Uusimmat

PSP – ensitestissä Sonyn ensimmäinen kannettava pelilaite

17.03.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Tutustuimme Sony PSP -käsikonsoliin Lontoossa Sony Computer Entertainment Europen järjestämässä PSP-tilaisuudessa. Tapahtumassa pääsi käsiksi valmiiseen PSP:hen ja moniin tuleviin peleihin.

Testisessio laitteen parissa valaisi useita asioita. Multimediaominaisuuksista ja akun kestosta sai viimeinkin paremman käsityksen.

Monipuolisista ominaisuuksistaan huolimatta PSP on ennen kaikkea pelikone, ja SCEE keskittyikin lähinnä tulevien pelien esittelyyn. Elokuvat ja musiikki ovat toistaiseksi sivuseikka, ja hyvä niin.

Tekninen puoli

PSP:n valttina on näyttävän ja ergonomisen muotoilun ohella laitteen uskomattoman laadukas laajakuvanäyttö. Näyttö on 480 x 272 pikselin kokoinen, ja sen laatu on koettava itse. Mitä tulee elokuvien katselemiseen, niin enemmin elokuvia PSP:llä katselee kuin esimerkiksi lentokoneiden viihdelaitteiden näytöistä.

PSP:n äänentoisto osoittautui erinomaiseksi. Mp3:t kuulostivat BeyerDynamic 990 -kuulokkeiden kautta melko lailla paremmilta kuin iPodilla. Äänentoistossa on enemmän syvyyttä ja pontta.

Napit ovat sijoiteltu hyvin ympäri laitetta. Läpinäkyvät L- ja R-olkanapit sopivat käteen DS:n vastaavia paremmin, mutta pidemmän päälle myös PSP:n olkanappien käyttäminen käy sormille. Home-, musiikki- ja volyyminappulat ovat tosin todella pieniä.

PSP:n ohjelmistoa tullaan päivittämään verkon kautta. Napin painalluksella PSP hakee langatonta verkkoyhteyttä ja sitä kautta internet-yhteyttä. Käyttäjän valitessa XMB-valikosta System Update -vaihtoehdon yrittää PSP automaattisesti päivittää ohjelmistonsa. Langattomassa tilassa akku kuluu nopeammin kuin ns. ad hoc -tilassa, jota käytetään WiFi-pelaamisessa.

XMB on konsolin käyttöliittymä

PSP:n käyttöliittymä tunnetaan nimellä XMB. Saman näköistä ja samalla tavalla toimivaa systeemiä hyödynnetään muissakin Sonyn multimediatuotteissa. Sonyn digitaalikameroita käyttäville PSP:n valikkojen isot kuvakkeet ovat varmasti tuttuja.

Valikot on jaettu muutamiin alavalikoihin, kuten Music, Movie, Photos ja Settings. Jälkimmäisessä voi käydä vaihtamassa laitteen asetuksia, kuten ajan ja päivämäärän, käyttäjänimen sekä monia muita asetuksia. Videovalikoista löytyi mahdollisuus tekstityskielen vaihtamiseen. Listasta löytyi myös suomi.

Valikoista voi myös tarkastaa akun jäljellä olevan käyttöajan. Testitilanteessa akkutehoa oli jäljellä 94 prosenttia, jolla pystyi laitteen antaman tiedon mukaan pelaamaan 4 tuntia ja 56 minuuttia. Mp3-tiedostoja voi kuunnella huomattavasti pidempään, mutta nämä asiat selviävät tarkemmin vasta pitkäkestoisemmassa käytössä.

Kiva yksityiskohta oli se, että valikoiden värimaailma muuttuu vuodenajan mukaan.

Multimediaa

Muistikortin virkaa toimittaa Sonyn Memory Stick Duo. Sonyn uudemmat digikamerat käyttävät samaa korttia. Jos PSP:hen asetetussa muistikortissa on esimerkiksi digivalokuvia, niitä voi selailla PSP:llä. Tämä tosin edellyttää tietyn tiedoston löytymistä muistikortilta.

SCEE:n pelituotannon johtaja Phil Harrison esitteli PSP:n videotoisto-ominaisuuksia taltioimalla Sony-mallisella videokameralla kuvaa Memory Stickille, joka siirrettiin PSP:hen, minkä jälkeen sillä pystyi hetkessä toistamaan huippulaatuisen videopätkän.

PSP toistaa mp4-videoformaattia. Sonyn japanilaiset kotisivut tarjoavat ladattavaksi yksinkertaisen ohjelman, jolla voi muuntaa ainakin mpeg- ja avi-videoita mp4-formaattiin. PSP:llä voi katsella siis vaikkapa itse taltioimiaan videopätkiä tai trailereita, kunhan formaatti on oikea. Nettifoorumeilla on jo käyty paljon keskustelua siitä, miten ja millä ilmaisohjelmilla voi helposti konvertoida videota PSP:lle.

PSP on erittäin vakuuttava pelilaite, jonka ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Pelkona on kuitenkin se, että samankaltaisuus PS2:n kanssa tuo laitteelle liikaa pelejä, jotka ovat samoja kuin PS2:lla. SCEE:llä tämä seikka huomioidaan, ja esimerkiksi PSP:n WRC- ja F1-pelit ovat eri kehittäjien käsialaa kuin PS2-versiot. Pelit tuntuivat kuitenkin aikalailla samoilta, joskin arcademaisemmilta.

Pelisuunnittelussakin huomioidaan se, että PSP:llä pelataan lyhyitä eikä monen tunnin sessioita. Sellaiset pelit kuin Lumines, Metal Gear Acid ja WipEout Pure toivottavasti ovat se suunta, johon PSP-pelit kehittyvät. Laitteen hintaa ja julkaisupäivää Euroopassa ei vielä haluttu kertoa, mutta lanseeraus tapahtuu todennäköisesti maaliskuussa.

PSP:n Euroopan julkaisun yhteydessä ilmestyviä pelejä ovat muun muassa Medievil, WRC, F1, Football, Everybody’s Golf, Ape Academy, Ridge Racer, Tiger Woods PGA Golf, Need for Speed: Rivals, WipEout Fusion, Fired Up ja
Metal Gear Acid.

Mitä mieltä PSP:stä?

Thomas Tangaard – päätoimittaja / Game Reactor

Kun PSP:hen pääsee käsiksi, puhe ei käänny käsikonsolinäyttöjen perinteiseen ongelmaan, kuten taustavalon puutteeseen. PSP:n näyttö on uskomattoman iso ja laadukas. Kun otetaan huomioon, miten lyhyessä ajassa PSP on kehitetty, laitteen suunnittelu tuntuu loppuun viedyltä. Ensimmäistä kertaa käsikonsolin paino tuntuu todella hyvältä. PSP tuntuu pikkuisen painavalta, mutta se tekee laitteesta jotenkin paremmantuntuisen.

PSP pystyy niin moneen asiaan. Memory Stickin kautta avautuu paljon mahdollisuuksia. Elokuvat näyttivät laajakuvanäytöllä upealta. Pelit ovat kuitenkin pääasia, sillä pelaamistahan PSP:llä ennen kaikkea harrastetaan. Ridge Racer ja Wipeout Pure olivat SCEE:n peleistä ainoat, jotka todella näyttivät, mihin laite pystyy, mutta luulisin, että seuraavan sukupolven PSP-pelit ovat paljon parempia.

PSP:tä ja DS:ää ei voi verrata. DS on käsikonsoli, jossa yhdistyvät Nintendo64 ja Game Boy. Se on hauska yhdistelmä, mutta nojaa kovasti pelintekijöiden innovaatioon, jota ei toistaiseksi DS-peleissä ole juuri nähty. PSP taas tarjoaa lähes PS2-tasoista pelaamista, mutta massamarkkinapelaajat eivät halua pelata vanhoja pelejä.

Thomas Puha