Uusimmat

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1 ja Episode 2 (Mac, PC)

18.02.2013 15:00 Juho Anttila

Tekijä: Phoenix Online Studios
Julkaisija: Phoenix Online Studios
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, NVidia GTX 670
Saatavilla: PC, Mac
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Pentium 4 1,8 Ghz, Ahtlon XP 1700+ tai nopeampi, GeForce 210, Radeon X600 tai nopeampi näytönohjain, 2 Gt muistia, 2,5 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.postudios.com/cognition
Arvostelija: Juho Anttila

 

Kickstarterissa kerätään rahaa moneen mielenkiintoiseen projektiin, mutta tuloksia on nähty vasta hiljattain. Yksi näistä toteutuneista projekteista on Cognition: An Erica Reed Thriller, eivätkä rahat menneet tässä hukkaan.

Phoenix Online Studiosin ensimmäinen kaupallinen peli on jännittävä sarjamurhaajatrilleri, joka yhdistelee agenttijännäriin kevyitä yliluonnollisia elementtejä. Mikä parasta, peli on toteutettu perinteisten osoita ja klikkaa -seikkailujen hengessä.

Kehittäjät keräsivät kannuksensa legendaarisen King’s Quest -pelisarjan innoittaman The Silver Lining -seikkailun avulla. Cognition on askel uuteen suuntaan. Fantasiamaailman sijaan tarjolla on nykypäivän Bostoniin sijoittuva piinaavan jännittävä rikostarina. Laadun takeena toimii tarinakonsultin roolissa esiintyvä legendaarinen Jane Jensen, joka on pitkän linjan kirjailija ja pelikäsikirjoittaja/suunnittelija. Jensenin tunnetuimpia teoksia pelirintamalla ovat Gabriel Knight -seikkailut, The Dagger of Amon Ra, Police Quest III ja kahden vuoden takainen loistelias seikkailupeli Gray Matter. Toisin sanoen – rouvalla riittää kredibiliteettiä.

Kliseiden alta se punainen lankakin löytyy

Erica Reed on punapäinen FBI-agentti, joka elää kliseiden täyttämässä maailmassa. Erican pari on donitseja ahmiva kokeneempi poliisi, pomo taas tiukkapipo nipottaja, eikä kliseekokoelma tähän pääty. Ericalla on myös menneisyyden trauma, jonka pelin ensimmäiset minuutit esittelevät siltä varalta, ettei asia tullut ilmi jo pelin kotisivulta.

Ei kuitenkaan anneta tuttujen elementtien hämätä liikaa. Itse päähahmolla on tarjota erityistaitoja, jotka tuovat persoonallisuutta paitsi tarinaan, myös pelattavuuteen. Erica Reed nimittäin omaa kyvyn, jolla hän pystyy näkemään menneisyyteen. Yliluonnolliset kyvyt ovatkin tärkeä elementti episodimuodossa tarjottavan pelin tarinassa.

Episodimuotoisuus, jonka pioneerina toiminut Telltale Games on osoittanut sopivan mitä parhaiten seikkailupeleihin, on myös Phoenix Online Studiosin valinta Erica Reedin seikkailujen julkaisumuodoksi. Ensimmäinen kausi kattaa neljä episodia ja jo puheet ensimmäisestä kaudesta viittaavat siihen, että jatkoa on luvassa, jos peli vain kelpaa kansalle.

Cognition on vahvasti tarinavetoinen kokemus. Jokainen episodi on periaatteessa itsenäinen tarina, mutta samalla taustalla punotaan laajempaa juonikudosta. Vaikka kunnianhimoista saagaa kasataan tutunoloisista rakennuspalikoista, osaa se myös yllättää. Ensimmäisen episodin jälkeen kuvittelin hahmottavani jo kokonaisuuden, mutta toinen osa vetikin maton alta. Kysymyksiä, joiden vastaukset eivät ole itsestäänselvyyksiä jätetään roikkumaan herkullisesti ilmaan episodien välille.

Oikeastaan tarinankirjoituksen alalla Cognitionin suurin vihollinen on jo mainitun Telltale Gamesin The Walking Dead. Jos Cognition tuntuu välillä tarinaltaan hieman kömpelöltä, ei se ole pelin huonoutta. Telltalen mestariteos veti vain riman yksinkertaisesti niin korkealle, että pienen firman Kickstarterilla rahoitetun ensimmäisen kaupallisen pelin vertaaminen siihen tuntuu epäreilulta.

Ei ole väärin olla perinteinen

Yksi etu Cognitionilla on kuitenkin myös The Walking Deadiin nähden. Se on nimittäin perinteisenä seikkailupelinä parempi. Siinä, missä The Walking Dead keskittyy tunteisiin ja valintoihin, esittelee Cognition juuri sitä, mitä me seikkailupeleissä rakastamme: enemmän tai vähemmän haastavia pulmia.

Mikä parasta, pulmat ovat pääosan aikaa suhteellisen loogisia ja oivaltavia. Hernekeitosta ydinpommi -tasoisia viritelmiä ei juuri nähdä ja tylsät ”kokeile kaikkea kaikkeen”-tyylisetkin pulmat loistavat poissaolollaan. Toki jokunen hutilaukauskin on mahtunut mukaan, mutta nämä ovat onneksi vähemmistössä.

Aiemmin mainitut Erica Reedin yliluonnolliset kyvyt nousevat pääosaan kiinnostavimmissa pulmissa. Molempien jo julkaistujen episodien parhaat seikkailupelihetket koetaan, kun Reed yrittää järjestellä kuulusteltavien muistoja tai kerätä tietoja tapahtuneesta erilaisten esineiden muodostamista muistijäljistä.

Erikoiskykyjen käytössä ei jäädä toistamaan samaa vanhaa, vaan niistä saadaan huomattavan paljon vaihtelua irti jo ensimmäisten episodien aikana. Riittävätkö paukut sitten tarinan loppuun saakka jää nähtäväksi, mutta potentiaalia ainakin riittää.

Maistuva makupala lupaavalta tekijältä

Audiovisuaalisella puolella jälki on nättiä, mutta budjetin rajallisuuskin näkyy. Piirrosmaiset mutta realismia hakevat hahmot tuovat mieleen jo aiemmin nähdyn The Walking Deadin, mutta käsin piirretyt taustat ja tyylitellyt liikesarjakuvamaiset välianimaatiot luovat kokonaisuudelle omaa identiteettiä.

Ääninäyttely jää hieman persoonattomaksi, hahmoista yksikään ei jätä pysyvää muistikuvaa. Taustamusiikki sen sijaan luo hyvin tunnelmaa, tosin välillä musiikki hyökkää jopa hieman liikaa päälle. Kokonaiskuva äänimaailmasta on tasainen, mutta ei järin säväyttävä.

Toki resurssien rajallisuus paistaa läpi tekniikassa. Käyttöliittymä ei ole aina ihan viimeisen päälle sujuva, hahmoanimaatiot ja erityisesti päähenkilön kasvojen liikkeet jättävät välillä toivomisen varaa ja pahimpana puutteena arvostelukappale jumiutui silloin tällöin kokonaan. Toivottavasti kaatumisongelmat saadaan ratkaistua, sillä nyt pelitilanne on syytä tallentaa säännöllisesti.

Phoenix Online Studios on toki hankkinut kokemusta The Silver Liningin parissa, mutta studion ensimmäiseksi kaupalliseksi julkaisuksi Cognition: An Erica Reed Thriller on joka tapauksessa hämmästyttävän eheä kokonaisuus. Jännittävä, verinenkin tarina taipuu hyvin perinteiseksi seikkailupeliksi, joka on pääosin suunniteltu ja toteutettu esimerkillisellä tavalla.

Kaiken lisäksi episodimuotoisuus antaa mahdollisuuden kokeilla peliä edullisesti. Ensimmäinen episodi irtoaa noin kymmenellä dollarilla ja jos peli vie mukanaan, ostoksen saa päivitettyä koko kauden mittaiseksi 20 dollarin lisäsijoituksella. Episodimuotoiseksi seikkailupeliksi sisältöäkin riittää kohtuullisesti. Yhteen episodiin saa pelitavasta riippuen kulumaan neljä viisikin tuntia.

Cognition: An Erica Reed Thriller on hyvä, ajoittain erinomainenkin seikkailupeli, jota kehtaa suositella ainakin kaikille lajityypin ystäville. Nimi Phoenix Online Studios kannattaa myös painaa mieleen. Tältä porukalta on lupa odottaa jatkossakin laadukasta pelattavaa.

 

Kuka Jane Jensen?

1963 syntynyt Jane Jensen on pitkän linjan pelisuunittelija, joka aloitti uransa ensin Hewlett-Packardilla ohjelmoijana ja siirtyi sieltä Sierra Onlinen palvelukseen. Jensen työskenteli pitkään muun muassa Roberta Williamsin kanssa, kunnes loi ensimmäisen ihan itse suunnittelemansa teoksen: Gabriel Knight: Sins of the Fathers.

Loppu on legendaa.

Lisää Jensenistä: http://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Jensen

 

Lisää aiheesta

Gray Matter (PC, Xbox 360)

Jane Jensen ja Roberta Williams näyttivät peukkua King’s Quest -fanipelille

Lue myös

Assassin’s Creed III: Liberation (PS Vita)

Book of Unwritten Tales: Critter Chronicles (PC)

Dead Space 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V Skyrim: Dawnguard DLC (PC, Xbox 360)

Euro Truck Simulator 2 (PC)

Mass Effect 3: Special Edition (Wii U)

Primordia (PC)

World of Tanks (PC)