Uusimmat

AMD FX-8150 nestemäisellä heliumilla @ 8429 MHz

13.09.2011 16:00 Muropaketin toimitus

AMD julkaisi lähes kaksi vuotta sitten 45 nanometrin SOI-tekniikalla valmistetut Phenom II -prosessorit. Ennakkoon prosessoreilta ei odotettu ihmeitä, mutta julkaisun lähestyessä ylikellotuspiireissä alkoi liikkua huhuja, että uudet Phenomit ylikellottuisivat -196 asteisella nestemäisellä typellä jäähdytettynä todella hyvin ja kellotaajuus saataisiin nostettua jopa yli kuuteen gigahertsiin. Phenom II onnistui vastoin odotuksia haastamaan Intelin Core i7 -prosessorit Futuremarkin 3DMark05- ja 3DMark06-testeissä ja nestemäisellä heliumilla jäähdytettynä prosessorilla saavutettiin seitsemän gigahertsin rajapyykki.

Nyt AMD valmistautuu julkaisemaan kahdeksanytimisiä Zambezi-koodinimellisiä FX-prosessoreita, jotka valmistetaan Globalfoundriesin 32 nanometrin viivanleveydellä. Julkaisuaikataulu on valitettavasti venynyt ja ennakko-odotukset suorituskyvyn suhteen ovat odottavan varovaiset. AMD:n tukalaa tilannetta ei ainakaan helpota Intelin LGA 2011 -kantaisten Sandy Bridge-E -koodinimellisten Core i7-3000 -sarjan prosessoreiden julkaisu marraskuussa.

CPU-Z-kuvankaappaus

AMD julkaisee FX-prosessorit virallisesti tämän vuoden neljännellä neljänneksellä eli loka-joulukuussa, mutta ennen julkaisua yritys on jälleen kerran onnistunut vetämään ässän hihasta. Uusissa FX-prosessoreissa ei ole Phenom II -prosessoreiden tavoin kylmäbugia eli niiden ylikellotuspotentiaali skaalautuu kylmän ja käyttöjännitteen avulla korkeammalle ilman järjestelmän kaatumista tai toimintaongelmia tietyssä lämpötilassa.

AMD onkin suorittanut ennen virallista julkaisua ylikellotustestejä malliston suorituskykyisimmällä FX-8150-prosessorilla, joka on saatu hetkellisesti toimimaan kahden ytimen osalta -269 asteisella nestemäisellä heliumilla jäähdytettynä 8429 MHz:n kellotaajuudella, joka on vahvistettu Guinnessin toimesta maailman korkeimmaksi kellotaajuudeksi x86-mikroprosessorilla ja maailmanennätykseksi.

chew vasemmalla, macci oikealla

AMD:n ylikellotustiimissä ennätystä olivat elokuun lopulla Austinissa Yhdysvalloissa tekemässä suomalainen Muropaketin lukijoille tuttu ylikellottaja ja AMD:n entinen työntekijä Sami ”macci” Mäkinen sekä yhdysvaltalainen ylikellottaja Brian ”chew” Mchlachlan (kuvassa). Muut tiimin jäsenet ja testeihin osallistuneet olivat jäähdytyskulhojen valmistuksesta vastaava Aaron Schradin sekä AMD:n työntekijät Pete Hardman ja Simon Solotko.

Nestemäistä heliumia tankeissa

Testeissä vakiona 3,6 GHz:n peruskellotaajuudella toimivan AMD FX-8150 -prosessorin alkujäähdyttämiseen käytettiin ensin -196 asteista nestemäistä typpeä ja sen jälkeen siirryttiin -269 asteiseen nestemäiseen heliumiin. Nestemäistä heliumia oli varattu testejä varten noin 300 litraa, joka maksaa Yhdysvalloissa noin 5000 dollaria.

Kulhon asennus FX-8150-prosessorille

AM3+-kantaisen FX-8150-prosessorin ympäristö eristettiin kondensaation varalta emolevyltä huolellisesti lakkaamalla, painelemalla kannan ympärille hiilikumia ja vesipisaroita varten talouspaperia. Emolevyä ja virransyötön komponentteja lämmitettiin testien aikana hiustenkuivaajalla, sillä ainoastaan prosessorin täytyi toimia mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa.

Alkujäähdytys nestemäisellä typellä

Prosessorin päälle asennettiin kuparinen jäähdytyskulho, joka jäähdytettiin ensin noin -190 asteeseen nestemäisellä typellä.

Varsinaiset testit nestemäisellä heliumilla

Kun kulho oli saatu jäähdytettyä nestemäisellä typellä niin kylmäksi kuin mahdollista, siirryttiin käyttämään -269 asteista nestemäistä heliumia, jolla kulhon lämpötila laski noin -235 asteeseen.

Testikokoonpano nestemäisellä heliumilla jäähdytettynä

Testikokoonpano kasattiin Asuksen 990FX-piirisarjaan perustuvalla Crosshair V Formula -emolevylle, johon asennettiin kaksi Corsairin gigatavun Dominator GT DDR3 -muistikampaa ja AMD Radeon HD 6570 -näytönohjain. Virransyötöstä vastasi Antecin Truepower 1200W -virtalähde.

Testikokoonpano

  • AMD FX-8150 -prosessori (3,6 GHz, Turbo 4,2 GHz)
  • Asus Crosshair V Formula -emolevy (990FX)
  • 2 x Corsair Dominator GT 1 Gt DDR3
  • AMD Radeon HD 6570 -näytönohjain
  • Antec Truepower 1200W -virtalähde
  • PCI-väyläinen debug-kortti
  • Windows 7 64-bit -käyttöjärjestelmä
  • LN2- ja LHe-jäähdytys

 

FX-prosessoreita testattavana

Testejä varten FX-prosessoreita oli varattu noin 300 kappaletta, joista etukäteen nestemäisellä typellä oli testattu kymmeniä. Nestemäisellä typellä testatuista prosessoreista yhdeksän oli saatu toimimaan yli kahdeksan gigahertsin kellotaajuudella.

Ennätystestejä varten prosessorit oli valittu mahdollisimman alhaisen VID- eli P0-vakiojännitteen perusteella. Ennätysprosessorissa vakiojännite oli 1,275 volttia, kun FX-prosessoreiden vakiojännite on piisirun laadusta riippuen 1,25-1,337 volttia (ilman Turbo-ominaisuutta). AMD:n mukaan ennätystestissä käytetyt prosessorit olivat juuri ennen massatuotantoa valmistettuja B2-steppingin testikappaleita.

Paras saavutus FX-8150-prosessori nestemäisellä typellä jäähdytettynä oli 8097 MHz:n kellotaajuus, joten nestemäisen heliumin avulla kellotaajuus skaalautui vielä 432 MHz korkeammalle.

Maailmanennätys 8429 MHz CPU-Z-ohjelmassa

Aikaisempi (epävirallinen) maailmanennätys x86-mikroprosessorin korkeimmasta kellotaajuudesta on ollut latvialaisen ylikellottajan TaPaKaHin hallussa, joka on ylikellottanut LGA 775 -kantaisen Celeron 352 -prosessorin toimimaan nestemäisellä typellä 8308,94 MHz:n kellotaajuudelle Asuksen P5E3 Premium -emolevyllä.

AMD:n ylikellotustiimin saavuttama 8429,4 MHz:n kellotaajuus rikkoi aiemman ennätyksen 120,45 MHz:n erolla ja on Guinnessin, CPU-Z-ohjelman validointityökalun ja hwbot.org-sivuston vahvistama. Ennätys saavutettiin prosessorikulhon ollessa -235 asteinen ja prosessorille syötettiin 2,016 voltin käyttöjännite.

AMD, Lehdistötiedote