Uusimmat

C’est la guerre – AGEOD tekee hienoja strategiapelejä

07.01.2011 12:37 Jari Mikkonen

Philippe Thibaut on nimi, jonka oikeudenmukaisessa maailmassa pitäisi olla strategiapelaajille tuttu siinä missä vaikkapa Gary Grigsby, Norm Koger, Joel Billings tai Sid Meier. Todellisuudessa hän on kuitenkin jäänyt pitkälti varjoon, vaikka onkin mies menestyneiden Europa Universalis -pelien takana.

Sittemmin Thibaut on kunnostautunut AGEOD-pelitalon ruorissa strategiapelien suunnittelijana. Heidän uusin luomuksensa on Venäjän ja siinä sivussa Suomenkin sisällissotaa käsittelevä Revolution Under Siege.

Lue arvostelu: Revolution Under Siege (PC)

Thibautin ura käynnistyi 1993 ilmestyneen Europa Universalis -lautapelin myötä. Se oli todellinen megastrategiaeepos jossa 1-8 pelaajaa mittelöi Euroopan ja maailman herruudesta löytöretkien aikana 1492-1792. Board Game Geekin mukaan peliaika oli kuusi tuntia, eli aivan kevyttä perjantai-illan ajanvietettä peli ei ole. Miehen seuraava peli oli 1999 ilmestynyt La Grande Guerre, yhtä lailla raskas lautapelinäkemys ensimmäisestä maailmansodasta.

Tältä ponnahduslaudalta monsieur Thibaut’n ura urkeni.

Tietokonepelien rintamalla miekkonen kiisi maineeseen vasta vuonna 2000 ilmestyneen, Paradox Interactiven julkaiseman Europa Universalis -tietokonepelin ja sen jatko-osien ja spinoffien myötä. Thibaut’n oma kiinnostus PC-pelejä kohtaan alkoi samoihin aikoihin. Ensimmäinen teos oli 2003 ilmestynyt Pax Romana, jossa käytiin läpi Rooman tasavallan aikaisia sotia puunilaissodista Caesariin asti. Peli jäi puolitiehen julkaisijan vedettyä rahoituksen alta, joten peli julkaistiin raakileena toisen julkaisijan toimesta. Thibaut’n tahto tehdä pelejä ei kuitenkaan laantunut, vaan 2005 ilmestyi Great Invasions, joka tällä kertaa käsitteli Rooman imperiumin jälkeisiä barbaari-invaasioita. Vastaanotto ei vieläkään ollut ylistävä.

AGEOD syntyy

Thibaut ei kuitenkaan ollut halukas tekemään pelejä muille ja perusti uuden firman, edellisen mentyä konkkaan Pax Romanan siivellä. Yhtiökumppaniksi tuli kaima Philippe Malacher, joka ohjelmoi herrojen pelejä pyörittävän Adaptive Game Enginen, AGE:n. Yhtiön nimeksi tuli AGEOD – AGE Online Distribution ja se toimisi myös julkaisijana, ei vain pelien kehittäjänä.

Ensimmäinen AGE-peli oli 2006 julkaistu Birth of America, jonka aiheena olivat Amerikan siirtomaasodat brittien, ranskalaisten ja punanahkojen kesken. Liekö syynä ollut amerikkalaismarkkinoille kiehtovampi aihe vai se, että Thibaut’n tiimi sai vihdoinkin tehdä peliään rauhassa, mutta lopulta herrojen valmis teos sai suitsutusta kriitikoiltakin. Sen jälkeen AGEOD puksutti uusia pelejä kiivaaseen tahtiin: Napoleon’s Campaigns ja American Civil War saapuivat vuonna 2007, Birth of America II vuonna 2008.

Marraskuun 11. päivänä 2008, ensimmäisen maailmansodan päättymisen 90-vuotispäivänä, AGEOD julkaisi myös WW1: La Grande Guerre:n, joka toimi omalla erityisellä rungollaan. Erikoisena vetona pelin kartalla pohjoinen oli jossain vasemmalla, ja tästäkös sotapelaajat riemastuivat… Nyttemmin WW1:stä on saatavilla myös Gold-versio, joka paitsi tarjoaa perinteisemmän kartan, myös korjaa useimmat peliä riivanneet bugit. Alkuperäisversion ostaneille on tarjolla myös kympin maksava päivitys.

Vuoden 2009 lopussa Paradoxin ja Thibaut’n tiet jälleen kohtasivat kun ruotsalaiset ostivat AGEOD:in emofirman AGE Studiosin, josta tuli Paradox France. Ensimmäinen uuden isännän alaisuudessa julkaistu peli oli vuoden 2010 Rise of Prussia. Seuraavana vuorossa on Pride of Nations, jossa mittakaava on jälleen globaali kun suurvallat jakavat viktoriaanista maailmaa alusmaikseen. Sen pitäisi ilmestyä keväällä 2011.

Pride of Nations, AGEOD:in seuraava ylpeyden aihe?

Entä Revolution Under Siege sitten? Alkusysäys tuli, kun venäläinen Akella lähestyi AGEOD:ia toivoen ranskalaisilta American Civil Warin kaltaista näkemystä Venäjän sisällissodasta. Tuolloin Thibaut ja Malacher olivat kuitenkin jo alkaneet suunnitella Pride of Nationsia, joten he eivät voineet tarttua ehdotukseen. Tällöin apuun riensivät maanmiehet Sebastien Lebourcq (ranskalaisen Cyberstratege-pelilehden entinen päätoimittaja) ja Thomas Corriol, jotka muodostivat SEP REDS -työryhmän.

Kehtaako joku enää väittää, etteivät ranskalaiset ymmärrä sotimisen päälle?

 

Lisätietoja: http://www.ageod.com

Lue myös: Revolution Under Siege (PC)

 

Lue myös

Elämä juoksuhaudoissa – Strategic Command World War 1: The Great War 1914-1918

Final Fantaxy XIV:n tekijät Domen piinapenkissä

Gran Turismo 5 – katso videoreportaasit ja Kazunori Yamauchin haastattelu pelin julkaisujuhlasta

Kuntopyörästä Kinectiin – jumppapelien evoluutio 

Shogun 2: Total War -ensikosketus

SteelSeries Shift – mukautuva näppäimistö tosipelaajille

Warhammer: Invasion (Lautapeli)