Ei DirectX 11.1 -tukea Windows 7:lle?

10.11.2012 19:48 | Ville Suvanto

Windows 8 -käyttöjärjestelmän yksi uusista ominaisuuksista on tuki DirectX 11.1 -rajapinnalle, jonka merkittävin kehitysaskel on natiivi tuki stereoskooppiselle 3D:lle. Microsoftin keskustelualueelta löytyvien tietojen mukaan DirectX 11.1 -tuki saattaisi olla jäämässä Windows 8:n, sekä Windows RT:n ja Windows Server 2012:n, herkuksi ja Windows 7 -käyttäjät jäisivät tuen ulkopuolelle.

”DirectX 11.1 on osa Windows 8:aa, aivan kuten DirectX 11 oli osa Windows 7:ää. DirectX 11 -tuki tuli myöhemmin Vistalle, mutta tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa tuoda DirectX 11.1:tä Windows 7:lle.”, kommentoi Microsoftin Daniel Moth.

Stereoskooppinen 3D-tuki on aiemmin ollut tuettuna ainoastaan peleissä, joihin se on ohjelmoitu erikseen. NVIDIA tarjoaa GeForce-näytönohjaimilleen tukea varten 3D Vision -ohjelmaa, kuten taas AMD:n Radeon-tuoteperheen näytönohjaimet tukevat HD3D-teknologiaa.

Microsoft, C++ AMP: CPU fallback, WARP, Windows7, DirectX 11.1

Keskustelu

”ei ole suunnitelmissa tuoda DirectX 11.1:tä Windows 7:lle.”

Aivan sama!
Oikeasti tuo ei taas tuo juuri mitään uutta ja niidenki käyttöön ottoon menee 2v.

Eli kattellaan sitten DX12 ja windows 9:ä josko sen mukana tulis jotain käyttökelpostaki.

@60. ”Corel, linspire, novell, Canonical. Lindows. Mitäs niitä vielä oli. Ei vaan onnistu niin ei.”
Linspire suuryritys?-) Millä perusteella Canonical tai Novell olisivat epäonnistuneet? Mites Red Hat, kuulemma ihan kohtalainen liikevaihto ja voittoakin tekevät? Serveripuolelle tuskin tarvitsee sen enempää mennä :-)

”Sonyllä on varmasti rahaa palkata hyvät linux-expertit töihin, edes ne näköjään eivät saaneet linuxia turvalliseksi.”
Vähän sitä trollaattoria löysemmälle, PSN-vuodot tehtiin SQL exploiteilla eikä silloinkaan vika ollut (Linuxiin kuulumattomassa softassa) vaan itsetehdyssä huonolaatuisessa koodissa. Ihan sama juttu olisi tapahtunut vaikka olisi ajettu IIS:ää ja SQL Serveriä alla.

Tiedostojärjestelmistä vääntäminen vasta absurdia onkin, ei NTFS ole mitenkään viallinen (toisin kuin esim. Applen HFS+ ;-) eikä se fragmentoidu jos tilaa on vapaana hyvin, sama juttu ext4:n kanssa.

@60

Niin, ja miten nuo yritykset edelleenkään liittyvät Valven suunnitelmiin portata Steam clientti Linuxille?

”Ilmaisuutta hakevat muutama linux-nörtti maailmassa ei paljoa valven kassaa kolisuta, sen sijaan Windows-pelaajat on vähän toisenlainen ryhmä kooltaan jotka käyttää steamia päivittäin.”

http://www.techrepublic.com/blog/opensource/open-source-software-users-voluntarily-pay-more/2504

Kas kummaa, Linux- ja Mac-käyttäjät antoivat tuotteesta 2x enemmän rahaa :-)

On muuten aika heikkoa lähteä Steamin Windows-käyttäjiä vertaamaan määrän suhteen sellaisen alustan käyttäjiin, joille Steamia ei edes ole.

”Sonyllä on varmasti rahaa palkata hyvät linux-expertit töihin, edes ne näköjään eivät saaneet linuxia turvalliseksi.”

Edellen, mistä tiedät, että Sony pyörittää PSN:ää Linux-alustalla? Tiedätkö vieläkään, mikä on käyttöjärjestelmän ja tietojärjestelmän ero? :-D

”Se on se ratkaiseva ero, kaikki työpöytään liittyvät on epävakaata ja bugista ja perustuu x.orgiin. Päättömät komentoriviservut toimii linuxeissa okei.”

Aina, kun lisätään koodia, järjestelmän potentiaalinen epävakaus kasvaa. Meidän Windowsi/OSX työpöytäympäristöthän eivät koskaan jumita, koska ne ovat täydellisiä? :-)

””NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjeslmä. Miten linux ratkaisee tiedostojärjestelmän pirstaloitumisongelman?”

Mistä sait muuten tuollaisen tilaston ja päteekö se per kiintolevy, per käyttöjärjestelmä, per tietojärjestelmä tmv?”

Löytyykö tuohon muuten vieläkään vastausta? :-)

”Lähinnä kiertelit kysymystä, minun pitäisi lukea netistä jotain ja etsiä itse vastauskeni. Se oli yksi suuri valhe näköjään. Vastausta ei ole. Kernel.org käyttää XFS-tiedostojärjestelmää sen takia koska siinä on eheytystyökalut.”

Tuollahan ne vastaukset oli linkkien takana. Paina selaimessa ctrl+f, hyvä mies (tai nainen), ja etsi ”fragmentation”.

Mitä sitten vaikka kernel.org käytäisi XFS-tiedostojärjestelmää? Sekin on GNU lisenssin alla, kuten EXT* ja BTRFS, joihin viittasin.

Sattuuko isukki muuten olemaan MS:llä töissä, kun sinulla on noin polarisoitunut maailmankuva? Tuolla asenteella tuskin edes MS huolisi palkkalistoilleen, jos sinne hamuilet :-)

@18:

Sama meno on Applellakin. 2 vuotta vanha ipad jää vaille uusimpia iOS päivityksiä tyystin.

Mielestäni tämä on paljon suurempi ongelma, sillä dx 11.1 on täysin yhteensopiva dx11 kanssa, joten mitään ongelmia ei sentään ole luvassa.

Ja win7 –> win8 päivityshän maksaa siinä 20 – 50 euron väliltä. Sanoisin että täyttä hintaa win8:sta joutuu tuskin edes 1/10 -osa käyttäjäkunnasta maksamaan

”Mitä nämä suuryritykset edelleen ovat, jotka ovat epäonnistuneet Linuxin kanssa ja millä osa-alueella? ”

Corel, linspire, novell, Canonical. Lindows. Mitäs niitä vielä oli. Ei vaan onnistu niin ei.

”Mitä nämä suuryritykset edelleen ovat, jotka ovat epäonnistuneet Linuxin kanssa ja millä osa-alueella? ”

Koska valve ei onnistu jo epäonnistuneella nolla-tuloksen platformilla.

”Jos se ei tuo kyseisille alustoille mitään, miksi Valve tekee vieläkin Steamilla rahaa?”

Ilmaisuutta hakevat muutama linux-nörtti maailmassa ei paljoa valven kassaa kolisuta, sen sijaan Windows-pelaajat on vähän toisenlainen ryhmä kooltaan jotka käyttää steamia päivittäin.

”Entä miten ihmeessä käyttöjärjestelmä liittyy huonoon tietojärjestelmän suunnitteluun..?”

Sonyllä on varmasti rahaa palkata hyvät linux-expertit töihin, edes ne näköjään eivät saaneet linuxia turvalliseksi.

”Eipä Linuxin palvelinasennuksella ja työpöytäasennuksella ole yleensä mitään muuta eroa kuin työpöytäympäristö ja valinnaiset softat.”

Se on se ratkaiseva ero, kaikki työpöytään liittyvät on epävakaata ja bugista ja perustuu x.orgiin. Päättömät komentoriviservut toimii linuxeissa okei.

”Fragmentaatiosta yms. varmaan osaat lukea itsekin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4
http://en.wikipedia.org/wiki/Btrfs

Lähinnä kiertelit kysymystä, minun pitäisi lukea netistä jotain ja etsiä itse vastauskeni. Se oli yksi suuri valhe näköjään. Vastausta ei ole. Kernel.org käyttää XFS-tiedostojärjestelmää sen takia koska siinä on eheytystyökalut.

@54 Eli mitään ongelmaa ei siis varsinaisesti ole. Pienten distrojen käyttäjät ovat oman onnensa ja/tai yhteisön varassa, kuten yleensäkin.

Heh, kaveri tänään just sanoikin, että kuulemma jossain välissä meikäläisenkin olis aiheellista päivittää Win8:iin kun ei tätä DX11.1:aa tule seiskalle. Kysäsin vaan että minkähän helvetin takia, eipä pahemmin kiinnosta pelata 3d-turhuuksilla.

Sais olla edes kaikki pelit vähintään DX10:aa, mutta ei, kiitos konsoleiden.

@55. En jaksa uskoa että Nvidia alkaisi aukomaan päätään HPC-puolelle (Linux on varsin käytetty Nvidian kanssa) rikkomalla jotain pelifiksien takia. Pelikehittäjät vääntää yleistä shader-koodia ja on ihan loogista että valmistajat hiovat shader-kääntäjiään suosittujen pelien mukaan omille GPU-arkkitehtuureilleen, en näe miten tässä heikkenisi ajurituki Linuxilla yhtään.

Nvidia on aiemmin todennut ajureistaan suurimman osan olevan alustariippumatonta koodia ja kyllä niissä Linux-ajureissakin on kaikenmaailman optimointeja GL-pelien osalta, esim. Ragen vaikkei sitä edes Linuxille ole julkaistu. ”Puhtaus” siis tarkoittaa lähinnä ettei jotain DX:ää ole mukana.

@50

”Persujen haukkuminen stereotyypeiksi on sitä kaikista stereotyyppisintä populismia.”

Kommentti olikin sarkastinen, sillä kommentoija, jolle se oli suunnattu, on tykästynyt sitä käyttämään muissa aihetta sivuavissa kommenteissaan. Duh…

@49.

Tehokkaampia drivereita…niin kehittääkö ne sitä ajuria, vai optimointikoodia sille pelille….Nyt uskoisin, että keskittyvät vain ja ainoastaan toimivuuteen ja tehokkuuteen. Sitten kun pelit tuleee niin keskityttään pelikohtaisiin fixeihin. Onhan nykyisetkin windows-ajurit täynnä sitä.

Olisi hauska tietää kuinka suuri osa ajureiden tiedosta on oikeasti geneeristä koko järjestelmän käytettävissä olevaa ja mikä pelikohtaista. Tällä hetkellä linuxin ajurit ovat varmaan suhteellisen puhtaita ja parannukset on tehty koko systeemiä mielessä pitäen.

Pointtina oli, että painopiste muuttuu. Sen muuttuminen kun ei taas ole aina hyvästä. Työkäytöstä > viihdekäyttöön….

@53
Nimenomaan, valtadistroille.

Viittasin erityisesti Steamiin ja Ubuntuun siksi, että tällä hetkellä Steamin beta-ohjelmaan hyväksytään vain Ubuntu-käyttäjiä. Myös muille distroille on tuki luvassa, mutta edelleen puhutaan vain kourallisesta distroja.

Oletettavasti suudin osa pelaavasta Linux-käyttäjäkunnasta löytyy nimenomaan mainstream-distrojen käyttäjistä. Mutta tämä kohdennus tarkoittaa myös, että käytännössä vaivattomasti pelien pariin tahtova joutuu pakosti valitsemaan jonkun näistä mainstream-distroista. Tai voi harjoittaa valinnanvapauttaan jos osaa/jaksaa säätää pelit toimimaan marginaalisemmalla distrolla.

@52 No, pelaajan ei ole käytännössä pakko käyttää vaikka Ubuntua. Valtadistroille tehdään kuitenkin tarvittavat patchit, jos ongelmia ilmenee.

@51
Pelit, tai niiden puute tuskin ovat se pääsyy GNU/Linuxin marginaaliasemalle. Syy ovat ennemminkin Linuxdistrot itse kuin mikään muu.

Esimerkkinä voi toimia vaikkapa julkaisu-/graafisella alalla de facto -aseman saavuttaneet Adoben tuotteet. Adobe voi levittää Creative Suitesta versiota, joka toimii vaivattomasti neljällä viimeisellä Windows-versiolla, eli käytännössä käyttöjärjestelmä ja konekanta voivat olla mistä tahansa viimeisen kymmenen vuoden varrelta, ja ohjelmat toimivat.

Sen sijaan vaikkapa Ubuntu-käyttäjä voi olla lähes varma, että vuoden vanhalle versiolle tehty paketti ei toimi uusimmassa versiossa, sillä yhteensopivuutta ei edes pyritä säilyttämään. Joskus jopa version sisällä satunnaiset päivitykset saattavat rikkoa yhteensopivuuden. Ubuntulle tehty paketti taas ei todennäköisesti toimi Debianilla, ja on varmasti yhteensopimaton Fedoran kanssa jne. jne.

Sama ongelma koskee myös peliteollisuutta. Steamin myötä asiat hieman yksinkertaistuvat ja kynnys julkaista pelejä Linuxille varmasti madaltuu. Mutta mainitun yhteensopivuuden puutteen vuoksi Steam luultavasti joutuu kohdistamaan softansa muutamalle avaindistrolle. Missä siis silloin on se kuuluisa valinnanvapaus, jos pelaajan on käytännössä pakko käyttää vaikkapa Ubuntua?

Pelaajat käyttiksineen ja rautoineen ovat lopulta melko marginaalinen ryhmä koko PC-markkinoista, ja niin kauan kuin merkittävimmillä softataloilla ei ole syytä tai kiinnostusta jaella tuotteitaan Linuxille, lienee Microsoftille melko yhdentekevää jos Linuxille ilmestyy pari peliä enemmän kuin aikaisemmin.

On suuri sääli ja varsin ironista, että juuri se diversiteetti, joka tekee Linuxista niin loistavan ja sopeutuvan on myös pahin este sen todella laajamittaiselle yleistymiselle. Microsoftille, ja kaikille softataloille ylipäänsä, tekisi oikeasti hyvää joutua kohtaamaan todellisia ja vahvoja kilpailijoita.

Hemmetin harmi juttu ettei peliteollisuus huomio Linuxia ollenkaan. Ei olisi kyllä Windowsille mitään tarvetta jos ei olisi pelaaja.

Asiaan:

Eiks tuo 3D ole jo pois muodista… Oli tai ei, mikkisofta omistajineen edelleen suorastaan vaatii kusetuksillaan kuluttajia lataamaan laittomat winkkarit. Onneksi kuluttajilla on vaihtoehtoja munapoliasemasta huolimatta.

Ja takaisin pois asiasta:

Persujen haukkuminen stereotyypeiksi on sitä kaikista stereotyyppisintä populismia.

@48 Öööh miten sait väännettyä lisäsisällön huonoksi asiaksi? Kun sisällön määrä kasvaa, alkaa kysyntä laadukkaammalle sisällölle myös kasvaa, ja koska tarjonta seuraa kysyntää, saadaan ajan kanssa laadukasta sisältöä myös tälle puolelle. En tiedä ainoatakaan tapausta, jossa uuden käyttöönottaminen olisi mennyt täysin kivuttomasti saatika, että mitään uutta olisi koskaan saatu ilman, että joku rohkeasti ottaa vastaan nämä synnytyskivut, joita uuden tekemiseen aina liittyy. Eipä se wintoosakaan aina ole ollut kovinkaan ”helppo” ajureidensa osalta… Aikanaan jouduin kokeilemaan näytönohjaimelle luokkaa puolenkymmentä eri ajuriversiota, että sain koneen vakaaksi. (Radeon 9800pro)

Itse näen näiden pelien tulemisen linuxille vain ja ainoastaan hyvänä asiana, sillä se laittaa painetta laitevalmistajille kehittää tehokkaampia ja vakaampia drivereita entistä nopeammin. Vaikeuksia todennäköisesti piisaa, mutta niitä pelkäävät voivat pysyä peleistä erossa ko alustalla, jos niitä pelkäävät.

Välistä tuntuu, että et ole nähnyt tietokonepelaamisen alkuvaiheita, koska tunnut pitävän itsestäänselvyytenä, että kukaan ei pelaisi mitään, jos kaikki ei toimi aina niinkuin oletus on.

Sanonpahan vaan, että näen kyllä pelien yleistymisen linuxilla tulevana murheenkryyninä. Sitten tulee ajuripelleilyä, paskaa pelikoodia, paskaa optimointia yms. Linuxin toimivuuden kannalta pelit kannattaisi pitää kaukana, koska sitten kun sekoitetaan pelien vaatimat kikkailut ajureihin niin alkaa homma taas menemään reisille.

Linuxin suosion takia tuo on toki hyvä uutinen, mutta toiminallisesta puolesta…huono. Toki aina voidaan sanoa, että käyttäjästähän tuo riippuu. Toki, mutta haluanko metsästää ajureita joista 80% on paskan pelikoodin korjausta ja pari korjausta voi vaikuttaa vähän muuhunkin kuin vain sen pelin visuaalisuuteen…

@ 34. Ei todellakaan ole pienistä eroista kyse. DX9 oli jo varsin taipuisa joten sillä saa kyllä käytännössä hyvää jälkeä aikaiseksi myös, DX10/11 lisää kuitenkin kaikenlaista, suorituskykyparannuksia (vähemmän overheadia kuten Valvekin huomasi), parempi säikeistystuki, lisää ohjelmoitavuutta jne.

Konsoleilla nyt muutenkin on eri rajapinnat, ei DX9 ole mikään standardi paitsi vanhempien moottorien kanssa PC:llä.

@ 45. ”Ei kyllä täällä ensimmäisenä esitettiin tämän uutisen alla, että jotenkin liittyisi linuxin käyttöönottoon kun Windows 7 ei saa stereoskooppista tukea. Tuo jos mikä on tosi urpoa. :-)”

Samaa mieltä, ihan turha vetää Linuxia tähän. Nykyaikaiset tiedostojärjestelmät kuten ntfs/ext4/btrfs ei käytännössä fragmentoidu merkittävästi ellei levy uhkaa täyttyä, täyttyessä kaikki fragmentoituvat.

@45

Mitä nämä suuryritykset edelleen ovat, jotka ovat epäonnistuneet Linuxin kanssa ja millä osa-alueella? Entä miten nämä kyseiset osa-alueet tarkkaanottaen liittyvät Valven porttaussuunnitelmiin? Miksi koko ajan yhdistät Steamin vain Ubuntuun, kun Valven pitkän tähtäimen tavoitteena on tehdä Steam clientista käytännössä distroriippumaton?

”Siten että Steam ei tuo mitään uutta Ubuntuun, muuta kuin pari Valven peliä. ”

Tässä sinulle kysymys: mitä Steam tuo Windowsille tai Macille? Jos se ei tuo kyseisille alustoille mitään, miksi Valve tekee vieläkin Steamilla rahaa?

”Nyt oli kyse teidänkin mielestä Linuxista. Kysy Sonyltä miten heidän linux-serverit murrettiin.”

Sanoin, että PlayStation 3:ssa pyörii FreeBSD-johdannainen. Mistä tiedät muuten, että Sonyn PSN pyörii Linux-servereillä? Entä miten ihmeessä käyttöjärjestelmä liittyy huonoon tietojärjestelmän suunnitteluun..?

”Nämä on servereitä.”

Eipä Linuxin palvelinasennuksella ja työpöytäasennuksella ole yleensä mitään muuta eroa kuin työpöytäympäristö ja valinnaiset softat. Samaa koodia siellä taustalla muutoin rullaa.

”NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjeslmä. Miten linux ratkaisee tiedostojärjestelmän pirstaloitumisongelman?”

Mistä sait muuten tuollaisen tilaston ja päteekö se per kiintolevy, per käyttöjärjestelmä, per tietojärjestelmä tmv?

Fragmentaatiosta yms. varmaan osaat lukea itsekin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4
http://en.wikipedia.org/wiki/Btrfs

Näytä kaikki kommentit

”Mitkä suuryritykset tarkkaan ottaen ovat epäonnistuneet pelien jakelualustan tuomisessa 21 vuoden aikana Linuxille?2

Ei siitä ollut kyse vaan linuxin läpimurrosta. Tokihan Valvekaan siinä ei onnistu nolla-tulos Ubuntun kanssa.

”Miten Ubuntun softakeskus liittyy Steamin suunnitelmiin portata Steam client Linuxille ”

Siten että Steam ei tuo mitään uutta Ubuntuun, muuta kuin pari Valven peliä.

”Sonykin uskoi *nixiin sen verran, että valmisti oman FreeBSD-johdannaisen käyttöjärjestelmän konsoliinsa.”

Nyt oli kyse teidänkin mielestä Linuxista. Kysy Sonyltä miten heidän linux-serverit murrettiin.

”Muutkin köyhät lafkat, kuten Google, Facebook ja Twitter, uskovat jostain syystä Linuxin kantavaan voimaan palveluita tarjotessaan.”

Nämä on servereitä.

”Argumentointisi kuulostaa jo stereotyyppiseltä seksuaalivähemmistöjä pelkäävältä perussuomalaiselta, jos tyyliin on katsomista. :-)”

Ei kyllä täällä ensimmäisenä esitettiin tämän uutisen alla, että jotenkin liittyisi linuxin käyttöönottoon kun Windows 7 ei saa stereoskooppista tukea. Tuo jos mikä on tosi urpoa. :-)

”(kuten turhaakin turhempaa oleva levynehetys, koska rikkinäinen tiedostojärjestelmä)”

NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjeslmä. Miten linux ratkaisee tiedostojärjestelmän pirstaloitumisongelman?

Sittenkun joku vielä kertoo, mitä serverissä tekee DX11.1 -tuella?

@35 Olen kyllä ollut huomaavinani, että Linux-ohjelmointi sujuisi Linuxissa paremmin kuin Windowsissa?

41 nämä samat tyypit jotka hehkuttavat ms:n ylivertaisuutta pitävät myös eineksiä parempana vaihtoehtona kun oikeaa kotiruokaa.

@ 35 Tämä argumentti tietenkin pätee myös OS X:ään tietenkin?

Ainoastaan Adoben softat tulee itsellä mieleen Windowsin vahvuuksista, joka ei enemmän tietotekniikan hallitsevalle ole mikään ongelma. Tiedoston kopioinnista lähtien Linux on ollut Gnomen/KDE:n avulla vähintään samalla tasolla Windowsin kanssa, ellei jopa nykyään edellä. Työpöydän hallinasta en edes halua mainita mitään, kun windowsin ongelmat alkavat siitä, että pitää latailla AltDrag + muuta satunnaista softaa korjaamaan työpyödän ongelmia ja kankeuksia.

Joku voisi tähän varmasti sanoa linuxin ääniongelmat ja langattomat verkot. Onneksi itsellä ei ääniongelmia ole koskaan ALSA:n kanssa ollut ja wlanitkin toimivat nykyään graafisilla työkaluilla moiteetta, vaikka ymmärtäähän sen ettei ilman laitteistojen valmistajien tukea välttämättä ajurit niin nopeasti ilmaiseksi ilmaannu…

Lähiverkko myös toimii linuxissa nopeammin pienemmän overheadin takia. Windows serveri on jo niin heikko esitys että pelkästään pingin palauttamiseen menee puhtaalla windows serverillä lähiverkossa n. 0,1 millisekuntia enemmän kun matkaa piuhalla on alle 10 metriä. Hauskinta on se että samban avulla linux serveri on myös nopeampi ja kevyempi hoitamaan windows-verkon jaot sekä AD:n.

Windowsilla on myös erityinen taipumus pyörittää tyhjää IO-loadia vaikka automaattiset palvelut olisivat pois päältä (kuten turhaakin turhempaa oleva levynehetys, koska rikkinäinen tiedostojärjestelmä). Mutta jostain syystä windowsin purkkapaikkauksista riippumatta järjestelmä on näköjään joidenkin murojen mielestä se toimivampi ratkaisu näistä pitemmällä aikavälillä.

Vai olisiko ongelma enemmänkin siinä, ettei näistä ymmärretä mitään ja mennään valmisratkaisuiden kanssa, koska käyttäjälle kalliimpi ja maksullinen on aina parempi, eikös? Itse olen ainakin avoinna kaikille ratkaisuille, ja yhä enemmän näyttää siltä että osaaminen on lisääntynyt huomattavasti ”vapaalla puolella”.

@37

Mitkä suuryritykset tarkkaan ottaen ovat epäonnistuneet pelien jakelualustan tuomisessa 21 vuoden aikana Linuxille? Miten Ubuntun softakeskus liittyy Steamin suunnitelmiin portata Steam client Linuxille (Ubuntu = Linux, Linux != Ubuntu)?

Sonykin uskoi *nixiin sen verran, että valmisti oman FreeBSD-johdannaisen käyttöjärjestelmän konsoliinsa. Muutkin köyhät lafkat, kuten Google, Facebook ja Twitter, uskovat jostain syystä Linuxin kantavaan voimaan palveluita tarjotessaan.

