Uusimmat

Campaign Commander 2: Coral Sea (lautapeli)

18.02.2014 20:00 Leevi Rantala

Coral Sea on toinen osa Bellica Third Generationin julkaisemassa Campaign Commander -sarjassa ja tällä kertaa toiminta siirtyy itärintamalta Tyynellemerelle. Maiseman vaihdos on enemmän kuin pelkästään kosmeettinen, sillä samalla toiminta vaihtuu maaoperaatioista merioperaatioiksi. Tämä antaa pelille aivan erilaisen luonteen ja tarjoaa samalla hyvän oppitunnin logistiikasta.

Peli kuvaa Tyynellämerellä 1942-1943 käytyjä taisteluita. Japanilaiset valloittivat aggressiivisesti alueita muun muassa Salomonin saarilta ja Uudesta-Guineasta. Jälkimmäisessä sijaitsevasta satamakaupungista Rabaulista tuli tärkeä tukikohta japanilaisille. Toukokuussa 1942 käytiin Korallimeren taistelu, josta peli on saanut nimensä. Siinä japanilaiset yrittivät valloittaa Uuden-Guinean pääkaupungin Port Moresbyn, mutta Yhdysvaltojen ja Australian joukot torjuivat hyökkäyksen. Taistelua voidaan pitää historiallisesti merkittävänä, sillä se oli ensimmäinen meritaistelu, jossa laivat eivät koskaan nähneet toisiaan. Tämä oli tärkeä oppitunti uudenlaisessa merisodankäynnissä, jonka oppeja nähtiin myöhemmin Midwayn taistelussa.

Omalaatuinen vuororakenne

Campaign Commander -sarjan ytimessä on mielenkiintoinen vuororakenne, joka yhdistää mukavalla tavalla bluffaamista ja riskinottamista. Kummallakin pelaajalla on pelimerkki, jonka toisella puolella on kartta ja toisella taas on kuva korteista. Kumpikin valitsee jokaisen vuoron alussa salaa sen, kumman näistä haluaa toteuttaa. Pelimerkit paljastetaan yhtä aikaa ja niiden eri yhdistelmät toimivat eri tavoilla.

Kartan valitsemalla pääsee mahdollisesti suorittamaan operaatioita kartalla, eli liikuttamaan joukkoja ja sotimaan. Mikäli kumpikin pelaajista valitsi kartan, ainoastaan toinen pääsee toimimaan. Tämä ratkaistaan nopanheitolla ja aloitteen hallussaan pitävä pelaaja saa heittoon bonuksen. Pahinta tässä on se, että häviäjä ei voi tehdä kyseisellä vuorolla yhtään mitään.

Korttipuolen valitsemalla voi tehdä yhden kolmesta toiminnosta. Mikäli kädessä on alle viisi korttia, saa nostaa yhden kortin. Toinen vaihtoehto on pelata yksi operaatiokortti kädestä. Viimeisenä mahdollisuutena on heittää yksi kortti pois, jolloin saa käyttöönsä yhden Resurssipisteen. Nämä ovat operaatioiden kannalta elintärkeitä, joten välillä joutuu heittämään pois hyviäkin kortteja resurssien saamiseksi.

Mikäli valinnat menevät ristiin tai jos toinen valitsee kartan ja toinen kortit, niin silloin vuorot hoidetaan tietyissä järjestyksissä. Juuri tuo kartan oikea-aikainen valinta tuo peliin miellyttävän hämäämiselementin. Toisen aikeiden arvioiminen ja harhaanjohtaminen on oikeastaan pieni minipeli varsinaisen sotapelin sisällä.

Ei taktiikkojen miettimistä, vaan logistiikan kanssa painimista

Vanhan sanonnan mukaan amatöörit miettivät strategioita, kun taas ammattilaiset ajattelevat logistiikkaa. Tässä tapauksessa väite pitää erittäin hyvin paikkansa, sillä huonosti sijoitetuilla tai liian niukoilla resursseilla ei tätä sotaa voiteta.

Toiminnan mahdollistavat resurssipisteet, joilla kuvataan abstraktisti yksiköiden tarvitsemia huoltotarvikkeita. Resurssipisteen käyttämällä saa kuusi huoltopistettä, joilla lähistöllä olevia joukkoja voi liikutella. Mitään ei tapahdu ilman resurssipisteiden käyttämistä ja niitä saa mukaansa vain tietyistä osista karttaa. Lisäksi jokaisen pisteen kuljettaminen vaatii yhden laivan.

Omien sotaretkien huolellinen etukäteen suunnitteleminen on erittäin tärkeää, sillä bensan loppuessa laivasto juuttuu helposti keskelle aavaa ulappaa useiden kierrosten ajaksi. Yritä siinä sitten estää vihollisen toimia, kun omat alukset voivat vain odottaa täydennyskuljetuksen saapumista. Ja jos vastustaja onnistuu upottamaan senkin, niin silloin ollaan jo todella pahassa pulassa.

Merisotaa, jossa höysteenä myös maasotaa

Coral Sean nimikin jo kertoo, että se keskittyy merisodankäyntiin. Suurin osa toiminnasta on laivojen välisiä kahnauksia, mutta voittoehdot vaativat myös maasotimista. Voitto ratkeaa valloittamalla kaupunkeja ja tuhoamalla vastustajan yksiköitä. Kaupunkien valloittaminen ja niiden puolustaminen on tärkeää, sillä niistä saa rutkasti enemmän pisteitä ja yksiköiden tuhoaminen on todella hankalaa.

Taistelut hoidetaan aina samalla tavalla, oli kyseessä sitten maalla tai merellä käyty mittelö. Kumpikin nostaa pelimerkkejä, joiden määrä riippuu käytettävistä joukoista. Jokaisessa on kuvattuna tietynlainen hyökkäys tai toiminto, jotka täytyy suorittaa. Osa näistä on itselle haitallisia, mutta onneksi merkit saa pelata haluamassaan järjestyksessä. Silloin huonoimmat voi työntää viimeiseksi ja toivoa että taistelu päättyy ennen niihin ehtimistä.

Useimmat taisteluissa pelatut pelimerkit vaativat puolustajan tekemään tarkastusheittoja, joiden epäonnistumisesta seuraa jotain ikävää. Suurin osa aiheuttaa sekaannusta, jonka johdosta yksikkö vetäytyy taistelusta. Vastustajan maajoukkoja ei voi kuitenkaan suoraan tuhota taistelussa. Ainoa tapa tuhota maajoukot on ajaa ne sellaiseen paikkaan, josta ne eivät voi perääntyä. Tämä on tietenkin helpointa pienillä saarilla, mutta suuremmilla maa-alueilla se ei yksinkertaisesti onnistu. Laivoja voi tuhota moukaroimalla niitä vuoro toisensa jälkeen, mutta usein ne karkaavat taistelusta jouduttuaan sekasorron valtaan. Ainoa tehokas tapa paattien upottamiseen on ilmaiskun ja yöhyökkäyksen yhdistelmä.

Suositellaan logistista haastetta kaipaaville

Coral Sean suurin anti löytyy sen tarjoamasta näkökulmasta merisodankäyntiin. Varsinaisia sotaoperaatioita suuremmaksi haasteeksi nousee nimittäin niiden logistiikan suunnittelu ja toteutus. Resurssipisteiden kanssa saa olla tarkkana, sillä ilman niitä laivat kelluvat toimettomina aalloilla. Osapuolten täytyy suunnitella sotaretkensä tarkkaan ennakkoon, jotta resursseja riittää myös laivojen paluumatkaan takaisin tukikohtaan. Jos kaipaat logistiikkaa painottavaa merisotapeliä, niin tästä on hyvä aloittaa.

Loppuun varoituksen sana: sääntökirja on paikoin aika sekava ja jättää runsaasti tulkinnanvaraa. Sotapelaajathan perinteisesti lukevat sääntöjä kuin piru raamattua, joten tämä on selkeä miinus. Onneksi pelinkehittäjä on aktiivinen esimerkiksi Boardgamegeekin foorumeilla, joten sääntökysymyksiin saa nopeasti vastaukset.

 

Campaign Commander 2: Coral Sea

Pelisuunnittelija: Francisco Ronco

Julkaisija: Bellica Third Generation

Maahantuoja: Fantasiapelit

Pelaajia: 2

Pelin kesto: Noin 3 tuntia

Hinta: 58 euroa

Pelin kotisivu: Campaign Commander 2: Coral Sea

Leevi Rantala

 

Lisää aiheesta

1989: Dawn of Freedom (lautapeli)

Mr. Madison’s War: The Incredible War of 1812 (lautapeli)

Nations (lautapeli)

Pax Baltica (lautapeli)

Lue myös

Age of Empires Online – kolme vuotta myöhemmin

Thief-ensikosketus – hiippailu vai beat’em’up? [osa 2]

Trials Frontier – pärinää ja kustomointia

Vuoden 2013 paras pelikäsikirjoitus: Bioshock Infinite