Uusimmat

Ensikosketuksessa Dead Nation – jo toisen kerran

30.10.2010 14:00 Tero Lehtiniemi

Zombiet eivät pahiksina ole ihan sieltä monivivahteisimmasta tai älykkäimmästä päästä, mutta tästäkin huolimatta peli- ja elokuvateollisuus ammentaa niistä säännöllisin väliajoin, usein vieläpä ihan mainioin tuloksin.

Zombie-elokuvien epätoivoista eloonjäämismeininkiä hakevat, hermoja raastavat Left 4 Deadit ovat tämän peligenren kirkkaimpia nimiä. Nyt on kuitenkin tuloillaan varsin vakavasti otettava kilpailija, ja vieläpä kotimainen sellainen.

Pitkän linjan kotimainen pelifirma Housemarque on nimittäin kaikessa hiljaisuudessa työstänyt isometristä Dead Nation -räiskintää, jonka pahiksina nuo haisevat, aivoja popsivat mätäkasat jälleen ovat. Peli nimittäin sijoittuu ei-niin-kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa mystinen virus on päässyt valloilleen johtaen melko kattavaan zombie-infestaatioon.

Mitään kovin suurenmoista juonikuviota tästä lähtökohdasta ei edes yritetä rakentaa. Mies ja/tai naispuoliset päähenkilöt, iso kasa raskasta aseistusta ja vielä isompi epäkuolleiden armeija. Erilaisiin kaupunkiympäristöön sijoittuviin kenttiin jaettu peli on epätoivoista selviytymistaistelua tarkastuspisteestä ja asekaupasta toiselle. Pelaajat voivat päivittää sekä haarniskoitaan että aseistustaan niin tulivoiman, -nopeuden tai vaikkapa ammuskapasiteetin saralla. Rahaa heruu tappojen lisäksi esimerkiksi kentille kätketyistä arkuista.

Vaikka peli onkin kuvattu isometrisestä perspektiivistä, onnistuu teos Left 4 Dead -henkisen, suorastaan klaustrofobisen fiiliksen rakentamisessa. Tästä isoin ansio kuuluu erinomaisille valaistusefekteillä. Sysipimeässä maisemassa ainoat valonlähteet ovat sankarien aseisiin kiinnitetyt taskulamput, räjähdykset ja siellä täällä palavat tynnyrit.  

Ongelmiin on ratkaisu 

Vaikka peruspyssyssä on loputtomat ammukset eikä panosten kanssa muutenkaan juuri säästellä, ei pelkkä vakaa liipasinsormi riitä. Eteneminen näet lähentelee välillä suoranaista puzzlepeliä. Zombien ylivoima on nimittäin niin musertava, että välillä pelaajien on pakko turvautua myös hoksottimiin. Zombeja puoleensa vetävien valopommien, miinojen ja esimerkiksi sopivassa välissä räjähtävien, varashälyttimellä varustettujen autojen hyödyntäminen onkin suorastaan ensiarvoisen tärkeää, mikäli haluaa säästyä suuremmalta checkpointtien uudelleenkierrätykseltä.

Dead Nation toimii hyvin myös puhtaana toimintapelinä. Räjähdykset ovat messeviä, tulivoimaa piisaa ja pelimoottori tarjoilee hienojen valaistusefektien lisäksi myös varsin kunnioitusta herättäviä vihollislaumoja. Samanaikainen moninpeli tekee sekin zombilaumojen harventamisesta astetta miellyttävämpää.

Mitään suurempia vikoja ei pelin tässä kehitysvaiheessa enää esiintynyt. Zombiet vaihtelevat aivottomasta perustykinruoasta panssaroituihin poliiseihin ja piilosta hyökkääviin, vikkeläjalkaisiin pirulaisiin. Tiettyihin aselajeihin jumittumista estää rytmityksen lisäksi se, että jokaisella zombilajikkeista näyttäisi olevan oma Akilleen kantapäänsä.

Dead Nationille ei vielä ole annettu virallista julkaisupäivää, mutta syystalven aikana PSN:ään ilmestyvä peli tarjoaa jo ennakkoversion perusteella audiovisuaalisesti vaikuttavaa, sulavaa ja kohtuuhintaista zombiräiskintää jossa selviytymiseen joutuu käyttämään kaikkia sen tarjoamia työkaluja. Itse itseäni lainaten: ”tää on ihan kuin Left 4 Dead 2 joka ei vituta”

 

Tekijä: Housemarque
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2 (jaettu ruutu, Internet)
Pelin kotisivu: Dead Nation

Tero Lehtiniemi 

Toinen mielipide

Kävin taannoin kokeilemassa pelin huomattavasti varhaisempaa versiota Housemarquella – ja olin täysin myyty. Ja olen edelleen. Dead Nation on jo nyt hillittömän lystikästä räiskintää, joka vetäisee mukaansa. Zombiräiskinän vauhdissa saa kaiken kukkuraksi nauraa masu kipeänä. Ne yksityiskohdat, ne yksityiskohdat.

Isometrinen räiskintä saattaa kuulostaa erikoiselta tavalta toteuttaa huippunykyaikainen toimintapeli, mutta miettikääpä, Super Stardust HD (+ 3D) on sekin tehty maailman noin toiseksi vanhimman peli-idean pohjalta. Ja miten hyvä peli sekin on, yhä edelleen.

Pelin nettituki on muuten vekkuli. Pelaajien tulokset päivittyvät koko ajan verkkoon, mistä peli hakee kunkin koneelle ikään kuin uutisotsikoita – ja päivittää tappolistoja. Yhteisöllistä, jei! On verraten veikeää katsella zombien tappotilastoja eri maista ja täristellä padia leikkisän raivoisasti ”tappakaa enemmän zombeja, laiskurit! Ruotsi johtaa tilastoissa!” 

Jukka O. Kauppinen