Uusimmat

Child of Eden (PS3)

12.11.2011 17:30 Miikka Lehtonen

Tekijä: Q Entertainment
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Child of Eden
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Jos kaipaat aimo annosta psykedeliaa, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: osta Igorilta pari tablettia tai Child of Eden. Jälkimmäinen voi maksaa vähän enemmän, mutta sitä ei ole ohennettu pesuaineella, eikä sitä ostamalla saa puukosta kylkeensä. Todennäköisesti.

Tetsua ”Rez” Mizuguchin tehtailema peli viihdytti ja hämmästytti Xbox 360 –pelureita jo viime kesänä, mutta PlayStation –käännöstä saatiin odottaa syksyyn asti. Tulihan se vihdoin, Move-tuella varustettuna.

Peruspeli ei ole 360-versiosta muuttunut yhtikäs mihinkään: pelaaja lentelee yhä psykedeelisen kyberavaruuden läpi ammuskellen vastaan tulevia vihollisia ja laajentaen tajuntaansa. Taustalla on halluinen tarina kyberavaruuteen syntyneistä virtuaalivauvoista ja muusta yhtä arkisesta, mutta ei sillä ole lopulta mitään väliä, sillä tuskin paatuneinkaan hippi pelaa Child of Edeniä sen tarinan takia.

Tähän väliin kannattaa lukea myös aiempi Xbox 360 version arvostelu: Child of Eden (Xbox 360)

Kaikki sateenkaaren värit

Xbox-versiosta tuttu värien ja efektien tykitys ja riemastuttava loisto ovat yhä osa peliä. Hyvän AV-laitteiston omistaja saa yhä vehkeilleen erinomaisen kivaa demomateriaalia, jolla sopii vaikka hämmentää satunnaisemmin pelaavia pippalovieraita tai muita vieraita.

Kesäisen Heikin arvostelun teemalla peesaan miestä myös siinä, että peli on parhaimmillaan videotykin ja suurten kaiutinten avulla koettuna. Television kautta psykedeeliset visiot jäävät turhan pieniksi ja suuri osa pelin hohdosta jää kokematta.

Tämä johtuu pitkälti siitä, että ihan rehellisesti sanoen Child of Eden ei ole kaksinen peli. Peruspelattavuus –  eli ruudulla lentelevien kohteiden maalailu ja ammuskelu – olisi paremmin kotonaan euron viidestä minuutista laskuttavassa kolikkopelissä.

Se on yksinkertainen, lyhyt ja sisällöltään kepeä. Oikeissa olosuhteissa koettuna tätä ei vain ehdi huomata, koska ruudulla sattuu ja tapahtuu niin uskomattoman paljon hienoja – siis oikeasti hienoja – asioita. Kyse ei ole vain graafisesta tykityksestä, vaan oikeasti tyylikkäästä ulkoasusta. Jos olisin taidekriitikko, ehkä osaisin vetää pelin visioiden ja pelin tarinan välille suurempiakin yhtäläisyysmerkkejä, mutta koska en ole, todetaan vain, että nätti se on. Kuin sika pienenä.

Mutta tämän kaiken tiesimme jo kesältä. PlayStation 3 –version suurin kysymysmerkki on tietenkin Move-tuki. 360-versio oli parhaimmillaan Kinectin kautta koettuna, mutta miten PlayStation 3:n johtava jätskituutti selviytyy asiasta?

Ihan rehellisesti sanoen ei hirveän hyvin. 360-versiossahan peli onnistui siirtämään hyvin pelaajan käden liikkeet suoraan ruudulla tapahtuvaksi toiminnaksi. Movella näin ei tapahdu, vaan olo on selvästi sellainen, että pelaaja ohjaa vain ruudulla näkyvää tähtäintä. Kuten tietenkin tekeekin. DualShockilla pelaaminen vain on tarkempaa kuin tötterön kanssa heiluminen.

Henkilökohtaisesti en ollut pelistä ihan niin huumassa kuin monet muut, joten totean, että Child of Eden on hauskempi peli seurata kuin pelata. Suurella ruudulla ja hyvällä äänentoistolla varustettuna se on oikeasti vaikuttava audiovisuaalinen kokemus, mutta pelinä se on aika kertakäyttöviihdettä. Tai olisi, jos koko peli ei perustuisi samojen, joka kerta samalla tavalla aukeavien kenttien toistoa.

Itse odottaisin alekoria tai vielä mielummin kävisin pelaamassa pelin läpi kaverin luona.

Lue myös: Child of Eden (Xbox 360)

 

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Lisää aiheesta

Child of Eden on jotain uskomattoman kaunista |

Child of Eden (Xbox 360)

Jos konemusiikkiyhtye The Prodigy olisi peli, se olisi Child of Eden. Jos joku peli vaatii tajuntaa laajentavia aineita, se on Child of Eden. Jos jokin peli ON tajuntaa laajentava aine, se on Child of Eden. Jos psykedelia pitäisi määritellä uudestaan, Child of Eden olisi sanakirjan ensimmäinen viittaus.

Lue myös

Ace Combat: Assault Horizon (PS3, Xbox 360)

Adventures of Tintin – The Secret of the Unicorn (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Age of Empires Online (PC)

Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

FIFA 12 (3DS)

Pac-Man & Galaga Dimensions (3DS)

Renegade Ops (PC, PS3, Xbox 360)