Uusimmat

Testasimme: Ninjas in Pyjamasin ja Bluen kuuloke-mikrofoni-combot pelaajille ja striimaajille

24.01.2017 12:49 Janiko Kemppi

Domen testattavaksi saapui kaksi tuoretta pelilaitepakettia, joiden sisällöstä vastaavat ruotsalainen eSports-organisaatio Ninjas in Pyjamas sekä audiotuotteistaan tunnettu Blue. 

Blue tarjoaa huipputiimi Ninjas in Pyjamasin kanssa edullisemman Pro Streamer Bundlen 369,90 euron ohjevähittäishintaan. Pakettiin kuuluu Blackout Yeti -USB-mikrofoni sekä Lola-kuulokkeet.

Hinnakkaampi Ultimate Pro Streamer Bundle sisältää Yeti-mikin lisäksi Mo-Fi-kuulokkeet. Sen ohjevähittäishinta on 459,90 euroa.

Testaamme erikseen molempiin paketteihin kuuluvaa Yeti-mikrofonia sekä Mo-Fi- ja Lola-kuulokkeita. Kuulokkeita vertaamme keskenään. Testin tarkoituksena on selvittää, mitä melko hintavat bundlet tarjoavat pelaajille ja striimaajille, ja ovatko ne hyviä sijoituksia vai eivät.

Yeti-mikrofoni

Yeti vaikuttaa jo ulkonäöllisesti laadukkaalta mikrofonilta. Se painaa jalustallaan kilon, joten mistään muovisesta halpatavarasta ei ole kyse. Mikki vie pöydällä leveyssuunnassa tilaa 12 senttimetriä ja sen korkeus on 29,5 senttimetriä. Testaamamme NiP-bundlen kanssa tulevan mikin väri oli mattamusta.

Mikrofonin asentoa pystyy säätämään helposti jalustassa olevien ruuvikiinnikkeiden avulla. Samoja kiinnikkeitä pyörittämällä mikrofonin voi irrottaa jalustasta. Mikrofonin tulisi olla äänittämisen aikana pystyasennossa, joten säätäminen ei ole tarpeellista, ellei taso ole kalteva.

Yetin asentaminen perustuu Plug and Play -tekniikkaan, eli mikrofoni on käyttövalmis heti, kun se on kytketty tietokoneeseen.

Yetissä on yhteensä neljä pikasäädintä, joista kaksi löytyvät mikin edestä. Nämä ovat kuulokeliitännän äänenvoimakkuuden säätäminen sekä mikrofonin mykistäminen. Mikrofonin takaa löytyvät säädöt herkkyydelle sekä suuntakuvioiden vaihtamiselle. Mikrofonin alle on sijoitettu mini USB-liitin sekä 3,5mm kuulokeliitäntä. Mikrofonin mukana toimitetaan tarvittava USB-piuha yhdistämistä varten.

Suuntakuviot

Bluen Yeti-mikrofonissa on neljä valmiiksi ohjelmoitua suuntakuvioasetusta käytettäväksi erilaisia nauhoitustarpeita varten:

  • Ensimmäinen suuntakuvioasetus on perinteinen stereo, jolloin mikrofoni käyttää sekä oikeaa että vasenta kanavaa nauhoittaakseen ääntä luonnollisesti. Tämä asetus toimii hyvin laulamista sekä soittamista nauhoitettaessa.
  • Omnidirectional eli suuntaamaton asetus käytössä mikrofoni nauhoittaa ääntä kaikista suunnista. Bluen mukaan tämä asetus on omiaan luonnossa nauhoitettaessa taikka tapahtumia tai konsertteja taltioitaessa.
  • Cardioid-asetus sopii valittavista olevista suuntakuvioista parhaiten striimaamiseen sekä peleissä toisten pelaajien kanssa puhumiseen. Tässä nauhoitusmoodissa mikrofoni taltioi sen etupuolelta tulevat äänet.
  • Kaksisuuntainen Bidirectional-nauhoitusasetus on tarkoitettu esimerkiksi haastattelujen taltioimiseen.

Toimivuus käytössä

Yeti on erittäin helppo ottaa käyttöön. Mitään erillisiä ohjelmia ei tarvita, vaan mikrofoni asentuu itsestään ja on heti käyttövalmis.

Yeti taltioi erittäin herkästi kaikenlaiset äänet – myös ne, joita ei aina tarvitsisi. Kestääkin hieman aikaa säätää mikrofonin herkkyysaste omaan käyttöön sopivaksi. Myös suuntakuvioasetuksen vaihtaminen vaikuttaa erittäin paljon nauhoitettavan äänen laatuun. Testissä ilmeni, että selkeimmän äänen striimaustarkoituksessa saa pitämällä mikrofonia edessä ja käyttämällä kadioidi-asetusta.

Pelatessa muut pelaajat kysyivät heti, mitä äänelleni on tapahtunut. Tämä johtuu siitä, että olen aiemmin käyttänyt headsetissä ollutta mikkiä, joka eroaa äänenlaadullisesti erittäin paljon testattuun Yetiin. Muuten mikrofonilla ei pelitarkoituksessa saavuta etua esimerkiksi vihollistiimiin nähden, vaikka joukkuetovereiden onkin mukavampi kuunnella laadukkaampaa puhetta.

Striimaustarkoitukseen mikrofoni on omiaan. Vaikka hinnallisesti ollaankin peruskuluttajien mikrofonimarkkinoilla ylimmässä päässä, on Yeti laadullisesti hintansa arvoinen. Striimatessa ääni on yksi avainasioista ja tällä mikrofonilla voit varmistua siitä, että ainakaan äänenlaadussa ei tule olemaan ongelmia.

Bluen superherkän mikrofonin yksi huonoista puolista on, että se taltioi erittäin herkästi myös näppäimistön ja hiiren tuottamat äänet. Mekaanisen näppäimistön äänet tulevat helposti läpi vaikka puhuisikin samalla aikaa. Mikrofonin asettelulla ja oikean suuntakuvioasetuksen valinnalla voi helpottaa ongelmaa, mutta taustaäänet kuuluvat tästäkin huolimatta helposti läpi. Pelatessa ei kuitenkaan usein tule kirjoitettua samalla, joten pienet kilinät ja kolinat eivät haittaa.

Tekniset tiedot

Näytteenottotaajuus: 48 kHz
Tiedonsiirtonopeus: 16 bit
Kapselit: Patentoitu kolmoiskotelointitekniikka
Suuntakuvioasetukset: Stereo, Cardioid, Omnidirectional, Bidirectional
Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
Herkkyys: 4,5 mV/Pa (1 kHz)
Max äänenpainetaso: 120 dB

Loppuyhteenveto

On hyvä, että Blue on sisällyttänyt molempiin pelipaketteihinsa Yeti-mikrofonin, sillä sen laadukkuus ei jätä kylmäksi. Bluen mikrofoneja ei turhaan kehuta. Erillisiä asennuksia tai ohjelmia ei tarvitse asentaa, vaan mikrofoni on heti käyttövalmis. Siinä on kätevä liitäntä kuulokeille ja äänensäädin, mute-painike, herkkyyden lisääminen sekä suuntakuvioiden vaihtaminen ovat erinomainen lisä laadukkaassa mikrofonissa.

Hyvää

  • Helppokäyttöisyys
  • Suuntakuvioiden vaihtaminen lennossa
  • Kuulokeliitäntä ja äänenvoimakkuuden säätäminen
  • Vankkarakenteisuus

Huonoa

  • Suurehko koko
  • Taustaäänien tallentuminen helposti

 

Mo-Fi-kuulokkeet

Blue tarjoaa striimajien valittavaksi pelipaketteihinsa joko hinnakkaammat Mo-Fi-kuulokkeet tai edullisemmat Lola-kuulokkeet. Ultimate Streamer Bundlella ja Ultimate Pro Streamer Bundlella on eroa hinnallisesti 90 euroa, mikä on suuri rahamäärä ajatellen pelkkiä kuulokkeita. Ensimmäisenä testissä ovat Mo-Fi-kuulokkeet.

Ulkonäkö ja tekniikka

Ulkonäöllisesti Mo-Fi ja Lola eivät eroa juurikaan toisistaan. Bluen käyttämä uniikki muotoilu kuulokkeissa herättää kiinnostuksen. Kuulokkeet painautuvat kasaan pitkulaismaiseen asentoon kuulokkeissa olevien jousien ansiosta. Leveyttä ei kuulokkeissa pysty säätämään, vaan kuulokkeet pysyvät päässä lujan puristusvoiman avulla. Korkeutta säädetään kääntämällä ensimmäistä niveltä ylös tai alas.

Parhaiten kuulokkeiden säätö onnistuu päässä. Oikea asento löytyy helposti portaattoman säädön vuoksi. Kuulokkeet puristavat pehmusteet vasten korvia tiukasti ja puristusvoimakkuutta pystyy säätämään kuulokkeiden päällä sijaitsevan pyöritysmekanismin avulla.

