Uusimmat

MSI GK 701 -mekaaninen pelinäppäimistö – näpittelyn perustyökalu

21.05.2016 14:00 Heikki Mustonen

GK-701 kiskaisee hihasta pelaajaa, joka hakee vakavasti otettavaa ja mekaanista pelinäppäimistöä, jota ei ole ryyditelty liiaksi kimalteella. MSI:n näppis ei pyri erottumaan hyllystä perinteitä ja tottumuksia rikkovalla muotoilulla, vaan pysyy siellä missä vara on parempi.

Voimien keskittäminen olennaiseen, näppäimistön käyttötuntumaan, ei ole mennyt hukkaan. Tälle näppäimistölle nostaa mielellään muutakin kuin keskisormen.

MSI, Micro-Star International, on toimittanut pelaajien konehuoneeseen hardwarea jo useamman vuosikymmenen ajan. Tuotetarjonta on laajentunut emolevyistä kattamaan lähes kaiken mitä PC-pelaaja saattaa tarvita, myös hiiret ja näppäimistöt. MSI on ollut aktiivinen elektronisen urheilun puolella sponsoroimalla useita lajin joukkueita. Pelaamiseen liittyvä tuotekatalogi on saanut runsaasti näkyvyyttä, mutta pelkkä julkisuus ei suoraan tarkoita mainiota tuotetta. Jätetään siis väkinäisesti hymyilevän PR-sedän jutut kuuntelematta ja otetaan selvää, miten GK-701 Gaming Keyboard tottelee sormittamista.

GK-701 ei yllätä futuristisella muotoilulla tai kirkkailla väreillä. Sitä voisi luonnehtia varsin geneeriseksi pelinäppäimistöksi ulkokuorensa perusteella. Pääväri on mattamusta, jonka kaveriksi on valittu viininpunainen. Punainen on myös näppäimistön alla oleva led-rivistö, joka valaisee näppäinten välit sekä kirjaimet. Kun näppäimistö on erään toisen valmistajan pelinäppäimistön vieressä, ne näyttävät identtisiltä kaksosilta. Eroavaisuuksia ei ole näppäinten sijoittelussa, valoissa tai fyysisissä mitoissa. Jos haluaa laneilla erottua erikoisella näppäimistöllä, sitä ei tällä ehkä tehdä. Mutta onneksi pinta ei ole se mikä ratkaisee, vaan pelituntuma.

MSI GK 701

Samallakin kytkimellä on eroja

Mekaanisten näppäimistöjen kytkynä tulee aina keskustelu kytkimistä. Se on asia, johon jokaisen vakavasti näppäilyyn suhtautuvan kannattaa perehtyä. Kytkin on kuitenkin se elementti, joka määrittää eniten näppäimistön tuntumaa käyttäjälle, joten niistä on hyvä olla perillä, kun hankintoja tekee.

Näppäimistön evoluutio kirjoituskoneesta peliohjaimeksi on kompromissien täplittämä. Laitteet, joissa pelaaminen otettiin huomioon jo suunnittelupöydällä, kuten 80-kotitietokoneet, tulivat peliohjainliitännän kanssa. Näppäimistöllä pelaaminen oli ajatuksenakin ahdistava, ellei kyseessä ollut tekstipeli tai Ultima. Hiirien tulo koneen kylkeen muutti kaiken. Hiiri toimi monissa kohdissa yksinäänkin hyvin, mutta pian tarvittiin lisää manipulointikanavia ruudun tapahtumiin. Viimeistään FPS-pelien jyrän alla näppäimistö olikin pelaajan vasen käsi, ja hyötykäyttöön muotoiltu syöttölaite täytti pelaajien vaatimukset hyvin.  Hiukan yllättävää on se, miten kauan pelaajille suunnattujen näppäimistöjen ja hiirien esiinmarssi kesti.

Allekirjoittaneelle GK-701:n Cherry MX Brown – kytkin on entuudestaan tuttu, joten se tuntuu mukavan kotoisalta käyttää, vaikka näppäimistö vaihtuu. Itse asiassa, vaikka kilpailevassa tuotteessa on sama kytkin, GK-701 tuntuu jopa paremmalta käyttää. GK-701 vetää pidemmän korren varmemmalla tuntumallaan, jossa ei joudu arvailemaan vaikkapa salasanoja kirjoittaessa, että painoiko nappia riittävästi vai ei. Näppäintuntumaltaan GK-701 on kerrassaan mainio.

MSI GK 701

Vaikka näpistelyssä tuntuma on itseoikeutettu kunkku, ei silti pidä vähätellä swag-kerrointa, jolla houkutellaan pelilaitehankintojen kanssa painivia. Kirkkainta krumeluuria ovat tietenkin valot, joilla voidaan säväyttää itseä ja naapuria. GK-701 tarjoaa siihen pakettiratkaisun, joka ei yksilöllisyydellä häikäise, mutta ajaa asian. Näppäimistön alla hehkuu siis punainen, joka on ainut vaihtoehto. Valon voimakkuuden säätämiseen ei tarvita ohjelmistoa, vaan twiikkaaminen tapahtuu suoraan näppäimistöstä.

Valojen säätöjä on varsin hillitysti. Käyttäjällä on valittavissa kolme erilaista valotilaa, joista yksi on läpitunkematon pimeys. Kaksi muuta ovat joko näppäimistön täysvalaistus tai valaistus ainoastaan wasd-kolmion osalta. Kun toinen valaisevista tiloista on kytkettynä päälle, voidaan valon efektiä vielä säätää. Tarjolla on kolme eri voimakkuutta, joista allekirjoittaneen silmää miellyttää eniten kaikista valovoimaisin vaihtoehto. Neljäs efekti on hehku, jolloin valaistus liukuu rauhallisesti himmeän ja kirkkaan välillä. Tämä tekee tunnelmasta hiukan rauhattoman, vaikka ei aiheutakaan epileptisiä kohtauksia.

 

Kokonaisuus rakentuu pikkujutuista

Näppäimistö on yksi kovasta kolmesta, kun mietitään käyttökokemuksen fyysisiä ulottuvuuksia. Kaksi muuta ovat hiiri ja näyttö. Auditiiviset oppijan voivat luikauttaa mukaan vielä äänentoistonkin, jos niin tahtovat. Näppäimistö on niin keskeisessä osassa, hankinnan jälkeen yleensä vuosia, että siinä olevat pienetkin ominaisuudet alkavat joko nostaa tai laskea omistajansa tyytyväisyyttä hankintaan. Usein laitteissa on ominaisuuksia, joita ei edes tarvitse, mutta jos niihin tottuu, ei niistä halua luopua. GK-701 tarjoaa paljon, mutta jättää myös toivomisen varaa.

MSI GK 701

Kiitosta pitää antaa ensimmäiseksi erittäin hyvistä liukuesteistä näppäimistön pohjalla. Varsinkin, jos näppäimistöä ei ole nostettu ”tassuille”, pysyy se pöydän pinnassa kiinni kuin alokas palvelusohjesäännössä. Myös Windows-näppäimen voi kytkeä pois päältä, mikä on aivan loistavaa, sillä kukapa ei olisi kesken taistelun joutunutkin takaisin työpöydälle yrittäessään mennä makuulleen. Kiitosta pitää antaa myös johdon pinnoitteelle, joka osaltaan estää kaapelin taittumista ja johtojen murtumista.

Oikeastaan vain yhtä asiaa jää todella paljon kaipaamaan. USB-portin pitäisi olla vakiona näppäimistöissä ja monitoreissa. Muistitikun kurottelu koneeseen pöydän alle on vielä ihan siedettävää, mutta kun käyttöön otetaan peliluurit, menee otsa kurttuun, jos niitä ei voi kytkeä suoraan pöydällä. On vaikea ymmärtää, miksi USB-liitännäisessä näppäimistössä ei ole niitä kahta lisäporttia näyttöön osoittavalla sivulla. Mutta jos marmatus USB-porteista jätetään sivuun, on GK-701 Gaming Keyboard hyvä perusnäppis. Sitä voi suositella niille, jotka etsivät laatua tuntumaan, joita ei lohikäärmeenkuva häiritse, ja joille valot ovat ainoastaan apu pimeään.

 

MSI GK 701 Mechanical GAMING Keyboard

Valmistaja: MSI

Hinta: noin 100-110 euroa

Lisätietoja: MSI GK 701

Heikki Mustonen

 

Tekniset tiedot:

  • Mitat: 450 x 165 x 38 mm
  • Paino; 1,2 kg
  • Layout: Nordic, 105 painiketta
  • Liitäntä: Langallinen USB
  • Cherry MX Brown -kytkimet
  • Punainen taustavalaisu
  • Windows Key -lukitus
  • N-Key Rollover
  • Multimedia-pikapainikkeet
  • Luistamattomat kumijalat
  • Punottu kaapeli ja kullattu liitin

 

MSI GK 701

 

Lisää aiheesta

MSI DS502 Gaming Headset – kaikessa hyvää perustasoa mutta ei minkään mestari

MSI Interceptor DS300 – laadukas pelihiiri sopuhintaan

Rapoo KX – langaton mekaaninen näppis voi olla jopa söpö!

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia

SteelSeries Apex M800 – sateenkaarihoitoa syysmasennuksen väistämiseen

Turtle Beach Impact 700 – Punavalaistun kytkinnäppäimistön iskuyritys