Uusimmat

Intel NUC Kit D54250WYK

23.01.2014 22:03 Muropaketin toimitus

Intelin lähes pari vuotta sitten lanseeraamaa minikokoista NUC-tietokonetta on nykyisin saatavilla useilla eri prosessorivaihtoehdoilla varustettuna. Runkoja on saatavilla myös muilta valmistajilta esimerkiksi passiivisesti jäähdytettynä ja 2,5 tuuman SATA-paikalla varustettuna. Intel on omissa NUC-paketeissaan päättänyt panostaa mahdollisimman pieneen kokoon.

Tällä kertaa Muropaketin testissä oli malliston terävintä kärkeä edustava NUC Kit D54250WYK. Ilman muisteja, WLAN-korttia ja SSD-asemaa toimitettava runko rakentuu vain 117 x 112 x 35 millimetriä kooltaan olevasta aktiivisesti jäähdytetystä kotelosta, jonka sisään on ahdettu myös erikseen saatavilla oleva D54250WYB-emolevypaketti. NUC Kit D54250WYK on Muropaketin Hintavertailun mukaan hinnoiteltu Suomessa alkaen noin 340 eurosta. Edullisempi sisarmalli Core i3-4010U-prosessorilla maksaa puolestaan noin 260 euroa ja saataville on tulossa myös vielä edullisemmat Celeron-prosessoreilla varustetut mallit reilun sadan euron hintaluokasta ylöspäin.

Käsissämme oli myös aiemman Ivy Bridge -sukupolven DC53427HYE-mallinen NUC (kuvassa oikealla), johon uusinta kehitysversiota oli hyvä verrata. Ulkoisesti erona on lähinnä muuttunut värimaailma ja aiempaa noin 5 millimetriä matalampi kotelo. Haswell-NUC:n etupaneelisssa on kaksi USB 3.0 -liitintä, 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja IR-vastaanotin kaukosäädintä varten. Erityisesti kuulokeliitin on kaivattu ominaisuus, sillä aiemmassa versiossa analogisen äänen ulostuontia varten piti hankkia erikseen USB-äänikortti tai liittää kone HDMI-kaapelilla viritinvahvistimeen tai sopivaan näyttölaitteeseen kiinni.

Intelin näkemys NUC-koneen sijoituspaikasta on mukana toimitettavan VESA-kiinnitysadapterin perusteella useimpien näyttöjen takaa löytyvän standardin seinäkiinnitystelineen kohdalla. HTPC-käytössä luonnollisin sijoituspaikka on puolestaan AV-räkissä tai tasolla muiden laitteiden kanssa. Tehokkaimpien mallien osalta NUC-koneiden käyttötarkoitukset rajoittuvat lähinnä vain pelikäytön ulkopuolelle, sillä tehoa, liitäntöjä ja ominaisuuksia on aivan kuten peruskäyttöön tarkoitetussa työpöytäkoneessa. Poikkeuksena on vain hinta, joka valmiille koneelle nousee helposti yli 500 euron. Tosin jatkuvasti päällä olevassa koneessa erittäin pieni tehonkulutus tuo merkittäviä säästöjä sähkön hinnassa. Noin 15 watin keskimääräinen kulutus on sähkölaskussa vain 20 euron lovi vuositasolla, kun se esimerkiksi keskimäärin 50 wattia vievässä työpöytäkoneessa on jo lähemmäs 70 euroa.

Molemmissa malleissa näkyy takapuolella yläreunassa prosessorin aktiivisen jäähdytyksen poistoilmakanavat. Peruskäytössä lähes äänetön jäähdytys muuttuu maksimirasituksessa korvin kuultavan äänekkääksi. Melutaso on puolen metrin etäisyydeltä mitattuna noin 40 desibeliä, joka vaatii pitkäkestoista jatkuvaa rasitusta esimerkiksi 3D-käytössä. Videoita pyöriteltäessä tai muussa työpöytä/HTPC-käytössä jäähdytyksen ääni peittyi täysin muiden päällä olevien laitteiden melutasoon.

