Uusimmat

Kesän hwbot-pistejahti Core i7:llä

27.08.2009 11:40 Muropaketin toimitus

Muropaketissa on raportoitu tämän kevään aikana runsaasti AMD:n 45 nm:n tekniikalla valmitettavien Deneb-koodinimellisten Phenom II -prosessorien ylikellotuspotentiaalista ja hurjista tuloksista. AMD:n insinöörit ovat saaneet työstettyä viime vuosina molempien Intelin ja AMD:n prosessoreita vaivanneen kylmäbugin kokonaan pois Phenom II:sta ja sen kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä kylmemmäksi se saadaan jäähdytettyä. Kylmäbugilla viitataan lämpötilaan, jonka alapuolella prosessori ei enää suostu toimimaan. Muropaketti on ollut tänä keväänä mukana kahteen kertaan ylikellottamassa ja jäähdyttämässä Phenom II -prosessoria nestemäisellä heliumilla alle -200 asteen lämpötiloissa ja molemmilla kerroilla on rikottu maailmanennätyksiä 3DMark-testeissä.

Intelin viime marraskuussa julkaisemat Core i7 -prosessorit ovat erittäin suorituskykyisiä ja ylikellottuvat kunnon ilmajäähdytyksellä noin neljän gigahertsin kellotaajuudelle. Extreme-ylikellottamisessa ensimmäisillä C0- ja C1-steppingin Core i7 -prosessoreilla oli kuitenkin huomattavia vaikeuksia saavuttaa yli viiden gigahertsin kellotaajuuksia ja monet ylikellottajat törmäsivät nestemäisellä typellä testatessa ylitsepääsemättömään seinään. Core i7 ei myöskään aluksi liiemmin pitänyt kylmästä ja parhaat tulokset saavutettiin noin -60 asteessa. Keväällä Intel päivitti Core i7-920 -mallin D0-steppingiin ja lanseerasi hieman myöhemmin markkinoille uudet 950- ja 975 Extreme Edition -mallit. Niiden myötä tilanne on hieman parantunut kellotuspotentiaalin sekä kylmän suhteen ja nyt Core i7 -prosessoreista on saatu testiohjelmasta riippuen revittyä irti jopa päälle 5,5 GHz:n kellotaajuuksia.

Testasimme Muropaketissa vakiona 3,33 GHz:n kellotaajuudella toimivan Core i7-975 Extreme Editionin kesäkuussa ja totesimme tuolloin kyseessä olevan järjettömän kallis, mutta äärimmäisen suorituskykyinen ja extreme-ylikellotamiseen mainiosti soveltuva prosessori. Pikaisissa ensitesteissä Muropaketin testilabran kaskadikompressorijäähdytyksellä 3DMark06:n CPU-testit saatiin ajettua läpi Asus Rampage 2 Extreme -emolevyllä 5220 MHz:n kellotaajuudella, mutta lupasimme tuolloin palata asiaan parempien tuloksien kera.

Kulunut kesä oli kohtuullisen hiljainen tuotejulkaisuiden osalta ja maailmanlaajuisten talousvaikeuksien seurauksena monet valmistajat viettivät hiljaiseloa. Muropaketin testilabrassa käytettiin ”luppoaika” hyväksi ja keskityttiin harjoittelemaan ylikellottamista syksyn tulevia koitoksia varten.

MuroBBS:ssä on nyt 1,5 vuoden ajan toiminut Team Finland -ylikellotusjoukkue, joka kilpailee kansainvälisellä hwbot.org-sivustolla. Hwbot kerää käyttäjien tietokoneillaan ja suosituimmilla testiohjelmilla ajamia tuloksia ja mukaan voi liittyä kuka tahansa luomalla oman tunnuksen. Hwbotin pisteytysjärjestelmä jakaa tietokantaan syötetyille tuloksille pisteitä muun muassa kokonaissijoituksen mukaan sekä vertailee tulosta vastaaviin komponentteihin. Pisteitä saa erikseen yhdellä ja useammalla näytönohjaimella ajetuista 3DMark- ja Aquamark-testeistä, SuperPi-, Pifast-, wPrime-, PCMark2005-ohjelmista sekä CPU-Z-ohjelmalla validoidusta prosessorin kokonaiskellotaajuudesta.

Team Finland -ylikellotusjoukkueella on tällä hetkellä kasassa yhteensä 4728.60 pistettä ja Team Ranking -listalla sijoitus on 20. Maiden välisessä rankingissa Suomi on tällä hetkellä 12. sijalla. Team Finlandin ykkösnimi on Petri ”SF3D” Korhonen, jolla on kasassa tällä hetkellä 1112.40 pistettä ja kokonaissijoitus on kuudes. Vaikka Team Finlandissa on mukana 333 jäsentä, jotain aktiivisuudesta kertoo se, että joukkueen kolmen parhaan (SF3D, Sampsa & Solarfall) pisteet kattavat puolet koko joukkueen pistepotista.

Tässä artikkelissa käydään läpi Muropaketin testilabrassa heinä-elokuussa ajetut testitulokset Core i7-975 Extreme Edition -prosessorilla eri testiohjelmissa ja lasketaan yhteen saavutetut hwbot-pisteet. Toivottavasti artikkeli herättää mielenkiintoa myös lukijoissamme osallistumaan ja tuomaan lisää pisteitä Team Finland -ylikellotusjoukkueelle.

 

Testikokoonpano

Testeissä luotettiin prosessorin jäähdytyksen osalta Muropaketin testilabraan pari vuotta sitten Itävallasta hankittuun rotaatiokaskadikompressoriin, jonka höyrystimen lämpötila laskee ilman rasitusta -114 asteeseen. Kyseinen lämpötila on melko optimaalinen D0-steppingin Core i7 -prosessoreille, joten LGA 1366 -prosessorin kannan ympäristön huolellisen eristämisen ja höyrystimen asennuksen jälkeen laitteeseen kytketään virrat päälle ja aletaan säätää asetuksia.

Jokaisen testiohjelman kanssa on syytä käyttää ”oikeita” komponentteja, jotka mahdollistavat mahdollisimman korkean tuloksen. Suurin osa testeistä ajettiin EVGA:n X58-piirisarjaan perustuvalla Classified E760 -emolevyllä, mutta Vantagessa luotettiin Asuksen Rampage 2 Extremeen. Näytönohjaimina testeissä käytettiin sekalaista joukkoa GeForce GTX 295-, ATI Radeon HD 4870 X2-, ATI Radeon HD 4890- ja Asus MARS -näytönohjaimia. Myös käyttöjärjestelmä on syytä valita oikein ja joissain testeissä paremmat tulokset irtoaa Windows XP:llä ja joissain tapauksissa Windows Vistalla. Yleensä yhden näytönohjaimen tulokset ajetaan XP:ssä ja yli kahden grafiikkapiirin konfiguraatiot Vistassa.

  • Prosessori: Intel Core i7-975 Extreme Edition
  • Jäähdytys: Rotaatiokaskadikompressori
  • Emolevyt:
  • EVGA Classified E760 (X58)
  • Asus Rampage 2 Extreme (X58)
  • Näytönohjaimet:
  • 2 x GeForce GTX 295
  • 2 x Asus MARS
  • 3 x ATI Radeon HD 4890
  • ATI Radeon HD 4870 X2
  • Muut komponentit:
  • 6GB OCZ PC3-17000 Blade Series
  • Western Digital VelociRaptor & Intel X-25E 32GB SSD
  • PC Power & Cooling 1200W ja Corsair HX1000W
  • Käyttöjärjestelmät:
  • Windows XP SP3, Vista Ultimate ja 7 Ultimate

Testeissä viime vuoden viikolla 51 valmistettu Core i7-975 Extreme Edition -prosessori saatiin toimimaan testistä riippuen noin 5,0 – 5,5 GHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännitettä syötettiin 1,55 – 1,60 volttia. Prosessorille pultatun kaskadikompressorin höyrystimen lämpötila pysytteli testien ajan noin -102 ja -105 asteen välimaastossa. Prosessorin northbridgen eli Uncoren kellotaajuus saatiin korotettua viiden gigahertsin tuntumaan ja OCZ:n Elpidan BASE-piireihin perustuvia Blade-DDR3-muisteja ajettiin noin 1050 MHz:n kellotaajuudella (2100 MHz DDR), 7-8-7 1T- ja 8-9-8 1T -asetuksilla käyttöjännitteen ollessa 1,73 volttia.

Sisältö

  1. Kesän hwbot-pistejahti Core i7:llä
  2. Testitulokset ja hwbot-pisteet