Uusimmat

Merchants & Marauders (Lautapeli)

19.08.2011 16:00 Miikka Lehtonen

Jos lähdetään puhumaan kaikkien aikojen mieluisimmista peleistä, Sid Meier’s Pirates! on minun listani kärkisijoilla. Olen ostanut ja omistanut pelin vuosien varrella puolessa tusinassa eri formaatissa ja aina se vain jaksaa viihdyttää.

Mikä olisikaan siis sen huikeampaa, kuin sama peli lautapeliksi muutettuna? Kaikki piratismin riemut kolmen kaverin kanssa rommin ja inkiväärilimun saattelemana. Tätä tarjoaa Merchants & Marauders.

Tanskalaisen kaksikon Merchants & Marauders oli loppuvuoden 2010 iloisimpia peliyllätyksiä. Ihan puskista minut yllättänyt peli todellakin on kuin Sid Meier’s Pirates! lautapelin muodossa.

Pelialueena toimii Piratesista tuttu niin sanottu Spanish Main, eli merialue, joka koostuu Karibian rannikkoalueista ja Meksikonlahdesta. Niin ikään Piratesin tavoin pelaajat ovat onneaan etsiviä kapteeneita, jotka suhaavat aluksi pienillä purkeillaan etsimässä rikkauksia ja ikävyyksiä. Seikkailun edetessä alukset muuttuvat suuremmiksi ja paremmiksi, mutta haasteetkin kasvavat. Lopussa vain yksi seisoo kultapinonsa huipulla voittajana muiden purjehtiessa lippu puolitangossa kohti aurinkoa.

Siinä missä Merchants & Marauders tekee eron Piratesiin, on se, että piratismi ei ole ainoa tie voittoon. Yhtä hyvin voi olla myös rehellinen kauppias, joka rakentaa rikkautensa ovelien ja oikea-aikaisten kauppojen varaan. Tai yhtä hyvin voi myös yhdistellä molempia ja olla todellinen Karibian renessanssimies.

Kultaa ja kunniaa

Jos Merchants & Marauders on selvästi ammentanut inspiraationsa Pirates-tietokonepelistä, pelin mekaniikka on lähempänä Arkham Horroria. Karibian meri on jaettu pienempiin alueisiin, joista useissa sijaitsee kaupunkeja. Kaupungeissa voi käydä kauppaa, parannella laivaansa, tallettaa kultaa laivansa ruumasta pankin turvallisempaan huomaan, ottaa vastaan tehtäviä tai vaikka yrittää juottaa baarin väestä irti huhuja, jotka ovat kuin yksityisiä tehtäviä.

Ensimmäinen suora Arkham Horror –yhtäläisyys on pelin Event-pakka, joka vastaa suunnilleen Arkham Horrorin Mythos-pakkaa. Joka vuoro pakan päältä käännetään ympäri kortti, joka tuo mukanaan satunnaisia tapahtumia. Ehkä tällä vuorolla alueelle purjehtii englantilainen sota-alus, joka ryhtyy jahtaamaan merirosvoja? Tai ehkä legendaarinen merirosvo saapuu hätyyttelemään kauppiaita? Tai ehkä alueelle tulee taifuuni, eikä merellä kannatakaan yllättäen olla. Tai kenties kahden alueella vaikuttavan valtion välille syttyy sota?

Oli kortti mikä tahansa, sen vaikutukset ovat aina tuntuvia ja vaikuttavat yleensä negatiivisesti ainakin osaan pelaajista. Niinpä kapteenien pitää olla jatkuvasti varpaillaan, eikä kukaan voi oikein luottaa siihen, että pelaisi samalla purkitetulla strategialla pelistä toiseen.

Ei silti, etteikö pelistä löytyisi hyviä menettelytapoja. Voiton avaimena toimii glory-mittari, jota kasvatetaan tekemällä erilaisia sankaritekoja. Piraatit saavat glorya vaikkapa kaappaamalla kauppalaivasta tarpeeksi suuren saaliin, kauppiaat taas tekemällä tarpeeksi hyviä kauppoja. Ja kaikki saavat niitä tehtävien suorittamisesta, huhujen selvittämisestä ja muiden pelaajien upottamisesta.

Muitakin tapoja löytyy, mutta glory-mittari määrää hyvin pitkälti pelin temmon. Kauppiaat kiertävät satamasta toiseen yrittäen ostaa halvalla ja sitten myydä tavaroita satamiin, joissa juuri niitä halutaan. Tällöin saa enemmän rahaa ja glory-pisteitä.

Piraatit taas kiertävät merialueelta toiselle yrittäen etsiä vieraiden valtojen kauppalaivoja. Kun sellainen löytyy, alkaa hauska minipeli: pelaaja kääntää esiin pinon kortteja, joihin on merkitty erilaisia hyödykkeitä ja raha-arvoja, mutta myös negatiivisia seurauksia, kuten tykin osumia purjeisiin tai runkoon.

Tämän jälkeen heitellään noppaa ja yritetään vaihtelemalla ja kortteja eliminoimalla saada aikaan rivi, jolla kauppalaiva ei pääse karkuun tai upota päälle tulevia piraatteja. Sitten korjataan saaliit ja purjehditaan karkuun, ennen kuin sotalaivat ehtivät paikalle.

Kaikki noppatestit, oli sitten kyse taistelusta, aarteenetsinnästä, kännisten merimiesten suostuttelemisesta tai kauppalaivan etsimisestä, tehdään taas Arkham Horror –tyyliin. Kullakin kapteenilla on rivi ominaisuuksia, jotka kertovat hänen soveltuvuudestaan erilaisiin meritehtäviin. Kun peli pistää pelaajan tekemään jonkinlaisen tarkistuksen, heitetään kyvyn verran noppia. Vitoset ja kutoset ovat onnistumisia. Helppoa ja hauskaa. Pelin säännöt selittääkin nopeasti ja viimeistään yhden vuoron jälkeen jokainen pöydän ympärillä istuva tajuaa, mistä pelissä on kyse.

PVP:tä M&M:ssä

Nyt tulee dramaattisia uutisia tietylle pelaajasektorille: Merchants & Marauders on PVP-peli. Siinä siis pelaajat ottavat suoraan tai epäsuorasti yhteen keskenään. Tämä on toki selvää jo pelin lähtöasetelmasta, sillä vain yksi voi lopussa voittaa.

Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä pidä siitä, että peli tarjoaa mahdollisuuden ja suorastaan kannustaa pelaajia suoraan konfliktiin keskenään. Piraattien kannattaa kärkkyä kunnon kulta- ja tavaralastissa olevia kauppiaita ja yrittää sitten hyökätä näiden kimppuun. Ja mikään ei toki estä muhkeaa laivaa alleen saanutta kauppamiestä pokkaamasta Mustaparta-Lehtosen päätä ja siihen liittyvää muhkeaa palkintopottia.

Kun taistelu syttyy, se syttyy aina samalla tavalla, oli vastassa sitten espanjalainen sotalaiva tai vastapuolella istuva pelaaja. Merchants & Marauders nimittäin sälyttää kaiken taisteluvastuun pelaajien harteille. Jos joku taistelee niin sanotusti tekoälyä vastaan, halukkaat pelaajat saavat ilmoittautua vapaaehtoisiksi komentamaan vastapuolen alusta, tai jos vapaaehtoisia ei löydy, vetovastuu menee vieressä istuvalle pelaajalle.

Tämän jälkeen alkaa kuumeinen miettiminen. Kullakin laivalla on vuorossa kolme vaihtoehtoa: ammu tykeillä, yritä päästä kylkeen kiinni ja sitä kautta kannelle tai yritä purjehtia karkuun. Kumpikin pelaaja ilmoittaa oman valintansa ja sitten heitetään noppaa kapteenin merenkulkutaidon perusteella.  Enemmän onnistumisia heittänyt voittaa, mutta myös tasapeleissä voi tulla erinäisiä seurauksia, valinnasta riippuen. Lähtökohtaisesti tykeillä on helpoin osua, karkuun taas vaikein päästä.

Kullakin laivalla on myös omat ominaisuutensa, jotka määrittävät rungon ja purjeiden keston, lastiruuman tilavuuden, miehistön ja tykkien määrän ja niin edelleen. Satamista voi ostaa laivoihin parannusosia, joilla voi tuunata kannelle lisää tykkejä tai ruumaan pari ylimääräistä riippumattoa. Satamasta voi ostaa myös kieroja erikoisaseita, kuten ketjuammuksia purjeiden katkomiseen.

Taistelu on mekaanisesti todella helppoa puuhaa, mutta myös todella jännittävää. Tappion koittaessa häviäjä nimittäin menettää kaiken. Laivansa, rahansa, lastinsa ja myös henkensä. Tämän jälkeen on edessä uusi aloitus, joskin kertyneet glory-pisteensä saa sentään säilyttää.

Itse keksimme nopeasti oman säännön, jonka mukaan voittaja saa antaa häviäjälle haluamansa verran armoa. Jos haluaa antaa poloisen purjehtia pois omassa puhkiraiskatussa paatissaan samalla kun itse kaasuttaa auringonlaskuun tämän entisessä paatissa, mikäs sen mukavampaa. Ja jos haluaa vaikka taistelun sijaan antaa suoraan armoa koko vastaantulijan lastia vastaan, niin kukas sitä estää?

Suoran PVP:n ohella kaverille voi myös kettuilla, sillä pelaajille osuu jatkuvasti käteen kortteja, joilla saa aikaan erilaisia efektejä. Niiden avulla voi välillä vaikka tuplata saamansa ryöstösaaliin tai korjata laivaansa merellä, mutta yhtä hyvin myös usuttaa sotalaivan kauppiasta ryöstävien piraattien kimppuun, tai ryöstää kaverin pankkitilin puhtaaksi.

Meno onkin välillä härskiä ja toistan edelleen, että suorasta pelaajien välisestä konfliktista pitämättömien kannattaa joko etsiä toinen peli tai tehdä herrasmiessopimuksia. Niiden ongelmana toki on se, että ne kestävät tasan niin kauan, että pöytään osuu ensimmäinen ei-herrasmies. Ja tämän tyylisessä pelissä siihen ei mene kauaa.

Mainio peli

Merchants & Marauders on mitä mainioin peli. Siinä on omat ongelmansa, mutta ne ovat pieniä. Vuorot kulkevat pääasiassa nopeasti, sillä pelaajilla on hyvin rajoitettu määrä liikkumapisteitä ja kaikki merialueen vaihtamisesta satamaan telakoitumiseen maksaa pisteen. Ainoa kauneusvirhe on se itse satamassa puuhailu, joka voi kestää hitaalla pelaajalla lähemmäs 10 minuuttia.

Itse olemmekin sopineet, että mikäli satama-aktiviteetit ovat vuoron viimeinen tempaus, seuraava pelaaja saa jo aloittaa vuoronsa nysvärin arpoessa rannalla. Tästä huolimatta Merchants & Marauders kärsii pahasti pelaajista, jotka eivät osaa päättää, mitä vuorollaan tekevät, tai jotka aloittavat pohtimisen vasta, kun oma vuoro alkaa.

Julkaisukunnossaan peli on myös pienoisessa epätasapainossa. Se sisältää lähtökohtaisesti neljä erilaista laivatyyppiä, joista kaksi sopii paremmin kauppiaille, kaksi merirosvoille. Ongelma on se, että merirosvojen upgrade-alus on aika kehno. Pelin kehittäjä itse onkin suositellut, että pelaajat korjaavat hieman aluksen ominaisuuksia ja vihjaillut, että korjaukset tullaan muuttamaan viralliseksi korjatuissa laitoksissa.

Ja tämä onkin myös eräs Merchants & Maraudersin parhaista piirteistä. Pääsuunnittelija postailee aktiivisesti Boardgamegeekissä ja vastailee pelaajien kysymyksiin, sekä ehdottelee itse omia varianttejaan ja sääntömuutoksiaan. Tiettävästi peliin tullaan julkaisemaan myös lisäosia, mikä onkin sangen mukavaa, sillä pelistä on tullut julkaisunsa jälkeen eräs oman pöytämme säännöllisimmistä peleistä.

Pelin omia ja Boardgamegeekin käyttäjien tekemiä kapteeneita. Kuvan otti BGG-käyttäjä ”squash”.

Kaikki peliä testanneet ovat ihastuneet siihen ykkösellä ja halukkaiden pelaajien määrä on pitkä. Tätä vasten onkin ikävää, että peliin sopii maksimissaan vain neljä pelaajaa. Boardgamegeekin iloiset veijarit ovat kehittäneet variantin, jossa viides pelaaja voi pelata laudalla esiintyviä viranomaisia ja ”tekoälyn” merirosvoja, mutta en ole itse vielä sitä kokeillut.

Valitukset ovat lähinnä pieniä nipotuksen aiheita ja korjautuvat helpolla, joten en voi kuin suositella Merchants & Maraudersia mitä lämpimimmin. Se ottaa klassisen ja rakkaan aiheen, jonka se sitten muuttaa erinomaisen toimivaksi ja hauskaksi lautapeliksi, joka sopii niin uudemmille kuin kokeneemmillekin pelaajille. Mikäli satut löytämään kappaleen pelistä, joka sai pienen painoksen ja suuren suosion, se kannattaa ehdottomasti napata plakkariin.

Erikseen mainitsemattomat kuvat: Matti Faler.

 

Suunnittelija: Kasper Aargaard, Christian Marcussen
Julkaisija: Z-Man Games
Ikäraja: 12+
Pelaajia: 2-4
Parhaimmillaan: 4
Pelin kesto: n. 3-4 tuntia
Hinta: noin 50 euroa
Pelin kotisivu:http://www.zmangames.com/boardgames/merchants_and_marauders.htm
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Warhammer 40K: Kill Team (PS3, Xbox 360)

Pride of Nations (pc)

Call of Juarez: The Cartel (PC, PS3, Xbox 360)

Cars 2: The Video Game (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Journey-ennakko (PS3)

Might & Magic: Heroes VI -ennakko (PC)