Uusimmat

E3dome: Nintendo räjäytti potin lehdistötilaisuudessaan

15.06.2010 21:12 Miikka Lehtonen

Microsoft keskittyi eilen omassa lehdistötilaisuudessaan miltei puhtaasti Kinect-liikeohjaimensa ominaisuuksiin ja toimintaan. Muut pelit jäivät paitsioon, mutta silti tilaisuus teki ainakin minuun vaikutuksen. Nintendo iskee kuitenkin nyt takaisin vastapalloon niin kovaa, että morkoonit soivat. Miten? No peleillä.

Tilaisuus alkoi pahaenteisesti, kun Nintendon edustajat mainostivat, miten he haluavat tarjota pelejä ja kokemuksia. Ympäripyöreistä mukavuuksista tule kauheita flashbackeja E3 2009:n lehdistötilaisuuteen, jossa Cammie esitteli uusimpia bisnesnaisten voima-asusteita ja murjoi katsojia sloganeilla parin tunnin ajan.

Tällä kerralla täti oli kuitenkin jätetty kotiin, samaten kuin turhanpäiväinen bullshitkin. Niiden tilalla oli pelejä. Aivan tautisesti pelejä.

Tilaisuus alkoi Zeldalla. Shigeru Miyamoto esitteli huhutun ja puhutun Wiin Zelda-pelin. Miyamoto kertoi pohtineensa jo vuosien ajan, miten voisi tarjota pelaajille uudenlaisen tavan kokea Zeldan riemut, ja nyt se tapa löytyi: Wiin ohjaimet.

The Legend of Zelda: Skyward Swordin ideana on, että MotionPlus-palikan avulla peli mallintaa 1:1-tarkkuudella pelaajan miekan heilautukset, jousen laukaukset ja muut temput. Tarjolla on aivan uudenlainen käyttöliittymä ja kokemus, joka näytti ainakin esittelyn perusteella paljon välittömämmältä ja toimivammalta kuin Twilight Princess. Esittelyä varjostivat tekniset ongelmat, kun suuressa hallissa Miyamoton Wiimote otti häiriötä jostain. Mies vakuutti kuitenkin, että demoasemilla peli toimii paremmin.

Sitten olikin Reggie Fils-Aime-show’n paikka. Reggie tarjoili taas aluksi vähän slogania ja kertoi, että Nintendo haluaa tarjota viihdettä kaikille kokemuksesta ja iästä huolimatta. Tällä kerralla se ei kuitenkaan tarkoittanut mitäänsanomatonta laimeutta, vaan erilaisia pelejä erilaisille ryhmille.

Urheilun parissa mainittiin Maddenien, FIFA 11:n ja NBA Jamin ohella Mario Sports Mix, joka tarjoilee Mario Strikers -tyyppistä urheilupelailua vähän laajemmalla lajivalikoimalla. Lentopalloa, polttopalloa, korista, lätkää ja paljon muuta mukavaa.

Vaikka välissä esiteltiin 70 minipelin Wii Partya ja erilaisia tanssipelejä, pääpaino oli niillä kunnon peleillä. GoldenEye tulee taas loppuvuodesta ja on samaan aikaan tutun ja turvallisen oloinen, mutta myös hienovaraisesti uusittu.

Reggie tiivisti hyvin GoldenEyen merkityksen konsoliräiskijöille: ”Minä muistan sen, te muistatte sen. Tätä ohjelmaa katsovat monet, jotka ovat niin nuoria, etteivät he oikeastaan ymmärrä GoldenEyen merkitystä. Jos kuulut tähän porukkaan, varaudu tutustumaan historiaan.”

Esittelyvuoronsa sai vihdoin myös Warren Spectorin odotettu, mutta vähän nähty Epic Mickey, joka paljastui semisynkeäksi toimintaroolipeliksi. Mikki seikkailee läpi 80-vuotisen Disney-historian painon alla romahtanutta maailmaa ratkomassa ongelmia, maalaamassa uutta sisältöä ja kumittamassa asioita, joista hän ei pidä. Pelimaailma ja tarina muuttuvat valintojen mukaan, tietenkin: onhan tämä Warren Spectorin peli.

Maininnan arvoisia ovat myös Kirby’s Epic Yarn ja Donkey Kong Returns. Jälkimmäinen on 3D-grafiikalla toteutettu Donkey Kong Country -jatko-osa, jota työstää Metroid Primestä tuttu Retro Studios. Kirby taas on perinteisen tuntuinen, mutta aivan uudenlainen Kirby-seikkailu. Tällä kerralla seikkaillaan langan ja kankaan maassa, mikä avannee jos jonkinlaisia kivoja mahdollisuuksia. Naamallani on vieläkin kestovirne Kirbyn johdosta.

Pienempien pelijulkistusten jälkeen olikin sitten sen main eventin aika: kuukausia piilossa ollut Nintendo 3DS esiteltiin virallisesti ja vehje osoittautui juuri niin huikeaksi kuin toivoimme. Kaksi näyttöä, analogitikku, gyroskooppi ja liikkeentunnistus, laajakuvanäyttö 3D:tä varten, kaksi kameraa 3D-kuvien ottamista varten, tehokkaammat sisukset ja mahdollisuus katsella 3D-elokuvia. Hengästyttävää? Niin se oli livenäkin.

Myös peleissä löytyy, sillä Nintendo lupasi uuden Kid Icaruksen ja Nintendogs (+ cats!) -pelin lisäksi, että pari tusinaa merkittävää pelikehittäjää duunaa jo 3DS:lle pelejään. Uusi Final Fantasy, uusi Kingdom Hearts, uusi Resident Evil, uusi Professor Layton ja Metal Gear Solid kuuluvat 3DS:n julkaisupeleihin.

En tiedä, mitä oikeastaan odotin Nintendon lehdistötilaisuudelta, mutta eihän tätä voi luonnehtia kuin jättimenestykseksi. Pelaajat saivat aimo annoksen oikeasti hyvän näköisiä pelejä ja 3DS näyttäisi olevan juuri se seuraava virstanpylväs mobiilipelaamisen dominoinnissa, jollaista siitä toivottiinkin.

Sonyn lehdistötilaisuus alkaa vajaan tunnin kuluttua ja firma saa heittää pöytään jotain todella kovaa, mikäli se meinaa pärjätä tässä kyydissä. Toivottavasti niin myös tapahtuu, sillä silloin pelaajat voittavat.

Kaikki eDomen E3dome-uutiset löydät täältä: E3 2010 -uutiset.

Lue myös

E3dome: Tässä se on, Nintendo 3DS!

E3dome: Kirby tulee taas ikiomassa lankaseikkailussaan!

E3dome: Nintendolta eeppinen Super Mario -urheilukokoelma

E3dome: Nintendo julkisti Wiin uuden Zelda-pelin!