Uusimmat

Armada 2526 + Supernova DLC (PC)

29.09.2013 14:00 Leevi Rantala

Tekijä: Ntronium Games
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, AMD V-Series V160 2.4 Ghz, 2 Gt muistia, ATI Mobility Radeon HD 4250
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP/Vista/7, 1 GHz prosessori, 1 Gt muistia, 128 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, (2 Supernova-lisäosalla)
Muuta: Ladattava peli, hinta 23,99 € + alv, lisäosa 11,99 € + alv
Pelin kotisivu: Armada 2526 + Supernova
Arvostelija: Leevi Rantala

Avaruus oli aikoinaan viimeinen tutkimattomista korpimaista. Tietokonepelien puolella seutuja on kuitenkin seilattu edestakaisin niin monessa pelissä, ettei avaruudentutkimisella ole enää entistä uutuudenviehätystä. 2009 julkaistu Armada 2526 tekee planeettojen valloittamisesta kuitenkin jälleen mielenkiintoista.

Armada 2526 on luonteeltaan 4X-strategiapeli. Pelaajan täytyy tutkia ympäröivää avaruutta (eXplore), laajentaa elinaluettaan (eXpand), hyödyntää valloittamiensa planeettojen resursseja (eXploit) ja tuhota vastustajat (eXterminate). Leikkikenttänä toimii joko satunnaisesti luotu kartta tai sitten jokin neljästä perusskenaariosta.

Pelissä liikutaan hyvin suurella tasolla, sillä asutettavat ja hallinnoitavat kohteet ovat yksittäisiä tähtiä ja tähtijärjestelmiä. Näistä tosin löytyy aina vain yksittäinen asuttava planeetta, mikä on nykyisen tietämyksen valossa suhteellisen realistista. Tokihan asutettavia planeettoja olisi voinut olla järjestelmissä vaikka kaksi kappaletta, mutta silloin suuret pelit olisivat helposti puuroutuneet mikrotason säätämiseksi. Tällaisenaan peli on helposti hallittava ja oman imperiumin koon hahmottaminen on selkeää.

3 ensimmäistä X:ää

Avaruus on tässä pelissä valtava paikka, varsinkin suurimmissa skenaarioissa. Satojen tähtien täplittämä kartta avautuu hiljalleen tuntien kuluessa, kun oma rotu hiljalleen levittäytyy planeetalta toiselle. Kaikille mahdollisille planeetoille ei kannata kuitenkaan sännätä, sillä mikäli luonnonvaroiltaan köyhien pallojen asuttaminen tulee todella kalliiksi. Toisaalta tällaisen yllä saattaa liihotella mineraalivarannoiltaan rikas kiertolainen, jolloin kaivostoiminnan kannalta tarpeellisen teknologian kehittäminen mahdollistaa planeetan kannattavan asuttamisen.

Peruspelissä asutettavat planeetat jäävät hieman valjuiksi, mutta onneksi Supernova-lisäosa korjaa tämän puutteen. Jokaisella planeetalla voi olla jokin erikoisominaisuus, joka vaikuttaa sen kehittämiseen. Yhdellä saattaa olla jäänteitä muinaisesta sivilisaatiosta, kun taas toisella elää alhaisella kehitystasolla olevia alkuasukkaita. Tai ehkä planeettaa ravistelevat voimakkaat auringon soihdut. Planeettojen ja erikoisominaisuuksien yhdistelmiä on runsaasti, joten kahta täysin samanlaista planeettaa ei tule aivan heti vastaan.

Pelin yksinkertaistetuin piirre on ehdottomasti sen yksinkertaiset tutkittavat teknologiat. Tieteelliset tutkimukset pysyvät lähes samanlaisina rodusta toiseen, eikä niiden välillä ole kuin pieniä eroja. Toisaalta tämä nopeuttaa huomattavasti pelin opettelemista ja teknologian kehittämisessä voi keskittyä oman rodun voittopisteiden kannalta merkittäviin asioihin. Pitkässä juoksussa tämä piirre voi kuitenkin syödä pelin uudelleenpelattavuutta.

Neljäs ja viimeinen X

Vastustajien kanssa sotiminen on mielestäni pelin heikoin lenkki. Reaaliajassa käydyt taistelut eivät ole kovin mielenkiintoisia, sillä niiden kulku noudattaa aina suurin piirtein samaa kaavaa. Jokaiselle laivueelle annetaan erikseen hyökkäyskäskyt, mikä helpottaa taistelujen hallintaa. En uskalla edes kuvitella käskyttäväni jokaista avaruusalusta erikseen, sillä se tekisi peliajallisesti taisteluista aivan liian pitkiä. Taisteluita voi seurata parista eri näkökulmasta ja niiden kulun voi halutessaan keskeyttää. Itse en lämmennyt taistelulle ollenkaan, vaan päädyin käyttämään simuloituja tuloksia. Niiden avulla pelin pääpaino pysyy suuremman mittakaavan suunnitelmissa, eikä avaruudenvalloitus keskeydy yksittäisten taistelujen kanssa näpertelemiseen.

Useita rotuja ja diplomatiaa

Avaruudessa ei tietenkään lennellä yksin. Vastassa on useita erilaisia rotuja, jotka vaihtelevat muinaisesta konerodusta jättimäisiin rapuihin. Jokaisella on omat voittoehtonsa, mikä tuo pelaamiseen mukavaa vaihtelua. Yksi saattaa olla rakentamassa valtaisaa kauppaliikenneverkostoa, kun taas toinen pyrkii pyyhkimään kaikilla naapureillaan lattiaa. Ominaisuus on mielestäni erittäin hyvä, sillä se pistää miettimään miten eri vastustajiin kannattaa oikein suhtautua.

Diplomatia tuo hyvin vahvasti mieleen Civilization-pelisarjan. Vieraiden rotujen kanssa voi esimerkiksi käydä kauppaa ja heidän kanssaan voi muodostaa erilaisia liittoutumia. Armadan oma pieni muutos tähän perinteiseen kanssakäymiseen löytyy siitä, että asiat voi esittää erilaisilla painotuksilla. Sanansa voi esittää esimerkiksi nöyrästi tai painokkaasti. Jos viesti ei mene perille, sitä voi painottaa uhkauksella tai jopa sodan julistuksella. Sammakoiden päästämistä suustaan kannattaa kuitenkin varoa, sillä vastustajat muistavat aikaisempien keskustelujen vastaukset ja äänensävyt.

Hyvä peli avaruuden valloittamisesta

Armada 2526 teki minuun vaikutuksen. Se tarjoaa kohtuullisen yksinkertaisen tien avaruuden valloittamiseen, sillä sen perusperiaatteet oppii todella nopeasti. Eri roduilla pelaaminen onnistuu helposti, sillä kehitettävät teknologiat ovat kaikilla lähes samat. Tämä mahdollistaa sen, että kyseisen rodun voittoehtoihin voi keskittyä jo alusta lähtien, vaikka ei olisi heillä koskaan pelannutkaan.

Peruspeli kuitenkin vaatii ehdottomasti kaverikseen reilun kympin arvoisen Supernova-lisäosan. Sen ominaisuuksiin tutustumisen jälkeen  peruspaketti tuntuu todella valjulta. Muun muassa uudet planeettatyypit ja teknologiat takaavat se, että satunnaisia pelejä jaksaa tahkota kerrasta toiseen.

 

Lisää aiheesta

Eclipse (iOS) 

Lost Empire: Immortals (PC) 

Sword of the Stars (pc) 

Lue myös

Command Ops: Highway to the Reich (PC)

Flashback (PC, PS3, Xbox 360)

Grand Theft Auto V (PS3, Xbox 360)

Rain-ennakko (PS3)

Space Hulk (Mac, PC)

The Chaos Engine (PC)

Worms 3 (iOS)