Uusimmat

Steelseries Rival 500 – tuunaajan unelmapelihiiri?

27.10.2016 18:00 Miikka Lehtonen

Pelihiiriä on markkinoilla aivan valtavat määrät, toinen toistaan ihmeellisempiin tarkoituksiin. Löytyy kevyttä, raskasta, suurta, pientä, moninappista ja pelkistettyä. Miten erotut tästä valtavasta massasta?

Tarvitaan tietenkin joku jippo, joka on tarpeeksi erilainen. Steelseries Rival 500:n tapauksessa tämä jokin on valtava kustomoitavuus. Mutta tarvitseeko kukaan sellaista?

Steelseriesin mukaan Rival 500 on tarkoitettu MOBA- ja MMO-peleihin. Hei mutta minähän pelaan World of Warcraftia, Heroes of the Stormia ja muita vastaavia pelejä! Niinpä Rival voisi olla juuri oikea hiiri minulle! Ja ehkä voisikin, jos jaksaisin käyttää hirmuisen määrän aikaa sen tuunailuun, jotta kustomointivaihtoehdoista saa mitään järkevää irti.

Joten onko 90 euron hiirestä iloa muille kuin supernäpertelijöille?

Steelseries Rival 500

Erikoisia ratkaisuja

Ensisilmäyksellä Rival 500 näyttää aika tyypilliseltä pelihiireltä: ergonominen muotoilu (joten hiiri sopii vain oikeakätisille), hirmuinen määrä nappeja peukalon kohdalla, LED-valaistu ja niin edelleen. Tyypillisyyden fiilis kuitenkin katoaa saman tien kun hiiren ottaa lähempään tarkasteluun. Nappeja on nimittäin jemmailtu vähän joka puolelle. Hiiren suurten pääpainikkeiden laidoilta löytyy kolme pienempää nappia, peukun ulottuvilla on (teoriassa) kolme nappia puolikaaren mallissa, rullaa voi painamisen ohella kallistella sivuille ja hitto vieköön, jopa aluksi peukalon lepuuttamispaikaksi luultu kaistale hiiren kyljessä on oikeasti kaksi nappia!

Tyypillisyyden tunne vaihtuu nopeasti kulttuurishokkiin: miten tätä edes pystyy käyttämään? Pienellä ihmettelyllä onneksi kävi nopeasti ilmi, että esimerkiksi ne hyvin herkät napit, joiden päällä sormea tekisi mieli lepuuttaa, pystyy kytkintä vääntämällä vaihtamaan kiinteäksi lepopaikaksi peukalolle. Tämän jälkeenkin nappeja jää vielä käyttöön useita, joskin esimerkiksi omalla hiirikäden otteellani niistä peukalon napeista moni on käytännössä ulottumattomissa, tai vaatisi otteen aktiivista muuttelua käytön aikana.

Hyvänä uutisena voin silti ilmoittaa, että vaikka napeista jättääkin ne hankalammat oman onnensa nojaan, Rival 500:ssä on paljon mistä voi pitää. Hiiri on suurikokoinen ja verrattain raskas, joten se tuntuu kädessä hyvältä eikä pieniä virheliikkeitä tule. Pohjan liuku omalla GLIDE TE -hiirimatollani oli kuitenkin sen verran hyvä, että pienet ja tarkatkin liikkeet onnistuvat ongelmitta.

Steelseries Rival 500

Yhtälön toisen puolen muodostaa Steelseriesin SteelSeries Engine 3 -ohjelmisto, joka on käytännössä pakollinen, jos hiirestä meinaa saada yhtään mitään irti. Siitä löytyvät kaikki perustason jutut: LED-valojen värien säätely, hiiren tarkkuuden säätely kahdelle pikavalinta-asetukselle, kiihtyvyyskäyrien tuunailu, lukutiheyden valinta ja niin edelleen. Mutta ei siinä vielä kaikki!

Rival 500:n kaikki napit ovat ohjelmoitavissa todella vapaasti. Hiirestä löytyy myös tärinämoottori, jonka avulla eri nappeihin voi ohjelmoida erilaisia värinöitä, töksähdyksiä ja jyrinöitä. Hiiren voi myös ohjelmoida pelikohtaisesti reagoimaan eri pelitilanteisiin. Valmiina tulee profiilit esimerkiksi Counter-Strike GO:ta ja DOTA 2:ta varten. DOTA 2:ssa hiiri sykkii pehmeästi kun kestopisteet ovat vähissä, töksähtää kun hahmo stunnataan ja niin edelleen. Ominaisuuden huonona puolena sitä ei voi ainakaan käsittääkseni mitenkään hyödyntää vapaasti missä tahansa peleissä, vaan SteelSeries Engine 3:n täytyy ensin tukea peliä, jotta sen tapahtumiin voi reagoida.

Mukavasti ohjelmiston avulla voi myös tehdä pelikohtaisia asetussettejä, jotka sitten ladataan automaattisesti pelin käynnistyessä. Dome.fi:n testaama Arctis 5 -headset tukee myös samoja juttuja, joten keskittäminen Steelseriesin laitteistoon kannattaa, jos pitää moisista ominaisuuksista.

Ikävänä puutteena Rival 500 ei sisällä minkäänlaista sisäänrakennettua muistia, joten asetuksiaan ei saa tallennettua itse hiireen. Kotona pelaavalle tämä ei tietenkään ole mikään ongelma, mutta kun Rival 500:ttä mainostetaan nimenomaan vakavien MOBA-pelaajien hiirenä, voisi kuvitella, että esimerkiksi turnauksissa ominaisuudelle löytyisi käyttöä.

Steelseries Rival 500

Laadukas hiiri

Itse käyttelin Rival 500:ttä kolmen viikon ajan ja pelailin sillä vähän kaikenlaisia pelejä Mafia 3:sta Hearthstoneen, Heroes of the Stormiin, World of Warcraftiin ja Battlefield 1:een, sekä useita pienempiä pelejä siinä välissä.

Ei ole toki mikään suunnaton yllätys, että Rival 500 selvisi pelistä kuin pelistä ongelmitta. Vaikka en käyttänytkään kaikkia hiiren 14 nappia, oli silti kiva, että sormien ulottuvilla oli paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Hiiri tuntui kokonaisuutena hyvin laadukkaalta. Sen käyttö on miellyttävää, se on luotettavan oloinen ja antaa tasaista, laadukasta jälkeä.

Ongelma onkin ehkä siinä, että niin tekevät suunnilleen kaikki muutkin vähänkään vakavasti otettavat pelihiiret herramme vuonna 2016. Mikä siis erottaa Rival 500:n massasta? Miksi ostaisin sen, enkä vaikka i halvempaa Steelseriesin Senseitä tai Logitechin erinomaista G502:ta? Henkilökohtaisesti en keksi tähän kysymykseen mitään fiksua vastausta, koska en ottaisi kaikkea hyötyä irti Rival 500:n monipuolisista kustomointivaihtoehdoista.

Niinpä Rival 500 taitaakin olla hiiri sellaiselle pelaajalle, joka tykkää näperrellä, kustomoida ja tuunailla profiileitaan, säädellä makroja ja viritellä omaa kokemustaan. Näin ajateltuna se ansaitsee paikkansa ja korkean hintalappunsa, mutta useimmille pelaajille on tarjolla muitakin vaihtoehtoja.

 

 

Steelseries Rival 500

Valmistaja: Steelseries

Hinta: noin 89 euroa

Lisätietoja: https://steelseries.com/gaming-mice/rival-500

Miikka Lehtonen

 

Steelseries Rival 500

 

Tekniset tiedot:

  • PixArt 3360 optinen sensori, tarkkuus jopa 16 000 CPI
  • Kaksi peukalon alle sijoitettua keinukytkintä, joita voi käyttää myös sormitukina
  • Kaikkien 15 painikkeen toiminnot ovat täysin kustomoitavissa, samoin hiiren värähtelykuviot ja -voimakkuus
  • Miljoonia valaistusvaihtoehtoja Game Sense- ja Prism RGB -tekniikoilla
  • Jopa 30 miljoonaa painallusta kestävät painikkeet, joissa on yhdenmukainen tuntuma

 

Steelseries Rival 500

 

Lisää aiheesta

SteelSeries Arctis 5 – eivät mitkään tavalliset pelikuulokkeet

Steelseries Siberia 350 Gaming Headset – ajatukset ihan muualla kuin äänenlaadussa

SteelSeries Apex M800 – sateenkaarihoitoa syysmasennuksen väistämiseen

Steelseries Rival –pelihiiressä on kaikki vähän paremmin

Steelseries Siberia V3 Prism – laadukasta korvavalohoitoa

Speedlink Kudos Z-9 – edullinen pelihiiri ei yllä huipulle

Logitech G900 Chaos Spectrum – kaikkien aikojen paras hiiri?

Pieni, muuntuva ja vähän kämyinen – RAT 1 on jännä halpispelihiiri PC-pelaajalle