Uusimmat

Command Ops: Battles from the Bulge (PC)

06.05.2013 13:30 Leevi Rantala

Tekijä: Panther Games
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, AMD V-Series V160 2.4 Ghz, 2 Gt muistia, ATI Mobility Radeon HD 4250
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP/Vista/7, 2 GHz prosessori, 1 Gt muistia, 64 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, 2 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 48.99€
Pelin kotisivu: Command Ops
Arvostelija: Leevi Rantala

Command Ops: Battles from the Bulge on mielenkiintoinen tapaus strategiapelien saralla. Se nimittäin hylkää suurimman osan sotapelien tutuista asioista. Romukoppaan joutavat esimerkiksi heksoihin jaetut kartat, liikepisteet, tulivoimaa kuvaavat numerot ja niin edelleen. Näiden tilalle ovat tulleet muun muassa topografiset kartat, yksiköiden erilaiset liikenopeudet ja suhteelliset tulivoimat. Kokemus on erittäin realistinen, kunhan uskaltaa luottaa tekoälyn ohjaamiin alaisiinsa. Tässä pelissä ei nimittäin kannata mikromanageroida!

Command Ops: Battles from the Bulge käsittelee nimensä mukaisesti vuoden 1944 talvella käytyä Ardennien taistelua. Pelin 27 skenaariota luovat kattavan silmäyksen koko taisteluun aina saksalaisten yllätyshyökkäyksestä amerikkalaisten vastahyökkäykseen.

Suurten linjausten vetämistä eikä pientä säätämistä

Command Ops asettaa pelaajan komentajan saappaisiin, joiden koko vaihtelee skenaariosta toiseen. Yleensä johdetaan joko divisioonaa tai rykmenttiä, joilla on komennossaan koosta riippuen joko rykmenttejä tai pataljoonia. Pataljoonat puolestaan koostuvat jalkaväkikomppanioista ja yksittäisistä tukiyksiköistä, jotka ovat pelin perusyksiköitä.

Jokaisella jalkaväkikomppanialla on oma komentajansa ja on erittäin tärkeää, että heihin oppii luottamaan. Rykmentinkomentajan ei tarvitse huolehtia jokaisen komppanian komentamisesta, vaan heidät jätetään kyseisen komppaniankomentajan hellään huomaan. Pelaajan tehtäväksi jää määritellä esimerkiksi se, mistä suunnasta ja millä hetkellä kyseinen komppania tekee hyökkäyksen. Komppanian kapteeni tekee sitten kaikki suunnitelmat siitä, mihin komppania ryhmittyy hyökkäykseen, mitä reittiä kohteeseen edetään ja mihin komppania ryhmittyy puolustukseen kohteen vallattuaan.

Pelkkään perushyökkäykseen kuuluu lukemattomia pienempiä komentoja, joten suuressa taistelussa jokaisen komppanian komentaminen olisi erittäin työlästä. Tähän annetaan toki mahdollisuus, mutta sellaisessa mikrosäätämisessä ei ole mitään järkeä. Kapteenit osaavat kyllä asiansa, joten antaa heidän huolehtia yksityiskohdista. Pelaaja voi sillä välin keskittyä suurempien linjojen vetämiseen.

Pätevä tekoäly

Peli korostaa koko ajan sitä, ettei pelaajan tarvitse itse säätää jokaisen komppanian ryhmittymistä, etenemistä ja aggressiivisuutta. Tämä tietenkin nojaa siihen oletukseen, että pelistä löytyy kelvollinen tekoäly hoitamaan kyseiset toiminnot.

Annetaan esimerkki tekoälyn toiminnasta. Määrään pataljoonan hyökkäämään vihollisen linnoittaman joenylityspaikan kimppuun läheisen metsän kautta. Operaatio vaatii pari hiirennapautusta, joilla määrittelen hyökkäyskäskyn ja etenemissuunnan. Pataljoonan komentaja antaa käskyt komppanioiden kapteeneille, jotka ryhmittävät hyökkäävät joukot metsänrajaan. Samalla he määräävät tulitukena toimivat kranaatinheittimet ja reservikomppaniat vähän kauemmas metsään. Etulinjan komppaniat lähtevät hyökkäykseen, mutta huomaavat että vihollinen on kaivautunut asemiin. Pataljoonankomentaja pyytää automaattisesti apua rykmenttiin sidotulta tykistöpatterilta. Kun vihollisen moraali murtuu ja joukot vetäytyvät asemista, etulinjan yksiköt ottavat heidän asemansa haltuun. Kun alue on tarpeeksi turvallinen, komentajat määräävät tulitukiyksiköt ja komentopaikat siirtymään kyseisiin asemiin. Siellä jokainen komppania valmistelee oman puolustuksensa sen mukaan, missä suunnassa viimeisimmät viholliset nähtiin.

Kaikissa annetuissa käskyissä on siis runsaasti yksityiskohtia, jotka täytyy jättää tekoälyn huomaan. Onneksi Command Opsista löytyy mielestäni paras reaaliaikaisissa peleissä näkemäni tekoäly. Se ei hoida hommaansa pelkästään kelvollisesti, sillä konekomentajat osaavat suunnitella ja toimia erittäin järkevästi. Peliin on myös mallinnettu käskyjen jakoon kuluva aika, joten esimerkiksi hyökkäyskäskyn antamisesta kuluu jonkin aikaa ennen kuin joukot lähtevät edes liikkeelle. Samoin jo annettujen käskyjen muuttamiseen menee aikaa. Tämä pakottaa pelaajan miettimään toimiaan etukäteen, sillä kerran käynnistetyn hyökkäyksen muuttaminen on hankalaa.

Topografiset kartat ja muut poikkeavuudet perussotapelien kaavoista

Command Ops ei luota lähestymistavassaan sotapeleistä tuttuihin perusasioihin. Se hylkää heksakartat ja tarjoaa tilalle 100 neliömetrin tarkkuudella mallinnetut topografiset kartat. Tämä mahdollistaa yksiköiden realistiset liikkeet ja toiminnot.

Yksiköillä ei myöskään ole tarkkoja hyökkäyslukuja, vaan niiden taisteluvoimaa kuvataan hyvin abstraktilla tasolla. Kolmen arvoinen hyökkäysvoima on noin kaksi kertaa suurempi kuin kahden, joka taas puolestaan on kaksi kertaa suurempi kuin yhden hyökkäysvoima ja niin edelleen. Tämä on kuitenkin erittäin abstrakti kuvaus ja sitä tärkeämpää on huomata se, mitä aseita kyseisillä joukoilla on käytössään. Esimerkiksi kahden pisteen tankkikomppania on omien joukkojen tankeille huomattavasti vaarallisempi vihollinen kuin samalla hyökkäysvoimalla varustettu jalkaväkikomppania.

Loistava peli vaatimattomassa paketissa

Command Opsin ainoat haukut tulevat sen rumasta ulkokuoresta. Kartat ovat toimivia, mutta todella karun näköisiä. Joukkoja kuvataan perinteisillä natosymboleilla. Erilaiset taisteluefektit ovat hyvin vaatimattomia ja esimerkiksi jalkaväen tulitusta simuloidaan pelkästään oranssilla viivalla. Sen paksuudesta näkee suoraan tulituksen tehokkuuden. Myös äänipuolella mennään samalla vaatimattomalla linjalla. Pelin ainoat äänet koostuvat tulituksen rätinästä ja ajoittaisista huomautusviestien piippauksista.

Pidän Command Opsista erittäin paljon. Sen ainoaksi miinuspuoleksi nousee vaatimaton ulkoasu, mikä ei kuitenkaan laske pisteitä kuin hivenen, sillä sisällöltään se on täyttä rautaa. Mahtava tekoäly, perinteitä rikkova toteutus ja lähes kolmekymmentä skenaariota nostaa sen oman strategiapelikokoelmani eliittiin. Suosittelen peliä lämpimästi kaikille, jotka pitävät realistisista pelikokemuksista. Tämän pelin avulla voi kokeilla, miltä divisioonan tai rykmentin johtaminen tuntuu.

 

Lisää aiheesta

Battle of the Bulge (iOS)

Close Combat: Panthers in the Fog (PC)

Commander the Great War (PC)

Crusader Kings II – Sword of Islam DLC (Mac, PC)

Lue myös

Far Cry 3: Blood Dragon (PC, PS3, Xbox 360)

Sniper Elite Nazi Zombie Army (PC)

Star Trek: The Video Game (PC, PS3, Xbox 360)

Star Wars: The Old Republic: Rise of the Hutt Cartel (PC)

 

Muropaketin uusimmat