Uusimmat

Xbox 360 Media Remote – kelpo kake Xbox-viihdekäyttäjille

23.12.2011 15:56 Janne Mikola

Xbox 360 toimii monissa olohuoneissa pelkän pelialustan sijasta monipuolisena kodin viihdekeskuksena, jolla kulutetaan sekä ääntä että kuvaa lukuisista erilaisista lähteistä. Microsoft  on jo pitkään ymmärtänyt tämän kuluttajien tahtotilan merkityksen konsolinsa menestykselle. Hyötykäyttöä onkin tuettu erilaisin lisävarustein sekä Xbox 360:n ohjelmistollisin että sisällöllisin ominaisuuksin.

Marraskuussa Microsoft toi markkinoille uuden version Xbox Media Remotesta boksinsa viihdekäyttöön valjastaneille ja olohuoneen kaukosäädinparadigmaan rakastuneille mediafiileille. Kaukosäädin päivitettiin samalla tuoreemman Xbox 360 S-painoksen kanssa samalle muotoilulliselle aaltopituudelle.

Monelle modernille ihmiselle olohuone on tarkkaan käsitteellistetty rentoutumistila, johon tietyt esineet (kuten vaikkapa näppäimistöt ja hiiret) eivät ole tervetulleita. Viihteen kuluttamisessa on havaittavissa sisäsyntyinen draivi sen kuluttamiseen kaukosäätimien ja set-top-boxien tai sen kaltaisten laitteiden kautta. Edellinen Xbox 360:n kaukosäädin, tarkemmalta nimeltään Xbox 360 Universal Media Remote, oli tuhti valkoinen kapula, jonka oli tarkoitus yhtenäistää pelikonsolin viihdeominaisuudet yhden salonkikelpoisen ohjaimen taakse.

Tärkein ominaisuus tiputettu pois

Vanha Xbox 360 Universal Media Remote mahdollisti Xbox 360:n DVD- ja musiikkitoiston kontrolloinnin lisäksi myös useimpien sen aikaisten TV-vastaanottimien peruskontrollien käytön. Tärkein lisäarvo peliohjaimella tapahtuvaan Xbox 360 -käyttöliittymän manipuloinnin päälle oli kuitenkin mahdollisuus Windows Media Center -mediatietokoneen ohjaamiseen konsolin kautta käyttämällä Xboxia Media Center Extender -tilassa. Ominaisuus toimi ihan kivasti, vaikka maailman keskustelualueilla jaksettiinkin ihmetellä, miksei Microsoft halunnut tehdä  kaukosäätimen käyttämisestä suoraan Windows Media Centeriin kytketyn IR-vastaanottimen kanssa erityisen triviaalia. Joka tapauksessa, ominaisuus istui kuin nenä päähän Microsoftin strategiaan, jossa olohuoneen viihdelaitteet yhtenäistetään keskenään toimivaksi kokoonpanoksi.

Ja ensimmäinen ominaisuus, joka uudesta Xbox Media Remotesta tiputettiin pois, on kaukosäätimen kyky ohjata Windows Media Center -kotiteatteritietokoneita pelikonsolin kautta. Monille tämä voi olla suuri pettymys, ja jopa yksinään syy olla ostamatta tätä uutta, sinänsä varsin kauniiksi muotoiltua, mukavan siroa ja fyysisesti laadukkaan oloista kaukosäädintä. Kapulaa, joka istuu siihen kaukosäätimien riviin sohvapöydälle huomattavasti elegantimmin kuin aikaisemmat Microsoftin kaukosäädinyritelmät, jotka ovat säännönmukaisesti olleet joko halvan näköisiä tai turhankin scifihtäviä ja massiivisia. Toisille Media Center Extender ei ominaisuutena taas ei merkitse yhtään mitään, jolloin arvostelun lukemista kannattaa jatkaa.

Vai onko sittenkään?

Media Center Extender -tuen tiputtaminen Xboxin tuoreesta kaukosäätimestä istuu lopulta aika loogisesti isompaan kuvaan. Kesästä alkaen Microsoft on generoinut hypeä vielä vuoden 2011 aikana aukeavan Xbox Live TV -palvelun ympärille. Xbox Live TV on siis maksutelevisiopalvelu, joka muuttaa pelikonsolin käytännössä katsoen IPTV-vastaanottimeksi Microsoftin tarjonnassa oleville ”kanavapaketeille”.

Palvelu aukeaa myös Suomessa, joskin ainoa toistaiseksi varmistunut sisällöntarjoaja Suomessa on Zune. Lisäksi Live TV:n listoilla pyörii Suomen kohdalla myös mainintoja Twitteristä ja Facebookista, mutta näiden merkitys videopalvelulle jää nähtäväksi. Myös YouTuben ja DailyMotionin sisällyttämistä Live TV -kokonaisuuteen Suomessa huhuillaan. Joka

tapauksessa, oli sisällön lopullinen muoto ja määrä mikä tahansa, Xbox Live TV -palvelu aukeaa myös täällä pohjoisessa periferiassa. Ja kuten arvata saattaa, uusi Xbox Media Remote tukee Live TV:n käyttöä ja sisältää erityiset painikkeet sen hallintaan.

Hintaistaan arvokkaamman oloinen kapula

Live TV:n lisäksi kaukosäätimen voi ohjelmoida ohjaamaan useimpia markkinoilla olevia TV-vastaanottimia. Ohjelmoinnin voi suorittaa joko syöttämällä ohjaimeen TV-valmistajakohtaisia koodeja tai vaihtoehtoisesti yrittämällä tunnistuspohjaisesti käydä läpi eri televisiomallien kaukosäädinprotokollia. Muutaman vuoden vanhan Sonyn ohjaaminen onnistui kaukosäätimellä vaivatta molemmilla menetelmillä, joskin monimutkaisempien asetusten säätämisestä on turha haaveilla. Käytettävissä television osalta on virtapainikkeet, äänenvoimakkuudensäätö, mykistys ja sisäänmenojen säädöt.

Xboxin videontoiston puolella kaukosäädin tarjoaa painikkeita toiston aloitukseen, lopettamiseen ja tauottamiseen sekä normaaleja kelaustoimintoja, jotka kaikki toimivat sekä streamattavalla videolla, että DVD-elokuvilla täysin ongelmitta. Lisäksi kaukosäädin mahdollistaa jo aiemmin mainitun mukaisesti käytännössä koko Xbox Dashboard -käyttöliittymän navigoinnin. Navigoinnissa oleellista ristiohjaimen virkaa täyttää melko tyylikäs pyöreä ohjauslevy, joka kuitenkin todellisuudessa on vain designin taakse piilotettu tavallinen ristiohjain.

Fyysisesti Xbox Media Remote on lähes moitteeton ja sirosta ja kauniista rakenteestaan huolimatta tuntumaltaan napakka. Sen näppäimet antavat varsin naksaustyyppisen palautteen siitä, milloin nappula on painettu pohjaan. Yksinkertaisuudestaan huolimatta tämä asia ei kuitenkaan aina ole kaukosäätimissä kunnossa, esimerkiksi pöydälläni oleva Pioneerin vahvistimen kaukosäädin ei ole näppäinpalautteen osalta läheskään yhtä yksiselitteinen, ja välillä kaukosäätimen näppäimiä painelee melkein rannetulehduksen uhalla turhankin voimakkaasti. Media Remote näyttää myös arvokkaalta, ainakin huomattavasti arvokkaammalta kuin parinkympin hintalappu tuotepaketin kyljessä antaa olettaa.

Lopullinen merkitys jää kuitenkin riippumaan Live TV -palvelusta

Tiputettu Media Center Extender -tuki ja mukaan nostettu Xbox Live TV -tuki viestivät ehkä paljolti Microsoftin omasta tuoreesta strategiasta ja heidän näkemyksestään Xbox 360:n paikasta modernissa olohuoneessa. Uskoisin myös kuluttajien ottavan tämän linjamuutoksen kohtalaisen hyväksyvästi vastaan, sillä pelkästään kotiteatteritietokoneiden ohjaamiseen tarkoitettuja kaukosäätimiä on markkinoilla enemmän kuin kahdessa kädessä on sormia, ja niitä löytyy vielä Microsoftin kapulaa edullisemmistakin hintaluokista. Lisäksi Media Center Extender -ominaisuudet  eivät ole koskaan merkinneetkään yhtään mitään sille kotiteatteritietokoneita harrastavalle ryhmälle,  joille kotiteatteri on yhtä kuin XBMC. Toisaalta pikainen testi osoitti myös sen, että ainakaan suoraan paketista napattuna ei Media Remote osaa komentaa IR-vastaanottimella varustettua XBMC-kotiteatteriakaan.

Kylmästi voidaankin siis sanoa, että kapulalla ei (ainakaan toistaiseksi) tee yhtään mitään muissa ympäristöissä, kuin virallisesti sille tarkoitetussa roolissa Xboxin kaukosäätimenä. Ja sellaiseksi se on loistava: ihan vain kaukosäätimenä arvioituna se on huomattavasti parempi, kuin vaikkapa Humax-digiboksini mukana tullut halvahko ja onton oloinen bulkkiohjain, johon on tehtaalla vain maalattu Humaxin logo jonkin satunnaisen maanantai-iltapäivän erään.

 

Xbox 360 Media Remote

Valmistaja: Microsoft

Testattu: Xbox 360

Saatavilla: Xbox 360

Muuta:  Hinta n. 20 euroa.

Laitteen kotisivu: Xbox 360 Media Remote

Janne Mikola

 

Lue myös

Kingdoms of Amalur: Reckoning -ensikosketus – miten fantasian all-stars-tiimi onnistuu?

Logitech G13 -pelinäppäimistö – onko mininäppiksestä hyötyä?

Nu, Pogodi! – neuvostoliittolaista videopelaamista

Sound Blaster Recon3D – pelaajan piristävä ääniratkaisu

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

Vuoden 2011 epäonnistujat -äänestys

Vuoden 2011 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!

Xbox 360 Wireless Speed Wheel – näppärä rattiohjain padipelaajille