24.05.2010, 10:14
214
Musiikki, Arvostelut

Levyarvostelu: Anna Puu – Sahara

Kappaleet: 1. Riko minut 2. Anna ja merikarhu 3. Nopeimmat junat 4. Ennustaja 5. Vuoroin vieraissa 6. Ruusunen 7. Onnen viipaleet 8. Sahara 9. Sinä olet minä 10. Uskomaton juttu
Tuottaja: Jukka Immonen
Levy-yhtiö: Sony Music
Artistin kotisivu: www.annapuu.fi

Kaista

Itkekäämme ilosta, sillä Anna Puu on tehnyt toisen ihanan eläväisen albumillisen hyvää popmusiikkia.

Anna Puun debyytti ylitti kaikki odotukset myyntiluvuillaan. Sitäkin tärkeämpää oli, että levyltä lohkaistiin radiohitti toisensa jälkeen eikä albumiin tuntunut kyllästyvän millään. Ei edes siinä vaiheessa, kun C’est La Vie ja Kaunis päivä olivat soineet kuukausia kaikkialla. Suomalaiset rakastuivat Annaan. Eikä nainen kulunut puhki debyyttinsä myötä, vaikka näimme ja kuulimme hänet kaikkialla lähes joka päivä. Mikään tuskin muuttuu Saharankaan vuoksi, sillä albumi on täsmälleen yhtä hyvä kokonaisuus kuin edeltäjänsä.

Sahara on hellyttävä, kaunis, leikkisä, vakava, aito ja helppo levyllinen parasta mahdollista Suomi-poppia. Saharasta voi sanoa kaikki ne hyvät asiat, jotka sanottiin jo Anna Puun debyytistä. Kun toinen albumi on syntynyt näinkin nopeasti eli vain vuosi debyytin jälkeen, niin on täysin selvää linjan pysyvän ennallaan. Se ei kerro ideoiden vähyydestä, vaan oikean linjan löytymisestä jo ensimmäisellä albumilla. Se kertoo myös rehellisyydestä ja taidosta olla oma itsensä.

Anna Puun apuna ovat jälleen tutut ihmiset eli säveltäjinä Lasse Kurki sekä Knipi ja sanoituksista vastaa pääasiassa Mariska. Pienempiä osuuksia ovat tehneet myös artisti itse sekä Heimo Hatakka. Myös tuottaja Jukka Immonen on mies paikallaan tälläkin kerralla. Äänimaailma on orgaanista ja tuoksahtaa oikeissa paikoissa menneiltä vuosikymmeniltä. Kauimmaksi menneisyyteen kuulijan kuljettaa nimibiisi Sahara. Kappaleen sanoitus, sävellys, tuotanto sekä myös Anna Puun tulkinta ovat kuin aikaisemmin julkaisematonta Reino Helismaata.

Mariskan sanoitukset ovat kauttaaltaan onnistuneita. Leikkisän Anna ja merikarhun sekä surullisen kaihoisan Saharan väliin mahtuu helposti kuunneltavia arkisia lauluja. Alimmillaan rima on Nopeimmat junat -kappaleessa, joka toki tarttuu ja kertoo hyvän tarinan, mutta ei kokonaisuutena yllä Saharan muiden teosten tasolle. Ihanan hempeä Ruusunen-valssi kärsii puolestaan turhan tyttömäisestä makeudesta.

Anna Puun Saharan kuunteleminen on helppoa ja viihdyttävää. Sitä on tavoiteltu ja siinä on onnistuttu.

PlusMiinusNolla

+ Hieno jatko Anna Puu -debyytille
+ Koskettavaa ja realistista poppia
+ Anna Puu on aidosti ihailtava idoli
– Nopeimmat junat ja Ruusunen helpolla päästetyt välisoitot

Teksti: Anssi Järvinen

Tagit: Anna Puu, Sahara

En ole vielä kuullut kuin neljä kappaletta levyltä: Riko Minut, Anna ja merikarhu, Vuoroin vieraissa ja Sinä olet minä. Näistä neljästä mun mielestä ihan uskomattoman huippuja ovat Anna ja merikarhu sekä Vuoroin vieraissa. Merikarhu tuo mieleen jonkun vanhanajan merihenkisyyden ja vuoroin vieraissa tuo mieleen kesäyön jossain eteleän kuumuudessa. Riko minut ja Minä olen sinä ovat myös hyviä kappaleita. En malta odottaa, että pääsen kuulemaan koko levyn.
Annan tulkinta on niin taitavaa ja hän on persoonana valloittava ja positiivinen, samalla myös realistinen ja fiksu. Onnea Anna uralle!!

Odotan tätä levyä niiiiiiin paljon!! On totta että se ensimmäinen levy on soinut tauotta ja eihän siihen kyllä kyllästy ja onkin hienoa saada näin nopeaa toinen levyllinen Puustjärveä. Anna ja merikarhun kuulin kanssa ja hyvälle tuulelle siitä kyllä tuli.
Kiitos Annalle molemmista levyistä!!

Tän vuoden paras levy ainakin tähän astisista. Parhaita biisejä mun mielestä levyllä: Anna ja merikarhu, Onnen viipaleet, Uskomaton juttu, Sinä olet minä ja Vuoroin vieraissa. Toivottavasti kesäsinkuksi tulisi joku näistä, ehkä kesään sopivimmat olis merikarhu tai Vuoroin vieraissa 🙂 Uskomaton juttu sopii paremmin syksybiisiksi.
Hieno kokonaisuus, ehkä vähän iloisempi kuin esikoinen. Anna laulaa ihanasti ja melodiat ovat monipuolisia ja kauniita. Hyviä sanoituksia ja ajatuksia.

Levy on täynnä helmiä. Levy on jopa parempi kuin eka levy. Suosikkejani: Merikarhu, Nopeimmat junat, Sinä olet minä ja Vuoroin vieraissa. Mutta kaikki muutkin kappaleet ovat hyviä.
Levy on nostalgiaa, kesää, haikeutta, toivoa, iloa, surua, unelmia… Annan ääni ja tulkinta sopii täydellisesti levyyn.

“sävellys, tuotanto sekä myös Anna Puun tulkinta ovat kuin aikaisemmin julkaisematonta Reino Helismaata.”

Helismaan tutkapari Toivo Kärki toimi säveltäjänä kaksikon kappaleissa.

“Nopeimmat junat” on paras kappale sävellykseltään, sovitukseltaan ja varsinkin sanoitukseltaan koko Saharalla, nimikappaleen ohella. Arvostelija hoi herätys!

Se on niin kuulijasta kiinni, mistä pitää. Jännä juttu, että ylen blogissa taas Nopeimpia junia pidettiin levyn parhaimmistona 🙂
Joka tapauksessa UPEA levy. KIITOS ANNA!!! Levy on täynnä hienoja sanoituksia, sävellyksiä ja Annan upeaa tulkintaa. Mikään kappale ei ole turha levyllä, kuten Ylen arvostelussakin mainittiin.

Joo, mukavalta kuulostaa ensikuuntelulla, varsinkin Sinä olet minä jäi mieleen.

“Ihanan hempeä Ruusunen-valssi kärsii puolestaan turhan tyttömäisestä makeudesta.”

Eikö tuossa ole hieman ristiriitainen lause, ensin on ihana ja sitten ei. Arvostelija ei osaa päättää. 😀

kuuntelematta täyttä p*skaa jos vinkuääni pysyy samana, anteeksi fanit.

Pidän kyllä henkilökohtaisesti enemmän Laura Sippolan Saharasta. Mutta eihän tämä huono levy ole. Hieman nuo Annan laulumaneerit haittaavat.

Ostin levyn ja neljästi olen levyn kuunnellut läpi. Täytyy sanoa, että on hyvä levy, jatkaa samoilla linjoilla edellisen levyn kanssa. Mutta kehittymistäkin on myös havaittavissa. Joissain kappaleissa alkaa vivahtaa hieman liikaa iskelmältä, ei niinkään melodiselta popilta. Ainakin “sahara”-kappale alkaa olla jo hieman iskelmää. (Tarkoitus?). Itse en niinkään tykkää iskelmästä. “Vuoroin vieraissa” kappale on just se juttu mikä toimii ja aiheuttaa selkäytimeen väristyksiä. Mutta hienoja tulkintoja, musiikki on tuoretta, omaperäistä ja tunnelmallista. Musiikki soljuu kuin rauhallinen kaunis puro. Annan oma tyyli ja tulkinta tulee hyvin esille. Hyvää on just se, että Anna laulaa suomeksi, ja on just se oma itsensä. Ei voi olla tykkäämättä. “Onnen viipaleet” vois olla hyvä ehdokas seuraavaksi radiohitiksi.

ps. 9:lle. Mitä järkeä tulla tänne haukkumaan artisita, jos ei tykkää tällaisesta musiikista ja ei edes ole kuunnellut koko levyä. Samalla perusteella voi haukkua tuhat muutakin levyä.

Vuoroin vieraissa, Anna ja merikarhu, Sinä olet minä ja Uskomaton juttu. IHANIA kappaleita!!! Toivottavasti joku niistä tulisi seuraavaksi sinkuksi!!! Vuoroin vieraissa on vähän erilaista Annaa, mutta hyvällä tavalla.

Nopeasti kuultuna levy meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Ei puhettakaan, että yltäisi esikoisen tasolle. Mieleenpainumaton ja riskitön veto. Egotrippi kuuluu läpi tällä toisella levyllä niin häiritsevästi, ettei sitä voi enää antaa anteeksi.

(Mahtoi Knipiä laiskottaa lainatessaan “Nopeimmat junat” kappaleeseen oman orkesterinsa vanhaa tuotantoa à la “Asfaltin pinta”. Varmaan löydettävissä muutakin lainatavaraa. Eihän se kiellettyä ole, mutta pistäähän se miettimään yhtä sun toista.)

Itse kuuntelen mielelläni Annan laulua koska sen hän osaa, mutta haluaisin myös kuulla naisen omia lauluja. Eikö hän uskalla vai osaa sellaisia tehdä – mistä kiikastaa? Uuden artistin kohdalla ymmärrän täysin, että sitä mielellään nojaa kokeneempien kollegoiden apuun kun se nk. oma ääni/tyyli on yleensä vielä hakusessa.

Nyt olisi ollut tuhannen taalan paikka antaa ihmisten kuulla mihin kaikkeen artisti nimeltä Anna Puu itse kykenee. Tältä platalta se ei vielä selviä. Ehkä seuraavalla. Toivottavasti.

“Pidän kyllä henkilökohtaisesti enemmän Laura Sippolan Saharasta. Mutta eihän tämä huono levy ole. Hieman nuo Annan laulumaneerit haittaavat.”

Ei hemmetti! Liittyvät eri artistien levyt toisiinsa niin valtavsti. Sama levyn nimi ei ehkä riitä vertailuun. Aivan sama kun sanoisi: Anna Puun Sahara on parempi, kuin Eläkeläisten uusin. Tai: Anna Puun Sahara on pienempi kuin saman niminen aavikko afrikassa.

“Itse kuuntelen mielelläni Annan laulua koska sen hän osaa, mutta haluaisin myös kuulla naisen omia lauluja. Eikö hän uskalla vai osaa sellaisia tehdä – mistä kiikastaa?”

Oletko kuullut, että kaikki artistit eivät sävellä? Osa vain tulkitsee. Oletko kuullut Elviksestä?

Annahan on ollut mukana sanoittamassa kolmea kappaletta, olikohan ne: Riko minut, Anna ja merikarhu sekä Vuoroin vieraissa. Ja Anna myös oli mukana jkv sävellyksissä ja koko studioajan oli vaikuttamassa levyn tekoon. Jotkut artistithan vaan tulevat laulamaan, ei muuta. Verratkaa esim. sitä, kuinka paljon Jenni Vartiainen leuhki sanoituksillaan ja kuinka häneltä kului ämpäreittäin kyyneleitä sanoitustyössä ja tosiasiassa hän oli mukana tekemässä vain kahden biisin sanoituksia eli vähemmän kuin Anna.

Mä itse tykkään enemmän tästä kakkoslevystä kuin ekasta.

Ei Ainakaan Nopeimmat Junat ole mikään välisoitto kappale levylle vaan yksi hienoimpia ja parhaimpia kappaleita jota olen kerennyt uudelta Sahara Albumilta kuulla kaikkia en vielä ole kuullut.

Itse en ole lukeudu Anna Puun suurinfaneihin ja mielestäni Nopeimmat Junat on yksi Anna Puun parhaista kappaleista.

Anna Puu -parka, joka itse ei osaa laulaa, säveltää eikä kirjoittaa. Hänen ainoaksi taitolajikseen on jäänyt osua kilpailijaa puulla päähän, mikäli rivien väleihin on uskominen. Ja miksi emme uskoisi, sillä niin tukossa median rivit ovat uskonnollisen hurmoksen kaltaisesta “musiikkiasiantuntemuksesta”, että Johanna Kurkelankin valtaistuin vapisee.

hehe sain ircistä ilmasen anna puun levyn vaikka en kuuntelekkaan sitä 😛

Aivan I-H-A-N-A!

Kommentointi on suljettu.