Uusimmat

80 Days (Android, iOS, Mac, PC)

12.01.2016 14:00 Miikka Lehtonen

80days_arv_0kansiTekijä: Inkle
Julkaisija: Inkle
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: Android, iOS, Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, 2 GHz prosessori, 2 Gt muistia, DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: ladattava peli, hinta 9,99 euroa (GOG.com, Steam)
Pelin kotisivu: http://www.inklestudios.com/80days/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

80days_arv_05

 

80 Days on peli, joka on varmasti useankin mobiilipelurin suosikkipelilistoilla. Pienen Inkle-studion kehittämä peli kun on voittanut iOS:llä ja Androidilla useita vuoden peli –palkintoja ja kerännyt paljon kehuja.

Pelattuani tuoretta PC-versiota, en enää ihmettele syitä. 80 Days kun on mitä mainioin seikkailupeli ja erinomaista ajanvietettä.

Pelin keskipisteenä on Jules Vernen klassinen Maailman ympäri 80 päivässä –kirja, jossa herrasmies Phileas Fogg yhdessä uskollisen palvelijansa, Passepartout’n, kanssa yrittää voittaa vedon kiertämällä maailman 80 päivässä.

Tähän ne yhtäläisyydet alkuperäiseen tarinaan sitten loppuvatkin, sillä pelin maailma on kiehtova näkemys vaihtoehtoisesta historiasta, jossa höyrykoneet jylläävät ja monet syrjäseutujen tarut ovat totta. Kelpaa siinä sitten kiertää maailmaa.

80days_arv_01

80days_arv_03

Kuinka pitkä onkaan tie, kun juna meitä vie, ja laiva, elefanttikin

Paperilla 80 Days on simppeli peli. Maapalloa täplittävät erilaisia kaupunkeja, kyliä ja muita asutuksia kuvaavat täplät. Lontoosta alkava ja sinne päättyvä seikkailu voi viedä pelaajan melkein mihin tahansa, sillä koko maailma on tuntemattoman mystinen paikka. Pelin alkaessa tiedossa on vain junareitti Lontoosta Pariisiin – Passepartout’n kotikaupunkiin – mutta sen jälkeen? No, se vaihtelee pelikerrasta ja tuurista toiseen.

Pelaajan saapuessa uuteen kaupunkiin edessä on muutamia vaihtoehtoja. Kauppapaikalla voi ostella ja myydä tavaroita, joilla on jos jonkinlaista käyttöä. Jotkut tavarat ovat arvokkaita eri puolilla maailmaa, mikä on hyvä keino pönkittää Foggin nihkeää matkabudjettia. Toisista taas on hyötyä. Kylmässä ilmalaivassa voi esimerkiksi kannattaa kietoutua lämpimään viittaan, kun taas junavirkailijan asussa voi yrittää puhua itselleen parempia diilejä junamatkoista.

Kiintoisampi on mahdollisuus tutkia kaupunkia, jolloin alkaa eräänlainen tekstiseikkailu. Kerrasta toiseen vaihtelevissa tarinoissa Passepartout joutuu keskelle milloin mitäkin. Itse pääsin ihmettelemään mellakoita Moskovassa, tutkimaan maailmannäyttelyä Pariisissa ja vierailemaan höyryteknologiaa kehittävien ja ylläpitävien insinöörien päämajassa Istanbulissa. Seikkailut tarjoavat pelaajalle joskus konkreettisia hyötyjä ja haittoja, mutta myös avaavat maailmaa.

80days_arv_04

Erinomaisesti kirjoitetut tarinat ovat täynnä ihmeellisiä tapahtumia, historiasta tuttuja henkilöitä ja kiinnostavia ideoita. Niiden lukeminen ja niistä nauttiminen olivat minulle se 80 Daysin suurin viehätys, sillä ne saavat pelin maailman tuntumaan taianomaiselta ja mystiseltä paikalta. Nämä tarinat ja niissä tehdyt valinnat myös avaavat joskus yllättäviä reittejä eteenpäin. Niinpä pelissä onkin suuren seikkailun tuntu. Saapuessaan kaupunkiin pelaaja ei usein tiedä, miten ja mihin matka sieltä jatkuu, vaan hänen täytyy reagoida lennosta ja yrittää tehdä usein kiireessäkin valintoja.

Maailmanrakennus ei pääty siihen, vaan usein matkojenkin aikana pääsee osalliseksi satunnaisia tapahtumia. Itse olin kerran matkalla Odessasta kohti itä-Neuvostoliittoa, kun ilmalaivaan tuli paikallisten poliittisten poliisien ratsiaryhmä. Politrukit eivät uskoneet, että oudot brittimiekkoset todella olivat matkalla maailman ympäri – miten naurettava ajatus! – vaan epäilivät meitä vakoojiksi. Niinpä matka kääntyikin yllättäen takaisin kohti Moskovaa.

Joku voisi toki turhautua siitä, että kun peli on täynnä satunnaisia tapahtumia, joissa tehdyt valinnat ohjaavat peliä yllättävilläkin tavoilla. Suunnittelu on vaikeaa, ellei mahdotonta. Kun ei tiedä, miten kaupungista toiseen pääsee, eikä voi aina edes luottaa siihen, että se löydettykään reitti on ihan sellainen kuin odotti, on vain antauduttava täysillä mukaan seikkailuun ja uskottava, että kaikki päättyy lopulta parhain päin – mitä se ei suinkaan tee.

80days_arv_02

Näin, tule mukaan vaan. Niin, hauskuus jaetaan

Foggin ja hänen palvelijansa matkustaessa pitkin maailmaa pelaaja pääsee solmimaan myös jos jonkinlaisia ihmissuhteita paitsi isäntäänsä, myös muihin tarinassa vieraileviin henkilöihin. Myös nämä vaikuttavat paljon siihen, miten tarina etenee. Peli ei tee siitä suurta numeroa, vaan antaa pelaajan vapaasti päättää, lähteekö vaikka kehittämään itsensä ja Foggin välille jotain syvällisempää suhdetta, ihastuuko amerikkalaiseen mormonityttöön tai kenties karskiin suomalaiskapteeniin, vai pysyykö täysin ammattimaisena koko matkan ajan.

80 Days oli minulle yhtäältä todella iloinen ja myös hieman haikea pelikokemus, sillä jos olisin pelannut sitä muutamaa viikkoa aiemmin, se olisi varmasti nähty myös vuoden peli –listoillani. Sen verran erinomainen kokemus se on. Peli elää ja kuolee kirjoituksensa kautta, sillä se on käytännössä pelkästään tarinan lukemista ja sen käänteisiin reagoimista. Onneksi tarina on huipputasoa ja todella kiehtovaa luettavaa. Sitä ympäröivät pelimekaniikat ovat elegantteja ja tukevat hyvin sitä fiilistä, että nyt mennään sokkona ympäri maailmaa tietämättä, mitä kulman takana odottaa.

80days_arv_0suosittelemme2Satunnaisuus tuo peliin myös mukavasti uudelleenpeluuarvoa. Itse koitin kahdella peräkkäisellä matkalla seurata samaa reittiä ja molemmilla kerroilla sain erilaista tarinaa. Matka myös vei minua parhaista yrityksistäni huolimatta aivan eri suuntiin. Kun yhdelle pelikerralle tulee pituutta pari tuntia, uusia kokemuksia voi hakea ja saada nopeastikin.

Jos interaktiivinen fiktio ja vaihtoehtoiset historiat kiinnostavat tippaakaan, 80 Days on ehdottomasti pelaamisen arvoinen peli. Se on jännittävä, kiinnostava, hauska ja hurmaava peli, jossa paine kohoaa tasaista vauhtia 80. päivän lähestyessä ja matkan ollessa vielä pahasti vaiheessa. Parhaita kokemiani interaktiivisia tarinoita!

 

80days_arv_05

 

Lisää aiheesta

BBC julkaisi Douglas Adamsin legendaarisen seikkailun ilmaisena selainpelinä

Cypher (Mac, PC)

Infocomin kadonneet arkistot löytyivät ja paljastivat seikkailupelaajan El Doradon

Maailmanlopun kunniaksi: Linnunradan käsikirja liftareille point’n’click-seikkailuna

Nokia-pomon nahkajumalatar-arvostelu julkaistiin uudelleen

Text-based Multiplayer Shooter on juuri sitä miltä kuulostaakin

The Hobbit -pelin luoja ei tiennyt tehneensä hitin

Vanhan koulun tekstiseikkailuja uudelle Steam-sukupolvelle

Wiikon wanha: The Hobbit

 

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat