjelmaa ja 3D-rasituksessa jatkoksi lisättiin vielä 3DMark-looppi. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Surface 3:n tehonkulutus nousi rasituksessa 18 wattiin, joka oli samalla myös laturin korkein kirjattu tehonkulutuslukema. Tässä kohtaa akku ei latautunut enää ollenkaan, mutta ei toisaalta myöskään menettänyt varaustaan. Lepotilassa tehonkulutus jäi varsin korkeaan 12 watin arvoon, joka selittynee erittäin kirkkaaksi säädetyllä näytöllä. Surface 3:ssa selkeästi suurin virran kuluttaja on erinomainen näyttö.

Akunkestoa testattiin näytön kirkkaus täysillä, WLAN päällä ja tallennusmedian sammutus pois päältä. 3D-testissä pyöritettiin 3DMark Cloud Gaten grafiikkatestejä looppina.

Surfacen pienestä 28 Wh akusta huolimatta toiminta-ajat olivat testissä parempia kuin Pro-malleilla. 3D-kiihdytyksessä akunkesto jää noin kolmeen tuntiin, mutta selailua ja yleistä päällä oloa laite kestää lähes kymmenen tuntia. Näytön kirkkautta pienentämällä kymmenen tunnin raja menee rikki suhteellisen helposti.

Melumittauksia ei laitteen passiivisen jäähdytyksen takia tarvinnut suorittaa. Ainoana moitteena tulee testijakson aikana kerran latauksessa ilmennyt pienen pieni siritysääni, joka ei tosin toistunut testijakson aikana toista kertaa.

Sisältö

  1. Testissä Microsoft Surface 3
  2. Laitteen esittely ja ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä meluanalyysi
  5. Loppuyhteenveto