Testatut Mo-Fi-kuulokkeet toimitettiin metallinharmaalla värityksellä ja kromimaisilla yksityiskohdilla. Kuulokkeet painavat ilman johtoa 466 grammaa.

Mo-Fi-kuulokkeissa on aux-liitännän lisäksi erillinen kytkin sekä USB-liitin kuulokkeista löytyvää vahvistinta varten.

Kuulokkeet toimitetaan kankaisen säilytyspussin kanssa, joka muistuttaa pyörään kiinnitettävää matkakassia. Pakkauksen mukana tule myös kuulokkeiden johtoon lisäosa, joka sisältää äänenvoimakkuuden säätimen sekä play/pause-painikkeen, jotka toimivat myös puhelimella.

Mo-Fi-kuulokkeet sisältävät 50 mm:n elementit sekä sisäänrakennetun vahvistimen, jonka pystyy kytkemään helposti päälle tai pois päältä. Vahvistimessa on valittavissa kaksi moodia: normaali ja bassonvahvistin.

Äänenlaatu ja käytettävyys

Mo-Fi-kuulokkeiden äänenlaatu on erittäin hyvä. Varsinkin musiikkia on ilo kuunnella näillä kuulokkeilla, mutta myös pelatessa fantasiamaailmoihin uppoaa entistä helpommin hyvän äänentoiston säestyksellä.

Kuulokkeet toistavat pienetkin nyanssit selkeästi ja äänentasot ovat muutenkin tasapainossa. On mukavaa, että basson voimakkuutta pystyy itse säätelemään valitsemalla vahvistimesta sen vahvistuksen tai vastaavasti olla käyttämättä sitä.

Testatussa Counter Strike: Global Offensive -pelissä äänet ovat avainasemassa. Kyseisessä pelissä äänet toistuivat kuulokkeiden kautta selkeinä ja muiden pelaajien liikkeitä oli helppo seurata pelkästään kuulon avulla, sillä askeleiden suunnan erotti helposti.

Kuulokkeita voi käyttää myös liikkeessä. Mitkään matkakuulokkeet nämä eivät kuitenkaan ole, sillä ne eivät taitu kovinkaan pieneen tilaan ja säilytyspussi näyttää jo itsessään pieneltä kassilta. Mo-Fi-kuulokkeet blokkaavat hyvin ulkopuolisen äänen pehmusteissa käytetyn memory foamin ansiosta.

Mo-Fi-kuulokkeet voisivat nousta äänenlaadullaan huippukuulokkeiksi, mutta vähintään yhtä tärkeää on käyttömukavuus. Tässä asiassa Bluen tuote ei loista. Lähes puoli kiloa painavat kuulokkeet alkavat väkisinkin painaa pidemmässä käytössä. Vaikka kuulokkeissa on puristusvoimakkuudensäätö, tuntui lyhyenkin ajan jälkeen kuin pää olisi ruuvipenkissä. Silmälasien kanssa puristuksentunne korostuu entisestään.

Loppuyhteenveto

Hyvää äänenlaatua hakeville Mo-Fi-kuulokkeita voi suositella lämpimästi. Pitkiä aikoja pelaaville kuulokkeiden muotoilu ei ole kuitenkaan markkinoiden paras. Jos on tottunut paljon puristaviin kuulokkeisiin, voivat nämä sopia, mutta muuten kannattaa harkita toisien kuulokkeiden hankkimista pelaamista varten.

Pitkiä striimisessioita kuvaavien kannattaa harkita vain Ultimate Pro Streamer Bundle -paketin toisen osan, eli mikrofonin hankkimista. Itse mikrofonin saa tällä hetkellä noin 150 eurolla, joten mistään alennuskitistä ei voida puhua kuulokkeiden maksaessa vajaat 310 euroa.

Hyvää

  • Äänenlaatu
  • Vahvistin
  • Kestävä runko

Huonoa

  • Muotoilu
  • Suurehko koko, eivätkä kuulokkeet mahdu pieneen tilaan
  • Langattomuus
  • Erillinen lataaminen vahvistinta varten

 

Lola-kuulokkeet

Blue Lola -kuulokkeet kuuluvat halvempaan Ninjas in Pyjamas -striimibundleen, joka sisältää myös Yeti Blackout -mikrofonin. Lolat eivät sisällä Mo-Fi:n tapaan sisäistä vahvistinta, mutta tämä näkyy myös hinnassa. Tällä Ultimate Streamer Bundlella on hintaa noin 370 euroa, mikä tarkoittaa 90 euron eroa kalliimpaan Pro-bundleen verrattuna.

