Uusimmat

Turtle Beach XP 400 – hyvät kuulokkeet

27.06.2012 15:10 Miikka Lehtonen

Turtle Beach ei ole välttämättä nimenä monellekaan konsolipelaajalle tuttu, mutta PC-puolella firma on tehnyt nimeä kovana äänikorttien valmistajana jo vuosien ajan. Nykyään amerikkalaisyritys nostaa profiiliaan myös pelaajien keskuudessa laadukkaiden pelikuulokkeittensa avulla.

Tähän sarjaan kuuluvat kiistatta myös tuoreet XP400-kuulokkeet, jotka ovat ominaisuuksiltaan kovat. Mutta niin ovat monet muutkin kuulokkeet. Onko Turtle Beachista nousemaan massan yläpuolelle? Jos otsikosta mitään voi päätellä, niin potentiaalia on…

Turtle Beachin pelikuulokkeet eivät sinänsä ole mikään uusi juttu, sillä ne ovat jo parin vuoden ajan keränneet mainetta. Tähän saakka valikoiman ykkösnimi oli Earforce X41 –headset, jollaisen itsekin ostin muutama vuosi sitten. Ja kyllähän ne ihan hyvin soivat, mutta ongelmiakin löytyi. Ja nämä ongelmat olivat juuri se suurin syy sille, miksi halusin niin kovasti testata XP400-headsetiä. Mikäpä nimittäin olisi hienompaa kuin se, että firma oppisi virheistään?

XP400:n tavoin X41 tarjosi langatonta surround-ääntä tukiaseman kautta lähetettynä. XP400:n tavoin sekin lähettää äänensä langattomana RF-signaalina. X41:n suurin ongelma oli se, että kuulokkeet olivat aivan törkeän häiriöherkät. Samassa huoneessa olevan WiFi-tukiaseman kanssa sai taiteilla tosissaan, ettei kuulokkeista kuulunut koko ajan ärsyttävää napsutusta ja rahinaa. Ja tämä olikin sen luokan ongelma, että oma kuulokkeeni kerää nykyään lähinnä pölyä.

Niinpä XP400:n kanssa ensimmäinen selvityksen kohde oli, pystyykö niitä käyttämään järkevästi ilman, että pelihetken ajaksi eristäytyy bunkkeriin keskelle korpea, WiFi-signaalien kuulumattomiin.

Ominaisuuksissa löytyy

XP400 tekee vaikutuksen heti paketin avaamisen jälkeen. Tyylikkään mustat ja Xbox-henkisesti vihreillä highlighteilla koristellut kuulokkeet ovat asiallisen näköiset ja rakenteeltaan jämerät. Ne eivät enää ole yhtä muovisen narisevat kuin X41 aikanaan ja jättävät täten jälkeen monet halvemmat headsetit. Xbox-väritys ei muuten tarkoita, että kuulokkeet toimisivat vain Xboxilla: tukea löytyy enemmänkin.

Kytkentä on hyvin yksinkertainen. XP400:n mukana tulee langaton tukiasema, joka ottaa virtansa USB-liitännän kautta. Mitään ulkoisia virtalähteitä ei ole, eikä myöskään paikkaa millekään kotiviritelmälle. Logiikkana on, että kuulokkeet kytketään kiinni siihen laitteeseen, jota kuunnellaan ja sitten tukiasema aktivoituu konsolin tai PC:n kanssa samaan aikaan. Itse heitin plugin kiinni USB-verkkovirta-adapteriin, sillä halusin käyttää kuulokkeita yhtä aikaa monen laitteen kanssa. Ja tästä myös alkoivat ongelmat.

Äänipuolen kytkentä tapahtuu nimittäin optisesti ja sisääntuloja on vain yksi. Ideana lienisi, että äänet otetaan eri konsoleista vaikkapa vahvistimeen ja siitä sitten yhdellä piuhalla kuulokkeisiin. Minulta ei vahvistinta löydy, joten aina konsolia vaihdettaessa pitäisi myös johtoa vaihtaa laitteesta toiseen. Tai sitten, kun kotiin on optisia johtoja kertynyt, vetää joka vehkeestä tukiaseman taakse optiset johdot ja pluggailla niitä sitten tarpeen mukaan kiinni. Rasittavaa hommaa.

