Ei DirectX 11.1 -tukea Windows 7:lle?

Windows 8 -käyttöjärjestelmän yksi uusista ominaisuuksista on tuki DirectX 11.1 -rajapinnalle, jonka merkittävin kehitysaskel on natiivi tuki stereoskooppiselle 3D:lle. Microsoftin keskustelualueelta löytyvien tietojen mukaan DirectX 11.1 -tuki saattaisi olla jäämässä Windows 8:n, sekä Windows RT:n ja Windows Server 2012:n, herkuksi ja Windows 7 -käyttäjät jäisivät tuen ulkopuolelle.

“DirectX 11.1 on osa Windows 8:aa, aivan kuten DirectX 11 oli osa Windows 7:ää. DirectX 11 -tuki tuli myöhemmin Vistalle, mutta tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa tuoda DirectX 11.1:tä Windows 7:lle.”, kommentoi Microsoftin Daniel Moth.

Stereoskooppinen 3D-tuki on aiemmin ollut tuettuna ainoastaan peleissä, joihin se on ohjelmoitu erikseen. NVIDIA tarjoaa GeForce-näytönohjaimilleen tukea varten 3D Vision -ohjelmaa, kuten taas AMD:n Radeon-tuoteperheen näytönohjaimet tukevat HD3D-teknologiaa.

Microsoft, C++ AMP: CPU fallback, WARP, Windows7, DirectX 11.1

Ville Suvanto

Kommentit

2.

“ei ole suunnitelmissa tuoda DirectX 11.1:tä Windows 7:lle.”

Aivan sama!
Oikeasti tuo ei taas tuo juuri mitään uutta ja niidenki käyttöön ottoon menee 2v.

Eli kattellaan sitten DX12 ja windows 9:ä josko sen mukana tulis jotain käyttökelpostaki.

Vastaa tähän
4.

@60. “Corel, linspire, novell, Canonical. Lindows. Mitäs niitä vielä oli. Ei vaan onnistu niin ei.”
Linspire suuryritys?-) Millä perusteella Canonical tai Novell olisivat epäonnistuneet? Mites Red Hat, kuulemma ihan kohtalainen liikevaihto ja voittoakin tekevät? Serveripuolelle tuskin tarvitsee sen enempää mennä 🙂

“Sonyllä on varmasti rahaa palkata hyvät linux-expertit töihin, edes ne näköjään eivät saaneet linuxia turvalliseksi.”
Vähän sitä trollaattoria löysemmälle, PSN-vuodot tehtiin SQL exploiteilla eikä silloinkaan vika ollut (Linuxiin kuulumattomassa softassa) vaan itsetehdyssä huonolaatuisessa koodissa. Ihan sama juttu olisi tapahtunut vaikka olisi ajettu IIS:ää ja SQL Serveriä alla.

Tiedostojärjestelmistä vääntäminen vasta absurdia onkin, ei NTFS ole mitenkään viallinen (toisin kuin esim. Applen HFS+ 😉 eikä se fragmentoidu jos tilaa on vapaana hyvin, sama juttu ext4:n kanssa.

Vastaa tähän
5.

@60

Niin, ja miten nuo yritykset edelleenkään liittyvät Valven suunnitelmiin portata Steam clientti Linuxille?

“Ilmaisuutta hakevat muutama linux-nörtti maailmassa ei paljoa valven kassaa kolisuta, sen sijaan Windows-pelaajat on vähän toisenlainen ryhmä kooltaan jotka käyttää steamia päivittäin.”

http://www.techrepublic.com/blog/opensource/open-source-software-users-voluntarily-pay-more/2504

Kas kummaa, Linux- ja Mac-käyttäjät antoivat tuotteesta 2x enemmän rahaa 🙂

On muuten aika heikkoa lähteä Steamin Windows-käyttäjiä vertaamaan määrän suhteen sellaisen alustan käyttäjiin, joille Steamia ei edes ole.

“Sonyllä on varmasti rahaa palkata hyvät linux-expertit töihin, edes ne näköjään eivät saaneet linuxia turvalliseksi.”

Edellen, mistä tiedät, että Sony pyörittää PSN:ää Linux-alustalla? Tiedätkö vieläkään, mikä on käyttöjärjestelmän ja tietojärjestelmän ero? 😀

“Se on se ratkaiseva ero, kaikki työpöytään liittyvät on epävakaata ja bugista ja perustuu x.orgiin. Päättömät komentoriviservut toimii linuxeissa okei.”

Aina, kun lisätään koodia, järjestelmän potentiaalinen epävakaus kasvaa. Meidän Windowsi/OSX työpöytäympäristöthän eivät koskaan jumita, koska ne ovat täydellisiä? 🙂

“”NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjeslmä. Miten linux ratkaisee tiedostojärjestelmän pirstaloitumisongelman?”

Mistä sait muuten tuollaisen tilaston ja päteekö se per kiintolevy, per käyttöjärjestelmä, per tietojärjestelmä tmv?”

Löytyykö tuohon muuten vieläkään vastausta? 🙂

“Lähinnä kiertelit kysymystä, minun pitäisi lukea netistä jotain ja etsiä itse vastauskeni. Se oli yksi suuri valhe näköjään. Vastausta ei ole. Kernel.org käyttää XFS-tiedostojärjestelmää sen takia koska siinä on eheytystyökalut.”

Tuollahan ne vastaukset oli linkkien takana. Paina selaimessa ctrl+f, hyvä mies (tai nainen), ja etsi “fragmentation”.

Mitä sitten vaikka kernel.org käytäisi XFS-tiedostojärjestelmää? Sekin on GNU lisenssin alla, kuten EXT* ja BTRFS, joihin viittasin.

Sattuuko isukki muuten olemaan MS:llä töissä, kun sinulla on noin polarisoitunut maailmankuva? Tuolla asenteella tuskin edes MS huolisi palkkalistoilleen, jos sinne hamuilet 🙂

Vastaa tähän
6.

@18:

Sama meno on Applellakin. 2 vuotta vanha ipad jää vaille uusimpia iOS päivityksiä tyystin.

Mielestäni tämä on paljon suurempi ongelma, sillä dx 11.1 on täysin yhteensopiva dx11 kanssa, joten mitään ongelmia ei sentään ole luvassa.

Ja win7 –> win8 päivityshän maksaa siinä 20 – 50 euron väliltä. Sanoisin että täyttä hintaa win8:sta joutuu tuskin edes 1/10 -osa käyttäjäkunnasta maksamaan

Vastaa tähän
7.

“Mitä nämä suuryritykset edelleen ovat, jotka ovat epäonnistuneet Linuxin kanssa ja millä osa-alueella? ”

Corel, linspire, novell, Canonical. Lindows. Mitäs niitä vielä oli. Ei vaan onnistu niin ei.

“Mitä nämä suuryritykset edelleen ovat, jotka ovat epäonnistuneet Linuxin kanssa ja millä osa-alueella? ”

Koska valve ei onnistu jo epäonnistuneella nolla-tuloksen platformilla.

“Jos se ei tuo kyseisille alustoille mitään, miksi Valve tekee vieläkin Steamilla rahaa?”

Ilmaisuutta hakevat muutama linux-nörtti maailmassa ei paljoa valven kassaa kolisuta, sen sijaan Windows-pelaajat on vähän toisenlainen ryhmä kooltaan jotka käyttää steamia päivittäin.

“Entä miten ihmeessä käyttöjärjestelmä liittyy huonoon tietojärjestelmän suunnitteluun..?”

Sonyllä on varmasti rahaa palkata hyvät linux-expertit töihin, edes ne näköjään eivät saaneet linuxia turvalliseksi.

“Eipä Linuxin palvelinasennuksella ja työpöytäasennuksella ole yleensä mitään muuta eroa kuin työpöytäympäristö ja valinnaiset softat.”

Se on se ratkaiseva ero, kaikki työpöytään liittyvät on epävakaata ja bugista ja perustuu x.orgiin. Päättömät komentoriviservut toimii linuxeissa okei.

“Fragmentaatiosta yms. varmaan osaat lukea itsekin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4
http://en.wikipedia.org/wiki/Btrfs

Lähinnä kiertelit kysymystä, minun pitäisi lukea netistä jotain ja etsiä itse vastauskeni. Se oli yksi suuri valhe näköjään. Vastausta ei ole. Kernel.org käyttää XFS-tiedostojärjestelmää sen takia koska siinä on eheytystyökalut.

Vastaa tähän
8.

@54 Eli mitään ongelmaa ei siis varsinaisesti ole. Pienten distrojen käyttäjät ovat oman onnensa ja/tai yhteisön varassa, kuten yleensäkin.

Vastaa tähän
9.

Heh, kaveri tänään just sanoikin, että kuulemma jossain välissä meikäläisenkin olis aiheellista päivittää Win8:iin kun ei tätä DX11.1:aa tule seiskalle. Kysäsin vaan että minkähän helvetin takia, eipä pahemmin kiinnosta pelata 3d-turhuuksilla.

Sais olla edes kaikki pelit vähintään DX10:aa, mutta ei, kiitos konsoleiden.

Vastaa tähän
10.

@55. En jaksa uskoa että Nvidia alkaisi aukomaan päätään HPC-puolelle (Linux on varsin käytetty Nvidian kanssa) rikkomalla jotain pelifiksien takia. Pelikehittäjät vääntää yleistä shader-koodia ja on ihan loogista että valmistajat hiovat shader-kääntäjiään suosittujen pelien mukaan omille GPU-arkkitehtuureilleen, en näe miten tässä heikkenisi ajurituki Linuxilla yhtään.

Nvidia on aiemmin todennut ajureistaan suurimman osan olevan alustariippumatonta koodia ja kyllä niissä Linux-ajureissakin on kaikenmaailman optimointeja GL-pelien osalta, esim. Ragen vaikkei sitä edes Linuxille ole julkaistu. “Puhtaus” siis tarkoittaa lähinnä ettei jotain DX:ää ole mukana.

Vastaa tähän
11.

@50

“Persujen haukkuminen stereotyypeiksi on sitä kaikista stereotyyppisintä populismia.”

Kommentti olikin sarkastinen, sillä kommentoija, jolle se oli suunnattu, on tykästynyt sitä käyttämään muissa aihetta sivuavissa kommenteissaan. Duh…

Vastaa tähän
12.

@49.

Tehokkaampia drivereita…niin kehittääkö ne sitä ajuria, vai optimointikoodia sille pelille….Nyt uskoisin, että keskittyvät vain ja ainoastaan toimivuuteen ja tehokkuuteen. Sitten kun pelit tuleee niin keskityttään pelikohtaisiin fixeihin. Onhan nykyisetkin windows-ajurit täynnä sitä.

Olisi hauska tietää kuinka suuri osa ajureiden tiedosta on oikeasti geneeristä koko järjestelmän käytettävissä olevaa ja mikä pelikohtaista. Tällä hetkellä linuxin ajurit ovat varmaan suhteellisen puhtaita ja parannukset on tehty koko systeemiä mielessä pitäen.

Pointtina oli, että painopiste muuttuu. Sen muuttuminen kun ei taas ole aina hyvästä. Työkäytöstä > viihdekäyttöön….

Vastaa tähän
13.

@53
Nimenomaan, valtadistroille.

Viittasin erityisesti Steamiin ja Ubuntuun siksi, että tällä hetkellä Steamin beta-ohjelmaan hyväksytään vain Ubuntu-käyttäjiä. Myös muille distroille on tuki luvassa, mutta edelleen puhutaan vain kourallisesta distroja.

Oletettavasti suudin osa pelaavasta Linux-käyttäjäkunnasta löytyy nimenomaan mainstream-distrojen käyttäjistä. Mutta tämä kohdennus tarkoittaa myös, että käytännössä vaivattomasti pelien pariin tahtova joutuu pakosti valitsemaan jonkun näistä mainstream-distroista. Tai voi harjoittaa valinnanvapauttaan jos osaa/jaksaa säätää pelit toimimaan marginaalisemmalla distrolla.

Vastaa tähän
14.

@52 No, pelaajan ei ole käytännössä pakko käyttää vaikka Ubuntua. Valtadistroille tehdään kuitenkin tarvittavat patchit, jos ongelmia ilmenee.

Vastaa tähän
15.

@51
Pelit, tai niiden puute tuskin ovat se pääsyy GNU/Linuxin marginaaliasemalle. Syy ovat ennemminkin Linuxdistrot itse kuin mikään muu.

Esimerkkinä voi toimia vaikkapa julkaisu-/graafisella alalla de facto -aseman saavuttaneet Adoben tuotteet. Adobe voi levittää Creative Suitesta versiota, joka toimii vaivattomasti neljällä viimeisellä Windows-versiolla, eli käytännössä käyttöjärjestelmä ja konekanta voivat olla mistä tahansa viimeisen kymmenen vuoden varrelta, ja ohjelmat toimivat.

Sen sijaan vaikkapa Ubuntu-käyttäjä voi olla lähes varma, että vuoden vanhalle versiolle tehty paketti ei toimi uusimmassa versiossa, sillä yhteensopivuutta ei edes pyritä säilyttämään. Joskus jopa version sisällä satunnaiset päivitykset saattavat rikkoa yhteensopivuuden. Ubuntulle tehty paketti taas ei todennäköisesti toimi Debianilla, ja on varmasti yhteensopimaton Fedoran kanssa jne. jne.

Sama ongelma koskee myös peliteollisuutta. Steamin myötä asiat hieman yksinkertaistuvat ja kynnys julkaista pelejä Linuxille varmasti madaltuu. Mutta mainitun yhteensopivuuden puutteen vuoksi Steam luultavasti joutuu kohdistamaan softansa muutamalle avaindistrolle. Missä siis silloin on se kuuluisa valinnanvapaus, jos pelaajan on käytännössä pakko käyttää vaikkapa Ubuntua?

Pelaajat käyttiksineen ja rautoineen ovat lopulta melko marginaalinen ryhmä koko PC-markkinoista, ja niin kauan kuin merkittävimmillä softataloilla ei ole syytä tai kiinnostusta jaella tuotteitaan Linuxille, lienee Microsoftille melko yhdentekevää jos Linuxille ilmestyy pari peliä enemmän kuin aikaisemmin.

On suuri sääli ja varsin ironista, että juuri se diversiteetti, joka tekee Linuxista niin loistavan ja sopeutuvan on myös pahin este sen todella laajamittaiselle yleistymiselle. Microsoftille, ja kaikille softataloille ylipäänsä, tekisi oikeasti hyvää joutua kohtaamaan todellisia ja vahvoja kilpailijoita.

Vastaa tähän
16.

Hemmetin harmi juttu ettei peliteollisuus huomio Linuxia ollenkaan. Ei olisi kyllä Windowsille mitään tarvetta jos ei olisi pelaaja.

Vastaa tähän
17.

Asiaan:

Eiks tuo 3D ole jo pois muodista… Oli tai ei, mikkisofta omistajineen edelleen suorastaan vaatii kusetuksillaan kuluttajia lataamaan laittomat winkkarit. Onneksi kuluttajilla on vaihtoehtoja munapoliasemasta huolimatta.

Ja takaisin pois asiasta:

Persujen haukkuminen stereotyypeiksi on sitä kaikista stereotyyppisintä populismia.

Vastaa tähän
18.

@48 Öööh miten sait väännettyä lisäsisällön huonoksi asiaksi? Kun sisällön määrä kasvaa, alkaa kysyntä laadukkaammalle sisällölle myös kasvaa, ja koska tarjonta seuraa kysyntää, saadaan ajan kanssa laadukasta sisältöä myös tälle puolelle. En tiedä ainoatakaan tapausta, jossa uuden käyttöönottaminen olisi mennyt täysin kivuttomasti saatika, että mitään uutta olisi koskaan saatu ilman, että joku rohkeasti ottaa vastaan nämä synnytyskivut, joita uuden tekemiseen aina liittyy. Eipä se wintoosakaan aina ole ollut kovinkaan “helppo” ajureidensa osalta… Aikanaan jouduin kokeilemaan näytönohjaimelle luokkaa puolenkymmentä eri ajuriversiota, että sain koneen vakaaksi. (Radeon 9800pro)

Itse näen näiden pelien tulemisen linuxille vain ja ainoastaan hyvänä asiana, sillä se laittaa painetta laitevalmistajille kehittää tehokkaampia ja vakaampia drivereita entistä nopeammin. Vaikeuksia todennäköisesti piisaa, mutta niitä pelkäävät voivat pysyä peleistä erossa ko alustalla, jos niitä pelkäävät.

Välistä tuntuu, että et ole nähnyt tietokonepelaamisen alkuvaiheita, koska tunnut pitävän itsestäänselvyytenä, että kukaan ei pelaisi mitään, jos kaikki ei toimi aina niinkuin oletus on.

Vastaa tähän
19.

Sanonpahan vaan, että näen kyllä pelien yleistymisen linuxilla tulevana murheenkryyninä. Sitten tulee ajuripelleilyä, paskaa pelikoodia, paskaa optimointia yms. Linuxin toimivuuden kannalta pelit kannattaisi pitää kaukana, koska sitten kun sekoitetaan pelien vaatimat kikkailut ajureihin niin alkaa homma taas menemään reisille.

Linuxin suosion takia tuo on toki hyvä uutinen, mutta toiminallisesta puolesta…huono. Toki aina voidaan sanoa, että käyttäjästähän tuo riippuu. Toki, mutta haluanko metsästää ajureita joista 80% on paskan pelikoodin korjausta ja pari korjausta voi vaikuttaa vähän muuhunkin kuin vain sen pelin visuaalisuuteen…

Vastaa tähän
20.

@ 34. Ei todellakaan ole pienistä eroista kyse. DX9 oli jo varsin taipuisa joten sillä saa kyllä käytännössä hyvää jälkeä aikaiseksi myös, DX10/11 lisää kuitenkin kaikenlaista, suorituskykyparannuksia (vähemmän overheadia kuten Valvekin huomasi), parempi säikeistystuki, lisää ohjelmoitavuutta jne.

Konsoleilla nyt muutenkin on eri rajapinnat, ei DX9 ole mikään standardi paitsi vanhempien moottorien kanssa PC:llä.

@ 45. “Ei kyllä täällä ensimmäisenä esitettiin tämän uutisen alla, että jotenkin liittyisi linuxin käyttöönottoon kun Windows 7 ei saa stereoskooppista tukea. Tuo jos mikä on tosi urpoa. :-)”

Samaa mieltä, ihan turha vetää Linuxia tähän. Nykyaikaiset tiedostojärjestelmät kuten ntfs/ext4/btrfs ei käytännössä fragmentoidu merkittävästi ellei levy uhkaa täyttyä, täyttyessä kaikki fragmentoituvat.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.