Takapuolen perusliitäntöjen suhteen Haswell-NUC:ssa on otettu hieman takapakkia Ivy Bridge -versioon nähden. Täysikokoinen HDMI-liitin on vaihtunut mini-HDMI-liittimeksi ja kaksi mini-Displayport-liitintä yhdeksi. Virtaliittimeen tehoa syöttää 66 watin muuntaja, joka muuttaa 230 voltin vaihtovirran 19 voltin tasavirraksi. Takapuolen USB-liittimet on päivitetty 3.0-standardiin ja ne lisäävät Haswell-NUC:n USB-paikkojen kokonaismääräksi kelvolliset neljä kappaletta. RJ-45-liitin löytyy luonnollisesti myös uusimmasta mallista.

Pohjalevy on kiinni neljällä suurikokoisella ruuvilla ja irtoaa helposti. NUC Kitin asennuksessa ensimmäinen operaatio on tarvittavien komponenttien asentaminen laitteen sisälle. Tarjolla on kaksi SO-DIMM liitäntää, jotka tukevat vain 1,35 voltin DDR3L-muisteja 1333 ja 1600 megahertsin nopeusluokissa. Kaksikanavaista muistiohjainta hyödynnettäessä muistit on asennettava molempiin paikkoihin. 1,5 voltin yhteensopivuutta ei ole, joten muisteja hankittaessa on oltava tarkkana. Aiempi NUC-sukupolvi toimii myös 1,5 voltin muistikammoilla.

Kuvassa näkyvät myös normaalit SATA-liitin ja SATA-virtaliitin. Kotelon sisään ei valitettavasti mahdu minkään sortin SATA-laitetta, mutta esimerkiksi asennuksen ajaksi liittimiin on mahdollista kytkeä SSD-levy tai kannettavan tietokoneen DVD-asema. Virtaliittimessä ei ole 12 voltin linjaa kytkettynä, joten useimmat täysikokoiset DVD-asemat tai 3,5 tuuman massamuistit eivät liitinyhteensopivuudesta huolimatta toimi.

Tuoreinta Haswell-prosessorisukupolvea edustava Intel Core i5-4250U -prosessori tuttu Ultrabook-kannettavista ja se on juotettu kiinteästi suoraan emolevylle. Prosessori toimii työpöytäkäytössä 0,8-2,6 gigahertsin kellotaajuudella. Peruskellotaajuus on vaatimaton 1,3 gigahertsiä, mutta niin on myös tehonkulutus, joka on vain 15 wattia. Työpöytäpuolen Core i5 -prosessoreista poiketen kaksiytiminen 4250U tukee myös Hyperthreading-teknologiaa eli neljää säiettä. Prosessoriin on integroitu Intel HD Graphics 5000 -grafiikkaohjain ja se toimii 200-1000 megahertsin kellotaajuudella kuormituksesta riippuen.

Tyhjiin liittimiin on hankittava käytännössä pakolliset SSD-asema ja DDR3L-muistikampa sekä vapaaehtoinen WLAN-kortti. Testikokoonpanon neljän gigatavun DDR3L -muisti kustantaa Muropaketin Hintavertailun mukaan noin 45 euroa, Intel 525 120 GB mSATA-asema noin 150 euroa ja yhdistetty Intel Advanced-N 6235 WLAN + Bluetooth -adapteri noin 26 euroa. Lisäksi on tietysti hankittava myös käyttöjärjestelmä, joista tuettuina ovat Windowsit XP:stä alkaen ja Intelin sivujen mukaan monet eri Linux-versiot. Muropaketin testissä käytössä oli 64-bittinen Windows 8.1.

Sisältö

  1. Vaihtoehtoja HTPC-käyttöön: Intel Haswell-NUC & Asustor NAS
  2. Intel NUC Kit D54250WYK
  3. Asustor AS-302T
  4. Kokemukset HTPC-käytössä
  5. Suorituskykymittaukset
  6. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto