Bill Gates: Minulla ei ole käyttöä rahalle

21.01.2013 15:27 | Ville Suvanto | 39

gatesMicrosoftin perustaja, entinen toimitusjohtaja ja nykyisin hallituksen puheenjohtaja Bill Gates on varmasti tuttu kaikille tietokonemaailmaa seuraaville. Bloombergin mukaan 63,4 miljardin dollarin omaisuudella hän on Yhdysvaltojen rikkain ja tällä hetkellä maailman toiseksi rikkain. Hänen edelleen on ainoastaan meksikolainen telekommunikaatiomoguli Carlos Slim.

Gates on antanut haastattelun The Telegraphille ja kertonut, ettei hänellä ole käyttöä rahalle tietyn rajan yli, sillä hänellä ei ole pulaa ruoasta ja vaatteista. Hän näkee rahan välineenä rakentaa organisaatiota ja siirtää resurssit maailman köyhimpiin osiin.

Organisaatiolla hän viittaa vaimonsa kanssa perustamaansa Bill and Melinda Gates Foundation -säätiöön, jonka päämääränä on pysäyttää tappavien tautien leviäminen kolmansissa maissa ja kehittää opetusta Yhdysvalloissa. Säätiö on tähän mennessä jakanut jo 28 miljardia dollaria ja Gatesin mukaan se tulee jakamaan 95 prosenttia hänen omaisuudestaan 20 vuodessa hänen ja vaimonsa kuoleman jälkeen.

The Telegraph, Bill Gates interview: I have no use for money. This is God’s work

Keskustelu

Meneepähän ainakin hyvään käyttöön nuo rahat, toivottavasti ainakin mahdollisimman vähän välikäsiä ettei "juokseviin kuluihin" mene isoa osaa. Onkohan Gates myös ajatellut, että näin hänestä jää kuolemankin jälkeen jotain muistettavaa maailmalle, muutakin kuin Microsoftin perustajana.

Aina nauran niille, ketkä iskevät rahansa johonkin "pataan" pelastaakseen maailman ja lähinnä vain siis ostavat omaa tuntoa. Oikeasti kun murto osa menee perille.

Tämä on se ainoa oikea tapa tehdä hyvää – tehdä sitä oikeasti itse. Propsit siitä, että ei vain tunge rahaa jonnekkin vain huolehtii itse säätiönsä kanssa minne se menee… Oli se sitten mikä tahansa – mihin itse kukin uskoo. Ihan oikein, että Jobs kuoli ja Gates saa jatkaa syövättömänä hyväntekemistään. Olkoon se sitten vaikka karmaa.

Tämä ehkä kuulostaa oudolta mutta yksi kiva asia jota hän voisi tehdä on perustaa yritys, riittää että hänellä on vain liikeidea, ja antaa alempien johtajien hoitaa loput. Ja yhtenä rajana olisi että hyvä palkka kaikilla (min 20$/h, huom mies sanoi ettei käyttöä rahalle), ja rajoitetumpi palkka johtajilla.

Jenkeissähän tuota keskiluokkaa vedetään kuonoon pahasti kiitos ostetuiden politiikkojen eli tulisi hänen omaakin maahan kivempi mieli kun herra joka sanoo että ei käyttöä rahalla sijoittaa sitä heihin.

Ja jos yrityksellä menee hyvin niin saa lisää rahaa jota käyttää hyväntekeväisyyteen.

Gates aika poikkeus rikkaiden joukossa. 28 miljardia tähän mennessä, kohtuullisen iso summa.

Voi kun kaikki maailman miljardöörit testamenttaisivat omaisuutensa noin eivätkä antaisi joidenkin typerien perijättärien tuhlata niitä huumeisiin ja luksuslaivoihin.

Luksuslaivojen rakennuttaminen työllistää satoja tai tuhansia laivanrakentajia, joten kyllähän sekin valuu muille…

Ahneella on paskainen loppu, sanoo sanonta, eikä sano että ei olisi vaikka ahnehdit rahaa ja annat 100% pois, hah hah! ;)

Itsellä ei myöskään ole tarvetta rahalle tietyn rajan jälkeen, tulot on 1000€/kk ja minulla on puhelin, tietokone ja netti kummassakin, asunto, vaatteet ja aina ruokaa ja juomaa riittämiin, eli elän tuon rajan tasolla.