Argumentointisi kuulostaa jo stereotyyppiseltä seksuaalivähemmistöjä pelkäävältä perussuomalaiselta, jos tyyliin on katsomista. :-)

35: Ainakin kotikäyttöön Linuxille löytyy paljon hyötysoftia tekstinkäsittelystä 3D mallinnukseen ja Winellä saa myös Windows-sovelluksia toimimaan. Ongelmana on pelit.

@28

Ai on vai? Pelaahan jotkut edelleenkin esihistoriallisella WinXP:llä vaikka näyttis tukisi DX11/11.1.

@35

Niinno johan sitä Leluxia hehkutettiin jo 2000-luvun alussa melko paljon, mutta eipä ole tähän päiväänkään mennessä saanut kuin marginaalisen käyttäjämäärän. Enkä jaksa uskoa, että tuo Steamin Leluxille tulo nyt kummemmin vaikuttaa, kun niitä pelejä ei nyt ainakaan alkuun tule paskaakaan.

@36

Mikä saa Valven onnistumaan siinä missä muut suuryritykset on epäonnistuneet jo 21 vuoden aikana? Linuxistit on muutenkin köyhää sakkia joille kaikki pitää saaha ilmaiseksi, ei siellä mitään markkinoita ole mihinkään suuntaan ,mutta onhan se hienoa että samat tux-raserit saa linuxissa nyt myös steamin kautta.

Ubuntulle oli jo jakelualusta olemassa. :-)

@35

Aika vahvat argumentit.

Ai niin, maailman suurin pelien digitaalinen jakelualusta muuten suunnittelee uutta aluevaltausta Linuxille. Käy huikkaamassa yritysjohdolle, että he ovat väärillä urilla. :-)

”Linuxiin vaihdetaan vasta sitten kun kaikki Windows-pelit toimivat sillä 100%, ja vähintään yhtä nopeasti.”

No et kyllä vaihtaisi silloinkaan, koska koneella tehdään muutakin kuin pelataan, ja ne kaikki sujuu huonommin Linuxissa josko lainkaan. Monet kuvittelevat että pelit avaisi Linuxin läpimurtoon – no itseasiassa ei. Se on taas jälleen yksi näyttely-osuus jossa paetaan linuxin perusvirheitä ja huonoutta olki-ukko pelien taakse.

Dx9 Dx10 Dx11
Erot näiden välillä suhteellisen pieniä.

Suurempi muutos saadaan kun ostetaan nvidian/amd tehokkaampi näyttis ja säädetään ne asetukset maximiin ja resoluutio korkeammaksi.

Dx 11.1 tuskin tuo mitään mukanaan mitä jäisi kaipaamaan.

Ja jos nyt jo porukka pystyy pelaan esim Borderlands 2 Amd korteilla ilman PhysX niin varmasti pystyy pelaan pelejä ilman dx 11.1

Windows 8 Sux! tai ainakin toi markkinointi Sux

Tätä kutsutaan bisnekseksi.

Linuxiin vaihdetaan vasta sitten kun kaikki Windows-pelit toimivat sillä 100%, ja vähintään yhtä nopeasti.

Tää on taas niin tyhmää, että kuluttajat pakotetaan ostamaan w8. Itse aikoinaan olin pakotettu ostamaan jo Win7, vaikka xp:llä olisin pärjännyt aivan hyvin. Toivottavasti eivät saa mitään megaluokan peliä hetkeen julkaistua only for w8.

@26 Joo tää kasi on kyllä aika ruma tulee mieleen xp ja win 2000. joissain sivulla oli win 7:san ulkokuori 8:lle täytynee taas alkaa googlettaa :-)

Miten yhtäkkiä linux on joku vaihtoehto tälläisen uutisen tiimoilta? Vähän sama kun sanoisi että koska taivas on sininen niin vaihdan linuxiin.

Kohta alkaa W8 vihaajienkin pakko alkaa myöntymään kun directX tuki loppuu :D.

Uutisessa on asiavirhe. Nykyisinkään pelin ei tarvitse tukea 3d:tä ja itse asiassa äärimmäisen harva peli tukee (BF3 on ainoa, jonka tiedän); driverit toteuttavat 3d-tuen myös vanhempiin peleihin. Peleihin on kuitenkin mahdollista tehdä ns. natiivi 3d, kuten tosiaan BF3 tekee. Mitä ihmettä tämä DX 11.1 siis oikeastaan tuo, standardin tavan asettaa 3d-tila tai vasemman ja oikean silmän puskureiden valintaan?

OpenGL:ssä on muuten ollut stereo3d-tuki (quadbuffer mode) iät ja ajat. Harmillisesti ainakaan Nvidian driverit eivät salli tilan käyttöä kuluttajaraudalla, vaan pitää olla Quadro-näyttis.

Niin noh, jos kerran Windows 8:aan laitetaan parempaa DirectX:ää, vois ne Aero Glassitkin sitten tulla takaisin? Ärsyttää kattella tollasta 2D-paskaa vuonna 2012.

22. MS haluaa horjuttaa sitä tukijalkaa. Loppupeleissä pelit on aikamoinen murheenkryyni, koska pelit vaativat tehoa.MS haluaa ulos laitteita, jotka eivät vaadi niin paljoa tehoa. MS haluaa horjuttaa kyseistä tukijalkaa siten, että se jalka siirtyisi konsolien puolelle. Silloin xbox olisi MS:n vastaus pelaamiseen ja saisivat pelkän windowsin vähän muile asioille.

Pelinkehittäjien maali on tällä hetkellä Xbox360 ja siten DX9. Kaikki muu on vain jälkeenpäin pultattua diibadaabaa. Onko markkinoilla juurikaan mitään, mitä olisi rakennettu pelkästään DX10 -> mielessä? Eipä taida olla. Entiset grafiikkapornon messiaatkin (Crytek), nerffasivat enginensä konsolipohjalle… No, toki ovat nyt lisänneet ominaisuuksia siihen (varmasti ainoastaan siksi, että tulevassa sukupolvessa konsoleita on tuki uudemmalle DX:lle). Tilanne on vähän sama, kuin PS3:lla, se pystyy aika komeaan jälkeen, JOS kaikki rakennetaan sille ”ground up” (Uncharted 2-3), MUTTA multiplattareissa (99,5% peleistä) se ottaa 360:lta nekkuun melkein kaikissa tapauksissa… Ensimmäistä kertaa elämässäni minulla on koneessa ollut sama näyttis yli 4 vuotta (4870X2) ja 1920*1200 ressulla ei montaa peliä ole, jossa joutuu edes pahemmin tinkimään laadusta, notta pyörii jouhevasti. Ja tästä saa ”kiittää” peliteollisuutta ja konsoleita ;) Anyway, rant over :D Ja hyvää isäinpäivää, meille kaikille isille :)

Seiska on ja pysyy. Sitä suuremmalla syyllä kun juuri 120 Hz VG278H vaihtui Dellin Ipsiin :)

Omasta mielestä microsoftin ei missään nimessä pitäisi horjuttaa sitä yhtä todella merkittävää tukijalkaa miksi se on defacto käyttöjärjestelmä. Tällä toiminnalla microsoft omasta mielestäni horjuttaa omaa asemaansa koska tällä toimella se rikkonee sen miksi se on kohtuullisessa monopoliasemassa erityisesti pelien takia.

Windowseissa kuuluisi olla aina uusin directx pelejä varten jotta alusta saa pelinkehittäjien ehdottoman tuen.. imho. Nykyisellä toimenpiteellä microsoft horjuttaa tätä asemaa mikä sillä on ja rikkonaistaa tietokoneista löytyvän directx tuen.

DX 11.1 tulee seiskalle. Se on selvä juttu. MS ampuu itseään jalkaan jos muuta tekee. Vain kasin käyttäjät on liian pieni markkina pelintekijöille.

Microsoft ei tietenkään tätä heti kerro sillä DX 11.1 tuki lisää kasin myyntiä.

No on se saatana kun Vistallekin tullu kaikki mitä Seiskalle, niin miksei Seiskalle sitten muka tule näitä kasin juttuja? Tosin, tuskinpa tolla 11.1:llä pahemmin tekee paskaakaan, varmaan yhtä turha yleisesti ottaen kuin 10.1. Jos tossa 11.1:ssä olis ollut vaan jotain olematonta eroa vs DX11, niin veikkaisin vähäsen että nVidiakaan tuskin olis jaksanut tukea tuota GTX600-sarjassa (kuten GTX200 sarja aikanaan tuki vain 10.0)

Helvetin sekavasti kirjotettu, mutta enpä tuota osaa paremminkaan ilmaista :|

Ymmärtäisin jos kyseessä olisi edes vähän vanhempi versio (vista), mutta noinkin nopea päivitystahti…Right. Peruskäyttäjä ei edes päivitä/vaihda konetta viidessa vuodessa. Kuvitteleeko MS todellakin, että peruskäyttäjät ihan oikeasti ostaa/asentaa uuden windowsin ihan vain huvin vuoksi? Not.

Noh,jos tuollainen menettely alkaa yleistymään vain pelipuolella niin silloin MS on tehnyt ”pohjatyönsä” hyvin. Pelaajat kun joutuu päivittään rautaa muutenkin koko ajan niin miksi ei käyttistäkin. Loogista. Hanurista, mutta loogista.

Microsoft haluaa näköjään pakottaa käyttämään tuota windows phone 8 käyttistä mitä en vielä ymmärrä miksi julkisti sen tietokoneille eihän kukaan käytä kosketusnäyttöä kotikonella.
Kannettavassa ehkä mutta kaivavat itsensä pois käyttismarkkinoilta elleivä muuta suuntausta.
Linux alkaa olla pikkuhiljaa olla vaihtoehto jos pelitarjonta lisäntyy.

Onhan Windows 7 jo aika kivikautinen ja hyvä vain kuin lakkaavat tukemasta sitä mahdollisimman nopeasti.

