Uusimmat

Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (PC)

25.05.2007 12:00 Tero Lehtiniemi

Onnistuessaan verkkoroolipelit ovat tekijöilleen valtaisa rahasampo, mutta valitettavasti vielä useimmissa tapauksissa epäonnistumisen hintakin on kovempi kuin normaaleissa peleissä. Moni kehitystiimi onkin kohdannut loppunsa epäonnistuneen MMORPG-projektin jälkeen. World of Warcraftin voittamattomalta näyttävän ylivallan nujertamista ovat yrittäneet monet pelit, siinä onnistumatta.

Uusin yritys on yhdistelmä kahdesta kovasta nimestä. Turbine on monia menestyneitä verkkoroolipelejä tehtaillut pitkän linjan seikkailupelitalo. J.R.R Tolkienin teokset ovat puolestaan yksi länsimaisen fantasian kulmakiviä. Voiko tällainen yhdistelmä sitten epäonnistua?

 

Ainakin ennakkosuosiota on tällä yhdistelmällä saatu. Peli on myynyt ensimmäisten elinviikkojensa aikana todella hyvin, ja uusia palvelimia on jouduttu avaamaan säännöllisesti. Positiivisesti ajatellen Turbinen rauta on pääsääntöisesti myös kestänyt pelaajaryntäyksen, joskin maailmat kärsivät edelleen hienoisesta liikakansoituksesta. Erityisesti aloittelija-alueilla samojen rottien ja susihukkien perässä on helposti toistakymmentä pelaajaa.

Mistä sitten oikeastaan on kysymys? Kuten taannoisessa, David Solarin haastatteluun pohjautuneessa jutussa kirjoitimme, kyseessä on Tolkienin kirjoista tuttuun Keski-Maahan sijoitettu, varsin perinteinen verkkoroolipeli. Tolkienin rikas mytologia ja se tosiasia, että miehen kirjoissa raapaistiin maailmasta vain pintaa, ovat erinomainen pohja laajan roolipelin kasaamiselle. Vahva kirjojen kulttiarvo ja Tolkienin uskolliset fanit tosin asettavat tällä kirjoja syvemmälle menemiselle omat ongelmansa.

Koska kyseessä on Taru Sormusten Herrasta -peli, muodostuvat ydinkysymyksiksi ensinnäkin se, että onko kyseessä ylipäätänsäkään hyvä peli. Toisekseen pelaajien suuri kysymys on, että kuinka hyvin Tolkienin kirjojen maailma on vangittu pelimuotoon. Kuinka onnistuneesti tätä maailmaa on laajennettu yli kirjojen esittelemien rajojen?

Pieniä peliliikkeitä

Ennen Keski-Maan valloittamista pelaaja valitsee seikkailupeleille tuttuun tapaan hahmonsa rodun ja hahmoluokan. Rotuvalikoima rajoittuu tässä vaiheessa ainoastaan ns. vapaisiin kansoihin, mikä siis suomeksi tarkoittaa ihmisiä, hobitteja, kääpiöitä ja haltioita. Hahmoluokkia on seitsemän: guardian, champion, captain, burglar, hunter, loremaster ja minstrel.

Koska Sormusten Herrojen maailmassa taikuuden hallitsi yhden käden sormilla laskettava määrä ihmisiä, on tämä luonnollisesti asettanut omat haasteensa hahmoluokkien luomiselle ja tasapainottamiselle. Taikuutta ei luonnollisestikaan ole tarjolla. Myös perinteisestä elämisen ja kuolemisen rajavedosta on jouduttu luopumaan. Pelaajahahmoilla ei nimittäin ole terveyspisteitä sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan se on korvattu moraalimittarilla. Kun moraalimittari kilahtaa nollaan, entisestä urhosta tulee narri ja tämän on pakko vetäytyä taistelusta.

Ratkaisu osoittautuu alkujärkytyksen jälkeen toimivaksi. Koska taivaasta enkeleitä manaavien pastoreiden ja maagisia parannusloitsuja heittelevien temppeliritarien lisääminen Tolkien-mytologiaan olisi vähintäänkin ongelmallista, on ns. parannusloitsujen olemassaolo hoidettu erilaisilla moraalia nostavilla ja palauttavilla taidoilla. Tämän alan erikoismies on erilaisia lauluja luutullaan luritteva minstrel-musikantti, joskin vastaavia ominaisuuksia löytyy rajatuissa määrin myös muilta hahmoluokilta. Perinteistä taikuutta pelissä ei ole, vaan lähimmäksi pääsee luonnonvoimia avukseen kutsuva loremaster. Loppujen lopuksi tämä ei edes haittaa, koska monille varsin tarpeellisille taidoille on saatu Tolkien-uskottava vastine.

Kaikki tiet vievät Breehen

 Peli ei käsitä vielä tässä vaiheessa koko laajaa Keski-Maata, vaan rajoittuu ainoastaan Eriadorin alueelle. Sitä rajaavat lännessä aava valtameri, ja idässä sumuisina vuorina tunnettu alue. Turbine on kuitenkin osoittanut ainakin tässä vaiheessa intoa maailman laajentamiseen: ensimmäinen, täysin ilmainen uusi alue on luvassa jo kesäkuun sisältöpäivityksessä. Mordoria tuskin päästään valloittamaan ihan hetkeen, mutta Turbine on luvannut laajentaa pelialuetta myös jatkossa.

Pelaajan ensiaskeleet otetaan erikseen instansoiduilla aloitusalueilla. Aivan alkuvaiheessa eri roduilla on omat alueensa. Jossain vaiheessa, yleensä hyvin pian, kaikkien hahmojen tie vie kuitenkin Breen suurkaupungin ympäristöön. Täältä eteenpäin alueet ovat yhteisiä.

Vaikka peli onkin ottanut lähes kaikki ulkotarinalliset vaikuttimensa käyttöliittymää myöten alan markkinajohtaja World of Warcraftista, yksi merkittävä ero löytyy: siinä missä WoW korosti pieniä erillisiä alueita, ovat LOTRO:n alueet huomattavasti harvalukuisempia. Vastavuoroisesti ne sisältävät kymmeniä tehtäviä ja lukuisia asutuskeskuksia. Pienenä esimerkkinä ensimmäinen suurempi alue, Bree-land sisältää satunnaisemmalle pelaajalle tekemistä helposti päiväkausiksi.

Tehtäviä pelin alueet sisältävät siis huimia määriä. Niiden Tolkien-henkisyydessä on onnistuttu hyvin. Suuri osa Shadows of Angmarin alueista mainittiin kirjoissa vain nimeltä, mutta pelimaailma on silti pystytty luomaan autenttiseksi ja koherentiksi. Tässä onkin selkeästi onnistuttu ja maailma varmasti vie mukaansa myös ne Tolkien-ystävät, joita verkkoroolipelit eivät muuten kiinnostaisi.

Yksi pelin suurista kantavista voimista on hahmon elinkaaren kantava tarina, joka pelin nimestäkin arvaten pyörii Angmarin tuhoutuneen valtakunnan ja sen nykyään nazguleina tunnettujen kuninkaiden juonien ympärillä. Tarina risteilee mukavasti myös Sormusten ritareiden retken kanssa. Tapahtumissa vilisee monia tuttuja hahmoja Gandalfista ja Aragornista  Elrondiin.

Varjojen puolella

Ikävä kyllä nazgulit, örkit ja muut nilkit eivät ole virtuaalisen Keski-Maan ainoita ongelmia. Ensinnäkin, pelimoottoria piinaavat vielä lukuisat tekniset ongelmat. Grafiikka on toki realistista, mutta samalla varsin raskasta. Esimerkiksi fysiikkamoottori on World of Warcraftiin verrattuna valovuosia jäljessä. WoWin sulavaan sarjakuvamaisuuteen tottuneelle LOTRO:n kankeampi ja graafiselta ulkoilmeeltään realistisempi ratkaisu tuntuu aluksi suorastaan musertavalta.

Pelaajan oman hahmon animointi on kyllä kunnossa, mutta muut pelaajat näyttävät liitävän ilmassa,  ja muutenkin, ilmeisesti prosessorinsäästösyistä, niiden animointikin tuntuu varsin säästeliäältä. Nämä ovat onneksi hyvin pitkälle tottumuskysymyksiä, mutta ei valitettavasti se, että ainakin tässä vaiheessa LOTRON pelimoottori vuotaa muistia kuin viimeistä päivää. Erityisesti Breessä pelin swappaaminen on niin pahaa, että liikkuminen on välillä suorastaan mahdotonta.

Lisäksi luolastot ja kaikkien rakennusten sisätilat ovat omia erikseen ladattavia ns. instansseja. Tämäkään ei olisi niin paha ongelma, ellei näiden instanssien lataaminen satunnaisesti hajottaisi pelimoottoria niin, että ainoa swappaamisen lopettamiskeino on pelin uudelleen käynnistäminen. Mikä surullisinta, nämä ongelmat eivät liity edes konetehoon, vaan ongelmaa esiintyy niin vanhemmilla koneilla kuin täysin uudellakin pc-raudalla.

Teknisellä puolella myönnytyksenä on tosin todettava, että musiikki on suorastaan erinomaista, joskin tätäkin kokemusta voi häiritä tehokkaasti. Pelaajat voivat nimittäin ostaa soittimia ja luritella varsin innovatiivisella soittelujärjestelmällä biisejä enemmän tai vähemmän laadukkain lopputuloksin.

Kaikesta huolimatta

Ongelmistaankin huolimatta LOTRO:a pelaa suurimman osan ajasta ihan mielellään. Muistivuoto on yksi uusien verkkoroolipelien perinteisistä ongelmista, ja todennäköisesti ongelma tullaan korjaamaan jossain välissä. Näiden ulkopuolella pelin suurimmat ongelmat rajoittuvat siihen, että pelaajia on alueiden ja palvelinten kapasiteetti huomioon ottaen vielä aivan liikaa. Tämänkin luulisi tasoittuvan ajan myötä, mutta pelaamisen tässä vaiheessa aloittavien kannattaa varautua toisinaan ankaraan hirviöistä kilpailemiseen. Öisin ja erityisesti aamun tunneilla pelissä on kuitenkin mukavan hiljaista, jolloin puuhastella saa melko rauhassa.

On myös pakko todeta, että päätehtävässään Shadows of Angmar on onnistunut: se tarjoaa  hyvätunnelmaisen, laajan ja selkeästi kehityskelpoisen fantasiamaailman, joka pysyy uskollisena Tolkien-juurilleen. Niinpä peli vetoaa varmasti moniin jo pelkästään tällä perusteella.

Verkkoroolipelien moninaisessa ja laadullisesti kirjavassa maailmassa todelliset laatutapaukset ovat harvassa. Vaikka Lord of the Rings Onlineä ei ainakaan alkuesityksen perusteella voi pitää suoranaisena World of Warcraftin uhkaajana, on se silti tällä hetkellä markkinoiden selkeä kakkosvaihtoehto. Etenkin kunhan pelimoottorin muistivuodoista selvitään.

 

Tekijä: Turbine
Julkaisija: Codemasters Online Gaming
Testattu: P4 3 GHz, 256 Mt näytönohjain, 1 Gt muistia
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: P4 1.8 GHz, 1 Gt muistia, 64 Mt näytönohjain.
Laitesuositus: P4 3.0 GHz, 1 Gt muistia, 128 Mt näytönohjain
Pelaajia: tuhansia
Pelin kotisivu: http://www.lotro-europe.com

Toinen mielipide

Jos joku olisi ennakkoon väittänyt tekevänsä nettiroolipeliä, joka saisi minut unohtamaan World of Warcraftin edes hetkeksi, olisin nauranut päin naamaa. Räkäisesti. Näin kuitenkin kävi Lord of the Rings Onlinen tapauksessa.

Peli hurmasi pitkälti samoilla otteilla kuin Warcraft aikanaan. Keski-maa näyttää satumaisen kauniilta ja on suunniteltu niin hyvin, että pelkkään maailman tutkimiseen uhkaa hukkua luvattoman paljon aikaa. Kirjat useaan kertaan lukeneelle jo tämä on hyvä syy sijoittaa peliin aikaa ainakin sen ilmaiskuukauden verran.

Pidin myös suuresti siitä, miten kirjan tapahtumat oli kiedottu pelin ympärille. Kirjan henkilöt ovat jatkuvasti mukana sivurooleissa ja pelaajan tie kulkee suunnilleen samaa reittiä kuin sormuksen saattueenkin, mutta ei koskaan aivan tasatahtia. Hän on koko ajan askeleen edellä tai jäljessä, tehden kulissien takana arvokasta työtä saman tavoitteen eteen. Siinä on huomattavasti enemmän imua kuin useimpien nettiroolipelien käsikirjoituksessa.

Suurin kysymysmerkki ja myös syy sille, miksi oma vierailuni Keski-maahan tulee luultavasti jäämään melko lyhyeksi, on sen kuuluisan endgamen puute. Kun kokemustasot on grindattu alta pois ja pelin pitäisi kunnolla alkaa, tarjolla on hyvin vähän sisältöä. Tämä on jotain, mihin Codemastersin tulee puuttua välittömästi.

Miikka Lehtonen

 

Lue lisää eDomesta

Lord of the Rings Online – Keski-Maan kutsu

Verkkoseikkailujen mokaisesessa maailmassa osa 1: laatumorpit

The Lord of the Rings: The Return of the King (PS2)

The Lord of the Rings: Tactics (PSP)

Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth (pc)

The Lord of the Rings: War of the Ring (pc)

Neljäs, jättimäisin satsi peliantiikkia

Mikä morppi? Ja miksi?

Katso tilanne vastaamatta