25.08.2013, 14:00
68
Peliala, PC, Ajankohtaista

StarCraftin pelaaminen tekee älykkäämmäksi

Vaikka pelaamista ei enää katsotakaan suuren yleisön toimesta ihan niin vinoon kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, harvempi pitää harrastusta vielä järin kehittävänä. Tiukka tutkimusdata osoittaa kuitenkin, että pelaamisesta on hyötyä. Esimerkiksi StarCraft -naksuttelu tekee pelaajastaan älykkäämmän.

Englantilaisten Queen Mary- ja University College London -yliopistojen tutkijat ovat suorittaneet vertailututkimuksen, jolla on selvitetty, miten erilaiset pelit vaikuttavat pelaajien henkiseen kehitykseen. Tutkimuksessa pelaamista aiemmin harrastamattomat opiskelijat jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä pelasi kahden kuukauden ajan The Simsiä, kun taas toinen ryhmä sai pelattavakseen StarCraft -naksuttelun.

Samanaikaisesti opiskelijat osallistuivat sarjaan psykologisia testejä. Tulokset osoittautuivat mielenkiintoisiksi, joskaan eivät kovin yllättäviksi. StarCraftia pelanneet opiskelijat osoittivat parantunutta kykyä monen tehtävän yhtäaikaiseen suorittamiseen ja nopeaan päätöksentekoon. The Simsiä pelanneella ryhmällä vastaavia muutoksia ei havaittu.

Kuka tahansa StarCraftia varsinkin verkossa pelannut tietää, että pärjääminen vaatii huimia refleksejä ja moniajokykyjä. Tunnetusti harjoitus tekee mestariksi, joten on suhteellisen selvää, että piiskaamalla aivolohkojaan äärimmilleen myös oma prosessoriteho kohenee. The Sims on pelikokemuksena puolestaan rauhallisempi ja vähemmän haastava, joten sen pelaaminen ei kehitä ainakaan samoja ominaisuuksia.

Tämän kaltaiset tutkimukset ovat hyödyllisiä ainakin kahdesta syystä. Toisaalta ne ovat omiaan purkamaan videopeleihin liittyviä ennakkoluuloja. Samanaikaisesti ne auttavat kehittämään parempia oppimistyökaluja. Pelien ei tarvitse olla pelkkää viihdettä, vaan ne voivat olla myös keino kehittää itseään hauskalla ja motivoivalla tavalla.

Lähde: Times Herald Online

Lisää aiheesta

Videopelit voivat auttaa oppimaan

Videopelien suhdetta käytösongelmiin tutkittiin taas, tulokset eivät yllätä

Peliväkivaltakeskusteluun ei ole yksiselitteisiä vastauksia

Teksti: Juho Anttila
Tagit: StarCraft, The Sims, tutkimukset

Muutama Starcraftsin episodi YouTubessa kyllä nollaa tehokkaasti kaiken kehityksen.

“Tunnetusti harjoitus tekee mestariksi, joten on suhteellisen selvää, että piiskaamalla aivolohkojaan äärimmilleen myös oma prosessoriteho kohenee.”
Ei se tehon määrä siellä kasva.
Aivot vain oppivat hyödyntämään kapasiteettia tehokkaammin harjoiteltujen tehtävien tekoon.

Aivan samoin kuin FPS-peleissä aivojen hahmontunnistuskyky harjaantuu.

Sakarin villapaita peli on paras älykkyyden parantamisessa.
No vitsi vitsi. Joo, olen kyllä huomannut että älykkyys saattaa parantua ja tietyt pelit ovat vahvistaneet tunteitani. Eli itken elokuvissa ja peleissä herkemmin (kiitos Bioshock infinite)

Toisin sanoen on parempi viettää aikaa starcraftin kuin perheen parissa.

Aika marginaalinen yhteenveto jos älykkyys = kyky suorittaa monia tehtäviä yhtä aikaa ja tehdä nopeita päätöksiä. Eipä alkuperäisessäkään lähteessä suoranaisesti sanottu älykkyyden paranevan. Iltapäivälehtiuutisointia sanoisinko :/

Kommentointi on suljettu.