@13 Sitä metrotonta versio saat odottaa sitten iäisyyden, jollet siirry Linux puolelle. Parissa, kolmessa seuraavassa wintoosassa se löytyy varmasti! Sen jälkeen ei taas tiedä. Ehkä me epätoivoisesti yritämme saada tietokoneen ”kätevästi” ymmärtämään äänikomentoja kun win12 ilmestyy pitkän Metro-kauden jälkeen…

Ei tuolla todellakaan ole mitään merkitystä! Hyvä kun saataisiin edes kunnon pelejä DX11:sta. Sitten kun pelin tekijät tarkistavat kuinka monta DX9, DX10, DX11 DX11.1 konetta maailmasta löytyy, niin he päätyvät tekemään pelistään DX9 version vielä vuosia… Ehkä siihen päälle joku purkkaviritys, jolla saadaan pari DX10 ja/tai DX11 efectiä liimattua siihen päälle… Siinä vaiheessa kun edes DX11 on oikeasti ajankohtainen meillä on win9:t ja win10 ihan kohta puolin tuloillaan, niin jossain peleissä saattaa olla pari DX11.1 optimointia… ehkä… Kuinkas moni muistaa peliä, joka edes auttavasti tukee DX10.1:stä? Niinpä… ei kovin montaa.

Siinäpähän yrittävät, Win 7 pysyy käytössä niin kauan että päästään riittävän monen versionumeron päähän noista metro-typeryyksistä >:(
Tälle kun on vielä laajasti tukea 64-bittisenäkin toisin kuin XP:llä, niin ei ole yhtäkään syytä vaihtaa.

Vaikka win 7:ssa on dx11 tuki niin peleissä käytän dx9/10 etteivät lagaa liikaa, joten ihan sama… :)

Ei voisi vähempää kiinnostaa joku DX11.1

Katsotaan sitten joskus, kun DX12 tulee ulos uuden windowssin myötä. Kasiin en ole seiskasta vaihtamassa vaikka maksettaisiin.

Tuskimpa peleihin tulee vaikuttamaan. DX 11 itsessään on erittäin hyvä ja kyllä pelitekij’t tajuavat että moinen on huonoa myynnille kun ei moni Windows 8’saa hanki eli jos tekisivät DX 11.1 pelejä niin ei hyvin menisi. Ja huomaatko muka textureiden eron niin hyvin jos pistät 11 & 11.1 rinnakkain?

Huonontaa vain Microsoftia. Kaipaan sitä kun Bill Gates oli firman johdossa.

Koko ajan tekee mili asentaa linux sseuravaan koneeseen :P
Windows joutais ojaan ja sen sijaan pelifirmat sais suunnata linuxille…

Niin no, kuinka monta peliä (tai mitään aplikaatiota yleensäkään) on markkinoilla joilla olisi huomattavaa hyötyä vaikka DX11:sta verrattuna DX10:iin? Aika mitätöntä on, sanoisin. Toki, ensi vuonna varmasti harpataan sille seuraavalle tasolle, kun tulee uudet konsolit, mutta ei tuo ainakaan minun maailmaani kaada ;) Ja onhan se W8 tuossa odottamassa, jos yht’äkkiä tulee ”pakolliseksi” asentaa, mutta vielä ainakin pitäydyn kiltisti seiskassa :)

No eipä yllätä, että Microsoft käyttää kiristystaktiikkaa pakottaakseen käyttäjät ylivertaisesti paremman tuotteen käyttöön. Kyllä yrityksen pitää joskus tyhmiä kuluttajiakin ohjata oikeaan suuntaan.

@5
yritysmaailmassa tuskin on väliä onko koneessa dx 9 vai dx 11.1

Mutuilua: Eiköhän se DX11.1 tuki ilmaannu myös Win7:lle kunhan Microsoft huomaa että Win7 tulee olemaan yhtä vaikeasti tapettava kuin XP. Sitä nimittäin tullaan varmaan käyttämään vielä pitkään kun firmat on viimein saaneet tehtyä XP->Win7 siirron, eikä yritysmaailmassa käyttiksiä vaihdella kuin sukkia.

Ei yllätä tämä MS:n strategia, onneksi tekniikka on niin nuorta stereoskooppisen 3d:n osalta ettei kiinnosta vielä käytännössä.

Sitten alkaa olemaan ajankohtainen, kunhan GPUssa riittä teho koko peli mailman tesselointiin. Ja siiiitten ne pelit vielä.

Suututtaa entistä enemmän. Mutta ei mikään yllätys sinäänsä. Ei niin iso muutos kuitenkaan kuin WinXP > Win7. Ehkä sitten uus Windows alle kun DX12 julkaistaan.

Use Microsoft they said, it will be fun they said..

Ei mitenkään yllättävä uutinen, etten sanoisi.
Jos uuden tuotteen markkinointi tai Brändäys ei onnistu toivotun lailla, niin ainahan voidaan sanoa vanhemman tuotteen olevan huonompi..

Kuullostaa muuten pahasti Nokialta, vaikka ei nyt liity aiheeseen..
Vai olisiko sittenkin ollut ohjenuorana Microsoftin koulutuspäivillä?

Muropaketin uusimmat