Uusimmat

Ion iCade muuttaa iPad-tabletin kolikkopeliksi

11.01.2012 17:32 Miikka Lehtonen

Kun Apple esitteli pari vuotta sitten iPad-tablettitietokonettaan, kukapa olisi uskonut, että siitä vielä jonain päivänä tulee kolikkopelikabinetti? Tai no, kolikkopelikabinetin sisukset ainakin, sillä ympärille tarvitaan vielä se itse kabinetti.

Jos saha ja kolvi eivät pysy omissa kätösissä, voi aina kääntyä ammattilaisten puoleen. Yhden näkemyksen iPadin ja kolikkopeliautomaatin risteytyksestä tarjoaa Ion, jonka iCade-kabinetti on mielenkiintoinen, mutta ongelmallinen tapaus.

Ionin iCade on vehje, joka kääntää taatusti päitä ja vangitsee katseita. Värikkäästi koristeltu ja oikean miniatyyrikabinetin näköinen vempele on todella hehkeän ja viimeistellyn oloinen teos, jonka tarkoituskin on mitä muikein: se muuttaa arkisen iPadisi kolikkopelikabinetiksi.

Pikainen tutustuminen laitteen kotisivuihin osoittaa, että kysyntääkin saattaa olla, sillä softatuki näyttää olevan hyvällä mallilla. Samaten speksit: kahdeksansuuntainen arcadeohjain, kahdeksan painikenappia ja kytkentä iPadin ja kabinetin välillä Bluetoothin avulla. Virtakin irtoaa pattereilla, jotka tuntuvat vieläpä kestävän mukavan pitkään, joten eikun iPad koneeseen ja pelaamaan.

Laatua ja fletkua

Vaikutelma laatuvehkeestä pysyy voimassa kun tutkitaan itse kabinettia. Tukevasta ja paksusta puusta naputeltu vehje painaa sen verran, että sen kuskaaminen kotiin kainalometodilla kävi oikeasti käden päälle. Niinpä vehkeen voisi myös olettaa kestävän hieman kuumemmat pelisessiot.

iPadin kytkentä ei voisi olla paljon helpompaa. Vehje sujautetaan paikalleen kolikkopelikabinetin monitorin paikalle, jossa se sitten lepää pienen pidikkeen varassa.  Tällöin huomataan, että kabinetissa olisi tilaa pari tuumaa iPadia isommallekin laitteelle, joten näin reunoille jää ikävät tyhjät aukot. Ainakaan testikappaleessa ei mitään bezeliä tullut mukana, joten olisikohan vehje suunniteltu mustalle iPadille, joka voisi sulautua paremmin ympäristöönsä? Ikävän näköistä valkoisella, joka tapauksessa.

Kun on aika siirtyä pelien ihmeelliseen maailmaan, iCade paritetaan iPadiin seuraamalla kannen sisäpintaan painettuja, yksinkertaisia ohjeita. Ja kun paritus on kerran tehty, riittää myöhemmin vain laitteen aktivointi, jolloin iPad nappaa sen automaattisesti  hellään syleilyynsä.

Hymy kuitenkin hyytyy kun siirrytään tarkastelemaan sitä ehdottomasti tärkeintä, eli itse peliohjaimia. Kahdeksan nappia ovat vielä sangen pätevät. Ne napsahtavat jämäkästi ja liikealue on mukavan jämpti. Mutta se tikku… iCaden ohjain on aivan älyttömän fletku ja siinä on huomattavan suuri kuollut vyöhyke, joten tarkkojen ohjausliikkeiden tekeminen on haastavaa ja ohjainta saa muutenkin vääntää ennen kuin se tyydyttävä napsahdus kuuluu.

Eihän tämä ohjainta toki pelikelvottomaksi tee, mutta peli-ilo kyllä kärsii. Ja kun laitteesta kuitenkin pyydetään parhaimmillaan sitä 139 euron hintaa, löysä tikku tuntuu aikamoiselta rimanalitukselta. Jos ei ole käpistellyt oikeita arcadetikkuja – pelihallissa tai tappelupelifriikkien luona – ongelmaa ei välttämättä huomaa, mutta toisaalta jos ei ole käpistellyt kolikkopelihallissa arcadetikkuja, tuskin alunperinkään koko laite kiinnostaa.

 

 

 

 

Pelitukea laidasta laitaan

Tämän kaltaisessa ohjaimessa on kaksi kysymysmerkkiä ylitse muiden: ohjaustuntuma ja pelituki. Ohjaustuntuma sai suun mutruun, mutta entä pelituki? Sekään osa-alue ei aluksi juuri tajuntaa laajenna, sillä paketin mainostama ”99 Atari-klassikon” kokoelma osoittautuu mikromaksuhelvetiksi, jossa saa ilmaiseksi Missile Commandin ja tämän jälkeen oikeuden ostaa Atarin tekeleitä erillistä korvausta varten.

Tämä on ikävä juttu kahdellakin tavalla, sillä mikromaksut ovat ikävä yllätys varsinkin kun Atarin kolikkopeliklassikoista aika moni ansaitsisi useita lainausmerkkejä sen klassikko-osansa ympärille. Mutta vielä merkittävämmin… Missile Command? Tarkan trackballin vaativa peli epätarkan arcadetikun esittelypelinä? Aika tiukka ja edustava valinta.

Onneksi etsivä löytää muutakin pelattavaa. Moni retrohenkinen iPad-peli tukee natiivisti iCadea ja toimiikin ihan mainiosti. Mutta se todellinen killer app on tietenkin MAME, tuo kolikkopeliemulaattorien kuningas. Valitettavasti tätä lukiessasi ohjelman hankkiminen taitaa olla jo liian myöhäistä, sillä Apple ei kauaa antanut iMAMEn keikkua AppStoressa.

Itsehän ehdin onneksi sen napata lennosta ja koska se on parasta käyttöä iCadelle, hehkutetaan hieman. iMAME tunnistaa heti lennosta iCaden olemassaolon ja säätää itsensä toimimaan ohjaimen kanssa. Tämän jälkeen arcadehupia sitten irtoaakin koko rahan – joka tosin tässä tapauksessa on 0 euroa – edestä.

Monista yhteyksistä tuttujen pelien pelaaminen tosin korostaa tikun lepsua toimintaa, kun ohjaustuntuma ei olekaan se, mihin on joko aidolla pelikoneella tai omalla tikullaan ja PC-MAMElla tottunut. Toisaalta pitää muistaa, että nyt kyseessä on alunperin ThinkGeekin aprillipilana syntynyt kuriositeettilisävaruste Applen tabletille. Olisiko oikein odottaa siltä viimeisen päälle tiukkaa ohjaustuntumaa? Jos hintalapun edestä putoaisi pois yksi ykkönen, ehkä ei. Mutta jälleen: yli 100 euroa.

Okei, etsivä löytää netistä tikun taatusti halvemmallakin, varsinkin kun kyseessä on aikamoinen niche-tuote, joka on tainnut jäädä useammallakin myyjällä hyllyyn seisomaan. Enkä ihmettele. Vaikka Ion iCade onkin todella riemukas idea ja käytännössäkin ihan veikeä kapistus, en minä sitä ihan ykkösellä kotiini ostaisi. On vaikea kuvitella itseään pelaamassa iPadilla wanhoja kolikkopelejä siinä määrin, että investointi kannattaisi. 

Jos se retrohenkinen pelailu kuitenkin kiinnostaa ja iMAMEkin tuli imuroitua ennen kuin Apple sai itkupotkuraivarit, iCade täyttää uniikin reiän iPadin lisälaitevalikoimassa. Vaikka siinä onkin ongelmansa, se tarjoaa toki aivan toiselta planeetalta olevan pelikokemuksen verrattuna siihen, että yrittäisi pelailla retropelejään surkeilla ja tunnottomilla kosketusnäyttökontrolleilla. Mutta paljonko olisit sitten siitä ilosta valmis maksamaan?

 

Ion iCade -arcadekabinetti

Valmistaja:Ion

Hinta: 99 – 139 euroa

Lisätietoja:http://www.ionaudio.com/products/details/icade

Miikka Lehtonen

 

Kaksi arvostelua yhden hinnalla

Myös naapurisaittimme V2.fi on testannut iCaden, joskin tekstipohjaisen jutun sijaan videolla. Niinpä kätevä tuubiembeddaus tarjoaa lisänäkemystä ja elävää kuvaa.  

 

Lähde: V2.fi: Ion iCade & Mikko Heinonen

 

Tekniset ominaisuudet:

  • Yhteensopivuus: iPad, iPad 2
  • Liitännät: Bluetooth-kytkentä, läpivienti iPadin laturijohdolle
  • Virta: Kaksi AA-sormiparistoa
  • Koko: 40cm x 25cm x 22cm

 

iCaden killer-app on Atari’s Greatest Hits -pelikokoelma, jonka voi ladata Applen iTunes-kaupasta. Kokoelman ilmainen aloitusversio sisältää ilmaisen Missile Command -pelin.

Muista peleistä joutuu kuitenkin maksamaan kylmää käteistä. Tarjolla on iso liuta erilaisia neljän pelin minikokoelmia 0,79 eurolla, tosin kokoelmat sisältävät lähinnä erilaisia variantteja yhdestä ja samasta pelistä kuten Centipedestä, Warlordsista, Battlezonesta tai Lunar Landerista. Neljä pongia 79 sentillä ei kuulosta kovin mielekkäältä.

Edullisimmillaan pelit saa ostamalla koko 99 peliä sisältävän Complete-packin 7,99 eurolla.

Lisätietoja: Atari’s Greatest Hits By Atari

 

 

Lue myös

Logitech G13 -pelinäppäimistö – onko mininäppiksestä hyötyä?

Logitech G930 – hurmaavan langattomat pelikuulokkeet

Nu, Pogodi! – neuvostoliittolaista videopelaamista

Sound Blaster Recon3D – pelaajan piristävä ääniratkaisu

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

Xbox 360 Media Remote – kelpo kake Xbox-viihdekäyttäjille

Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth – nätti headsetti

Xbox 360 Wireless Speed Wheel – näppärä rattiohjain padipelaajille