Uusimmat

Fast & Furious 7:n jälkeen elokuvasarjaa on ihan turha enää jatkaa

29.03.2015 17:31 Tatu Junni

Fast & Furious 7Ensi-ilta: 1.4.2015
Alkuperäisnimi: Furious 7
Ohjaus: James Wan
Käsikirjoitus: Chris Morgan
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Jason Statham & Kurt Russell
Pituus: 137 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Ylipitkät jäähyväiset Paul Walkerille
Arvostelija: Tatu Junni

2/5

Nyky-Hollywoodin suosituimpien elokuvasarjojen joukkoon nousseen Fast & Furiousin seitsemännen osan tekeminen ei ollut helppoa.

James Wanin ohjaamassa Fast & Furious 7:ssä yhtä pääosaa esittävä Paul Walker kuoli auto-onnettomuudessa loppuvuodesta 2013, kun elokuvan kuvaukset olivat yhä kesken. Näyttelijä oli palaamassa hyväntekeväisyystilaisuudesta yhdessä Always Evolving -kollegansa Roger Rodasin kanssa, kun miesten auto syttyi räjähdyksenomaisesti liekkeihin ja molemmat menehtyivät.

Paul Walkerin kuolema oli ohjaajalle ja muille näyttelijöille niin suuri järkytys, että Fast & Furious 7:n kuvaukset keskeytettiin kuukausiksi. Samalla myös elokuvan ensi-iltaa siirrettiin. Keskiviikkona Suomen elokuvateattereihin saapuvan Fast & Furious 7:n piti ilmestyä alun perin jo viime heinäkuussa.

Fast & Furious 7

Fast & Furious 7:n saattaminen valmiiksi oli haastavaa myös teknisesti. Paul Walkerilta jäi kuvaamatta tarinan kannalta olennaisia kohtauksia, eikä miehen esittämää Brian O’Conneria tietenkään haluttu kirjoittaa elokuvasta ulos kuolemalla. Yhtäläisyydet tosielämän tapahtumiin olisivat olleet liian ilmeiset.

Viikkojen pohdinnan jälkeen Universal Pictures päätti palkata Walkerin veljet tuuraamaan edesmennyttä toimintatähteä. Sijaisnäyttelijöiden lisäksi Brian saatiin pysymään tarinassa jo kuvattuja kohtauksia kierrättämällä. Tehosteita palkattiin hiomaan Peter Jacksonin elokuvista tuttu Weta Digital.

Temppu on onnistunut. Fast & Furious 7:ää katsoessa on mahdoton sanoa, missä kohtauksissa Paul Walker on ollut mukana ja missä ei. Ainoastaan parissa toimintajaksossa kamera välttelee lähikuvia Brian kasvoista. Sekin saattaa olla James Wanin tai kuvaajien Marc Spicerin ja Stephen F. Windonin linjausta, ei suora osoitus illuusion horjumisesta.

Fast & Furious 7

Jos ihmettelette tässä kohtaa, miksi Paul Walkerista on jauhettu jo kappalekaupalla, on selitys sangen yksinkertainen: miehen haamu leijuu vahvasti Fast & Furious 7:n yllä. Tietenkin. Yllättävää on kuitenkin se, miten kokonaisvaltaisesti Walkerin kuolema leimaa myös elokuvan sisältöä.

Vaikka Brian O’Conner on Fast & Furious 7:n tarinassa vain yksi sankari muiden joukossa, huomioidaan miestä armottomasti alleviivaten. Yksi aikaisemmista elokuvista tuttu hahmo kuolee, mutta ei silti saa yhtä paljon huomiota ja huolenpitoa osakseen kuin Brian. Ja mikä miesparan kohtaama suunnaton tragedia sitten on? No, Brian joutuu asettumaan aloilleen mallivaimonsa ja lapsiensa kanssa. Kristus, mikä kohtalo! Fast & Furiousin maailmassa miehelle ei voisi paljon kamalampaa tapahtua.

Valkokankaan ulkopuolisten tapahtumien valossa Brianin erikoiskohtelun voi tavallaan ymmärtää, mutta loppua kohti James Wanin ja kumppaneiden suhteellisuudentaju pettää täysin. Fast & Furious 7:n viimeiset minuutit ovat niin siirappisia, että katsoja pyyhkii kyynelien sijaan hikeä otsalta. Pelkkä ”Omistettu Paulin muistolle” -teksti sekä Wiz Khalifan ja Charlie Puthin esittämä See You Again olisivat riittäneet oikein hyvin.

Fast & Furious 7

En halua vaikuttaa tunteettomalta ja ymmärrän toki elokuvantekijöiden suuren surun, mutta Paul Walkerin pään silittäminen vie tuntuvasti tehoja Fast & Furious 7:ltä elokuvana. Eikä yhden hahmon erityiskohtelu ole suinkaan Chris Morganin käsikirjoituksen ainoa ongelma.

Fast & Furious 7:ssä edellisen elokuvan konnan veli Deckard Shaw (Jason Statham) vannoo kostoa ja ottaa kaaharisankarit tähtäimeensä. Sitten reissataan ympäri maapalloa ja pyritään tappamaan ja pysymään hengissä. Juonen yksityiskohtiin käymättä voi sanoa, että tarina on todella typerä. Vaan niinhän sen pitääkin olla. Fast & Furious -elokuvissa käsikirjoitus on aina ollut vain tekosyy päästä esittelemään vähäpukeisia naisia, ammuskelemaan ja siirtämään vaihdetta isommalle.

Ongelma syntyy siitä, ettei Chris Morgan ole tyytynyt kirjoittamaan pelkkiä vauhdikkaita toimintajaksoja. Fast & Furious 7:ään on väen väkisin sullottu dramaattisia kohtauksia, jotka ovat kömpelyydessään aivan omaa luokkaansa – eli täysin luokattomia. Vin Diesel tarjoilee mumisevalla äänellään syvälliseksi tarkoitettuja mietelauseita, kuten:

”Avoin tie auttaa pohtimaan, missä olet ollut ja mihin olet menossa”

ja

”Kun elää muiden muistoissa, ei kuole koskaan”.

Sulavaa kuin maissi!

Fast & Furious 7

Useimmat Fast & Furious 7:n dramaattisisiksi tarkoitetuista käänteistä ovat aivan yhdentekeviä. Esimerkiksi Michelle Rodriguezin esittämä Letty hyvästelee Dieselin Domin elokuvan alussa – vain palatakseen tarinaan jo alle puolen tunnin päästä. Tällaisen tyhjänpäiväisen soutamisen ja huopaamisen myötä Fast & Furious 7 kestää kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Elokuva on tukehtua itseensä kerta toisensa jälkeen, vaikka toimintaa on paljon.

Sinänsä näyttävät kaahailukimarat on venytetty niin pitkiksi, että toivottu wow!-vaikutus jää puolitiehen.

Etenkin elokuvan loppupuolen kaupunkisota on jo todella puuduttavaa katsottavaa. Ainoastaan Dwayne Johnsonin tarjoama överiäijäily saa enää tuossa kohtaa kiinnostumaan valkokankaan tapahtumista. Koko elokuvan parasta antia onkin kohtaus, jossa Johnson murskaa kädessään olevan kipsin jännittämällä Keravan kokoisen hauiksensa.

Fast & Furious 7:n katsoo kyllä tuskatta yhden kerran, mutta eipä elokuvasta jää käteen kuin kohonnut verensokeri. Mikään valkokankaalla nähty ei vakuuta siitä, että elokuvasarjan pitäisi enää jatkua Paul Walkerin kuoleman jälkeen. Sekä Fast & Furious 5: Keikka Riossa että Fast & Furious 6 maittoivat vielä kohtalaisen hyvin, mutta kun edes Kurt Russell ei onnistu saamaan juhlia enää nousuun, on aika lähteä suosiolla kotiin.

PlusMiinusNolla

+ Muutama näyttävä stuntti
+ Dwayne Johnson
– Ylipitkä
– Turhaa draamaa
– Paul Walkerin kuoleman käsittely elokuvan sisällä

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat