Uusimmat

Skylanders: Giants (PS3, Wii, Xbox 360)

10.11.2012 16:00 Juho Anttila

Tekijä: Toys For Bob
Julkaisija: Activision
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Tulossa: Wii U
Pelaajia: 1-2 samalla konsolilla
Pelin kotisivu: http://www.skylandersgame.com
Arvostelija: Juho Anttila

 

Jokin aika sitten Toys For Bob sai tehtäväkseen valita yksi Vivendin brändi elvytettäväksi. Valinta kohdistui Spyroon. Pikkulohikäärmeen seikkailusta meinasi tulla verinen aikuisten satu, mutta onneksi suunta muuttui.

Lopputuloksena oli Skylanders: Spyro’s Adventure, joka sisälsi niin sanotun jekun. Peli nimittäin yhdisti fyysistä maailmaa ja peliä aivan uudella, innovatiivisella tavalla. Nyt seikkailu on saanut jatkoa.

Muistammehan kaikki lapsuuden ja actionfiguurit. He-Man oli kova juttu. Muoviukoilla käytiin leikkimässä naapurissa, kun itsellä ei moisia ollut. Sankarit ja viholliset heräsivät henkiin mielikuvituksessa.

Skylandersin suurin oivallus on saattaa hahmot eläviksi ruudulla. Muovisen, USB-porttiin kytkettävän jännän värisen portaalin avulla liikkumaton figuuri herää henkiin pelin sisällä. Tämä jos mikä on huisaa.

Rajat rikki

Hahmot, joita pelin aloituspaketin mukana tulee kolme, ovat ihan kivan näköisiä muoviukkeleita. Homman pihvi piilee kuitenkin figuurin sisältämässä mikrosirussa. Leluportaali tunnistaa ukkelin ja antaa pelattavaksi vastaavan hahmon.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki. Peli tallentaa hahmonkehityksen sirulle. Ukkelit ovat myös yhteensopivia eri alustojen kanssa. Oman sankarin voi napata mukaansa kaikkine päivityksineen ja poiketa naapuriin pelaamaan kaverin kanssa, vaikka itsellä olisi boksi ja kaverilla pleikkari.

Ideassa on kaikessa yksinkertaisuudessaan kiehtovaa voimaa. Raja pelin ja todellisuuden välillä hämärtyy jännästi. Aikuinen ihastelee hetken näppärää teknologiaa, lapsen silmissä hahmo saa aivan erilaisen elämän kuin pelkkä actionfiguuri tai pelihahmo. Fyysistä maailmaa ja virtuaalitodellisuutta yhdistetään harvoin näin sujuvasti.

Toki tekniikalla on kääntöpuolensa, ainakin maksajina toimivien vanhempien näkökulmasta. Pelin mukana tulee kolme hahmoa. Koko valikoima kattaa yli 40 muovisankaria. Vaihtoehtoiset hahmot ostetaan kaupasta rahalla. Tekee kipeää edes laskea, kuinka paljon koko sarjan kerääminen kustantaa. Pelin jo nyt Suomessakin keräämästä suosiosta päätellen joulupukki tuo aika monelle piltille lisää Skylanders-hahmoja samalla, kun Activisionin pomot kiittävät matkalla pankkiin.

Jättimäistä menoa

Skylanders: Giants on jatko-osa ja nimensä mukaisesti keskiössä ovat jättiläiset. Yksi sellainen tulee aloituspaketinkin mukana. Jättiläiset ovat nimensä mukaisesti tavallista suurempia ja myös hienompia hahmoja. Leluja on myös meikattu muun muassa hienoilla valoilla.

Myös muu lelusarja on laitettu uusiksi. Skylanders: Spyro’s Adventuresin hahmot kelpaavat sellaisinaan, mutta niistä on tarjolla nyt myös päivitetyt versiot paremmilla kyvyillä. Tosikerääjä ostaa jälleen kerran kaikki uudestaan.

Uusia hahmoja hyödynnetään tarinapelissä, joka kertoo sadun Skylandereista ja jättiläisistä. Uutta pelattavaa riittää sekä haasteiden että tarinan muodossa. Lisäksi kaksinpeliä on kehitetty monipuolisempaan muotoon.

Viimeistään tässä vaiheessa kiinnostanee myös se, mitä ruudulla tapahtuu. Kyse on sangen tyypillisestä nuorille suunnatusta toimintaseikkailusta. Hahmot talsivat läpi erilaisten kenttien taistellen vihollisia vastaan, etsien salaisuuksia ja rikkoen paikkoja.

Pelattavuus on selvästi lapsille suunnatun helppoa ja mutkatonta. Ohjattavuus tuntuu aluksi kankealta, mutta hahmojen ominaisuuksien kehittyessä kokemus paranee. Visuaalinen anti on yllätyksetöntä mutta värikkään toimivaa.

Hahmot keräävät kokemusta tappamalla vihollisia ja rahaa rikkomalla paikkoja. Kokemus muuttuu kokemustasoiksi ja vahvemmaksi hahmoksi, rahalla voi taas ostaa lisävarusteita ja uusia kykyjä. Perin tyypillistä meininkiä siis.

Yhdessä on jännempää

Tärkeänä ominaisuutena pelaaminen onnistuu kaverin kanssa. Erityisen hauskaa tämä lienee silloin, kun kaverilla on mukana oma hahmo omilla ominaisuuksilla. Molemmat ukkelit mahtuvat portaalin päälle yhtä aikaa, jättien tapauksessa juuri ja juuri. Yhdessä pelaaminen tuntuu taas asteen verran konkreettisemmalta.

Yhteistyö on kivaa, mutta kahdestaan pelaamista varten on tarjolla myös oma kaksintaistelumahdollisuus. Neljä erilaista pelimuotoa ja kourallinen areenoita antavat oivan mahdollisuuden selvittää, kenen Skylanderit ovatkaan kovimpia. Voisi kuvitella, että kunnian kentät kannustavat treenaamaan omaa ukkoa haasteiden avulla.

Verkkopeliä ei sen sijaan ole tarjolla, ei sitten minkäänlaista. Puutteelta se tuntuu, mutta toisaalta kun pohtii Skylandersin fyysiseen läsnäoloon perustuvaa teknologiaa, voi valinnan nähdä perusteltunakin. On nimenomaan tarkoitus, että tätä tullaan pelaamaan oikeasti kaverin luo, kassillinen omia hahmoja kainalossa.

Jos Skylanders olisi vain peli, hukkuisi se monien muiden samankaltaisten joukkoon. Niin sujuva kuin pelikokemus onkin, jää se kuitenkin suhteellisen keskinkertaiseksi. Skylanders on kuitenkin enemmän kuin peli.

Toys For Bob on loihtinut actionfiguurien ja pelin saumattoman yhteenliittymän. Kokonaisuus on etenkin lapsen silmin katsottuna enemmän kuin osiensa summa. Aikuinenkin ymmärtää tämän, jos on itse lapsena leikkinyt minkäänlaisilla pikku-ukoilla. Niin paljon kuin Skylandersin pelillisiä ansioita tekisikin mieli kritisoida, pikkupoika kriitikon sisällä huokaa: siistiä!

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Bad Piggies (Android, iOS, Mac, PC) 2

Brave (PC, Mac, PS3, Wii, Xbox 360)

New Super Mario Bros. 2 (3DS)

Peppi Pitkätossu (DS)

Lue myös

Carrier Command Gaea Mission (PC, Xbox 360)

Halo 4 (Xbox 360)

Shardlands (iOS)

Unfinished Swan (PS3)