3DMark06-testiä: QX6850 & Radeon HD 2900 XT CrossFire

12.10.2007 10:12 | Sampsa Kurri

Muropaketin testilabrassa testattiin elokuussa G0-steppingiin perustuvaa Intelin Core 2 Extreme QX6850 -prosessoria, joka saatiin ylikellotettua EVGA:n 122-CK-NF680-emolevyllä kuivajään avustuksella 4,6 GHz:n kellotaajuudelle. Kun GeForce 8800 Ultra SLI -konfiguraatio saatiin toimimaan 825/1165 MHz:n kellotaajuuksilla (GPU/muistit), 3DMark06-tulokseksi saatiin 23333 pistettä. Syyskuun aikana Muropaketissa testattiin Intelin P35-piirisarjaan perustuvia emolevyjä ja joukosta erottui CrossLinx-ominaisuuden ansiosta Asuksen Blitz Formula -emolevy, jossa molemmat PCI Express x16 -väylät toimivat x8-nopeudella. Vakiona P35-piirisarjaan perustuvissa emolevyissä PCIe x16 -väylät on jaettu toimimaan x16/x4-nopeuksilla. Asuksen CrossLinx-ratkaisu osoittautui 3DMark06-testissä 400 pistettä suorituskykyisemmäksi. Lisäksi testipenkkiin saapui MSI:n RX2900 XT -näytönohjain, jonka ansiosta kahden näytönohjaimen CrossFire-testit saatiin pyöräytettyä käyntiin. Oletusarvoisesti Intelin P35-piirisarjalla Core 2 -prosessorit ylikellottuvat jonkin verran paremmin, kuin NVIDIAn nForce 680i SLI -piirisarjalla, joten odotettavissa oli korkeampi prosessorikellotaajuus ja parantuneen CPU-testin tuloksen myötä paremmat 3DMark06-tulokset.

Muropaketin testilabran hyllystä löytyi vanha CrossFire-laatikko, jossa toimitettiin aikoinaan Radeon X850 XT CrossFire -näytönohjaimettestiin. Nyt sama retrohenkinen laatikko toimii Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimien säilytyspaikkana testien välillä. Valitettavasti toistaiseksi, vielä viisi kuukautta julkaisun jälkeenkin, kahden Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimen ylikellottaminen CrossFire-tilassa on mutkikas operaatio. Harvalla joukolla on käytössä AMD:n vBIOS-työkalut, joiden avulla näytönohjaimiin voidaan päivittää korkeammat kellotaajuudet. Tavallisille kuluttajille ainoa vaihtoehto on AMD:lla työskentelevän Sami ”macci” Mäkisen julkaisema kikkakolmonen, jossa CrossFire kytketään pois päältä, näytön asetuksista säädetään toinen näyttö ensisijaiseksi, vaihdetaan näytön kaapeli toiseen näytönohjaimeen ja ylikellotetaan sitä päivitetyn AMD GPU Clock Tool -ohjelman avulla. Tämän jälkeen ensimmäinen näyttö valitaan takaisin ensisijaiseksi, kytketään CrossFire päälle ja ylikellotetaan ensimmäistä näytönohjainta. Pienellä harjoittelulla edellä mainittu operaatio onnistuu alle minuutissa. Näytönohjaimien kanssa käytettiin Catalyst 7.5 -ajureita, jotka tuntuivat toimivan parhaiten modifioitujen vBIOSien kanssa.

Radeon HD 2900 XT CrossFire -konfiguraation testaaminen aloitettiin ilmajäähdytyksellä. SetFSB:n uusin versio toimii mainiosti Asus Blitz Formula -emolevyn väylätaajuuden ja PCI Express -väylän korottamiseen, eikä BIOS-asetuksista tarvinnut oikeastaan säätää kuin oikea kerroin prosessorille sekä prosessorin ja muistien käyttöjännitteet halutulle tasolle. Prosessorille asennettiin Tuniq Tower 120 -cooleri ja näytönohjaimien päälle asetettiin 120 mm:n tuuletin jäähdyttämään lähes tulikuumia vakiocoolereita. Kingstonin KHX6400D2ULK2/2G-muisteille asennettiin oma muistijäähdytysmoduuli ja virransyötöstä vastasi Enermaxin Galaxy 850 W -virtalähde.

Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimien tuuletinliitäntään viriteltiin kilo-ohmin vastus keltaisen ja sinisen johdon välille, jonka ansiosta näytönohjaincoolerin radiaalituuletin pyörii jatkuvasti täysillä kierroksilla. Kuuloaistia koetteleva kahden näytönohjaimen tuottama melu ei ole miellyttävimmästä päästä, mutta näytönohjaimista saadaan näin puristettua vakiojäähdytyksillä viimeisetkin megahertsit irti.

QX6850-prosessori saatiin ylikellotettua 1,45 voltin käyttöjännitteellä 3850 MHz:n kellotaajuudelle ja näytönohjaimet puolestaan lähes infernaalisen melutason säestämänä 885/999 MHz:n kellotaajuuksille. PCI Express -väylätaajuus korotettiin 157 MHz:iin ja DDR2-muistit toimivat 1:1-jakajalla 3-3-3-3-asetuksilla. Lopputuloksena ilmajäähdytetyllä kokoonpanolla 3DMark06-tulokseksi saatiin kiitettävä 20 589 pistettä.

 

1. kuivajäätesti

Ensimmäisessä kuivajäätestissä keskityttiin ainoastaan QX6850-prosessorin ylikellottamiseen. EVGA:n 122-CK-NF680-emolevyllä ja nForce 680i SLI -piirisarjalla prosessori ei venynyt kuin 4,6 GHz:n kellotaajuudelle, joten oli yllättävää havaita, että heti ensimmäinen 3DMark06-testi Asus Blitz Formulalla rullasi kyseisellä kellotaajuudella onnistuneesti läpi. Myös 4,65; 4,7; 4,75 ja 4,8 GHz:n kellotaajuudet suoriutuivat 3DMark06-testistä, välillä prosessorin käyttöjännitettä korottaen, kunnialla läpi. 3DMark06-pisteet nousivat tasaiseen tahtiin 22800:sta päälle 23300:n. Prosessoria ajettiin 11x-kertoimella ja väylätaajuus oli 418 – 436 MHz.

Prosessorin toimiessa lopulta 1,725 voltin käyttöjännitteellä 4804 MHz:n kellotaajuudella ja Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimet 860/970 MHz:n kellotaajuuksille ylikellotettuna, 3DMark06-testistä irtosi uusi henkilökohtainen ennätys eli 23677 pistettä.

 

2. kuivajäätesti

Toisessa kuivajäätestissä myös näytönohjaimia päätettiin jäähdyttää kuivajäällä ja Ilkka Hyvösen valmistamat kuparikulhot askarreltiin ja eristettiin Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimille sopiviksi. Noin kolmen tunnin säätämisen jälkeen kulhot olivat valmiina asennettavaksi.

R600-grafiikkapiirin ympärille leikattiin solumuovista sopiva eristys, jotta koteloinnin alle ei pääsisi kosteutta.

Kuparikulhot kiinnitettiin ja kiristettiin paikoilleen grafiikkapiiriä ympäröivistä rei’istä. Virransyötön komponenteille viriteltiin Radeon X1800 -näytönohjaimesta revitty jäähdytyssiili.

Asus Blitz Formula -emolevyn PCI Express x16 -liittimet täytettiin valkovaseliinilla, jonka tarkoituksena on estää vesipisaroiden pääsy liittimiin ja mahdolliset kondensaation aiheuttamat ongelmat.

Näytönohjaimet saatiin juuri ja juuri asennettua paikoilleen, kun niiden piirilevyjä hieman taivutettiin CrossFire-siltojen avustamana. PCI Express x16 -liittimien väliin ei jäänyt milliäkään hukkatilaa, mutta ainakin näytönohjaimet olivat tukevasti paikoillaan. Näytönohjaimien peräpäähän asetettiin 120 mm:n tuuletin kierrättämään ilmaan virransyötön komponenteille.

Seuraavaksi prosessorin ja näytönohjaimien kulhot lapioitiin täyteen kuivajäätä ja joukkoon kaadettiin sopivassa suhteessa Masinolia. Prosessorikulhon lämpötila laski ennen testien aloittamista noin -68 asteeseen.

Parin tunnin aikana kupariset kulhot alkoivat kerätä reilusti jäätä ympärilleen, mutta kokoonpano toimi session ajan ilman suurempia murheita. Toisen näytönohjaimen virransyötön jäähdytyssiili kiinnitettiin yön pikkutunneilla pulttien sijaan puristimen avulla.

Kun näytönohjaimet saatiin viriteltyä toimimaan 1020/950 MHz:n kellotaajuuksilla ja QX6850-prosessori 4700 MHz:n kellotaajuudella, 3DMark06-testi antoi tulokseksi 24283 pistettä. Valitettavasti kuivajäällä kokoonpanosta ei saatu tällä kertaa puristettua enää yhtään enempää irti, vaikka näytönohjaimia kokeiltiin 1030/950, 1040/950 ja 1050/950 MHz:n kellotaajuuksilla sekä QX6850-prosessoria 4707, 4716, 4725 ja 4750 MHz:n kellotaajuuksilla. 3DMark06-testi kaatui edellä mainituilla kellotaajuuksilla kerta toisensa jälkeen.

Lähes 24 300 pisteen 3DMark06-tulos oikeuttaa Futuremarkin 3DMark06 Hall of Fame -listalla tällä hetkellä 10. sijaan. GeForce 8800 Ultra SLI -kokoonpanolla ajettuun 23333 pisteen tulokseen verrattuna Radeon HD 2900 XT CrossFire -konfiguraatiolla saatiin ajettua 950 pistettä parempi tulos ja samalla sijoitus HoF-listalla nousi kahdeksan pykälää.

Vierailimme viime viikonloppuna Ruotsissa Intelin järjestämässä yksityisessä ylikellotustapahtumassa. Tapahtuman teemana oli extreme-ylikellottaminen nestemäisellä typellä (LN2 -196°) ja kohteena oli marraskuussa virallisesti julkaistava 45 nm:n tekniikalla valmistettava neliytiminen Yorkfield-koodinimellinen prosessori. Mukana menossa oli ylikellottajia ympäri Pohjoismaita, mutta valitettavasti hyvä ystävämme Marcus Hultin (Kinc) sairastui flunssaan juuri tapahtuman kynnyksellä eikä päässyt osallistumaan. Nordichardwaresta mukana oli kuitenkin Robert Kihlberg (Crotale), jonka kanssa allekirjoittanut ajeli testejä koko viikonlopun ajan. Yhteistyö toimi saumattomasti ja palkintona viikonlopun uurastuksesta syntyi huima 3DMark06-tulos, joka on korkeampi, kuin yksikään tämänhetkisistä Futuremarkin 3DMark06 Hall of Famen tuloksista. Valitettavasti kellotaajuudet ja testitulokset ovat vielä toistaiseksi salassapitovelvollisuuden alaisia (NDA), mutta viimeistään lokakuun lopulla Muropaketissa julkaistaan tarkka raportti tapahtuman yksityiskohdista kuvilla varustettuna. Tällä hetkellä tulos odottaa Futuremarkin ORB:ssa julkaisua.

Keskustelu

ei tuo intelillä aiheutettu ennätys nyt niiiin hekumallista ole, verrattuna vaikkapa tähän viritykseen kun kerta yorkfieldin aikakaudel tulee viel kinc ja muut ja kellottaa ohi

ei tuo intelillä aiheutettu ennätys nyt niiiin hekumallista ole, verrattuna vaikkapa tähän viritykseen kun kerta yorkfieldin aikakaudel tulee viel kinc ja muut ja kellottaa ohi

=/ olitta saanu rikki sen legendaarisen lapion :( näky pari jälkeä siinä…

=/ olitta saanu rikki sen legendaarisen lapion :( näky pari jälkeä siinä…

Miksi laitoit ton tuulettimen tuommoiseen paikkaan? (120mm..) Ei minusta ole PALJOA hyötyä koska ei se ilmavirtaus mene sitä muovi osaa pitemmälle… Lukuunottamaatta vain sitä toista näyttistä :) ja seuraavan sen ytiminen taka osaa… Noh kuitenkin vielä Onnea Sampsa!!!!

Sry tuplapostausta, mutta kun ei ole muokkaus nappia. =(

Miksi laitoit ton tuulettimen tuommoiseen paikkaan? (120mm..) Ei minusta ole PALJOA hyötyä koska ei se ilmavirtaus mene sitä muovi osaa pitemmälle… Lukuunottamaatta vain sitä toista näyttistä :) ja seuraavan sen ytiminen taka osaa… Noh kuitenkin vielä Onnea Sampsa!!!!

Sry tuplapostausta, mutta kun ei ole muokkaus nappia. =(

Hieno säätöä tuo on… Saahaan puristettua ne viimeisetkin pisteet sieltä :)

Hieno säätöä tuo on… Saahaan puristettua ne viimeisetkin pisteet sieltä :)

”PCI Express -väylätaajuus korotettiin 157 MHz:iin….”

Mitä käytännön hyötyä on tuosta ihan pisteissä? esim: 10pistettä markkiin lisää? :0

”PCI Express -väylätaajuus korotettiin 157 MHz:iin….”

Mitä käytännön hyötyä on tuosta ihan pisteissä? esim: 10pistettä markkiin lisää? :0

Kattos tosiaan, oon eläny siinä luulossa että Asus Blitz Formula on X38, ei P35 :)

Kattos tosiaan, oon eläny siinä luulossa että Asus Blitz Formula on X38, ei P35 :)

Näytä kaikki kommentit

taitaa tulla vasta X38-piirisarjassa tuo 2*x16-PCI-e, eli ihan oikein on jutussa.

NDA:n loppua odotellessa!

taitaa tulla vasta X38-piirisarjassa tuo 2*x16-PCI-e, eli ihan oikein on jutussa.

NDA:n loppua odotellessa!

”jossa molemmat PCI Express x16 -väylät toimivat x8-nopeudella.”

Siis eikö ne molemmat toimi 16 nopeudella? Näin oon lukenu

”jossa molemmat PCI Express x16 -väylät toimivat x8-nopeudella.”

Siis eikö ne molemmat toimi 16 nopeudella? Näin oon lukenu

No tapahtuu co2:sen höyrystymistä ja cola jäähtyy. On tullut useammankin kerran käytettyä erilaisten taikajuomien höysteenä kuivajäätä.

Jäätä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa syödä. Normaalisti kuivajää jäädyttää ympärilleen tavallisesta jäästä vesijääkerroksen, joten normaaliltakin näyttävä jääpala voi sisältää sisällään vatsalaukkua vahingoittavan yllärin.

Savuefekti boolikulhossa on kuitenkin melkoinen pirskeiden piristäjä, mutta järki pitäisi pitää mukana.

No tapahtuu co2:sen höyrystymistä ja cola jäähtyy. On tullut useammankin kerran käytettyä erilaisten taikajuomien höysteenä kuivajäätä.

Jäätä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa syödä. Normaalisti kuivajää jäädyttää ympärilleen tavallisesta jäästä vesijääkerroksen, joten normaaliltakin näyttävä jääpala voi sisältää sisällään vatsalaukkua vahingoittavan yllärin.

Savuefekti boolikulhossa on kuitenkin melkoinen pirskeiden piristäjä, mutta järki pitäisi pitää mukana.

Tässä nähdään taas teikäläisten loistava osaaminen, jatkakaa samaan malliin! Hyvä pojjaat!

Tässä nähdään taas teikäläisten loistava osaaminen, jatkakaa samaan malliin! Hyvä pojjaat!

Upea artikkeli jälleen!
Ei oikein malttais odottaa muron yorkfield kellotus tuloksia :P

Upea artikkeli jälleen!
Ei oikein malttais odottaa muron yorkfield kellotus tuloksia :P

^ Eipähän haittaa, on näitä intteleitä jo muuallakin vähän liikaa.
Hiano artikkeli, lisää ruotsin tapahumista!

^ Eipähän haittaa, on näitä intteleitä jo muuallakin vähän liikaa.
Hiano artikkeli, lisää ruotsin tapahumista!

”Vierailimme viime viikonloppuna Intelin Ruotsissa Intelin järjestämässä yksityisessä ylikellotustapahtumassa.”

Yks intteli liikaa :D

”Vierailimme viime viikonloppuna Intelin Ruotsissa Intelin järjestämässä yksityisessä ylikellotustapahtumassa.”

Yks intteli liikaa :D

Hyvinhän nuo testit meni loppujen lopuks. Ens kerralla LN2:sta ja Yorkfieldiä kehiin ;)

Hyvinhän nuo testit meni loppujen lopuks. Ens kerralla LN2:sta ja Yorkfieldiä kehiin ;)

Mahtavaa ja onnittelut Sampsalle uudesta henkilökohtaisesta virallisesta ennätyksestä. Odotan mielenkiinnolla raporttia Intelin tapahtumasta ja ennätyksestä sieltä minkä väänsitte Crotalen kanssa. :)

Mahtavaa ja onnittelut Sampsalle uudesta henkilökohtaisesta virallisesta ennätyksestä. Odotan mielenkiinnolla raporttia Intelin tapahtumasta ja ennätyksestä sieltä minkä väänsitte Crotalen kanssa. :)

Ruotsin tapahtuman artikelia odottaessa onneksi olkoon omasta ennätyksestä.

Ruotsin tapahtuman artikelia odottaessa onneksi olkoon omasta ennätyksestä.

Lasten pinkin hiekkalapion paluu!
Saanut kylläkin vähän damagea jossain vaiheessa.

Lasten pinkin hiekkalapion paluu!
Saanut kylläkin vähän damagea jossain vaiheessa.

Muropaketin uusimmat