Uusimmat

Arvostelu: Olympos on valloitettu on järkyttävää jenkkipaatosta

19.04.2013 09:18 Aki Lehti

Olympos on valloitettuEnsi-ilta: 19.4.2013
Alkuperäisnimi: Olympus Has Fallen
Ohjaaja: Antoine Fuqua
Käsikirjoittajat: Creighton Rothenberger & Katrin Benedikt
Pääosissa: Gerard Butler, Morgan Freeman, Melissa Leo, Aaron Eckhart, Ashley Judd & Dylan McDermott
Pituus: 119 min
Ikäraja: K16
Arvostelija: Aki Lehti

Tähdet

Olympos on valloitetun ensi-ilta osui menestyksensä perusteella juuri oikeaan saumaan. Elokuvantekijöillä kävi hyvä tuuri. Amerikan ensi-illan aikaan Pohjois-Korea uhitteli ydinaseiskullaan. Ja ketkä ovatkaan leffan pahiksia? No, tietysti ne pohjois-korealaiset.

Olympos on valloitettu on elokuva, jolla olisi mahdollisuuksia vaikka mihin. Se lainaa ja varastaa häpeilemättä suoraan ties kuinka monesta klassikkotoimintaelokuvasta, ja ”Die Hard Valkoisessa talossa” -titteli on ansaittu. Kunnon kasarimentaliteetilla tehty täysin mustavalkoinen hyvät-vastaan-pahat -asetelma vedetään kuitenkin niin överiksi, ettei se jaksa naurattaa, vaan muuttuu hyvin äkkiä vastenmieliseksi. Päätön ja täynnä aukkoja oleva juonikin olisi annettavissa anteeksi, jos siinä olisi edes jotain omaperäistä, mutta tällaisenaan se on vain kokoelma tätä elokuvaa paremmista tekeleistä napatuista kliseistä.

Leffan alku lupaa hyvää. Presidentti perheineen viettää joulua talvisissa maisemissa. Gerard Butlerin esittämä turvamies Mike Banning tyrii hommansa presidentin autokulkueen joutuessa onnettomuuteen jonka seurauksena ”ensimmäinen nainen” kuolee. Vuotta myöhemmin Banning on siirtynyt toimistohommiin, mutta joutuu kuitenkin keskelle terroristien hyökkäystä Valkoiseen taloon. Entisenä turvamiehenä hän tietysti tuntee tönön kuin omat taskunsa, ja kun kuluneen vuoden aikana kukaan ei ole viitsinyt vaihtaa yhden maailman parhaiten suojellun rakennuksen turvakoodeja ja tietokoneiden salasanoja, niin siinäpä oiva tilaisuus sankarille pelastaa maailma.

Anteeksi, siis pelastaa Amerikka.

Olympos on valloitettu

Valkoisen talon valtaaminen käy terroristinperkeleiltä helposti. Lennetään lentokoneella Yhdysvaltain ilmatilaan – koneella, jonka jenkit havaitsevat vasta kun se on lähestymässä Valkoista taloa. Sieltä sitten ilmasta vähän tykitellään, samalla kun turisteiksi naamioituneet joukot maissa hyökkäävät. Turvamiehet, poliisit ja agentit juoksevat kaikki automaattisesti vuoron perään tulilinjalle kuolemaan, ja kas – näin helposti talo on vallattu ja presidentti otettu panttivangiksi! Nyt on agentti Banningin yhden miehen pelastusoperaation vuoro!

Natsejakin pahemmat terroristinpirulaiset haluavat amerikkalaiset joukot pois lähialueiltaan sekä koodit jenkkien ydinaseisiin. Suurimman ajan elokuvaa nippusiteissä viettävät Aaron Eckhartin esittämä presidentti ja Melissa Leon puolustusministeri eivät näitä tietenkään suostu antamaan, koska Yhdysvallat ei neuvottele terroristien kanssa. Heitä kidutetaan, viattomia ammutaan ja molemmat toistelevat isänmaallisia iskulauseita. Banning hiippailee ympäri Valkoisen talon pimeitä käytäviä ja napsii pahiksia hengiltä. Välillä näytetään tuulessa heiluvaa luodinreikien lävistämää Yhdysvaltain lippuja mahdollisimman mahtipontisen musiikin soidessa. Siinä vaiheessa kun lähes hengiltä piesty puolustusministeri alkaa lausua lippuvalaa ääneen pahisten jatkaessa hänen brutaalia kidutustaan, tulee suomalaiselle katsojalle puklua suuhun.

Olympos on valloitettu

Butlerin esittämää puunaamaa lukuun ottamatta kaikki muut ylinäyttelevät, jopa Morgan Freeman puhemiehenä. Ääriväkivaltaiset toimintakohtaukset on nähty jo moneen kertaan paremmin toteutettuna ja parin tunnin aikana niitä riittää. Toinen toisensa perään. Loputtomasti. Leffan suurin vika on se, että typeräksi toimintapätkäksi se ottaa itsensä aivan liian tosissaan. Yltiöisänmaallinen paatos alkaa äkkiä ällöttää. Olympos on valloitettu on silti parempi toimintaelokuva kuin vaikkapa yhtenä sen esikuvina toimineen Die Hardin pari kuukautta sitten ensi-iltansa saanut vitososa. Se ei kuitenkaan ole kovin kummoinen kehu.

PlusMiinusNolla

+ Kasaritoimintaleffojen fiiliksen hakeminen
– Siinä epäonnistuminen suurimman osan ajasta
– ”I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all, lässyti-lässynlää”.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat