Uusimmat

Epic Mickey 2: The Power of Two (PS3, Xbox 360, Wii, Wii U)

07.12.2012 15:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Junction Point Studios/Blitz Games Studios
Julkaisija: Disney Interactive Studios
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: 3DS, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Wii U
Tulossa: PC, Mac
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: Epic Mickey 2
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Disneyn ja Warren Spectorin Junction Point Studiosin yhteistyön hedelmänä syntynyt Epic Mickey oli hyviä ideoita sisältänyt toimintaseikkailu joka tosin lopulta kaatui itseään toistavaan peli-ideaan ja äärimmäisen ongelmalliseen kameraan.

Tämä ei kuitenkaan vauhtia hidastanut, vaan nyt paria vuotta myöhemmin meille on tarjolla pelin jatko-osa. Uusia ominaisuuksia ja pituutta luvataan vaikka kuinka, mutta huomattavasti kiinnostavampaa on se, että onko ensimmäisen pelin pahimpiin ongelmiin jaksettua puuttua. Nyt se nähdään.

Epic Mickey 2 on lähes suoraa jatkoa Epic Mickeylle. Jonkinlaisena vanhojen ja unohdettujen Disney-hahmojen kaatopaikkana tunnettu Wasteland-maailma on jälleen katastrofin kourissa, ja sen pelastajiksi valikoituvat jälleen Mikki ja aiemmassa pelissä enemmänkin statistin roolissa esiintynyt Oswald-pupu.

Nerokkaimmat varmaan jo päättelivätkin, että kuten Epic Mickey 2:n lisänimestä voisi kuvitella, niin kaksinpeliä on luvassa. Pääsankarin mukana aina häärivä Oswald ei suinkaan ole mikään Mikki Hiiren kopio (näin pitkälle pääsin ilman kikkihiiri-vitsiä, hyvä minä), vaan jänöjussilla on täysin omat taitonsa. Tämä osaa muun muassa liitää pyörittämällä korviaan. Lisäksi Mikin pensselin sijasta Oswaldilla on maaginen kaukosäädin, jolla tämä voi muun muassa käynnistää laitteita, tainnuttaa vihollisia ja jopa herättää tajuttoman Mikin.

Eeppisen Mikin taidot ovat sen sijaan pysynyt pääosin tuttuina ja turvallisina. Ruudulla oleva osoitin on tähtäin Mikin taikapensselille, jolla tämä voi piirtää tai poistaa maastosta löytämiään esineitä tai vaikkapa rakennuksia. Tähtäily sujuu PS3:lla sujuu analogitikullakin ihan sujuvasti, vaikka ensimmäinen osa olikin Wii-peli.

Ilkeämielinen sanoisi että kyseessä on niin sanottu Mikki Hiiren Okami, eikä totuus ole kovinkaan kaukana vitsistä. Peli on yhdistelmä sankarikaksikon ominaisuuksien yhdistelyä vaativaa ongelmanratkaisua, tasoloikkaa ja vihollisten teilaamista. Välillä käydään kaupungeissa kaupoilla ja hakemassa lisää tehtäviä.

Toistoa ja seinähulluutta

Sisällössä on paljon hyvää. Tarina on pitkä ja sitä siivittävät retrohenkisille Disney-hahmoille sopivat kaksiulotteiset välianimaatiot. Kakkososassa on lisäksi uutuutena ääninäyttely ja jopa Disney-henkisiä musikaaliosioita. Myös muuta tekemistä piisaa: piilotettuja aarteita ja sivutehtäviä on huima määrä, ja näistä ison osan suorittaminen vaatii sankarikaksikon ominaisuuksien luovaa käyttöä.

Tästä alkavatkin Epic Mickey 2:n ongelmat. Ensinnäkin pelin tehtävät ja puzzlet kärsivät samasta itsensä toistamisesta kuin edellinenkin peli. Steampunk-henkinen Wasteland on pullollaan rikki menneitä laitteita, joten ei ole lienee vaikeaa arvata millaisissa hommissa sankareiden homma pääosin menevät. Ongelmia tulee, kun näissä laitteiden korjauspuzzleissa ei tapahdu juurikaan uudistumista tai kehitystä. Lopputuloksena pelaaminen alkaa toistamaan itseään nopeasti.

Sivutehtävät pitävät sisällään monipuolisempia ympäristöpuzzleja, mutta näistä isoa osaa on vaikeaa suorittaa ilman toista pelaajaa. Pääsyy tähän on se, että vähänkin vaikeammissa ympäristöissä tekoälyttömyyden ohjaama Oswald menee niin sanotusti solmuun. Niinpä monimutkaisemmat yhteistyökuviot voi yksinpelissä unohtaa.

Lisäksi kamera on edelleen niin sanotusti hanurista. Sitä voi kyllä pyörittää, mutta liikkuessa kamera siirtyy takaisin vakiokulmaansa. Tämä tekee etäisyyksien arvioimisesta välillä tarpeettoman vaikeaa, vaikkei mitään hermoja raastavia äkkikuolemia ei viljelläkään. Parhaimmillaan peli onkin silloin kun kameraa ei tarvitse liikuttaa, eli kaksiulotteisissa tasoloikkaosioissa. Ne ovat hauskoja ja kekseliäitä, mutta harmillisesti 2D-tasoloikintaa on aivan liian vähän.

Epic Mickey 2 on peli, josta tekisi mieli pitää. Siinä on paljon hyvää. Sitä on kiva katsella ja kuunnella ja usein myös pelata. Tekijöiden täydellinen kyvyttömyys nähdä ensimmäisen pelin  ongelmia kuitenkin kostautuu pahimmalla mahdollisella tavalla. Kaikkea kivaa ja uutta on lisätty, mutta perusteellisten vikojen korjaamatta jättäminen kertoo tietyntyyppisestä ammattitaidottomuudesta. Lastenpeliksi potentiaalia löytyisi, mutta suomenkielisen tekstityksen puute kostautuu. Norjaksi ja ruotsiksi kyllä löytyisi, mutta ilmeisesti into on loppunut kesken.  Sääli.

 

Toinen mielipide

Jatko-osassa seikkailevat nenäkäs pussihousu Mikki Hiiri ja unohdettu sankari, jänöjussi Oswald. Kaverin puuttuessa tekoäly hoitaa toisen hommat. Ensimmäinen Epic Mickey oli pettymys, ja vaikka jatko-osa petraa aika tavalla, kentät ovat edelleen mielikuvituksettomia. Mikki kantaa mukanaan pensseliä ja sutii sillä ympäriinsä, mistä olisi Nintendon käsissä varmasti saanut huikean kokemuksen, mutta amerikkalaisista ei ole japanilaisiksi.

Disneyn ystävää ilahduttavat erilaiset viittaukset klassisiin animaatioihin kuten Fantasiaan ja Prinsessa Ruususeen. Lähdemateriaalia ei kuitenkaan käytetä kekseliäästi, vaan esimerkiksi Fantasiasta tutut kävelevät luudat menevät vain kentän taustalla. Visuaalisesti Epic Mickey 2 on voiton puolella, mutta muutoin kannattaa mieluummin siirtyä suoraan animaatioiden pariin, jos haluaa kokea Disneyn taikaa.

Simon Elo

 

Lisää aiheesta

Epic Mickey – ensikosketuksessa Disneyn arkistoista ammentava seikkailu

Epic Mickey (Wii)

Lue myös

Angry Birds Trilogy (PS3, Xbox 360)

Lego The Lord of the Rings (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Need for Speed Most Wanted (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

NHL 13 (PS3, Xbox 360)

Nintendo Land (Wii U)

Sonic & All-Stars Racing Transformed (PS3, Xbox 360)

Time of Fury (PC)

 

Muropaketin uusimmat