Uusimmat

Kerbal Space Program – moditaivaan kiintotähtiä

14.07.2015 18:00 Jani Salomaa

Kerbal Space Program on osottautunut erittäin modattavaksi ohjelmistoleluksi, jonka potentiaali ei ole jäänyt pelaajayhteisöltä huomaamatta. Keskikesällä 2015 peliin löytyy päälle viisisataa erilaista viritelmää pienistä lippupaketeista koko pelikokemusta mullistaviin innovaatioihin. Kannattaa tosin muistaa ”Carcassonne” –efekti, eli liian monta lisäosaa kerralla voi heikentää pelikokemusta.

Lue myös: Kerbal Space Program (PC, Mac, Linux)

 

Alla on listattu muutama erityisesti allekirjoittanutta miellyttävää modia. Loput löytyvät osoitteesta: http://www.curse.com/ksp-mods/kerbal

 

Comprehensive Kerbal Archive Network (CKAN) – Yhden ohjelman työkalu modien hallintaan. CKAN listaa saatavilla olevat modit ja tekee niiden lataamisesta ja asentamisesta helpompaa. Auttaa välttämään yhteensopivuusongelmia. Käyttöliittymässä ja vakaudessa olisi parantamisen varaa.

Lisätietoja: CKAN 

 

MechJeb –Perus-KSP on nuuka tarjoamaan näytölle dataa tai apuja, joita tarvitaan vaativammassa lentämisessä.  ”Lentotietokone” MechJeb auttaa informaationälkään ja on erityisen näppärä pitkien ja monivaiheisten tehtävien toteuttamisessa. Osa autopilottiominaisuuksista menee huijauspuijauksen puolelle, joten tosikerbonautit viittaavat niille kintaalla.

 

Kerbal Engineer Redux (KER)  – Alusten rakentaminen sujuu peruskerbalissa mututuntumalta. KER korjaa tämän tarjoamalla näkyviin olennaiset tiedot työntövoimasta, painosta ja aluksen saavuttamasta delta-V:stä. Tarjoaa dataa myös lentäessä. KERiä ja näppärää delta-V –karttaa käyttämällä voi säästyä rakettien jäämiseltä laukaisualustalle ja löpön loppumiselta nolossa paikassa.

Klikkaamalla isompi kuva.

 

Grafiikat uudelle tasolle – Astronomer’s Visual Pack, EVE ja Planetshine täräyttävät pelin planeettagrafiikat aivan uudelle levelille varsinkin kiertoradalla ollessa. Collision FX ja HotRockets taas lisäävät tulta ja tappuraa.

 

Lisäosia-galore – Kerbalin mukana tulee reilut parisataa osaa aluksiin. Kun mikään ei riitä, niin KW Rocketry lisää avaruusaluksiin rutkasti palasia ja Kerbal Aircraft Expansion taas lentolaitteisiin. Station Science mahdollistaa kunnon avaruusasemat, USI Kolonization System elinkelpoiset planeettatukikohdat kasvihuoneineen ja Infernal Robotics  tuo monimutkaisempia liikkuvia osia. Kerbal Attachment System mahdollistaa uusien kokonaisuuksien kasaamisen muuallakin kuin tukikohdassa, kunhan osat saa roudattua paikan päälle.

 

Kerbal Alarm Clock – Muistuttaa aamuneljältä nukkumaanmenosta, mutta sitä tärkeämmin sen saa hälyttämään silloin kun alus lähestyy jotain tärkeää pistettä matkallaan, tai kun optimaalinen laukaisuikkuna on käsillä. Pelastaa, kun taivaalla on käynnissä monta tehtävää samanaikaisesti.

 

Chatterer – Avaruus on hiljainen paikka, ellei asenna ”höpöttäjää”, joka suoltaa aidoista avaruustehtävistä napattua, mutta söpösti sekoitettua,  lennonjohdon ja kerbonauttien välistä radioliikennettä ja muita ääniefektejä. Lisää kummasti immersiota.

 

Dang It! – modi rikkoo asioita satunnaisesti, tuoden peliin lisäjännitystä ja pakottaen Kerbalit korjauspuuhiin. Heille, joita oma versio Apollo 13 –tehtävästä  kiinnostaa. Masokistit voivat yhdistää tämän Entropyyn, joka simuloi osien kulumista, sekä TAC Life Support –modiin, joka pakottaa ottamaan huomioon myös kerbalien biologiset tarpeet.

 

Docking Port Alignment – avaruusasemia rakentaessa alusten telakoinnissa vaaditaan melkoista tarkkuutta. Tämä modi lisää tähtäinnäkymän, jolloin vaikeusaste putoaa järkeväksi.

 

Dark Multiplayer – pidän itse Kerbalista yksinpelikokemuksena, mutta tämä on hyvä vaihtoehto jos haluaa rakennella avaruusasemia kaverin kanssa. Yksi pelaajista kontrolloi ajan nopeuttamista, joten kaverin suolaaminenkin on hyvin mahdollista.

 

Äitini kommentoi joskus ivallisesti, ettei tietokonepelien pelaaminen ole mitään rakettitiedettä. Vihdoin voin näyttää, että täysin väärässä olit, mutsi! Tähtiin kurottaminen on näköjään pirun vaikeaa, nopeaa, hauskaa ja julmetun palkitsevaa. Ja jos ei mene ihan putkeen, KABUUUM!!!

Kerbal Space Program (KSP) onkin onnistumisen ja epäonnistumisen riemulaulu.

KSP on tiivistettynä humoristinen avaruusohjelmasimulaattori. Se antaa pelaajalle kaikki palaset unelmien avaruusalusten luomiseen ja lentämiseen, vaan sitten moukuttaa armottomalla fysiikkamallillaan. Se haastaa tähtäämään korkeammalle, kauemmas, kohti vain pisteinä tähtitaivaalla siintäviä planeettoja.

Kerbal Space Program (PC, Mac, Linux)