Uusimmat

Esittelyssä Star Trek – 50th Anniversary Box – massiivisen upea blu-ray-kokoelma faneille

30.12.2016 10:12 Aki Lehti

Kaikki Star Trek -sarjat ja -elokuvat on myyty faneille jo ties kuinka monta kertaa eri formaateissa. Uraauurtavan scifi-ilmiön 50-vuotisjuhlajulkaisu on kattava ja komea paketti, mutta väkisinkin vähän pettymys vanhat boksit jo omistavalle.

Star Trek 50th Anniversary TV and Movie Collection on massiivinen Blu-ray-laatikko, joka nimensä mukaisesti sisältää Gene Roddenberryn luoman alkuperäisen tv-sarjan kolme tuotantokautta, The Animated Series -animaatiosarjan ja kaikki kuusi alkuperäisen miehistön valkokangasseikkailua. Mukana tulee myös levyllinen ennen näkemättömiä dokumentteja, kuusi Juan Ortizin upeaa minijulistetta ja Star Trek -logon muotoinen 50-vuotisjuhlapinssi. Julisteet kehtaa kehystää vaikka seinälle, mutta pinssi on vain perinteistä krääsää.

Laatikko itsessään on komea, jonka asettelee mieluusti hyllyyn näkyvälle paikalle. Kannessa sankarimme ovat teleportaatiohuoneessa, juuri siirtymässä jonnekin kimalluksesta päätellen. Kaukosiirtimen kajo katoaa ottamalla kovat muovikuoret pois lootan ympäriltä.

Tv-sarja ja piirretty on ängetty yhteen älyttömän paksuun Blu-ray-koteloon ja leffat löytyvät toisesta huomattavasti ohuemmasta paketista. Julisteet on pakattu paksuun kuoreen ja pinni lojuu omassa pikku kolossaan

Tärkeintä on kuitenkin sisältö, josta suurin osa on tietysti kaikille tosifaneille jo entuudestaan tuttua. Star Trek: The Original Series -Blu-rayt ovat samoja versioita, jotka on julkaistu jo aiemmin. Niistä ei löydy uusia extroja, mutta vaihtoehto katsoa jaksot alkuperäisessä muodossaan tai remasteroituna versioina päivitettyjen erikoistehosteiden kera on edelleen näppärä ominaisuus.

Elokuvista kaikki muut paitsi Star Trek II: The Wrath of Khan ovat myös identtisiä vuoden 2009 Blu-ray-julkaisuiden kanssa, joten niiden kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen, mutta silti huomattavasti parempi kuin vanhoilla dvd-versioilla. Mukana on tuntikaupalla tuttua bonusmateriaalia, jota lootasta löytyy kaikkiaan noin 20 tuntia.

The Wrath of Khan on yksi paketin positiivisista yllätyksistä, sillä se sisältää sekä alkuperäisen että ohjaajan version elokuvasta. Muutaman minuutin pidempi Nick Meyerin Director’s Cut syventää leffan tarinaa ja selittää esimerkiksi kunnolla sen, miksi Scotty on niin järkyttynyt Khanin hyökättyä Enterprisen kimppuun. Kakkososa on myös remasteroitu ja näyttää paljon paremmalta kuin aiempi Blu-ray.

Boksin kiinnostavinta antia on Roger Layn ohjaama uusi kaksi ja puoli tuntia pitkä Star Trek: Journey to the Silver Screen -dokumentti. Myös The Next Generation– ja Enterprise -sarjojen Blu-ray-boksien dokkareista vastannut herra on onnistunut kaivamaan esiin uusia kuvia ja materiaalia, joita kovakaan fani ei ollut ennen nähnyt. Dokumentissa esiintyvät ihmiset kertovat myös faktoja ja muutaman stoorin, joita en muista ennen kuulleeni.

Dokkari on pitkälti pelkkiä puhuvia päitä, mutta esimerkiksi Mark A. Altman, DC Fontana, David Gerrold, Nick Meyer ja Leonard Nimoyn poika Adam Nimoy puhuvat täyttä asiaa. Itselleni täysin uusia hahmoja kiinnostavine juttuineen olivat esimerkiksi Starlog-lehden perustaja Kerry O’Quinn ja ILM:n entinen työntekijä Kirk Thatcher, joka toimi jonkin sortin yleissäätäjänä ja assistenttina Nimoylle tämän ohjatessa elokuvien osat III ja IV.

Paljon enemmänkin tavaraa lootaan olisi voinut änkeä. Elokuvien ensimmäistä ja kuudetta osaa ei ole vieläkään julkaistu ohjaajan versioina kuin dvd:llä. Suurin syy tähän on se, että niiden erikoistehosteita ei ole olemassa hd-tasoisena, mutta näin tärkeän julkaisun kohdalla Paramount olisi voinut vihdoinkin suorittaa mittavan operaation ja päivittää ne nykystandardien tasolle. Paketti olisi mennyt niiden kera vielä taatusti paremmin kaupaksi.

Myös Euroopassa aiemmin käsittääkseni vain parin eri boksin mukana julkaistu The Captain’s Summit olisi ollut mukava bonus. Whoopi Goldbergin juontamaa 70 minuuttia pitkää keskustelupaneelia ei ole ilmeisesti otettu mukaan siksi, että mukana ovat William Shatnerin ja Nimoyn lisäksi myös Patrick Stewart ja Jonathan Frakes, joilla ei tietenkään ollut mitään tekemistä alkuperäisen miehistön kanssa. Pätkä on onneksi katsottavissa esimerkiksi täällä.

Alkuperäisestä sarjasta ja piirretystä ei ole mukana uutta materiaalia, vaan ne on säästetty juuri ilmestyneelle The Roddenberry Vault -boksillle, joita on ilmeisesti tarkoitus lykätä markkinoille useampi. Onkohan kukaan koskaan onnistunut kirjoittamaan Trek-julkaisua käsittelevää tekstiä, jossa ei mainittaisi sanaa rahastus..

Animated Series -piirretty jakaa fanien mielipiteet. Piti siitä tai ei, niin piirretyn kohdalla Paramount on tehnyt aivan käsittämättömän päätöksen. Laatikon jenkki- ja brittiversioissa animaatiokin on lätkäisty Blu-raylle teräväpiirtoversiona, mutta tässä pohjoismaisessa versiossa se on jostain syystä dvd:llä. Se ei juuri haittaa, sillä karkea piirrosjälki ei hd:sta juuri hyödy, mutta moinen ratkaisu on silti aivan järjetön.

Tosifaneille Star Trek 50th Anniversary TV and Movie Collection ei tarjoa muuta uutta kuin komeat kuoret, vähän krääsää, tuoreen dokumentin ja The Wrath of Khanin ohjaajan version, joka sekin on ostettavissa erikseen. Jos kokoelmastasi ei löydy kuin vaikkapa muutama alkuperäisen miehistön leffa ja haluat heidän kaikki muutkin seikkailunsa hyllyysi, niin boksia ei voi kuin suositella, vaikka sen ohjehinta onkin noin 160 euroa.

”In the 24th century there will be no hunger, there will be no greed, and all the children will know how to read.”

– Gene Roddenberry

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat