Uusimmat

DigiExpo 2013 – Playstation 4 vs. Xbox One

13.11.2013 16:30 Teemu Viemerö

Vuosittainen DigiExpo tuli ja meni. Kansa ihasteli Helsingin Messukeskuksessa pelimaailman uusia tulokkaita ja uteliaita messukävijöitäriitti. Tänä vuonna tapahtuma poikkesi kuitenkin aiemmasta, sillä suomalaiset pääsivät tutustumaan ensimmäistä kertaa tuleviin Playstation 4- ja Xbox One -konsoleihin. Konsolien ohella myös monet julkaisupelit olivat esillä ja kokeiltavissa.

Valitettavasti Nintendo loisti poissaolollaan, sillä firma oli päättänyt panostaa kirjamessuille. DigiExpossa esiteltiin myös muun muassa EA:n ja Ubisoftin tarjontaa. Messujen helminä nähtiin FIGMAn retropelimuseo sekä Helsingin kaupunginkirjaston esittelemä Oculus Rift -virtuaalilasi.

Messujen ehdoton pääteema olivat uudet konsolit, joista Xbox One oli näyttävämmin esillä. Uutta Xbox Onea esiteltiin vitriinipöydällä, jota messukävijät kuvasivat erittäin runsaasti. Xbox Onen design ei viehättänyt minua laatikkomaisella suoraviivaisuudellaan sekä suurella koollaan,  vaikka konsolin design oli jo tuttu. Xbox Suomen Jarno Kallunki-Mättö kertoi syyn konsolin suuren kokoon olevan huomattavasti kehittyneempi jäähdytysjärjestelmä.

”Konsolin suunnittelussa on panostettu tehokkaaseen jäähdytykseen, joka tekee konsolista varsin kookkaan. Muistan kun esittelimme ensimmäistä kertaa Xbox 360:n. Se piti valtavaa melua, kun taas tästä konsolista ei erota päällepäin onko se päällä vai ei. Sen huomaa ainoastaan konsolin etupaneeliin syttyvästä Xboxin logosta,” Kallunki-Mättö kertoi.

Xbox Onen ohjain oli tuntumaltaan hyvin samankaltainen kuin Xbox 360:n ohjain. Se istui käteen, mutta tuntui myös miellyttävältä, tutulta ja turvalliselta. Ohjaimen liipaisin- ja puskuripainikkeet ovat liukaspintaiset, kun taas muu ohjain on hieman karheampipintainen. Aluksi kummastusta herättänyt ohjaimen ylipalkin merkitys avautui vasta ohjaimen ollessa kädessä; yhtiö oli ninjaillut puskurinapit varsin näyttävästi logon designiin. Ohjaimen tärinäominaisuutta on myös kehitetty paljon eteenpäin. Tulos on kuin peliohjaimellista surroundia, jossa tärinää voidaan kohdistaa ympäri ohjainta.

Xbox Onen yksinoikeuspeleistä esittelyssä olivat Killer Instinct, Forza 5, Dead Rising 3 sekä Ryse: Son of Rome. Peleistä huomasi ilmiselvästi grafiikoiden kehittymisen 360:een verrattuna. Xbox Onen messutarjonta antoikin hyvää vaikutelmaa siitä mihin konsolilla pystytään. Mielenkiintoisimpana pelinä mainittakoon ehdottomasti Dead Rising 3. Pelisarja on kehittynyt valtavasti ja kolme kertaa suuremman zombimäärän mättäminen avoimessa maailmassa näyttää joka zombifanin toteutuneelta unelmalta.

Sonyn osastolla riitti kuhinaa PlayStation 4:n parissa. Esillä ollut konsoli kuitenkin vietiin piiloon ammattilaisajan umpeuduttua, vaikka laite olisi ehdottomasti ansainnut kunnon esittelyn myös messukansalle. Konsoli on huomattavasti Xbox Onea pienempi ja  sen futuristinen design tuo hieman muistoja PlayStation 2:sta. Ennen kaikkea Sonyn panostus designiin kertoo yhtiön asenteesta tarjota ihmisille pelikonsoli, kun taas Xbox One puolestaan hukuttaa itsensä All-in-One -kodinkonefilosofiaan.

PlayStation 4:n ohjaimessa havaitsee pitkällisen elinkaaren evoluutiota sekä tekniikoiden mielenkiintoista yhdistämistä. Pyöreän sulavan ja käteen istuvan designin ansiosta ohjain on kädessä huomattavasti parempi kuin PlayStation 3:n ohjain. Tatit ovat kokeneet muutoksia parempaan suuntaan, sillä niistä löytyy nyt Xboxin ohjaimista tutut peukalokupit. Ohjaimeen on yhdistetty myös kosketuspinta sekä Moven tekniikkaa, jotka tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Tässä suhteessa Sonyn ohjaimessa on havaittavissa Nintendon kaltaista innovatiivisuutta. Kolmannet osapuolet yleensä lämpeävät hitaasti uusille ohjainratkaisuille, jonka olemme nähneet Nintendon tapauksissa. On kuitenkin hienoa, että myös Sony uskaltautuu herättämään pelinkehittäjien luovuutta. Tulevaisuus kuitenkin näyttää jäävätkö nämä ominaisuudet vain yksinoikeuspelejä kehittävien pakkopullaksi.

PlayStation 4:n yksinoikeuspelien puolesta esillä olivat muun muassa koko perheen seikkailua tarjoava Knack, Hohokum, suomalaisen Housemarquen arcaderäiskintä Resogun, Killzone: Shadow Fall ja Driveclub. Pelitarjonta oli värikästä ja muutama peli keskittyi laitteen suorituskyvyn esittelyyn. Pienten pelien edustus on kunnioitusta herättävää, mutta monet peleistä olisivat sopineet aivan yhtä hyvin PlayStation Vitalle.

Yksinoikeuspeleistä kiehtovin oli Knack, joka muistuttaa sielultaan Crash Bandicootia. Toimintaseikkailun erikoisuutena on sen päähahmo; pienistä objekteista koostuva pääsankari pystyy muuttamaan fyysistä kokoonsa. Kyseessä oli varsin viihdyttävää ja hauskaa hack and slash -mäiskettä.

On mielenkiintoista nähdä miten konsolit suoriutuvat kuluttajien keskuudessa. Nähtävillä oli hyvin vaikuttavat laitteet peleineen. Esillä oli myös useampi monialustapeli, joista eniten kiinnostusta herättivät Assassin’s Creed 4:n seuraavan sukupolven versio sekä EA:n esittelemä Need For Speed: Rivals, joka tarjosi Most Wantedin ja Forza Horizonin kaltaista kokemusta. Pressin kokeiltavana oli poliisi ja roisto -tyylistä moninpeliajojahtia, joka oli hyvin hauska pelikokemus. Ajokontrollit vastaavat nopeasti ja ajotuntuma on yksi parhaista muiden tulevien ajopelien rinnalla.

Teksti: Teemu Viemerö

Kuvat: Lauri Könönen / The Real Men’s Playground & DigiExpo

 

Lue myös

Eclipse (Lautapeli)

Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle

Suomalaisen pelialan varhaiset vuodet ja ensimmäiset suomalaiset pelit

The Dark Mod – hei, me hiivitään – seikkailuja alkuperäisen Thief-pelin hengessä

Wiikon wanha: Formula One Grand Prix

XCOM: Enemy Within – ihmiskunnan äärimmäistä selviytymistaistelua