Uusimmat

Skulltrail kuivajäällä

26.04.2008 10:55 Muropaketin toimitus

Intelin tehokäyttäjille tarkoitettu noin 5000 euron hintainen Skulltrail-kokoonpano esiteltiin Muropaketissa maaliskuun lopulla normaalitesteissä, mutta järjestelmä palasi testipenkkiin kunnon ylikellotustestejä varten. Edellisissä testeissä saimme Socket 771 -kantaiset QX9775-prosessorit kulkemaan ilmajäähdytyksellä 4,15 GHz:n kellotaajuudella, mutta nyt luvassa oli kuivajääkylpy.

Prosessoreiden ympäristö eristettiin solumuovilla kosteuden varalta ja arkistojen kätköistä kaivettiin Muropaketin testeissä pitkään 2000-luvun alussa käytössä ollut kuparikulho. Kahdelle prosessorille vaaditaan kaksi kulhoa, joten kulhovanhus kiristettiin kahdesta nurkasta uuden solid-mallisen kulhon rinnalle.

Muutoin Skulltrail-järjestelmä varustettiin kahdella Radeon HD 3870 X2 -näytönohjaimella CrossFireX-tilassa, kahdella 150 gigatavun Raptor-kiintolevyllä RAID 0 -tasossa, Silverstonen 1200 watin virtalähteellä ja neljällä gigatavulla FB-DIMM DDR2 -muistia.

Testejä varten AGA:lta ostettiin 10 kilogrammaa raemaista kuivajäätä, joka riittää varsin hyvin yhden illan testisessioon. Kuivajään ja muiden kaasujen hinta on kallistunut melko reilusti ja nykyään 10 kilon satsi irtoaa hieman päälle 40 euron hinnalla.

Kun kulhojen lämpötila laski -60 asteen tienoille, kokoonpanossa havaittiin heti ongelmia. Ensimmäisen prosessorikannan vieressä oleva punainen CPU-ledi syttyi ja prosessorin kerroin lukittui 6x:ään, vaikka biosista oli asetettuna 12x-kerroin. Yli tunnin viilailun jälkeen ongelma saatiin poistumaan, kun kulhon lämpötilaa ei laskettu alle -40 asteen ja ensimmäiset testit saatiin rullaamaan.

Muutaman onnistuneen testiajon seurauksena kellotaajuus oli saatu nostettua jo 4,8 GHz:n tienoille ja wPrime 32M -testin lopputulos oli jo alle neljä sekuntia. Onneksi ledi ei enää loppuvaiheessa syttynyt ja molempien kulhojen lämpötila saatiin laskettua alle -60 asteeseen täyttämällä kulhot kuivajäällä ja Masinolilla.

3DMark06-testi saatiin lopulta ajettua onnistuneesti läpi prosessoreiden toimiessa lähes viiden gigahertsin kellotaajuudella. 3DMark06-tulos ei kuitenkaan ole päätä huimaava, vaikka 4988 MHz:n kellotaajuudella CPU-testin tulokseksi saatiinkin yli 9100 pistettä. Valitettavasti viiden gigahertsin kokonaiskellotaajuus ei riitä nostamaan SM2.0- ja HDR/SM3.0-tuloksia riittävästi, sillä ne eivät osaa hyödyntää kahdeksaa prosessoriydintä. Näytönohjaimet ylikellotettiin hienoisesti RV670-grafiikkapiirien osalta 856 MHz:n ja muistien 962 MHz:n (1924 MHz DDR) kellotaajuuksille, jolloin kokonaistulokseksi muodostui 27998 pistettä.

wPrimen 32M -testi ajettiin läpi samalla 4988 MHz:n kellotaajuudella 3,938 sekunnissa.

Skulltrail-kokoonpano saatiin korkeamman kertoimen avulla käynnistettyä vielä Windows Vistaan yli 5,1 GHz:n kellotaajuuksilla, mutta valitettavasti testejä ei enää loppuvaiheessa saatu ajettua onnistuneesti läpi, vaan kokoonpano alkoi useamman tunnin jälkeen osoittaa epävakauden merkkejä.

Sisältö

  1. Ylikellotusta: Skulltrail, CrossFireX & Quad SLI
  2. Skulltrail kuivajäällä
  3. CrossFireX nestemäisellä typellä
  4. Quad SLI kaskadikompressorilla