Asetek demonstroi vesijäähdytystä kannettaville

21.03.2012 00:46 | Ville Suvanto

Jäähdytystuotteisiin erikoistunut tanskalainen Asetek on demonstroinut vesijäähdytysratkaisua kannettaville tietokoneille ja kompaktin kokoisille all-in-one-tyyppisille työpöytäkoneille. Asetekin mukaan varsinkin kannettavissa tietokoneissa kunnollisen jäähdytyksen toteuttamisen suurimpana ongelmana on tilanpuute ja aiemmat vesijäähdytetyt kannettavat tietokoneet eivät ole kyenneet tarjoamaan parempaa jäähdytystehoa lämpöputkilla varustettuihin ilmajäähdytyksiin verrattuna.

Asetekin uusi ratkaisu on kohdistettu ennen kaikkea suorituskykyisiin kannettaviin tietokoneisiin ja siinä suljetussa järjestelmässä jäähdytetään prosessoria ja grafiikkapiiriä/grafiikkapiirejä. Esittelyssä oli käytetty Alienwaren M18x-kannettavaa, jossa Core i7-2920XM -prosessori oli ylikellotettu toimimaan 3,5 GHz:n vakiokellotaajuuden sijaan 4,4 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi kaksi Radeon HD 6990M -grafiikkapiiriä olivat toimineet 680 MHz:n sijaan 800 MHz:n kellotaajuudella. Vakiojäähdytystä hiljaisemmalla ratkaisulla oli lisäksi saavutettu 16-23 prosentin parannus 3DMark-testiohjelmissa.

Asetek, Lehdistötiedote

Keskustelu

11. Noissa voi ongelma nimenomaan olla paineen puute. Olen ainakin itse nähnyt sellaisia jotka toimii kiitos paineen, koska tiivistyminen taphtuu osittain paineen kautta (puristaa).

@9 Olen muistaakseni nähnyt pyöriviä banjoliittimen, tms. tapaisia liittimiä ihan hydrauliikkaliittimenä, ei luulisi olevan kovin suuri haaste vesijäähdytyksen olemattomilla paineilla.

En haluisi kannettavaa jonka saranaa sisällä kulkisi neste. Vai löytyykö käytöstä jo sovellutuksia jossa ulkoisesti pieneen letkun kulmaliittimeen kohdistuu ~130 asteen käännöksiä. Ainakin n. 15000 ääriasennosta toiseen käännöstä tuon tulisi kestää vuotamatta tippaakaan.

– Hount

itte asiassa kun tarkemmin pohtii niin eihän nestettä tarvitse siirtää taipuvassa letkussa osien välillä jos on kääntyvä liitin samassa tasossa näytön saranoiden kanssa. Noitahan on vaikka missä vekottimessa jo.

pitäsköhän teloa vanha läppärinraato harrasteprojektiksi ja katsoa onnistuisiko toi.. :D

6. Jos se olisi esim. alumiinista ja sinne siellä menisi urat nesteitä varten, niin ei se mitään vääntelyä tavallaan tarvitse kestää. Jos materiaali taipuu niin itse putkikin taipuu. Eihän tuo ole edes pakko vetää itse näyttöön vaan pelkästään ”näppisrunkoon”. Tuo nyt oli muutenkin vain heitto. Näen niin monta muutakin ongelmaa siinä, että taipuminen on ongelmista pienin :)

Vääntelyä&kääntelyä kestävät putket ja koko näytön ala (eli siis kansi) passiivijäähdyttimeksi?

Voisi olla ihan toimiva noihin 17″ ”kannettaviin”, joita todellisuudessa ei kukaan raijaa kuin enintään talon sisällä pöydältä toiselle. Käytössä kukaan ei kuitenkaan läppärin kantta kattele – ja parempi jäähdytysteho korvaisi hyvinkin ulkonäkö ”haitan”, jonka senkin voisi toteuttaa komeasti, kyllähän anodisointi(?) väri pysyy jäähyjen rivoissa. Eipä ois ainakaan vaikea pitää puhtaana pölystäkään. :p

3. Rungon käyttäminen passiivisena jäähdytysripana nyt on vain lisä itse jäähdytykseen. Luonnollisesti vain pienissä laitteissa tuo voidaan hoitaa täysin tuolla, mutta isoissa tuo avustaisi. Itse näkisin kyllä, että tämä ratkaisu varmaan mahdollistaa hiukan paremman lämmönhallinnan, mutta hiljaisempi tuo ei taatusti tule olemaan.

Tietysti joku vekkuli voisi tehdä tuplarungon joka itsessään sisältäisi nestekanavat…

Hmm… olen vähän skeptinen tämän vesijäähdytyksen onnistumisesta.
Toki tässä on veden määrä huomattavasti suurempi kuin lämpöputkissa, mutta faasimuunnokseen kuluu enemmän energiaa, kuin tuon kasvaneen vesimäärän lämmittämiseen. Eli vaikka vesijäähdytyksessä on enemmän vettä kuin lämpöputkissa, niin veden höyrystyminen ja tiivistyminen lämpöputkissa vie ja luovuttaa energiaa enemmän kuin vesijäähdytys.

Vesijäähdytys toimii tietokoneissa, joissa ilmajäähdytyksellä ei saada riittävän suurta jäähdytyspinta-alaa. Silloin suuret 360x120x50mm jäähdyttimet ovat ratkaisu. Pöytäkoneissa perinteiset ilmajäähdytykset siirtävät lämmön ensin kotelon sisälle josta se pitää poistaa hetken pyörimisen jälkeen kotelotuulettimilla. Vesijäähdytys puolestaan yleensä poistaa lämmön heti pöytäkoneen kotelosta.

Kannettavissa etäisyydet ovat niin lyhyitä, että lämmin ilma poistuu joka tapauksessa heti pois koneesta ja viileää korvausilmaakin saadaan imettyä jäähdytettävien komponenttien yli. Eli vesijäähdytyksen hyödyt eivät siirry sellaisenaan kannettaviin tietokoneisiin.

Tärkeintä kannettavissa olisi optimoida jäähdytys siten että kaikkein kevyimmällä kuormalla tuulettimia ei jouduttaisi pyörittämään ollenkaan. Seuraava vaihe on tuulettimien hidas käynnistys jne. ja tasaisesti nostetaan ja lasketaan tuulettimen kierroslukua. Vielä kun samaan pakettiin mahtuisi paksut, jokaiselle kuumalle komponentille omat lämpöputket, järkevästi sijoitellun korvausilman oton ja tehokkaan pölynsuodatuksen tai helposti puhdistettavan siilen.

Hankala nähdä hyötyä lämpöputkiratkaisuun verrattuna, kun etäisyydet ja rivat (kennot) ovat niin pieniä. Sopivalla suunnittelulla voidaan yhteisen siilin käyttö eri lämmönlähteille toteuttaa jo nyt.

Olennainen ongelma on ilmavirran liikuttaminen koneen läpi, kun rungon täytyy olla erittäin ohut ja mielellään ilmaa ei saisi pohjastakaan ottaa. Näppäimistön läpi imeminen on tietysti vaihtoehto, mutta ongelmansa siinäkin. Tuulettimen on kuitenkin tuossa kokoluokassa pakko imeä keskeltä (siis päältä tai alta) ja puhaltaa sivulle, koska muunlainen geometria ei nykyrunkoihin mahdu, ellei sitten tule jotain aivan uudenlaisia puhaltimia. Myöskään koko rungon käyttö passiivisena jäähdytysripana ei toimi kuin pienitehoisissa laitteissa.

Hmm tässä on ilmeisesti sama määrä tuulettimia kuin normaalissa M18x -läppärissä? Eli toisin sanoen vesijäähdytyksellä saadaan tässä aikaan se, että lämpökuorma jakautuu suht tasaisesti kaikkiin jäähdytyssiileihin sen sijaan, että joka komponentin tuottama lämpö jäisi omaan siiliinsä.
Ihan kätevää, mutta taitaa jäädä vain näissä isoissa desktop replacement -tyylisissä läppäreissä käytettäväksi jutuksi. Jännä olisi myös tietää, että aiotaanko näitä kittejä sitten myydä suoraan kuluttajille niin, että se olisi itse asennettava, vai myydäänkö näitä vain OEM-asiakkaille?

Kelpaisi kyllä nykyiseen kannettavaan, vaikkei ole lähellekään mikään pelikannettava, hiljaisuus ja viileys olisi enemmän kiinnostuksen kohteena. Ja tietysti Murohan hommaa tämmöisen sitten testaukseen, kunhan näitä saa jostain :)

Muropaketin uusimmat