Uusimmat

Age of Empires 3 (pc)

18.01.2006 00:00 Simon Elo

Kalleuksia, valtaa ja maata. Näitä useimmat tavoittelivat Amerigo Vespuccin nimikkomantereella 1500-luvulla. Jack Morgan lähtee kampanjassa tavoittelemaan Uudesta maailmasta kunniaa ja nousua hiipuvalle ritariaatteelle. Seikkailu jatkuu, kun Morganin jälkeläiset yrittävät ansaita voita leivän päälle. Apua retkilleen suku saa vanhasta maailmasta.

Age of Empires -sarja on suosituimpia reaaliaikaisen, historiaan pohjautuvan kevytstrategian edustajia. Tavoitteena on luoda toimiva talous, jonka avulla voi rakentaa lisää ja erityisesti luoda suuren armeijan. Voitto saadaan yleensä sotilaallisesti. Vaikeutena on tasapainoilla erilaisten haasteiden, kuten loppuvan ruuan ja vihollisen hyökkäysten torjumisen, kanssa.

Ässä hihasta

Ansaitsemalla kokemuspisteitä taisteluista ja resurssien keruusta saa kortteja, joilla voi pyytää kotikaupungista rajallisesti lisäjoukkoja tai ruokaa. Oikealla hetkellä rahdatut lisäjoukot voivat pelastaa turmioon ajautuneen tehtävän. Hömppälisänä kotikaupunkiin voi tehdä kosmeettisia muutoksia joilla ei ole mitään vaikutusta pelattavuuteen. Uudessa maailmassa on villejä alkuasukkaita, jotka sivistyneet eurooppalaiset ottavat omaan käyttöönsä. Tämä tapahtuu rakentamalla alkuasukaskylän viereen kauppapaikka, jonka kautta voi kouluttaa verenhimoisia heimosotureita. Soturit ovat halpoja, mutta tehokkaampia kuin eurooppalaiset virkaveljensä. Erilaisia heimoja on kymmenkunta.

Morganin taisto jenkkilän eteisessä ei pohjaudu tositapahtumiin edes Hollywoodin standardeilla. Hömelö juoni jää omaan arvoonsa, vaikkakin Morganin vahva skottiaksentti kirvoittaa muutaman hymyn. Kaikkea taustoittaa lähes huomaamaton, mutta kaunis ja omaleimainen musiikki. Ulkoasu on silmiähivelevän hieno. Kuulas vesi, rikas luonto, yksityiskohtaiset hahmot ja Havok-fysiikkamoottori hoitavat homman kotiin.

Virtaviivaistettu tapaus

Tehtävät ovat ilahduttavan monipuolisia. Ensin tuhotaan Ottomaanien linnoitusta ja pian ollaan jo auttamassa alkuasukkaita pinteestä. Tehtäviä on 24, jonka lisäksi on moninpeli ja satunnaisia matseja tietokonetta vastaan. Pikkutarkkaa nysväystä, tuota strategiapelien perisyntiä, on vähennetty suoraviivaistamalla resurssien keruuta. Resursseja on enää kolme: ruoka, puu ja kulta. Resurssien varastointi on poistettu, eikä kiviä hakata tai potkita. Uuden maailman rakennelmat tehdään vain puusta. Ärsyttävästi työntekijät eivät osaa itse alkaa hakea uutta kohdetta, jos esimerkiksi metsikkö nenän edestä on kaputt. Muilta osin keruu sujuu mukavan mutkattomasti.

Yleisen trendin vastaisesti kolmannessa osassa ei komennella suuria joukkoja kerralla, vaan yksittäisiä miehiä. Komentamista haittaa juuri tämä aspekti, sillä peli ei anna komentaa tarpeeksi montaa ukkoa kerralla. Armeijan osia joutuu komentelemaan erikseen. Pahimmillaan vihollinen saa yliotteen siksi ettei pelaaja ole tarpeeksi näppärä sormistaan. Suuren armeijan tuottaminen ei ole temppu eikä mikään. Onneksi määrällinen ylivoima ei ole ainoa tie voittoon, vaan esimerkiksi jousimiehet ovat erittäin tehokkaita jalkaväkeä vastaan. Fiksu pistää oikeat yksiköt toisiaan vastaan. Vihollisen tekoäly on hyvin rajoittunutta. Vaikeustason nosto tuo muutoksen ainoastaan tekoälyn aggressiivisuuteen, mikä ei tarkoita muuta kuin sitä, että vihulaisen häjyt tulevat hanakammin pelaajan päämajan kimppuun. Jonkinlaista taktista silmää olisi odottanut.

Age of Empires 3 onnistuu virtaviivaistamaan sarjan pelattavuutta, mutta toisaalta näyttää kuinka paljon yleisestä kehityksestä on jääty jälkeen. Joitakin vuosia sitten tämä paketti olisi voinut tehdä suuren vaikutuksen. Tarpeellisten uudistuksien ansiosta pelaaminen kuitenkin maittaa eikä isompaan vaikerointiin jää aihetta.

Tekijä: Ensemble Studios
Julkaisija: Microsoft
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-8
Pelin kotisivu: ageofempires3.com