Ulkonäkö ja tekniikka

Lolat tuntuvat päässä hyvin samanlaisilta kuin Mo-Fi:t. Niiden rakenne on samanlainen ja pehmusteet ovat samaa materiaalia. Lolissa ei ole Mo-Fi:n tapaan jäykkyyden muuttamiselle omaa säädintä.

Lola-kuulokkeissa on 3,5 mm kuulokeliitäntä, mutta ei kytkimiä tai muita liittimiä. Kuulokkeet toimitetaan Mo-Fi-kuulokkeiden tapaan säilytyspussilla sekä kuulokejohtoon kiinnitettävällä jatkopalalla, jossa on äänensäätöä ja toistamista varten omat painikkeet.

Lolat painavat 397 grammaa eli 69 grammaa Mo-Fi-kuulokkeita vähemmän. Kädessä kuulokkeita pitäessä painoero on selvä, mutta päässä painoero ei korostu niin vahvasti ainakaan alussa. Hieman pidempään Lolia päässä pitäessä niiden painoero alkaa kuitenkin tuntua Mo-Fi-kuulokkeisiin verrattuna.

Äänenlaatu ja käytettävyys

Lola-kuulokkeissa on käytetty Mo-Fi:n tapaan 50 mm:n elementtejä. Lola-kuulokkeet toistavat musiikkia ja peliääniä Mo-Fi:n tapaan erittäin hyvin. Äänet ovat puhtaita ja dynaamisia. Mo-Fi:n sisäinen vahvistin vie kuitenkin voiton pikkuveljestään, sillä Lola-kuulokkeisiin vaihdettua äänimaailma oli hieman tunkkaisempi, eikä basso potkinut yhtä vahvasti. Lolan äänimaailma vastaa Mo-Fi:n niin sanottua passiivista moodia, jossa vahvistin ei ole kytketty päälle.

Mo-Fi:n tapan paksut pehmusteet toimivat eristeenä, eivätkä muut äänet pääse häiritsemään pelatessa tai musiikkia kuunnellessa. Hyvä lisä kuulokkeisiin olisi ollut puristusjäykkyyden säätömahdollisuus, sillä myös nämä kuulokkeet puristivat päätä. Hyvää isoveljeen verrattuna on kuitenkin paino, jossa noin 70 gramman erokin alkaa näkyä pitkässä käytössä.

Lolia testattiin niin ikään CS:GO-pelissä, jossa myös ne toimivat odotetusti. Askeläänien seuraaminen oli Mo-Fi:en tapaan helppoa ja äänet toistuivat puhtaasti. Itse aseiden äänet eivät olleet Lolissa yhtä vahvat.

Loppuyhteenveto

Onneksi myös Lola-kuulokkeiden äänenlaatu on huipputasoa, eikä vahvistimen poistaminen ole aiheuttanut liikaa kompromisseja.

Myös Lolien kohdalla puristava tunne hankaloitti pidempiä pelisessioita. Hieman muovimainen tuntuma Mo-Fi-kuulokkeiden rinnalla sai ne näyttämään hieman halvemmilta.

Lolien hinta on Mo-Fi-kuulokkeita alempi, mutta silti kuulokkeet ovat kalliit verrattuna kilpailijoiden tuotteisiin. Tämä vaikuttaa varmasti monen striimaajan ostopäätökseen. Halvemmalla on saatavissa kuulokkeita, jotka yltävät lähes samaan äänenlaatuun.

Hyvää

  • Äänenlaatu
  • Kestävä runko

Huonoa

  • Muotoilu
  • Langattomuus
  • Koko

Loppusanat

Bluen molemmat kuulokkeet saavat todella loistaa äänenlaadussa, mutta suunnittelussa olisi vielä parannettavaa. Tuntuu vähän siltä, kuin Blue olisi lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, mutta syyttä.

Jos Mo-Fi:t ja Lolat laitetaan vierekkäin, vievät Mo-Fi:t äänenlaadullaan voiton. Lolat ovat kuitenkin kevyemmät ja edullisemmat, joten Mo-Fi:n voitto ei ole täysin puhdas.  Mikäli kuulokkeilta hakee vahvempaa bassoa ja hieman syvempää ääntä, ovat vahvistimella varustetut Mo-Fi:t parempi valinta kuin Lolat. Mikäli etsii edukkaampia huippukuulokkeita, ovat Lolat erinomainen valinta, jos on tottunut puristaviin kuulokkeisiin.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat