Uusimmat

Wiikon wanha: Broadsides – purje horisontissa, ahoy!

21.01.2009 17:15 Jukka O. Kauppinen

Muinoin vaikuttaneen megapelitalo SSI:n varhaisimpiin julkaisuihin lukeutunut Broadsides on edelleen yksi kaikkien aikojen mielenkiintoisimpia laivapelejä. Vaikka purjelaivoja löytyy pelistä jos toisestakin, niin vastaavaa purjelaivataistelujen kuvausta ei löydy.

Broadsides on 1700-1800-luvun purjelaivojen välisiä taisteluja kuvaava taktinen simulaatio, jossa pelaaja yrittää upottaa tai vallata vihollisen aluksen.

Peli jäi historiaan sekä realisminsa että yllättävän pikkutarkan visualisointinsa ansiosta. Jostain syystä myöhemmät vastaavat pelit kuvaavat purjelaivojen taisteluja yllättävän arcademaisesti. Merisota on kuin TIE-hävittäjällä lentämistä, jopa hitailla ja kömpelöillä purjelaivoilla seilatessa. Esimerkiksi tuoreimman Pirates-meriseikkailun meritaistelut ovat kuin räiskintää Broadsidesin taktiseen sotimiseen verrattuna.

Broadsidesissa ei esimerkiksi varsinaisesti ohjaa alustaan. Ohjauksen sijaan kapteeni antaa miehistölleen komentoja. Ruori oikealle, ladataan sirpaleammukset ja tähdätään purjeita, nostakaa lisää purjeita ja sitä rataa.

Peli huomioi niin purjeiden kuin takilan ja rungon vaurioitumisen, alusten nopeus- ja ketteryyserot, erilaiset ammustyypit, tykkien koot ja kantamat ja niin edelleen. Siihen päälle tuulen muun muassa suunta, voimakkuus ja käskytysviive.

Lopputuloksena purjelaivakirjoja ja –elokuvia katselleet pystyivät taktikoimaan, harkitsemaan ja luomaan ihmeen uskottavia meritaisteluja. Myös kaksinpeli luonnistui.

Vaatimattomasta ulkoasusta huolimatta pelissä on edelleen hämmästyttävän paljon sisältöä. Aluksiakin löytyy neljän aikansa suurimman merivallan laivastoista. Pelaaja voi myös suunnitella oman aluksensa.

Kaiken tämän ansiosta Broadsides on yhä edelleen mitä erinomaisin pelielämys retropeliharrastajille. Pelaaminen vain vaatii hetken harjoittelua, että keksii miten ohjaus toimii joystickillä. Onneksi ohjekirjakin löytyy nykyään netistä.

Liekö yllätys kellekään, että Broadsides on itselleni yksi kaikkien aikojen suosikkipeleistäni. Yhtä mukavaa merisotapeliä kun ei ole sittemmin tehty. Tästä kun tulisi graafisesti hieman modernisoitu painos nettimoninpelillä, niin aijaijai!

 

Lisätietoja:

Broadsides @ Mobygames

Broadsides @ Wikipedia

 

Broadsides
Suunnittelija: Wayne Garries
Tekijä/julkaisija: SSI
Alustat: Apple II, Atari 8-bittiset koneet, Commodore 64 (1983)

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja (mm. Jet Set Radio, Willy Beamish, Warhawk, Dune 2…)

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja (mm. NARC, Tetris, Space Harrier, OutRun, Arkanoid…)

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Creative Zen Mosaic – laadukas joskin lelumainen MP3-soitin

Creative Zen X-Fi – digisoitinten aatelia, pikkupulmista huolimatta

Cyber Snipa Sonar 5.1 – tilaäänet tosipelaajan kuulokkeisiin

Jumpgate Evolution – Eliten ja EVEn haastaja ensikosketuksessa

Shaun White Snowboarding (PS3, 360)

Swedish Touring Car Championship (PC)

Vuoden 2008 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

Vuoden 2008 pettymykset