Chrome ohitti Firefoxin ja on nyt 2. suosituin selain

02.12.2011 14:46 | Ville Suvanto

Googlen Chrome-selain on kasvattanut tasaiseen tahtiin osuuttaan selainmarkkinoilla ja viimeiset kuukaudet ovat osoittaneet sen ohittavan vielä tämän vuoden puolella pitkään toiseksi suosituimman selaimen titteliä pitävän Firefoxin. StatCounter-tutkimusyrityksen tilastojen mukaan ohitus tapahtui marraskuussa, jolloin Chromen osuus maailmanlaajuisesti oli 25,7 prosenttia ja Firefoxin 25,2 prosenttia.

Vuosi sitten, vuoden 2010 marraskuussa, Firefoxin osuus oli 31,2 prosenttia, joten sen osuus on laskenut vuoden aikana kuusi prosenttiyksikköä. Chromen osuus sen sijaan on lähes kaksinkertaistunut, sillä vuosi sitten sillä surffasi 13,4 prosenttia internetin käyttäjistä. Chrome on nakertanut markkinaosuutta Firefoxin ohessa merkittävimmin Microsoftin Internet Explorerilta, jonka osuus oli vuosi sitten 48,2 prosenttia, mutta uusimmassa mittauksessa osuus on laskenut 40,6 prosenttiin. Safarin osuus on 5,9 ja Operan 1,8 prosenttia.

StatCounter perustaa lukemansa tutkimustuloksiin, joissa on käytetty yli kolmea miljoonaa internetsivustoa, joissa kertyy kuukausittaisia sivunäkymiä yli 15 miljardia.

StatCounter, Top 5 Browsers

Keskustelu

Joko Chromessa aukeaa valittu kotisivu aina päällimmäisenä kun selaimen käynnistää vai vieläkö tunkee apptabit edelle? Firefox > Chrome.

Nyt joudun pyytämään anteeksi sitä että on olemassa sivu kuin Wikipedia, sen takia sain kuukauden bannit muropaketin boardille…

@27. Itellä ei oo koskaan juminu FF, taitaa olla vanha nuhapumppusi syypää :smoke:

Itellä pitäny siirtyä pois firefoxista, se vetää aina ekaa kertaa käynnistettäessä semmoisen jumin että oksat pois. Menee kokonaan jumiin varmaan minuutiksi ja konekin menee samalla käyttökelvottomaksi. Ei auta uudelleenasentelutkaan. Mikä lie. Jumii myös linuxkoneellani todella ikävästi.

Opera <3 Tuli muuten melko nopee (ja muistisyöppö) kun otti levyvälimuistin pois kokonaan.

kyllä chrome on hyvä selain. Ekasta betasta asti ollut käytössä. Todella selkeä ja helppokäyttöinen ui ja se nopeus…

Onkohan minutkin laskettu Chromen käyttäjäksi kun sitä tulee kokeiltua aina muutaman kuukauden välein muutamilla sivustoilla. Aina se tulee silti poistettua ja tällä hetkellä kun FF toimii paremmin kuin koskaan niin eipä ole mitään tarvetta enää kokeillakaan muita vaihtoehtoja.

Chrome on kyllä ehdottomasti nopein ja kevein paitsi muistinkäytöltään. Nyt olen pakosta käyttänyt tätä kuukauden Firefoxin kaatuilun takia joka johtuu ilmeisesti Nvidian ajuribugista. Jotenkin tässä ärsyttää tuo, että jokainen välilehti on oma prosessinja joka syö muistia huomattavasti enmmän kuin FF yhtenä prosessina. Toisaalta muisti on halpaa, eikä tuo 8gb lopu kesken aikoihin. :)

Kuinka nopeaan toisilla avautuu suosikit kansion kansio Cromella? Yrittänyt tässä testailla, mutta kansion avautumiset kestää joitain sekunteja. Tämä vähän ärsyttävää…

Jokainen valitkoon sen selaimen joka haluaa ja sopii omiin tarkoituksiin.

Mutta on toisiaan niin että se mitä ihmiset yleisesti käyttää ei tarkoita että se on paras. Se tarkoittaa vain sitä että jostain syystä sitä käytetään paljon. Syyt on monimuotoiset, mutta ehkä suurin tekijä on helppo saatavuus. IE oli aikoinaan suosittu koska se tuli vakiona Windowsin mukana.

Se mikä on maailmalla suosituin ei myöskään tarkoita että se on Suomessa suosituin. Myös kuka tutkii asia ja miten, vaikuttaa tuloksiin.

Firefox 8.0 käytössä täällä. Kirjanmerkit ja lisäosat toimivat vieläkin omaan makuun parhaiten tällä. Tiedä sitten josko Crome tekisi jo samat asiat ja jotain paremmin, mutta ei vaan jaksa käyttää aikaa kokeiluun.

Opera on tosiaan ihan jees… Vähän epävakaa kun tuntuu kaatuvan usein vistalla ja 7 kanssa ku lataa wmv tiedostoja. En sitte tiiä aiheuttaako vlc plugi ton vai mikä, mutta ei se silti sais kaataa koko selainta. Salasanojen & bookmarkkien ja speed dialin synkkaus loistavia toimintoja. Silti tosin käytän eniten chromea, ja yleensä vielä ilman javascriptiä. Tuolloin saa ne v*tun ärsyttävät sivulla liikkuvat mainokset pois (jotka saattaa mennä tekstinki päälle), ja monet sivut lataantuu uskomattoman paljon nopeammin. Kokeilkaapa vaikka mtv3:n sivua ilman javascriptiä.

@15: ”kaikki kolme” = IE, FF ja Chrome? Kannattaisi varmaan sitten kokeilla Operaa niin löytyisi joku joka erottuu edukseen ;)

Täällä on auki kaikki kolme selainta. Kaikissa kolmessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Yksikään tuosta porukasta ei erotu edukseen.

Chrome on ollut pikaisesti kokeiltuna jees, mutta Firefoxia kun olen 6½v käyttäny, niin vaikea tästä on vaihtaa. Samoiten Winamp pysyy mun musiikkisoittimena, kun ollu jo lähemmäks 8½v se ainut oikea.

Itsellä on käytössä IE9, Firefox, ja Chrome… Kaikki näyttävät niin samoilta, että välillä joutuu hetken miettimään mikä niistä on käytössä.

Ennen jaksoi addonien kanssa tapella, mutta nykyään riittää, että pahimmat mainokset on karsittu.

Näytä kaikki kommentit

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

Näissä statseissa sekä Firefox että Chrome ovat aikaa sitten menneet IE:n ohi, mutta Firefox on edelleen hienoisessa johdossa. Riippuu siis ihan siitä mitä testataan. W3Schools on web-kehittäjille tarkoitettu sivusto ja näinollen heidän tilastoissaan painottuvat juuri web-kehittäjien itse käyttämät selaimet.

@8

Kyllä firefoxikin joidenkin ohjelmien kylkiäisenä tahtoo tulla

Itse käytän Firefoxia, mutta ei Chromessakaan mitään vikaa ole. Firefoxin ulkonäkö on vain miellyttävämpi ja sen kehitys on nopeutunut huomattavasti. Ärsyttää vain, kun chrome meinaa väkisin asentua koneelle, kun asentaa esim. Ccleaneriä tai vastaavia ohjelmia. Apple tekee samaa quicktime playerin kanssa (kaikinpuolin turha ohjelma tosin). IE taas on kolmesti yrittänyt asentua päivitysten mukana, vaikka olen piilottanut sen. Tyrkyttääkö Firefox itseään jonkun asennusohjelman kylkiäisenä (en tiedä, kun se on jo koneella)?

Rahvaan kansan haihatuksia. Punainen pukee minua. Menenpäs vahaamaan fiktiiviset viikseni.

@1,
mihinköhän perustat tämän? Aika lailla olen tullut siihen tulokseen, että vähän vanhempienkin ihmisten koneilta ainakin ne kaksi selainta löytyy.

Harmi vaan, että usein se toinen selain on jokin ikivanha FF, jonka veljenpoika käynyt pari vuotta sitten asentamassa ja sitä ei ole kertaakaan päivitetty. Vanhemmat sitten yhä siinä uskossa, että se FF olisi parempi selain vaikka toinen vaihtoehto olisi nopeampi ja turvallisempi IE9, joka siis on päivittynyt automaattisesti.

Mitkä mainokset? Itse en ole ikinä nähnyt Chromella youtubessa mainoksia.. saattaa tosin olla adblockilla näppinsä pelissä

Joko chromesta saa mainokset pois youtubevideoiden päältä?

Mitä sillä on väliä mitä ne käyttäjät tietää ja mitä ei? Käyttivätkö ne IE:tä? Kyllä. Sillä ei ole mitään väliä kuka on mitäkin mieltä tietystä selaimesta. Totta pirussa MS tyrkyttää IE:tä, Google Chromea, Mozilla Firefoxia jne.

Suosittu ei ole sama asia kuin käytetty.

Olisi järjenvastaista väittää että internet explorer on suosituin selain kun suuri osa käyttää sitä vain koska ei osaa vaihtaa selainta tai edes tiedä että internet explorer != se internetti.

Muropaketin uusimmat