Uusimmat

Tetris (3DS)

20.02.2012 17:15 Petteri Kaakinen

Tekijä: Hudson
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1, 2-8 (lähiverkossa ja internetissä)
Pelin kotisivu:http://www.tetris-3ds.com
Arvostelija: Petteri Kaakinen

Tetris lienee ollut yksi niistä alkuperäisistä peleistä, jota ”kaikki” pelasivat, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Sen suosio on kestänyt läpi vuosikymmenten eikä sitä olla unohdettu vieläkään Angry Birdsien sun muiden lomassa.

Tetristä voi nykyään pelata melkeinpä kaikilla teknisillä vempeleillä aina laskimista älypuhelimiin, joten joku voisi kyseenalaistaa mitä järkeä on enää julkaista täysihintaisia kaupan hyllyille saapuvaa Tetris-peliä. 3DS:n uusi Tetris yrittää ainakin tehdä parhaansa oikeuttaakseen olemassaolonsa.

Pelimuoto bonanza

Tetriksen pääidea palikoitten tiputtelusta ja kasaamisesta ei ole muuttunut vuosien varrella eikä Tetris yritä tuoda peruspeliin mitään uutta edes 3DS:llä. Sen sijaan se tarjoaa lukuisia variaatioita normaalista Tetriksestä ja jopa sellaisia pelimuotoja, joilla ei ole hirveästi tekemistä normaalin Tetriksen kanssa. Ne kaikki pohjautuvat kuitenkin palikoiden pyörittelyyn.

Lukuisista yksinpelimuodoista perinteisin on marathon-pelimuoto, jossa pelaajan tavoitteena on kasata ja tuhota niin monta riviä kuin on mahdollista. Palikoiden tipahtamisvauhti nopeutuu jokaisen kymmenen tuhotun rivin välein ja peli loppuu, jos kasa koskettaa ruudun yläreunaa. Se on yhtä koukuttavaa touhua kuin Tetris on aina ollut. Perus-Tetris tarjoaa kuitenkin harvalle enää syytä erillisen pelin ostamiselle. Tästä syystä peli on ahdettu täyteen erilaisia enemmän tai vähemmän toimivia erikoisempia pelimuotoja.

Fever-pelimuoto tarjoaa aikarajallisen ja kapeampikenttäisen muunnelman normaalista Tetriksestä. Siinä pelaajalla on 60 sekuntia aikaa yrittää tuhota niin monta riviä kuin mahdollista. Samalla kerätään kolikoita, joita voi käyttää uusien erikoisesineiden avaamiseen. Nämä ovat erilaisia apuja, jotka auttavat joko pelaajaa itseään tai häiritsevät vastustajia pelin erillisissä moninpelimuodoissa.  Survival on hieman samantapainen kapeakenttäinen variaatio, mutta siinä on tarkoitus yrittää kestää mahdollisimman pitkään pohjasta nousevaa jatkuvaa palikkavirtaa vastaan. Molemmat näistä ovat ihan mukiinmeneviä muunnelmia normaalista Tetriksestä, joita on kätevä pelata silloin kun ei jaksa välttämättä jaksa ihan kokonaista maratonsessiota, vaan etsii pienempää välipalaa.

Kaikista kokeneimmille pelaajille on myös tarjolla helvetillinen master mode, jossa palikoita tippuu alusta asti salamannopeasti, joten aikaa miettimiselle ei juurikaan ole. Lisäksi pelissä on AI battle -pelimuoto, jossa taistellaan peräkkäin kymmentä alati vaikeutuvaa tekoälyvastustajaa vastaan. Alkupuolen vastustajat eivät todennäköisesti tarjoa vastusta kokeneille Tetriksen pelaajille, mutta vastustajat vaikeutuvat joka kierroksella ja myöhemmän vaiheen tekoäly pistää kampoihin kunnolla.

Fever, survival ja master mode ovat vielä suhteellisen normaalia tetristelyä. Tämän lisäksi on tarjolla lukuisia erikoisempia pelimuotoja, joissa kisataan Tetris-palikalla esteratojen läpi, yritetään ohjastaa pikkuhahmoa tornin seinustaa ylöspäin Tetris-palikoilla rakennetuilla portaikolla, kootaan palapelejä, muodostetaan annetuilla palasilla tiettyjä muotoja ja yritetään saavuttaa ketjureaktiot mahdollistavilla pommipalalasilla Tetris-alueen pohja mahdollisimman nopeasti..

Kaikki nämäkin ovat vähintäänkin kerran läpi pelattavan arvoisia ja monissa on tarpeeksi ideaa siihen että niitä voi ja jaksaa pelata useampaankin otteeseen, etenkin kun peli tarjoaa high score listat, jossa verrata omia aikojaan ja pisteitään muita pelaajia vastaan. Tämän lisäksi esimerkiksi jigsaw-pelimuodossa voi käyttä palapeliksi muistikortilta löytyviä kuvia, joten pelattava ei lopu kesken. Muissakin pelimuodoissa on jonkin verran säätövaraa esimerkiksi loputtomiin jatkuvan vaihtoehdon ja pelkästään yhden kentän läpäisemisen välillä.

Yksin pelattavien pelimuotojen lisäksi on mahdollisuus pelata seitsemää ihmisvastustajaa vastaan. Tähän tarjotaan varsin monipuoliset mahdollisuudet. Peliä voi pelata netissä ketä tahansa tai vain kavereitaan vastaan. Tämän lisäksi offline-puoli tarjoaa sekin vaihtoehtoja. Jokaisen pelaajan ei nimittäin tarvitse omistaa kopiota pelistä, vaan peli käyttää hyödyksi hieman liian harvoin hyödynnettyä Download Play -ominaisuutta, jossa yksi pelaaja voi jakaa pelin tilapäisesti pelaajille, joilta ei itseltään löydy kopiota pelistä.

Tetris 3DS on siis kattava ja monipuolinen paketti, jossa pelaillaan Tetris-palikoilla monilla eri tavoilla. 3DS:n Tetris tekee kaikkensa tarjotakseen rahalle vastinetta ja se tekee sen varsin hyvin. Lyhyeksi tarkoitettujen sessioiden huomaa helposti pitkittyvän pidemmiksi ”vielä yksi peli” -tuokioksi. Pelitunteja kertyy todennäköisesti Tetris-fanaatikoille sen verran, että paketti on hintansa väärti. Muiden kannattaa miettiä riittävätkö lukuisat ilmaiset vaihtoehdot tyydyttämään palikantiputteluinnon.

 

Ps. Siinä missä Tetris 3D tarjoaa palikkajuhlia 3DS:llä, niin 2010 julkaistu Tetris Party Deluxe on tarjoillut myös monia oivallisia pelihetkiä vanhemmalla DS:llä. Ja toimiihan se toki 3DS:kin. Tetris Party Deluxen veto on meikäläisen kohdalla nimenomaan moninpelissä, sillä peli tukee monen pelaajan palikkamoninpelaamista lähiverkossa, eikä peli-iloitteluun tarvita kuin yksi ainoa Tetris-peli. Pelin jakaminen lähiverkossa onkin aiheuttanut monta hauskan pelihetkeä, etenkin kun pelissä on myös veikeitä, yllättäviä ja naurua aiheuttavia pelitiloja. Kiusa se on mikä kannattaa.

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

I Am Alive -ennakko (PS3, Xbox 360)

Katherine (PS3, Xbox 360)

Kingdoms of Amalur: Reckoning (PC, PS3, Xbox 360)

Kirby Mass Attack (Nintendo DS) 

Mass Effect 3 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Men of War: Vietnam (PC)

Resident Evil: Revelations (3DS)

Ski Region Simulator 2012 (PC) 

Warlock: Master of the Arcane –ennakko (PC)