Jos tuloni äkkiä tuplautuisivat (menisin töihin) niin rahaa alkaisi jäädä säästöön ja pitäisi alkaa joko matkustelemaan (vastentahtoisesti) tai ostelemaan kaivoja yms. juttuja kehitysmaihin (olen sinne jo jotain ostellut), tämä tietysti sen jälkeen kun tietokone olisi päivitetty! ;)

William Henry on kyllä pelannut korttinsa oikein ja pelaa edelleen. Väitän, että Microsoftkin saataisiin uuteen nousuun jos johtoon löytyisi samalla tavalla yleistä hyvää ajattelvia ihmisiä. Nimittäin tuollainen mahdollisimman paljon hyvää kaikille -ajattelu tuppaa palkitsemaan tekijänsä.

William Henry Gates III on halunnut saada aikaan asioita, ei niinkään tehdä rahaa. Rahaa on tullut sivutuotteena ihan mukavasti. Että kyllä sitä pääsee pitkälle, jos kaikkensa yrittää. Niitä harvoja miljardöörejä joita katselee positiivisella silmällä. Suurin osa rahasta lienee tullut osakkeiden arvonnoususta, eli tavallaan suuret ihmismäärät ovat tukeneet Billin tekemisiä miljardeilla. Ei kenenkään ole ollut pakko sijoittaa Microsoftiin.

@alikellottaja

Itse olet ahne :D Et anna aikaasi yhteiskunnalle. Vai kannatko kortesi kekoon muuten kuin työtä tekemällä?

Ilmaisin mielestäni selvästi että olen ahne ja tyydytän omat tarpeeni ensin, elän veronmaksajien rahoilla enkä tuota mitään hyötyä yhteiskunnalle, mutta kun oma napa on täynnä niin ylimenevät annan pois, väärin?

[email protected] Kyllä. Tässä taas näkee, että tukia maksetaan väärillä perusteilla. Opiskelijoiden olot on naurettavat verrattuna työttömiin. Ikäänkuin rangaistaan siitä, että opiskelee mielummin kun on työtön…

@11
Edellinen varmaan tarkoitti ettei sinun ahneudella ole väliä, kaikkihan me ahneita olemme omalla tavallamme.
Se ettei sinun kuuluisi saada lantin lanttia mistään on perusteltua, mutta ei kuulu tähän topicciin :)

Valuukohan kuitenkaan raha oikeaan paikkaan, jos kuolleisuus vähenee paikassa jossa lisääntyvyys räjähtää käsiin eikä luonto pysty elättämään populaatiota, ei ongelmitta tulla selviämään

Minä en ole ahne: minulle riittää että lompakosta löytyy aina 50€ seteli!

Eikö säätiöiden perustaminen ole rahan käyttämistä?

Saattaa kuulostaa julmalta, mutta on silti totuus: Rahan jakaminen kolmansiin maihin on itsemurha. Ellei sitten kyseessä ole peruskoulutus ja/tai kastraatiotoimintaa. Kehitysmaissa kun on tapana lisääntyä aina kun juuri ja juuri on päästy tilanteeseen jossa ravintoa on sillä hetkellä eläville.

@6
Mutta ketkäs ne laivat oikeasti rakentavat?
Kapitalistiset suuryritykset, jotka kyllä pitävät huolen siitä ettei liian suurta osaa rahoista mene oikeasti työtä tekeville.

Ja sen jälkeen kun laiva on lopussa se viedään purettavaksi johonkin köyhään maahan jossa purun järjestävän yrityksen ei tarvitse huolehtia ympäristön suojelusta tai työntekijöiden hengestä ja terveydestä. (aivan kuten länsimaiden kertakäyttöelektroniikan kanssa)

@13
Merkittävä syy köyhien maiden korkeaan lisääntyvyyteen on se että koska köyhä yhteiskunta ei pysty huolehtimaan sinusta vanhana, niin tarvitset riittävästi lapsia jotta ainakin joku heistä pystyy huolehtimaan sinusta.
Sitä paitsi länsimaiset kertakäyttöisen kerskakulutuksen ihmisethän ne tätä planeettaa kuormittavat paljon pahemmin…

Varmaan kerennyt ostaa jo kaiken mitä voi koskaan haluta.

Maailman sadan rikkaimman ihmisen viime vuoden tulot riittäisivät poistamaan köyhyyden maailmasta – neljä kertaa. Lähde: Oxfam

Bill ja Melinda Gatesin säätiön rahat eivät ole lähtöisin pelkästään herra Microsoftilta. Warren Buffet lahjoitti vuonna 2006 30,7 miljardia dollaria säätiölle.

Näytä kaikki kommentit

Mikä osoittaa sen, että otkut muutkin luottavat enemmän siihen, että Gates säätiöineen osuu useammin oikeaan kohtaan, kuin moni muu ns. hyväntekeväisyysjärjestö.
Mikä lähinnä kertoo jotakin kyseisistä järjestöistä…

Olen aina pitänyt Gatesistä miljardöörinä juuri tämän vuoksi. Juuri tämän vuoksi myös toivon, että Gates pysyy miljardöörinä, kun voi luottaa, että rahat menevät lopulta oikeaan paikkaan. Miten maailman rikkain (tai toiseksi rikkain) mies, voi omata tällaista viisautta?

Eipä ole täysin pyyteetöntä Billin hyväntekeväisyys:
http://www.microsoft.com/about/corp…rships/bill-and-melinda-gates-foundation.aspx

Vielä kun muistaa, että lahjoitukset voi USA:ssa vähentää verotuksessa sekä että softan lahjoittaminen ei maksa juuri mitään => Windows leviää ja rahat jää kassaan.

MS on määräävässä markkina-asemassa ja silloin polkumyynti on kielletty, jolta tuollaiset lahjoitukset vahvasti haiskahtavat.

Toivotaan että tuo on ainoa kyseenalainen homma B&M säätiön toiminnassa.

"Aina nauran niille, ketkä iskevät rahansa johonkin "pataan" pelastaakseen maailman ja lähinnä vain siis ostavat omaa tuntoa. Oikeasti kun murto osa menee perille."

Entäs sitten, niin ainakin minä teen. Siis nimen omaan ostan itselleni hyvää omatuntoa, ihan joka kuukausi. Menee siitä ainakin enemmän perille kuin jos ostan kopan kaljaa jääkaappiin.

"Vielä kun muistaa, että lahjoitukset voi USA:ssa vähentää verotuksessa sekä että softan lahjoittaminen ei maksa juuri mitään => Windows leviää ja rahat jää kassaan."

Lahjoitukset voi vähentää henkilökohtaisista tuloista, jotka verotuksessa otetaan huomioon. Ihan niin kuin Suomessakin voi vähentää aika lailla kuluja verotettavasta tulosta. Eli siis Bill rautalangasta väännettynä maksaa rahaa joko verottajalle tai hyväntekeväisyyteen. Jos softaa lahjoitetaan, verottaja sille kyllä jonkin hinnan laskee.

Paras asia (kaikkien kannalta) on kun rikkaat tuhlaa. Silti niitä aina arvostellaan kun ne tekee sitä. Joku ne laivat/Ferrarit valmistaa, joku ne niiden osat valmistaa, joku ne raaka-aineet hakee, joku ne tekijät/hakijat koulutti, joku ne kasvatti ja yllättäen ne sai rahat siihen "jostain".

Tuhlaus se maailmaa pyörittää. Ostit sitten maitoa tai urheiluauton.

@7 alikellottaja

Maksan veroja noin 1000 euroa kuukaudessa. Kiva tietää, että menee hyvään tarkoitukseen. Taidan ehdottaa valtiovarainministerille, että otamme välistä turhat välikädet pois ja maksan summan sinulle käteen. Ei mene sitten koneiston pyörittämiseen turhia kuluja.

@26

Siksi ei sinunkaan pitäisi niitä pennosiasi verojen maksuun käyttää. Pidä hyvä mies tienaamasi rahat itselläsi jo jos jostain ihmeen syystä alkaa omatuntoa kolkuttaa, niin tule lukemaan nettiin vastaavia kommentteja.

Hieno mies. Ja jotkut vielä kehtaa valittaa pyyteettömyydestä. Juoskaa sormeenne.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen tukeminen = Niiden työntekijöiden rahoittamista?

@ 26. ttaure:

Hyvä tuoda asiat tällä tavoin konkreettisesti esille! Näin ajateltuna asia selkiintyy. Palkalla tosin ei hyödyllisyyttä voi mitata. Turhat kulut koneiston pyörittämisestä juurikin työllistävät ihmisiä.

Niitä turhia kuluja on mielestäni lisäksi nuo mainitut luksuslaivat, ja etenkin kulutusteknologia joka suunnitellaan hajoamaan/vanhenemaan 2-3v päästä ;) Työtä siinä tehdään, mutta kaatopaikat ei raaka-aineista hyödy.

Maissa joissa on suurimmat luonnonvarat, on usein heikoimmat poliittiset olot. Isot firmat rahoittavat resurssikonfliktialueilla kouluttamattomia aseisiin, jotta kuluttajat saavat lisää leluja, joihin kiinnittää huomionsa ja tuhlata aikansa.

Raha on toisekseen huono arvon mitta, koska rahan arvoa vaihdellaan usein.

Henkilötyövuodet, osaaminen ja luonnonvarat; Siinä hyvä arvon mitta. Tämän sivutuotteena ilmenisi turhan tuotteiden/työn määrä, sekä maat missä ne luonnonvarat / sodat ovat.

Minkä arvoista olisi oma työsi vaihtokauppataloudessa, eli ilman turhia välikäsiä? Entä jos tuotteet valmistettaisiin kestämään kauan, ihan oikeasti?

Elämme vapaassa välikäsimarkkinataloudessa! Mutta, mikä on reilua / rehellistä työtä?

"Minullakin on jokunen MS:n osake ETF-rahaston kautta salkussa ja tietenkin toivon että omat henkilökohtaiset eläkesäästöt tuottaisivat nykyistä paremmin."

Mikä on ETF-rahasto?

jza

"Minullakin on jokunen MS:n osake ETF-rahaston kautta salkussa ja tietenkin toivon että omat henkilökohtaiset eläkesäästöt tuottaisivat nykyistä paremmin."

Mikä on ETF-rahasto?

Pörssinoteerattu rahasto ? Wikipedia

Oli taas tosi vaikeeta, mulla meni ruhtinaalliset 5 sekuntia tuon löytämiseen.

@23

Eiköhän kehitysmailla mene ihan riittävän heikosti ilman yhtä kellarikoodarien käyttöjärjestelmää :)

Luulisi olevan käyttöä rahalle tuollakin, joka päivä. Tuskin se nyt millään pyhällä hengellä elää?

@37 No, ei siihen niin paljoa mene rahaa että saa mahan täyteen.

Ihmettelen kommentteja. Ihmettelen. En keksi oikein muuta sanottavaa. Jokaisen neron vastapainoksi maailmassa on täysiä idiootteja. Ja niitä vilisee muropaketissakin, molempia.

Bill Gates on hieno mies. Minusta on aivan sama antaako kaiken vain osan, ja mistä syystä. Kunhan auttaa hädänalaisia. Syyllä ei ole mitään väliä. 10€ joulupataan on 10€ enemmän kuin 0€ joulupataan. Jos sillä saa hyvän omantunnon, niin so what?

Muuten kuin pakottavasta tarpeesta tukien varassa voisin sanoa vielä, että raha on vain symboli. Se on symboli joko työpanokselle tai materiaaliselle resurssille. Ja jos otat valtiolta rahaa antamatta mitään takaisin, jonkun muun aika tai resurssi menee sinun elättämiseen. Mieti sitä. Raha on vain ja ainoastaan symboli, ja sinä olet loinen jota muut elättävät.

Niitä jotka tarvitsevat apua, jotka eivät voi elättää itseään hetkellisesti tai laisinkaan, on toki autettava ilman mitään nöyryytystä ja kyykytystä. Mutta jos joku ei tajua mistä se apu tulee, niin haistattelut sille. Liian kauan on äidin helmoissa asuttu ja kaikki valmiiksi saatu, jos ei osata olla oikeasti kiitollisia siitä että joku viitsii pitää lusmun vaatetettuna, lämpimänä, kuivana, kylläisenä ja internetissä (WTF?) pelkästään solidaarisuuden periaatteen vuoksi, kiitosta saamatta.

Muropaketin uusimmat