Ilahduttavasti kuulokkeista ei lähde ohjaimeen mitään johtoja, vaan Xboxin kanssa viestintä hoidetaan tuuppaamalla ohjaimen persiiseen Bluetooth-adapteri. PlayStation 3:n käyttäjät taas voivat parittaa kuulokkeet suoraan konsolinsa kanssa, jolloin ne toimivat ongelmitta headsetinä.

Pelikäytössä ei juuri haittaa se, että ohjaimet tukevat vain Dolby Digital 5.1 –surroundia, sillä se on pelimaailmassa standardi. Mutta elokuvapuolella rajoittunut codec-tuki aiheutti ongelmia. Kokeilin kuulokkeita Boxee Box –mediatoistimen ja PlayStation 3:n kanssa elokuvaluureina. Dolby Digital 7.1 –ääniraidalla varustetut leffat ja videopätkät kyllä toimivat hyvin, mutta DTS-ääniraidoilla varustetut leffat – jotka näyttävät olevan hyllyssäni enemmistössä – eivät tietenkään inahdakaan. Ellei ääntä sitten miksaa jo valmiiksi stereoksi, jolloin se surround-ominaisuus jää harvinaisen turhaksi. Kuulokkeet on toki tarkoitettu pääasiassa pelikäyttöön, mutta tämän hintaisilla luureilla olisi kiva pystyä tekemään jo vähän enemmänkin.

Laadukasta ääntä

Välittömästi käyttöönoton jälkeen kävi selväksi, että kaksi X41:n pahinta ongelmaa on korjattu: en tiedä, mitä lähettimelle on tehty, mutta se ei ole enää läheskään yhtä virheherkkä kuin ennen. Vieressä pauhaava WiFi-tukiasema runsaan kuormansa kanssa ei saanut enää aikaan ainuttakaan häiriötä.  Etäisyys ei ole tosin yhtä hyvä kuin esimerkiksi Logitechin G930:ssa: perinteisessä vessa ja parveke –testissäni G930 ryhtyy napsumaan vasta parvekkeelle mentäessä, kun välissä on useampi betoniseinä. XP400 ottaa häiriöitä jo kämpän toisella puolella. Niinpä vessatauolla kannattaa varautua napsumiseen ja häiriöihin.

Toinen X41:n ongelma taas johtui kuulokkeiden rakenteesta. Ne eivät nimittäin siepanneet korvista kovin tiukkaa otetta ja kun kupit vielä ovat puoliavoimet, volyymiä sai olla melkoisesti, jotta taustamelu ei tunkenut läpi. XP400 on yhtä avoin, mutta panta on jämerämpi: nyt kupit saavat korvilta sen verran hyvän otteen, että pelaaminen sujuu mukavasti.

Kuulokkeiden äänessä ei muutenkaan ole juuri valittamista. Oletusarvoisesti ääni on hieman tasapaksua, mutta kuulokkeissa on sisäänrakennettuna kolme vahvistinasetusta, joilla saa korostettua matalia, korkeita tai molempia taajuusalueita. Itse valitsin kolmannen vaihtoehdon, jolloin äänestä tuli paljon miellyttävämpää. Vertailukohtana käytettiin Edirolin kaiutinten ohella Logitechin G930-kuulokkeita ja Denonin in ear –kuulokkeita. Ei siis mitään hifiä, mutta laadukasta äänentoistoa.

XP400 pärjäsi vertailussa hyvin. Ääni on tasapainoinen: basso ei puske kanavia tukkoon vaan korkeammatkin äänet erottaa mukavasti. Toisaalta ne eivät ole keinotekoisesti korostettuja, vaan tuntuvat luonnollisilta. Pelikäyttöön tarkoitettuina luureina ääni on luonnollisesti bassovetoinen, mutta ei siinä määrin, että se häiritsisi esimerkiksi musiikkia kuunnellessa.

Myös surround toimii niin hyvin kuin se virtual surround –tyylisissä kuulokkeissa voi toimia. Dead Space 2 oli todella jänski kokemus ja tilaääni tuntuu oikeasti tilavalta, sekä tarpeeksi tarkalta, jotta ääniä voi paikallistaa hyvin kolmiulotteisessa avaruudessa.

Kuulokkeissa itsessään on myös monipuoliset säädöt, joilla voi säädellä maksimivolyymiä, yleistä äänenvoimakkuutta ja lähtevän chattiäänen voimakkuutta. Luurista löytyy myös nappi välitöntä vaimennusta ja Bluetooth-paritusta varten. Varsinkin aluksi nappien kanssa on tekemistä kun sormi osuu koko ajan vahingossa väärään painikkeeseen, mutta harjoittelun myötä oppii.

Hyvät, mutta niin on syytäkin olla

XP400 ei siis yllättänyt. Se on juuri niin hyvä headset kuin Turtle Beachin tasoiselta firmalta odotinkin. X41:n ongelmat on korjattu ja täten kuulokkeet siirtyvät pois kategoriasta ”laadukkaat, mutta…” ja ovat vain puhtaasti laadukkaat. Mutta niin niiden tietenkin on syytäkin olla. Kun keskihinta on 220 euron huitteilla, ”ihan jees” ei enää oikein riitä.

Onneksi Turtle Beach ei olekaan tyytynyt moiseen, vaan tempaissut kerralla pöytään luurit, jotka pieksevät ykkösellä miltei samassa hintaluokassa liikkuvat markettikuulokkeet. Jos siis haluat laadukasta ja langatonta surround-ääntä, Turtle Beachit ovat Trittonin ohella yhä se paras vaihtoehto. Kalliithan ne toki ovat, mutta kerrankin rahalleen saa myös vastinetta.

 

Turtle Beach Earforce XP400 –headset

Valmistaja: Turtle Beach

Hinta: 220-230 euroa

Lisätietoja: Earforce XP400

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot

  • Dolby-tilaäänet
  • Mikrofoniseuranta
  • Säädettävät tilaäänikulmat
  • Dynamic Chat Boost
  • aina mahdollista kuulla.
  • Ekvalisaattorin (EQ) esiasetustilat: mahdollistaa pelin ja keskustelun äänentasojen balanssin säätämisen.
  • 2,4/5 GHZ kaksitaajuus Wi-Fi: Kuulokemikrofoni valitsee optimaalisen taajuuden 2,4/5GHz spektreistä poistaen näin häiriöt langattomasta yhteydestä lähes kokonaan.
  • XBOX LIVE langaton keskustelu: Luovu kaapeleista ja heittäydy kokonaan langattomaksi mukana toimitettavan XBA Bluetooth keskusteluadapterin avulla. Vastaa matkapuhelimeen saapuviin puheluihin tai kuuntele musiikkia pelatessasi.
  • Ear Guard ja Blast Limiter: Rajoita kuuloa rasittavien peliäänten, kuten tulituksen ja räjähdysten, voimakkuutta vähentääksesi korvien väsymistä pitkien pelisessioiden aikana.
  • Täyteen ladattu akku mahdollistaa jopa 15 tuntia keskeytymätöntä toimintaa. Akkua voi ladata pelin aikana.
  • XBOX 360- ja PS3-yhteensopiva

 

Lue myös

Dwarf Fortress – iloiset kääpiöt uppoavassa vuoristoluolassaan

FragFX Piranha – hännällinen PS3-pelihiiri

Gioteck EX-02s: Uuden sukupolven kuulokemikrofoni

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

Steelseries Spectrum 5XB – Xbox-pelikuulokkeet eivät sovi kissatalouteen

Wiikon wanha: Ghostbusters – veikot joille hädässä soitetaan