Uusimmat

Pinball Arcade (multi)

16.05.2014 13:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: FarSight Studios
Julkaisija: FarSight Studios
Testattu: iOS (iPad), PlayStation 4
Saatavilla: Android, iOS, Mac, Ouya, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360
Tulossa: 3DS, Linux, Xbox One, Wii U
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella)
Muuta: Sekä fyysinen että ladattava peli, saatavilla ilmainen demo, voi ostaa yksittäisiä kenttiä tai kenttäpaketteja
Kotisivu: http://www.pinballarcade.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Flipperinisti on aivan omanlaisensa huumeidenkäyttäjä. Hän näet nousee onneen metallikuulien kolahtelusta. Mutta vaikka flipperit ovatkin nykyään niukka luonnonvara, eivät ne ole enää sukupuuton partaalla. Yksi iso kiitos genren säilymisestä täytyy antaa videopeleille, joiden maailmassa flippereitä on osattu aina arvostaa.

Videopeliflippereitä on toki montaa lajia: hyviä, huonoja, kamalia.  Nättejä, joissa on karsea fysiikka. Tai hyvä fysiikka, mutta yöks-toteutus. Pinball Arcade on yksi niistä upeimmista ja peli, jota kannattaa rakastaa koko sydämmellään.

Elvira and the Party Monsters (1989) & Star Trek The Next Generation (1993)

Pinball Arcade on näet täynnä syvää, herkullista, historiallista fliputtelua. Arcaden juju on katsokaas se, että peli mallintaa todellisia pelikoneita flipperihistorian maineikkaimmasta päästä. Niitä upeimpia, muistetuimpia ja rakastetuimpia kapineita, joihin ihmiset ovat senttejään, taalojaan, markkojaan ja ehkä eurojaankin – ja innolla.

Mutta historiallisuus on pelille sekä vahvuus että rasite.

Ensin rasite. Verrattuna esimerkiksi PS4:n Zen Pinball 2:een Arcaden flipperit ovat vääjäämättäkin vaatimattomia. Niissä ei pystytä leikkimään tekniikan mahdollisuuksilla tai fantastisilla ideoilla. Pelit on tehty noudattamaan fyysisiä, tosimaailman esikuviaan, joilla on tietenkin omat melkoiset rajoitteensa. Ja toki on muistettava sekin, että oikeaa flipperiä pelatessa ihminen voi liikkua ja näkee asiat kolmiulotteisesti. Kun pallo kierii tasojen ja asioiden alla, niin sen kulkua voi silti seurata. Digitaaliflipperissä se ei näy ja kun pallo on jonkin tason alla, niin siellä se on, näkymättömissä.

Twilight Zone (1993) & The Big Shot (1974)

Nämä fyysisen maailman rajoitukset vähän syövät pelin mielikuvituksellisuutta ja visuaalista loistoa, etenkin kun vertaan sitä Zeniin.

Samalla historiallisuus on huikea vahvuus ja täydentää upeasti flipperitarjontaa, jos vain on oikein kunnon flipperirakastaja.

Jokainen kenttä on oma historiallinen, aito flipperinsä. Alkuperäinen laite on tutkittu huolella, jopa purettu, tutkittu ja analysoitu tarkoin. Vasta sen jälkeen on tehty virtuaalimalli.

The Big Shot (1974), Creature from the Black Lagoon (1992), Black Knight (1980)

Jokaisen laitteen historiaa avataan ripauksen verran ja useamman vuosikymmenen ajalle hajautuneissa kentissä piisaa ihailtavaa. Williamsin, Ballyn, Stern Pinballin ja Gottliebin vanhat laitteet ovat aivan ihania, ja etenkin muutama kokoelman 70-luvun laite on yksinkertaisuudessaan kerta kaikkisen hurmaava. Jopa siinä määrin, että niitä pelaa jopa mieluummin kuin moderneja hifi-flippereitä.

Arcaden historiallisuus tosin näkyy tai pikemminkin kuuluu myös alkuperäisten pelikoneiden ääniefekteissä. Kopsahtelut sun muut ovat niin sanoakseni ajanmukaisia, mutta pelikoneiden varsinaisissa ääniefekteissä ei ole hurraamista. Ei ollut alun perinkään, mikä tuntuu tänään vähän särähtävältä. Mutta edes vanha Pinball Dreams –fanikaan voi valittaa pallofysiikasta!

Arcadea onkin helppo rakastaa. Ja rakastajia on monta, sillä FarSight on pyöräyttänyt muutaman vuoden mittaan useita Kickstarter-keräyksiä, joilla yhtiö on kerännyt faneilta rahat legendaarisimpien flipperien lisensointiin. Näin peliin on saatu Bally/Midwayn Twilight Zone, Williamsin Star Trek: The Next Generation ja Williamsin Terminator 2: Judgement Day.

Black Hole (1981), Bride of Pin Bot (1991), Cirqus Voltaire (1997)

Ja voi luoja, miten hyvä se Star Trek: The Next Generation onkaan. Ja Black Hole, The Machine: Bride of Pin Bot, Creature from the Black Lagoon ja Elvira and the Party Monsters, muutaman mainitakseni. Kyllä tässä pieni pelaaja repeilee liitoksistaan, ihan vain onnentunteiden paisuessa.

Pakko alleviivata sitäkin, että FarSightin myyntitaktiikka on hyvä ja reilu. Pelaajat voivat ladata mille tahansa tuetulle koneelle flipperin ilmaisen perusohjelman, jolla peliä voi testata mielin määrin. Vaikka yksittäiset flipperit maksavatkin neljästä kahdeksaan euroa, niin ilmaisella flipperinäytteellä näkee aivan täsmälleen millainen peruspeli on. Niin sanotuiksi kausipaketeiksi (Season One, Season Two, Season Three) niputetut kenttäpaketit maksavat siinä 28 euroa, mutta jos esimerkiksi Season One sisältää 21 flipperiä 28 eurolla, niin ostatko mieluummin kaksi kenttää kahdeksalla eurolla vai koko kausipaketin? Ei voi ryöväämiseksi kutsua. Pikemminkin hyväksi palveluksi.

Hyvä, pelattava ja laaja flipperi. Mainiota viihdettä kelle tahansa pelaajalle ja todellinen aarteiden aarre flipperihistorian ystäville.

 

Lisää aiheesta

Gottlieb Pinball Classics (PS2, Wii)

Pinball Dreaming: Pinball Dreams (iPhone/iPod)

Pinball Hall of Fame – flipperimuseo Las Vegasissa

Wiikon wanha: Pinball Dreams

Williams Pinball Classics (PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös

Broforce-ennakko (Linux, Mac, PC)

Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends (PS3, PS4, PSV)

FTL: Faster Than Light Advanced Edition (iOS, Linux, Mac, PC)

Peggle 2 (Xbox 360, Xbox One)

Saint Seiya: Brave Soldiers (PS3)

 

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat