Uusimmat

Gotham City Impostors -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

25.01.2012 17:10 Antti Mutta

Tekijä: Monolith
Julkaisija: Warner Bros.
Testattu: Xbox 360
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Julkaisu: helmikuu 2012
Pelaajia: 1,2-16 (internetissä)
Pelin kotisivu:http://www.gothamcityimpostors.com
Testaaja: Antti Mutta

Arki-ilta Gotham Cityssä. Pelkkiin nahkakalsareihin sonnustautunut möhömahainen lepakkomies rullaluistelee pahvilaatikko päässään ja sinko olallaan ohitse. Perässä on pari rimppakinttuista, ja vähintään yhtä karvaista, naispuolista jokeria kirveet käsissään ja pomppukengät jaloissaan. Asetan maahan karhunraudan, lataan kiväärini ja lähden auttamaan lepakkoystävääni valtaamaan myrkkykaasuasetta.

Kehuja ja kaupallista menestystä keränneiden Arkham-pelien jälkeen anarkistinen Gotham City Impostors tuntuu liki antijytkyltä, eikä vain hullun huumorinsa vuoksi. Kolmas persoona on vaihtunut ensimmäiseen, toimintaseikkailu verkkoräiskintään ja omintakeisuus päinvastaiseen. Nyt lainataan lupia kyselemättä, etenkin lajityypin kruunatulta kuninkaalta.

Modernwarfarensa tuntevat ovatkin Gotham City Impostorsin parissa kuin kotonaan. Tosin kodin ulkoremontin suhteen voi olla eriäviä mielipiteitä. Nykypäivän sodankäynti aidoilla taistelukentillä kun on vaihtunut sottaisen sarjakuvasakin katutappeluihin. Kamppailut ovat kuitenkin yhtä kiihkeitä ja samalla takuulla riehakkaampia kuin esikuvassaan.

Kovat piipussa

Vaikka kummallinen konsepti vaikuttaa tarkoituksella väännetyltä vastakkainasettelulta Arkham-sarjan kanssa, perusasetelma on lähtöisin sylttytehtaalta asti – siis sarjakuvista. Detective Comics –lehdistä kaivetussa kuviossa Gotham Cityä riivaa Jokerin huume, joka on muuttanut kansalaiset idoleistaan innoittuneiksi jengiläisiksi, jokereiksi ja lepakoiksi. Keinot ovat matkijoilla kovat. Lepakkomiehetkään eivät tällä kertaa kaihda käyttää oikeita luoteja ja räjähteitä.

Aseilla ja välineillä onkin merkittävä ja monitasoinen rooli. Oikealla varustelulla voi vaikuttaa merkittävästi mahdollisuuksiinsa selviytyä. Valitako leijuntaviitta vai tartuntakoukku, konepistooli vai tarkkuuskivääri? Aloittelevakin pelaaja pääsee kokeilemaan erilaisia varusteyhdistelmiä valmiiden valikoimien avulla, mutta oman vapaamuotoisen suosikkisetin saa koottua vasta avattuaan välineet pelaamalla – tai ilmeisesti oikealla rahalla, josta hieman lisää myöhemmin.

Gotham City Impostorsin vetonaulana onkin fps-esikuvistaan tuttuun tapaan hahmon kehittäminen. Onnistumiset kentällä kasvattavat kokemuspistesaldoa, jolla noustaan tasoja. Samalla avautuu uusia mahdollisuuksia muokata hahmoaan ja kasvattaa välinevalikoimaansa. Tavarat ja ominaisuudet motivoivat usein ottamaan vielä yhden erän, vaikka peli-into muuten olisikin vähissä.

Lisää kaikkea

Tämä pelaajan ahneuteen perustuva koukku ei pure ilman riittävää määrää meheviä syöttejä. Niitä Gotham City Impostors vaikuttaisikin tarjoavan suunniteltuun alle 15 euron hintaan muikean määrän. Aseita ja välineitä on muokkauksineen kymmeniä. Kykyjä on saman verran. Vaatteita oli testiversiossakin jo riittämiin. Lisäksi on vielä vastustajalle näkyviä kustomoitavia käyntikortteja ja hilpeä oman hahmonsa äänen korkeuden muokkausmahdollisuus. Hengästyttävää.

Parasta on, että kosmeettisimpia lukuun ottamatta kaikilla muokkauksilla on taktinen merkityksensä. Ruumiin koko vaikuttaa lähes aidolla tavalla fyysisiin ominaisuuksiin. Pieni ruipelo on vikkelä ja heikko, kun taas järkälemäinen jätti on hidas ja kestävä. Luonnonlakeja vastaan voi taistella fun facts –ominaisuuksilla, jotka ovat siis Gotham City Impostorsin termi tutuille perk-ominaisuuksille. Kaksi fun facts –paikkaa ja tusina erilaista vaihtoehtoa tarjoaa mahdollisuuden kikkailla monin tavoin. Esimerkiksi nopeuttaan voi nostaa, luodeista tehdä tappavampia ja niin edelleen.

Tiivis testiversio

Tarkastelussa olleessa testiversiossa pääsi kurkistamaan sekä toimiviin että vasta lopullisessa versiossa kunnolla käynnistettäviin ominaisuuksiin. Jälkimmäisistä vähemmän piiloteltu ominaisuus oli jengiytyminen, joka vaikuttaa kiinnostavalta. Lähtökohtaisesti pelaajat toimivat freelance-pohjalla, mutta jengit voivat värvätä alueellaan sotivia hahmoja riveihinsä. Jäsenenä saa mainepisteitä, joilla voi avata lisäetuja.

Puolihuolimattomasti vahingossa esille jätetyltä ominaisuudelta vaikutti sen sijaan mahdollisuus ostaa oikealla rahalla välineitä ja vaatteita. Jos tämä päätyy lopulliseen versioon asti, on varakkaammilla mahdollisuus siis hankkia varusteet itselleen nopeammin ja helpommin – myös muutkin kuin pelkästään hahmon ulkoasuun vaikuttavat. Ajatuksena maksaminen mahdollisesta peliedusta tuntuu äkkiseltään epäilyttävältä.

Testiversiossa oli Gotham Cityn takakujille ja huvipuistoon sijoittuvat kentät sekä kaksi pelitilaa, joista jälkimmäistä ei päästy valitettavasti kokeilemaan jatkuvan pelaajapulan vuoksi. Toivottavasti tämä kertoo enemmän pelaajista kuin pelitilan toimivuudesta tai kiinnostavuudesta, sillä Psych Warfare vaikuttaa hauskalta perinteisen lipunryöstön variaatiolta. Ideana on kuljettaa paristot paikoilleen koneisiin, jotka lamaannuttavat vastustajat hulluksi tekevällä vaikutuksellaan.

Sen sijaan kumppaneita riitti runsaasti kiihkeätempoiseen pelitilaan nimeltä Fumigation, jossa tarkoituksena on vallata ja suojella myrkkykaasuaseita. Tässä joukkueiden tasapainolla oli suuri merkitys. Etukäteen määritelty otteluaika loppuu nimittäin usein lyhyeen, jos jompikumpi porukka saa pidettyä aseet riittävän pitkään itsellään ja laukaistua näin vastustajien massakuoleman aiheuttavan kaasupäästön. Parhaimmillaan matsit olivat kymmenminuuttisia lahtauspeijaisia, ikävimmillään parin minuutin läpihuutojuttuja. Toivottavasti lopulliseen versioon riittää enemmän pelaajia, jotta tasaväkistä seuraa löytyisi helpommin.

Yön jokerit

Testiversion perusteella pitkän linjan fps-veteraani Monolith Productions on onnistunut erinomaisesti niputtamaan tämän hetken suosituimmat verkkoräiskintäpelien ominaisuudet yllättävään viitekehykseen. Teknisesti Gotham City Impostors on erinomainen esitys, vaikka testiversiota kiusasivatkin välillä ikävät palvelinongelmat. Pelimekaniikka ja kenttäsuunnittelu ovat Monolithin historian huomioon ottaen yllätyksettömästi kohdallaan.

Taiteellisesti toteutus on yksinkertaisesti huippuluokkaa, etenkin latauspeliksi. Arkham-pelisarjaa sopivasti parodioiva visuaalinen tyyli miellyttää. Äänimaailma puolestaan tuntuu kumartavan enemmänkin tv- ja elokuvamaailman suuntaan. Tehosteet tuovat mieleen klassisen tv-Batmanin ja musiikki Danny Elfmanin Batman-elokuvasävellykset.

Lyhyt testiversio antaa odottaa paljon. Jos hyvältä jo nyt vaikuttavaan pakettiin saadaan vielä sullottua riittävästi kenttiä ja vaihtelevia pelitiloja, on oikeastaan enää pelaajien tehtävä löytää Gotham City Impostors omakseen. Sotapelien totisuuteen kyllästyneille tai yksinkertaisesti ihan jotain muuta etsiville verkkoräiskinnän ystäville tässä saattaisi olla todellinen vaihtoehto. 

 

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Batman Arkham City (PC, PS3, Xbox 360)

Batman Begins (PS2, Xbox, GC)

Batman: Arkham Asylum (PC, PS3, Xbox 360)

Batman: The Brave & The Bold (DS, Wii)

Lue myös

Amy (PS3, Xbox 360)

Gears of War 3: RAAM’s Shadow DLC (Xbox 360)

Halo Combat Evolved Anniversary (Xbox 360)

King Arthur II: The Role-playing Wargame -ennakko (PC)

Professor Layton: Spectre’s Call (DS)

Star Wars: The Old Republic (PC)