Uusimmat

Cypher (Mac, PC)

23.10.2012 16:30 Lasse Haverinen

Tekijä: Cabrera Brothers
Julkaisija: Cabrera Brothers
Testattu: PC (Windows 7 64bit, AMD X4 955, 8 Gt RAM, GTX560Ti)
Saatavilla: Mac, PC
Laitesuositukset: 1024×800 resoluutio, Windows XP/Vista/Windows 7 sekä Apple OSX 10.6 Intel-prosessorilla
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.cabrerabrothers.com
Arvostelija: Lasse Haverinen

 

Dogeron ‘Dog’ Kenanilla ei mene hyvin. Aiemmin menestyksekäs ura informaatiosalakuljettajana on laskusuunnassa, eikä viimeisin keikka ainakaan auttanut tilannetta. Jokin meni pieleen ja tavaran, eli koodin, luovutus epäonnistui. Nyt perässä on ryhmä kyberneettisesti vahvistettuja palkkasotureita, noutajia, jotka eivät kaihda keinoja saadakseen haluamansa.

Dogin kannalta tilanne on valitettava, sillä hän salakuljettaa koodin päässään olevissa muisti-implanteissa, joten noutajat haluavat kirjaimellisesti hänen päänsä. Edessä on epätoivoinen pakomatka halki Yakuzan ja korporaatioiden hallitseman NeoSushi-kaupungin katujen läpi.

Ensimmäisenä tavoitteena on pysyä hengissä ja sen jälkeen yrittää löytää keino päästä eroon Dogin pään sisällä olevasta muisti-implantteihin säilötystä koodista, jonka perässä koko kaupunki tuntuu olevan.

Cypher on vanhan koulukunnan tekstiseikkailu sen syvimmässä merkityksessä. Ällistyttävästi  koko viritys on toteutettu Unity-pelimoottorilla, joka tunnetaan paremmin 3D-peleistä. Pelimoottorin 3D-puolta hyödynnetään lähinnä osan ruudusta vievän inventaarion esittämiseen, jossa mukaan tarttuneet tavarat esitetään 3d-objekteina, joita vielä animoidaan käytettäessä. Ruudun vasen puoli on varattu tekstialueelle, jossa pelin tapahtumat kuvataan.

Pelimuotona tekstiseikkailu tarkoittaa sitä, että pelin tapahtumat esitetään tekstinä, jota pelaaja lukee kuin novellia tai kirjaa. Ero on siinä, että passiivisen lukemisen sijasta pelaajalla on mahdollisuus ohjata tarinan päähenkilöä ja tehdä päätöksiä hänen puolestaan. Ohjauskomennot syötetään luonnollisesti kirjoittamalla ne ruudulla olevaan tekstiparseriin. “Open door” , “Take taser”, “Shoot guard with taser” tyylinen syntaksi on ydinajatukseltaan toimivaa.

Tekstiseikkailun toimivuuden kannalta parserin toiminta ja tilanteisiin koodattujen avainsanojen monipuolisuus ovat avainasemassa. Jos jompi kumpi ei toimi hyvin, niin pelaaminen takkuaa. Valitettavasti sitä se toisinaan tekee testaamassani Cypherin versiossa. Esimerkkinä tilanne, jossa on saatava selville yökerhon puhelinnumero. Numero löytyy luonnollisesti yökerhon mainostulitikkurasiasta ja tilannekuvauksessa lukee sopivasti, että baaritiskillä on “box of matches”. Luonnollinen reaktio on käskyttää “take box of matches”, johon peli vastaa “No comprende, syntax error”. Tilanteesta ei pääse eteenpäin ennen kuin hoksaa kirjoittaa täsmälleen pelin vaatiman sanamuodon, joka tässä tapauksessa oli “take matchbox”.

Vastaavan kaltaisia vain yhden ratkaisusanan kautta eteneviä tilanteita on muitakin, jotka tuppaavat hieman rassaamaan. Onneksi pelin kehittäjätiimi paikkaa tilannetta päivityksillä.

Tekstiseikkailun tärkein asia on luonnollisesti tarina. Ilman hyvää tarinaa ei pelissä ole mieltä. Cypherin tarina on varsin mukaansatempaava. En ala tarinan tapahtumia sen kummemmin tässä avamaan ja spoilaamaan, mutta kokonaisuutena se on hyvä ja rytmitykseltään onnistunut. Pelimaailma on klassista kyberpunkia itseään, johon mukaan on ujutettu muutamia varsin omaperäisiä elementtejä. Matkan varrella kohdataan jos jonkinlaisia henkilöhahmoja, eivätkä kaikki ole aina sitä miltä näyttävät. Reaalimaailman lisäksi välillä pistäydytään myös tietokoneen sisällä virtuaalimaailmassa, jossa toimitaan ihan erilaisella logiikalla ja pelisäännöillä kuin normaalisti.

Vanhan koulukunnan tekstiseikkailut ovat nykyään niin harvinaisia, että Cypheriä kannattaa kokeilla jo ihan sen takia. Jos vielä sattuu pitämään tekstiseikkailuista ja / tai perinteisestä kyberpunkista, niin tällöin Cypher on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Peliä myydään kotisivujen kautta DRM-vapaana digilatauksena.

 

 

 

Lue myös

Dead or Alive 5 (PS3, Xbox 360)

Dishonored (PC, PS3, Xbox 360)

Of Orcs and Men (PC, PS3, Xbox 360)

Strategic War in Europe (PC)

Tekken Tag Tournament 2 (PS3, Xbox 360)

The Walking Dead Episode 4: Around Every Corner (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Torchlight II (PC)

World of Warcraft: Mists of Pandaria (Mac, PC)